راه ترقی

آخرين مطالب

دکتر امیر محبیان: جهانگیری نمی‌تواند خودش را از بار مسئولیت‌های دولت روحانی خلاص کند سياسي

  بزرگنمايي:

راه نو- روزنامه فرهیختگان نوشت: طی چند روز گذشته کمپینی با عنوان «پشیمانیم» با محوریت برخی «سلبریتی‌ها» و با محتوای ابراز ندامت از رای دادن به حجت‌الاسلام روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری 96 شکل گرفته و بیش از همه چهره‌های دولتی و اصلاح‌طلبان را درگیر تحلیل خود کرده است. حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی حجت‌الاسلام روحانی آن را «پویش فرمایشی» و «کار دولت قبل» و آقای عباس عبدی آن را نتیجه «نگاه اداری به سیاست» توسط هر دو سوی ماجرا دولت و پشیمان‌ها توصیف می‌کنند. سه برابر شدن عوارض خروج و حذف یارانه‌ها و... که طبقات به‌خصوصی را بیشتر از بقیه تحت تاثیر قرار می‌دهد، عده‌ای را به فکر ابراز پشیمانی از رای‌دادن به روحانی انداخته است. از سوی دیگر طرفداران روحانی تنها با گذشت چهار سال از دولت مورد حمایت خود از یکدیگر سبقت می‌گرفتند و نسخه حضور و انتخاب حسن روحانی را برای افکار عمومی می‌پیچیدند،اما امروز در یک تغییر 180 درجه ای سخن از «عبور از روحانی» به میان آورده‌اند. پیشنهاد استعفا به اسحاق جهانگیری برای عدم سهیم بودن وی در مشکلات و عدم تحقق وعده‌های دولت یکی از صریح‌ترین موضع‌گیری‌ها نسبت به دولت کنونی بود. در همین راستا برای چرایی تشکیل این کمپین و انتقادات امروز اصلاح‌طلبان از دولت برآمده از رای آنها به سراغ امیر محبیان رفتیم. او برخلاف حسام‌الدین آشنا و عباس عبدی نظری دیگر داشت و این کمپین را محصول «طبیعی» ذهن سلبریتی‌ها می‌دانست نه «تحمیلی» جریانات سیاسی. او به‌عنوان دبیرکل حزب نواندیشان ایران اسلامی، فعال رسانه‌ای، استاد فلسفه و یکی از تئوری‌پردازان سیاسی و تحلیلگران صاحب سبک کشور شناخته می‌شود. در ادامه متن گفت‌و‌گوی «فرهیختگان» با «امیر محبیان» را می‌خوانید.

در روزهای اخیر شاهد آن هستیم که کمپین‌هایی با نام پشیمانیم در کشور از سوی طرفداران روحانی تشکیل شده است و سلبریتی‌ها با طرح پشیمانم از رای به روحانی در این کمپین‌ها حضور فعال دارند، علت تشکیل این کمپین‌ها و حضور سلبریتی‌ها از نظر شما چیست؟
یکی از پدیده‌هایی که اخیرا باید مورد توجه سیاستمداران و به‌ویژه تحلیلگران قرار بگیرد این است که علاوه‌بر سیاستمداران دو جناح یک فاکتور دیگری وارد صحنه شده است که برای خودش نقش‌آفرینی می‌کند. آن فاکتور نقش‌آفرین، سلبریتی‌ها در فضای سیاسی است. پیش از این، سلبریتی‌ها معمولا به‌عنوان سیاهی‌لشکر سپاه اصلاح‌طلبان شناخته می‌شدند اما مدتی است که فاصله‌هایی بین آنها ایجاد شده و سلبریتی‌ها با یک اعتماد به‌نفس ویژه با توجه به فالوورهایی که توانستند برای خودشان ایجاد کنند می‌توانند به‌عنوان یک عنصر موثر وارد صحنه شوند.
بر همین اساس در سوژه‌های مردمی نظیر زلزله‌ها و مسائل اقتصادی ما شاهد آن هستیم که سلبریتی‌ها به موج انتقادی مردم می‌پیوندند و این مساله شکاف بین آنها و اصلاح‌طلبان را مخصوصا در باب حمایت از دولت ایجاد کرده است.
برداشت من این است که «پشیمانیم» این مساله به صورت جدی خودش را نشان داد. سلبریتی‌ها تلاش می‌کنند برای حفظ لایک‌های خود ارتباط اجتماعی خود را با بدنه هواداران زنده نگه دارند. لذا صداهای کوتاه آنها را با صدای بلند و البته با بحران پیچیدگی‌های لازم سیاسی فریاد می‌زنند.  اما مصلحت‌بینی‌های سیاسیون را هم از لحاظی ندارند. نتیجه این می‌شود که تقریبا بین آنها و جریان اصلاحات فاصله‌ای را شاهد هستیم که ممکن است علیه دولت یا جریان اصلاحات عمل کند.

اصلاح‌طلبان به دنبال ساماندهی سلبریتی علیه سلبریتی هستند
اصلاح‌طلبان از این جهت نگران شده‌اند و دو راه پیش رو دارند. یکی اینکه موج برگشتی را سامان بدهند تحت عنوان اینکه «من پشیمان نیستم اما انتقاد دارم» و تلاش کنند این کار را انجام دهند. دومین مساله‌ای که آنها می‌کوشند این است که سلبریتی علیه سلبریتی را سامان بدهند. یعنی بعضی از سلبریتی‌هایی را که می‌توانند روی آنها تاثیر بگذارند، وارد صحنه کرده و در مقابل کمپین من پشیمانم کمپین من پشیمان نیستم را ایجاد کنند. مجموعه مسائل نشان‌دهنده این است که فضای سیاسی ایران تا حدودی پیچیده‌تر می‌شود و فاکتورهایی که قبلا خیلی موثر نبود الان وارد صحنه شده است.

سیاست اصلاح‌طلبان به دلیل ناکارآمدی دولت تغییر کرده است
برخی کنشگران بر این باورند که رای به آقای روحانی یک رای سلبی بوده و در همین راستا در سال پنجم دولت آقای روحانی موجی از ناامیدی‌هایی شکل گرفته است و همین امر باعث تشکیل این‌چنین کمپین‌هایی شده است. تحلیل شما در این خصوص چیست؟
بله، طبیعتا با توجه به اینکه اصلاح‌طلبان برای اینکه افکار عمومی هوادار خودشان را توجیه بکنند این‌گونه مطرح کردند که هدف حمایت از آقای روحانی که به‌ویژه دارای سوابق اصولگرایانه‌ای است این بوده که جنبه اعتدال‌گرایانه دارد و ما با حمایت از او اجازه بروز و ظهور جریان تند اصولگرا را نمی‌دهیم، این حرکت حرکت سلبی بود. حالا که اختلافات بر سر کارآمدی یا ناکارآمدی دولت بالا گرفته اصلاح‌طلبان سیاست‌شان این شده که مطرح کنند که ما مسئولیت همه اعمال دولت را برعهده نمی‌گیریم ولی به دلیل مسائل ظهور تندرو‌ها از دولت روحانی حمایت انتقادی می‌کنیم.
 
 آغاز حرکت جدید از سوی مشاور رسانه‌ای دولت
در روزنامه «آرمان» همین هفته شاهد این بودیم که مشاور رسانه‌ای دولت اساسا یک حرکت جدیدی را مطرح کرده تحت عنوان اینکه آقای روحانی هیچ وقت اصولگرا نبوده است در حالی که سران اصلاح‌طلب همواره مطرح می‌کنند که آقای روحانی هیچ‌گاه اصلاح‌طلب نبوده است ولی در میان اصولگرایان قابلیت حمایت دارد. اینها پیچیدگی‌هایی است که محصول ضعف‌هایی درخصوص عملکرد دولت است و دفاع از آن را سخت می‌کند. برای همین حامیان دولت تلاش می‌کنند تا با اتخاذ رویکردهای مختلف به نحوی عمل کنند که کمترین هزینه را بپردازند تا در انتخابات 1400 بیشترین منافع را درو کنند.

جهانگیری نمی‌تواند خودش را از بار مسئولیت‌های دولت روحانی خلاص کند
در صحبت‌هایتان اشاره کردید که در بحث نقد اصلاح‌طلبان از دولت این روزها عبور اصلاح‌طلبان از دولت روحانی مطرح می‌شود و در روزهای اخیر در برخی از رسانه‌‌های اصلاح‌طلب به آن پرداخته شده است و آنها در مطالب خود خواستار کناره‌گیری آقای جهانگیری از پست معاون اولی دولت روحانی شده‌اند، آیا اگر امروز جهانگیری به سخنان چهره‌های اصلاح‌طلب گوش دهد و از دولت روحانی جدا شود احتمال پیروزی اصلاح‌طلبان بیشتر خواهد شد؟
فضای سیاسی ما کاملا روشن و شفاف نیست که بتوان پیش‌بینی جدی کرد و اگر سرمایه‌گذاری جدی صورت بگیرد ممکن است یک‌سری حوادث و اتفاقات پیش‌بینی نشده، غلط از کار دربیاید. لذا از الان نمی‌توان این را پیش‌بینی کرد. آقای جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور است هرچند در انتخابات سعی کرد تا خود را به‌عنوان کاندیدای فرعی مطرح کند اما نمی‌تواند خودش را به‌گونه‌ای از بار مسئولیت‌های دولت فعلی خلاص کند.

بخشی از اصلاح‌طلبان و کارگزاران به دنبال جدایی جهانگیری از روحانی هستند
برای همین در واقع بخشی از اصلاح‌طلبان و به‌ویژه کارگزاران تلاش می‌کنند تا سرنوشت آقای جهانگیری را از آقای روحانی جدا کنند تا در سال 1400 برای انتخابات بتوانند آقای جهانگیری را به‌عنوان یک فاکتور وارد صحنه کنند. در صورتی که در آن شرایط ممکن است اساسا اصلاح‌طلبان و اصولگرایان هرکدام کاندیدای خودشان را داشته باشند و کارگزاران که الان می‌کوشند به نحوی مسئولیت‌های مستقیم از اقدامات دولت را از دوش خود بردارند نتوانند با مطرح کردن آقای جهانگیری، این نقش را ایفا کنند.

بخشی از طرفداران روحانی توجیهات امروز اصلاح‌طلبان را نمی‌پذیرند
اصلاح‌طلبان تلاش می‌کنند تا بگویند که همه عملکرد دولت را نمی‌پذیرند و به‌گونه‌ای عملکرد اصلاح‌طلبان با دولت گره نخورده است. به نظر شما چقدر در بین افکار عمومی طرفداران روحانی می‌توانند این نظر را اعمال کنند؟ افکار عمومی که به گفته اصلاح‌طلبان به خاطر تکرار کردن سیدمحمد خاتمی به روحانی رای دادند؟
هواداران اصلاحات دو گروه هستند. یک‌سری افرادی هستند که به صورت ایدئولوژیک از آنها حمایت می‌کنند. طبیعتا ممکن است توجیهات آنها را بپذیرند و در عمل هم تابعی از آن باشند اما بخش عمده‌ای از آنها تابعی از فضای اجتماع هستند با گرایشات اصلاح‌طلبی. لذا شرایط اقتصادی به نحوی است که به آنها فشار می‌آورد و طبیعتا نمی‌توانند توجیهات این‌گونه را بپذیرند و خودشان را دستمایه بازی‌های سیاسی قرار دهند چراکه اینجا بحث گرایشات سیاسی به تنهایی مطرح نیست بلکه بحث مسائل اقتصادی و اجتماعی که در زندگی آنها ملموس است نیز تاثیرگذار خواهد بود.

 اصلاح‌طلبان توانایی ارائه لیست جدا در انتخابات 98 را ندارند
اگر اصلاح‌طلبان امروز با این رویکرد به دنبال این باشند که طبق گفته آقای عارف، رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان سال 98 لیست جداگانه‌ای برای انتخابات مجلس شورای اسلامی بدهند و با اعتدالی‌ها ائتلاف نکنند به نظر شما لیست اصلاح‌طلبان بدون ائتلاف در انتخابات مجلس چقدر احتمال موفقیت دارد؟
چشم‌انداز کنونی نشان نمی‌دهد که سیستم کلی کشور نسبت به اصلاح‌طلبان آنچنان اعتمادی پیدا کرده که فضا را برای حضور مستقل آنها باز کرده باشد. از سوی دیگر تا به حال اصلاح‌طلبان به‌خصوص بعد از سال 88 به صورت «دوفاکتو» و پشت بعضی جریانات مشروع حرکت کرده‌اند، چراکه احساس می‌کنند نظام سیاسی اجازه فعالیت مستقل را آنچنان که می‌خواهند به آنها نمی‌دهند و نمایندگان مستقیم آنها نمی‌توانند خودشان را عرضه بکنند. به نظر من در انتخابات‌های آینده هم باتوجه به شرایط کنونی اصلاح‌طلبان وضعیت مناسبی برای اینکه به صورت یک جریان مستقل و عریان دیدگاه‌های خودشان را مطرح کنند وجود نخواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/11387/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش جالب سرمربی رم وقتی یورنته از او زمان باقی مانده بازی رو میپرسه!

اصرار آل‌کثیر برای زدن پنالتی و قبول نکردن کنعانی‌زادگان

ری‌اکشن‌های جالب رضا عنایتی و مسعود شجاعی حین بازی

ستاره یونایتد: با بازی رئال-سیتی زجر کشیدم

قطع تمرین گرندپری چین به دلیل آتش‌سوزی

ترکیب احتمالی استقلال برای دیدار با شمس آذر

دلیل شادی نکردن کنعانی مشخص شد

ترکیب احتمالی شمس‌آذر مقابل استقلال

اولین واکنش شمسایی به احتمال تقابل زودهنگام با ژاپن

آینده مبهم قهرمان رئال در اتحاد

عالیشاه بازی‌های مهم پرسپولیس را از دست داد

یوفا بارسلونا را نقره‌داغ کرد

کرملین: از ایران و اسرائیل می‌خواهیم خویشتن‌داری کنند

حاج‌علی‌اکبری: عملیات وعده صادق یک طوفان‌الاقصی ایرانی بود

درخواست وزرای خارجه گروه 7 از ایران و اسرائیل: از هرگونه تشدید تنش اجتناب کنید

پسر صدیقه خانم که اروپایی‌ها را شگفت زده کرد

جشن 30 سالگی «داستان عامه‌پسند»

نماهنگ «گل رز» با خوانندگی امید نصری

بادبان ناسا بر فراز زمین برافراشته می‌شود!

«نشان سبز» درباره زندگی پیامبر اکرم (ص) منتشر شد

گرم کردن جالب مارادونا پیش از بازی مقابل بایرن مونیخ

حرکت منشوری دانیال اسماعیلی‌فر پس از گلزنی به نفت آبادان

رئیسی‌کیا: وضعیت واگذاری با دهه پیش متفاوت است

کنایه مدافع ذوب‌آهن به پنالتی سپاهان!

اولین سالروز درگذشت فوتبالیست بابلی

صعود شفیعیان به فینال کایاک 500 متر

واکنش سرمربی فوتسال ژاپن به احتمال تقابل با ایران

طلسم‌شکنی 120 ساله با آلونسو عبرتی برای چرخه تکراری لیگ برتر

چین با پذیرش شکست مقابل ویتنام حذف شد

گران‌ترین لیگ فوتبال دنیا در بن بست!

باهنر: وحدت شکنی بلای مجلس است

آذری جهرمی: در صورت اعلام جهاد توسط فرماندهی کل قوا، لباس سربازی خواهم پوشید

راهپیمایی حمایت از مردم غزه و عملیات وعده صادق در مشهد، گرگان و کرمان

مهران رجبی رازی که خیلی‌ها دنبالش بودند را فاش کرد!

خاطره جالب محمد بحرانی از 3هزار تومانی که زندگی‌اش را تغییر داد

هزینه مومیایی جسد در سال 1403 اعلام شد

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

چرا مارتینس با وجود 2 اخطاره بودن، اخراج نشد؟

سردار در جذاب‌ترین بازی انتقامی فصل اروپا

معرفی نفرات برتر رده سنی جوانان در کاراته قهرمانی کشور

ناگلزمان تا جام جهانی با آلمان

واکنش مدیر روابط عمومی سپاهان به حرکت منشوری اسماعیلی‌فر

جرایم میلیاردی برای تزریق آرامش به لیگ برتر

مقایسه گل‌ها و مهارت‌های وینیسیوس و یامال

تاریخ بازگشت بارسلونا به نوکمپ مشخص شد

رقابت جدید و جذاب پرسپولیس و استقلال

پرسپولیس امروز به مصاف پیکان می‌رود

استقبال دامغانی‌ها از رئیس‌جمهور ساعاتی پس از زلزله