راه ترقی

آخرين مطالب

تشکیل بلوک شیعه - سنی به رهبری ایران و ترکیه؛ آیا ترامپ رویای مسلمانان را محقق می کند؟! نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه نو- نشریه ایزوستیا (روسیه)، در گزارشی نوشت:
در پی بروز اعتراضات در فلسطین، نشست بزرگ رهبران مسلمان در استانبول برگزار شد. شرکت کنندگان در سازمان همکاری های اسلامی متشکل از ٥٧ کشور به طور رسمی، قرار دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در راستای به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل را محکوم کردند. سیاستمداران عربی، نمایندگان ترکیه، ایران، مالزی و اندونزی جهان را به نشان دادن سرسختی و قاطعیت در رابطه با دولت یهودی و به رسمیت شناختن بیت المقدس شرقی به عنوان پایتخت فلسطین فرا خواندند. اتحادی را که در زمینه ای از برگزاری این اجلاس تشکیل می یابد، می توان اتحاد سنی – شیعه نامید، زیرا شامل مسلمانانی از دو شاخه مذهبی دین اسلام می باشد. تهران و آنکارا که روابطشان با آمریکا از مدت ها پیش، رو به افت است، از این توسعه شتاب زده رویدادها به شدت سود می برند. قرار ترامپ پیرامون مسئله بیت المقدس، برای مخالفان آمریکا امکان اعلام رهبری خود در جهان اسلام را فراهم می سازد.
«اردوغان باور دارد که آمریکا می خواهد او را سرنگون کند»
به رغم آن که از روز ٦ ماه دسامبر، یعنی زمانی که آمریکا با اعلام این شهر مقدس به عنوان پایتخت اسرائیل موافقت کرده است، یک هفته می گذرد، اما خشم و انزجار در خاور نزدیک آرام نگرفته است. در اسرائیل، برگزاری «روز خشم» که در روز ٨ ماه دسامبر اعلام شد، با اعتراضات جمعی همراه بود. چه در جهان اسلام (پاکستان، مالزی، اندونزی) و چه در خارج از مرزهای جهان اسلام – در فرانسه و آلمان، تعداد کثیری از مخالفان علیه این قرار دست به اعتراضاتی زدند. در اردن، اعتراضات زیر پرچم جنجالی برای اسرائیل یعنی «بیت المقدس عربی» برگزار شد و در برلین، پرچم دولت یهودی را به آتش کشیدند.
در این اوضاع حساس و بروز خشم و تنفر همگانی مسلمانان، اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، نقش مدافع بیت المقدس را عهده دار شده است. در روزهای اخیر، این رئیس جمهور تنها کشور مسلمان در ساختار ناتو اغلب، بیانات ضد آمریکایی ایراد می کند که متحدان رسمی وی را به هراس انداخته است.
آلکسی ماکارکین، سیاست شناس و معاون مدیر مرکز فن آوری های سیاسی، اوضاع جاری را چنین توصیف کرد: «اردوغان بر این باور است که در پشت تلاش برای تحقق کودتای نافرجام در تابستان سال ٢٠١٦ میلادی، آمریکا قرار گرفته بود. برکناری مایکل فلین، مشاور سابق رئیس جمهور امریکا در امور امنیت ملی، که با ترک ها نزدیک بود نیز در روابط دو جانبه تأثیر بسیار منفی داشته است. از آن زمان، روابط واشنگتن و آنکارا به شدت رو به وخامت است».
در جریان اجلاس پیرامون بیت المقدس در استانبول، اردوغان ابتکار عمل سیاسی غیر منتظره ای را اعلام کرد: از تشکیل «اتحاد جدید» بزرگ کشورها در دفاع از حقوق فلسطینی ها برای تملک بخشی از این شهر مقدس سخن گفت. چنین اتحادی فقط در صورت پیدایش نرمش در اختلافات چندین قرنی سنی – شیعه که جهان اسلام را تکه تکه کرده است، می تواند واقعیت پیدا کند. در آنکارا در قبال این چشم انداز نگاه مثبتی دارند، زیرا مهمان افتخاری این دیدار استانبول نیز [آقای] حسن روحانی، رئیس جمهور شیعه ایران، بوده است.
عربستان سعودی نگران بروز اعتراضات
خشم و انزجار احساسی که در حال حاضر، سراسر جهان اسلام را فرا گرفته است، اگرچه به طور موقت، اما باعث تحکیم مواضع برخی از کشورهای منطقه و تضعیف مواضع دیگر کشورها می شود. عربستان سعودی جزء کشورهای بازنده است که دولتش بر ادامه مناقشه سنی – شیعه پافشاری دارد. اتحاد تمامی مسلمانان علیه آمریکا و اسرائیل، برای ریاض، چشم انداز ناخوشایندی را می گشاید.
دقیقاً به همین علت، کشور پادشاهی عربستان سعودی به صورت غیر منتظره ای، با اعزام فقط یکی از وزیران کابینه خود به استانبول، سطح حضور خود در کنفرانس سازمان همکاری های اسلامی را کاهش داد. گام نمادین مربوط نیز با سخنان سرزنش آمیز از سوی مولود چاوش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، برداشته شد که از «ترس و بزدلی» برخی از کشورهای عربی در جریان بروز این بحران نوظهور سخن گفت.
سمن باغداساراف، مدیر مرکز مطالعات خاور نزدیک و آسیای میانه، در گفتگویی با خبرگزاری «ریانووستی» این رویکرد میانه روی عربستان سعودی در قبال فلسطین را با به قدرت رسیدن شاهزاده محمد بن سلمان مرتبط دانست. این کارشناس معتقد است: «این سیاستمدار جوان برای مدرنیزه کردن کشور تلاش می کند و از نظر او، رویکرد قدیمی ضد فلسطینی چندان خوشایند نیست. او ایران را دشمن می داند و فقط برای تمرکز تمامی قدرت و نیرو برای رویارویی با این کشور آمادگی دارد». پیشتر، در رسانه های گروهی این خبر منتشر شده بود که ولیعهد سعودی به ظاهر، از جنبش فلسطینی به رسمیت شناختن یک شهر دیگر به جای بیت المقدس به عنوان پایتخت خود را درخواست کرده بود. خودگردانی فلسطین که با مشکلات مالی مواجه است، از جمله، به پول های سعودی ها نیز نیاز دارد.
«سیاستمداران عربی نمی خواهند به سرنوشت سادات گرفتار شوند»
بسیاری از سیاست شناسان تشکیل بلوک سنی – شیعه را که در پشت آن قرابت ترکیه و ایران قرار دارد، پدیده موقتی می دانند که با تشدید احساسات معترضان ضد آمریکایی مرتبط است. بوریس دولگوف، عرب شناس و کارمند علمی ارشد انستیتوی خاور شناسی، گفت: «منافع دو مذهب دین اسلام به شدت از هم دیگر متفاوت است و اتحاد میان آنها می تواند فقط موقتی باشد». به گفته او، به موازات افت این احساسات، عامل اقتصادی روی کار خواهد آمد. این کارشناس می گوید: «بسیاری از کشورهای عربی مانند مصر و یا اردن، به کمک های آمریکا وابسته هستند. این امر در رابطه با خودگردانی فلسطین نیز مطرح است که بسیار فعالانه، در اعتراضات مشارکت دارد». به اعتقاد این محقق، از سوی دیگر، «تقویت مراکز قدرت منطقه ای – ایران و ترکیه – نیز موقتی می باشد. و البته، آمریکا ناگزیر خواهد شد، این امور را در نظر داشته باشد».
به اعتقاد آلکسی ماکارکین، «اقدامات سیاستمداران اسلامی ریشه در «حکایت سادات» دارد – در سال ١٩٨١ میلادی، انور سادات، رئیس جمهور مصر، توسط تندروهای اسلامی کشته شد که به خاطر قرابت با اسرائیل از دست او خشمگین بودند. یادآوری این موضوع، بسیاری را به ایراد سخنان بسیار تندتر از آن چه که به واقع احساس می کنند، ناگزیر می سازد.
این کارشناس می گوید: «این سیاستمدار قهرمان مبارزه ضد اسرائیلی به شمار می رفت، اما با دولت یهودی صلح کرد و بعد از آن، تروریست ها او را از میان برداشتند. در داخل جهان سیاسی عرب، در رابطه با میزان اولویت مسئله فلسطین، اختلاف نظرهای بزرگی مطرح است، اما در این خصوص، هیچکس با بی احتیاطی، سخن نخواهد گفت».
به همین دلیل، در مجموع، قرابت آینده سنی – شیعه در گرو چگونگی روابط میان تهران و آنکارا قرار خواهد گرفت که بنا به شرایط حاضر، به یکدیگر نزدیک شده اند. ایران و ترکیه در سوریه عرصه های نفوذی را میان خود تقسیم کرده اند و به اتفاق یکدیگر، علیه استقلال کُردها و مشی سیاست خارجی آمریکا سخن می گویند. قرار دونالد ترامپ پیرامون مسئله فلسطین نیز هر دو کشور را به یکدیگر نزدیک تر می کند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/11383/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

گل دوم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 52

گل سوم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 57

گل چهارم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 65

حیدری: در اولین بازی خوشه طلایی، فقط یازده بازیکن داشتم

خلاصه بازی الهلال 2 - العین 1

گل پنجم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 70

اولین کاپیتانی ترابی در پرسپولیس

ابتلای ستاره اتلتیکو به یک بیماری خطرناک

مربی تراکتور از تیم ملی می‌آید

کامبک الهلال ناقص ماند؛ صعود العین به فینال لیگ قهرمانان آسیا

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

گل اول آرسنال به چلسی توسط تروسار

حمایت ونگر از ژاوی؛ دوست دارم در بارسا بمانی

گل اول لاتزیو توسط کاستیانوس در دقیقه 12

خطای شدید جکسون روی پای تومیاسو که داور از نشان دادن کارت قرمز صرف نظر کرد

گل سالم الدوساری به العین

ستارگان تیم رویایی رئال مادرید اکنون کجا هستند؟

به اتهام تجاوز؛ دو فوتبالیست لیگ برتری دستگیر شدند

فقط این مربی می‌تواند یونایتد را قهرمان لیگ برتر کند

دلایل خسرو حیدری برای ترک خوشه طلایی!

شکایت از سید حسین حسینی توسط پلیس اراک

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

خاطرات فراموش‌نشدنی پایان جنگ از زبان «مسعود ده‌نمکی»

نماهنگ زیبای بهاری با تصاویر گلهای زیبا و طبیعت

حسین انصاریان‌: نمازهای جماعت الان در کشور ما ورشکسته است

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان

دانشمندان حلقه‌ مفقوده بین رژیم غذایی نامناسب و سرطان را کشف کردند

چه کسی می داند...

جت شخصی چند؟

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

خیال کورتوا راحت است؛ لونین به خوبی جایم را پر کرده

عقب‌نشینی یوفا؛ لیست‌‌های اروپایی 26 نفره شد

پایان پیولی؛ زلاتان سرمربی میلان را انتخاب کرد

عذرخواهی کارلوس کی‌روش از خسرو حیدری!

سیو برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال 2023/24

خسرو حیدری: رفتن به سپاهان اشتباه بود!

کنترل توپ های تماشایی ریاض محرز

ناراحتی لامینه یامال پس از گل پیروزی بخش جود بلینگام در ال کلاسیکو

آقای گل تاریخ فرانسه قدم در راه مسی گذاشت!

آیین رسمی واگذاری سرخابی‌ها فردا برگزار می‌شود

متقی: بعد از جنگ غزه و عملیات وعده صادق، اسرائیل مجبور شد سفارتخانه‌هایش را در کشورهای منطقه ببندد

عملیات «وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه

داوری خطاب به دولت رئیسی: کاش برای دستاوردسازی‌های کاذب، حداقل کمی عدد بیاموزید

کلیه ناخدا رو به اسم نورالدین خریدند!

جشن تولد ساده و بی ریای بازیگر پیشکسوت