راه ترقی

آخرين مطالب

کاهش جمعیت: بحران جدید پیش روی چین نوشتارها

کاهش جمعیت: بحران جدید پیش روی چین
  بزرگنمايي:

راه ترقی - بحران پیری و کاهش جمعیت گریبان‌گیر کشورهای زیادی شده است؛ اما شاید دیدن نام پرجمعیت‌ترین کشور جهان در این لیست کمی تعجب‌آور به نظر برسد.

در روزهای‌ اخیر کارشناسان چینی گزارشی تسلیم مقامات این کشور کردند که حاوی هشداری جدی بود: چین در حال تجربه‌ی شدید‌ترین کاهش جمعیت در دهه‌ها‌ی گذشته است، کاهشی که می‌تواند شرایط را برای بروز بحران‌های بالقوه‌ی جمعیتی، اقتصادی و حتی سیاسی در آینده‌ای نزدیک مهیا کند. سال‌هاست که حزب کمونیست حاکم بر این کشور با اتخاذ یک سری سیاست‌های جمعیتی تصمیم گرفت روند رشد جمعیت در پرجمعیت‌ترین کشور دنیا را آهسته کند. شاید مشهورترین سیاست‌ جمعیتی چین محدود کردن تعداد فرزندان هر خانواده تنها به یک فرزند باشد. اما اتخاذ چنین سیاست‌هایی دارای عواقبی طولانی‌مدت نیز است، به نحوی که ممکن است چین به زودی وارد عصر جدیدی شود که رشد جمعیت منفی را در آن تجربه می‌کند یا به عبارت دیگر جمعیت این کشور بعد از دهه‌ها رو به کاهش می‌گذارد.
در گزارشی که ماه پیش توسط آکادمی علوم اجتماعی چین منتشر شد به این نکته اشاره شده است که گرچه سیاست مشهور تک‌فرزندی به اهداف اولیه‌ی خود در کنترل رشد جمعیت رسیده، اما چالش‌های جدیدی را نیز برای حکومت چین ایجاد کرده است. آکادمی علوم اجتماعی چین هشدار می‌دهد که کاهش نرخ تولد و افزایش امید به زندگی در چین به این معنا است که در آینده‌ای نزدیک تعداد کم‌تری از کارگران و فعالان اقتصادی مجبور خواهند بود جمعیت پیر بیشتری را حمایت مالی کنند. این آکادمی پیش‌بینی می‌کند که کاهش جمعیت چین از سال 2027 شروع شود، با این حال برخی دیگر عقیده دارند این اتفاق زودتر خواهد افتاد یا حتی هم اکنون نیز شروع شده است. دولت چین در سال 2013 با آگاهی از گرایش‌های جمعیتی نگران‌کننده تصمیم گرفت اعمال قانون تک‌فرزندی را تحت شرایط خاصی متوقف کند. در ادامه و در سال 2016 دولت با امید به افزایش زادوولد، محدودیت فرزندآوری هر خانواده را به دو فرزند افزایش داد. اما این سیاست جواب نداد.
بعد از افزایش ناچیز نرخ رشد جمعیت در آن سال، میزان زادوولد در سال 2017 دوباره کاهش پیدا کرد. در سال 2017 تعداد افراد متولد شده 17/2 میلیون نفر بود که در مقایسه با رقم 17/9 میلیون سال پیش از آن کاهشی 4 درصدی را نشان می‌دهد. با این که در سال 2017 تعداد خانواده‌های دارای دو فرزند رشد کرد؛ اما مجموع زادوولد با کاهش روبه‌رو شد. طبق آمارهای رسمی مقدماتی که توسط روزنامه‌ی گلوبال تایمز ، متعلق به حزب حاکم منتشر شده است، تعداد افراد متولد شده در سال 2018 حتی ممکن است به 15 میلیون نفر نیز افت کرده باشد. همچنین طبق این آمار در برخی از شهرها و استان‌های چین نرخ زادوولد تا 35 درصد کاهش پیدا کرده است. برآورد نهاد‌های رسمی دولت چین نشان می‌دهد نرخ باروری لازم برای حفظ جمعیت چین 2/1 فرزند برای هر زن است. این شاخص که با نام سطح باروری جایگزین شناخته می‌شود، در بسیاری از اقتصادهای پیشرفته‌ی جهان همزمان با بهبود شرایط زندگی و افزایش امید به زندگی کاهش پیدا کرده است. طبق آمار رسمی دولت چین سطح باروری جایگزین این کشور به رقم 1/6 کاهش یافته، با این حال همین آمار نیز محل بحث و مناقشه است.
یی فوژیان ، پروفسور دانشگاه ویسکانسین-مادیسون در مقاله‌ای نوشته است که دولت چین با ایجاد ابهام در نرخ باروری واقعی این کشور، تلاش می‌کند عواقب فاجعه‌آمیز سیاست تک‌فرزندی را پنهان کند. طبق محاسبات یی فوژیان، میانگین سطح باروری جایگزین چین بین سال‌های 2010 و 2018 در حدود 1/18 بوده است. مقاله‌های مرتبط:
چین با جاده ابریشم دیجیتال، سیلیکون ولی را نشانه گرفته است
همانند کشورهای دیگر، در چین نیز دلائل متعددی برای کاهش نرخ تولد وجود دارد که از آن جمله می‌توان به افزایش شکوفایی اقتصادی و ایجاد فرصت‌های جدید برای زنان اشاره کرد. رشد شدید اقتصادی چین باعث ایجاد جامعه‌ای شده است که در آن بسیاری از زوج‌‌های جوان با فشارهای اقتصادی، مانند هزینه‌ی بالای تحصیل و سکونت دست و پنجه نرم می‌کنند؛ به گونه‌ای که شرایط برای داشتن حتی یک فرزند بسیار سخت شده است. اما به نظر پروفسور یی مهم‌ترین عامل کاهش جمعیت چین سیاست تک‌فرزندی بوده است. در سال‌های گذشته افراد کمی متولد شده‌اند و به دلیل تمایل خانواده‌ها‌ی چینی به داشتن فرزند پسر، تعداد دختران متولد شده دچار کاهش شدیدی شده است. زنان چینی که در سال‌های اعمال سیاست تک‌فرزندی متولد شده‌اند اکنون به سن باروری رسیده‌ و حتی از آن عبور کرده‌اند، در نتیجه علی‌رغم تلاش‌های دولت چین برای تشویق خانواده‌ها به آوردن فرزند دوم، اکنون تعداد زنان جوان چینی برای باروری و حفظ جمعیت فعلی این کشور کفایت نمی‌کند.
بحران حمعیتی پیش‌روی چین می‌تواند به پاشنه‌ آشیل این کشور در روند دگرگونی اقتصادی خیره‌کننده‌ی این کشور در 40 سال گذشته تبدیل شود. جمعیت رو به کاهش می‌تواند بارهای اقتصادی سنگین‌تری را بر دوش اقتصاد چین و نیروی کار آن قرار دهد. با داشتن نیروی کار کم‌تر، حکومت این کشور با چالش‌های جدی در تامین هزینه‌های جمعیت پیر و ازکارافتاده‌ی خود مواجه خواهد شد. همچنین کاهش تعداد افراد با شرایط سنی مناسب برای کار می‌تواند باعث کاهش قدرت خرید مشتریان چینی شود که خود ضربه‌ی دیگری بر پیکره‌ی اقتصاد چین و دیگر کشورها خواهد بود.
بسیاری از تحلیل‌گران بحران جمعیتی چین را با بحرانی که ژاپن در دهه‌ی 90 میلادی با آن مواجه شده بود مقایسه‌ می‌کنند، بحرانی که اقتصاد ژاپن را از آن حرکت پرشتاب خود باز داشت. برخی کارشناسان معتقدند کاهش جمعیت چین هم اکنون شروع شده است. در مقاله‌ای که اخیرا توسط دکتر یی به همران سو ژیان ، اقتصاددان دانشگاه پکینگ و دیگر همکاران منتشر شده این طور استدلال شده است که کاهش جمعیت چین از سال 2018 شروع شده است. این اولین بار پس از نزدیک به 60 سال است که جمعیت چین در یک سال کاهش می‌یابد. آخرین کاهش جمعیت چین به سال‌های 1961 و 1962 برمی‌گردد، زمانی که قحطی شدیدی این کشور را فرا گرفته بود. در واقع برنامه‌‌های صنعتی‌سازی اقتصاد که توسط دیکتاتور وقت چین یعنی مائو اجرا شد و به خصوص برنامه‌ی جهش بزرگ روبه‌جلو باعث ایجاد قحطی و گرسنگی مردم چین شده بود. دکتر یی می‌گوید: می‌توانیم ببینیم که 2018 یک سال تاریخی برای جمعیت چین بوده است. جمعیت چین شروع به کاهش کرده است. مردم آن کشور پیرتر شده‌اند. در سال‌های آینده، سرزندگی اقتصادی چین رو به افول خواهد گذاشت.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/57111/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری کشتی فرنگی جام تختی بدون مدعیان

پیروزی سخت یونایتد مقابل قعرنشین در شب خروج لیورپول از کورس قهرمانی!

انریکه: تا امباپه حرف نزند چیزی نمی‌گویم!

کار سخت عقاب‌ها در فینال سوپرلیگ بسکتبال غرب آسیا

خوشحالی هواداران اینتر پس از کسب بیستمین قهرمانی در لیگ

کار بزرگ یاران حاج‌صفی با 3 گل طلایی

سخت‌ترین بازیکنانی که مقابل خسرو قرار گرفتند

اتلتیک بیلبائو ایران در انتظار رویایی با سپاهان

کلوپ: حالا فقط لغزش سیتی و آرسنال ما را قهرمان می کند

خلاصه بازی منچستریونایتد 4 - شفیلد یونایتد 2

اسبقیان: دخل و خرج دو باشگاه بر عهده مالکان آنهاست

تن هاخ: وحشت نکردیم، خیلی خونسرد بردیم

آقای کلوپ لیگ را در گودیسون پارک از دست دادی!

نایب رئیس بارسا تأیید کرد؛ ژاوی می‌ماند

خنده های یورگن کلوپ پس از گل دوم اورتون به لیورپول

احمدی: تیمی خواهیم ساخت که در آسیا مدعی باشد

گل دوم منچستریونایتد توسط فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 61

گل سوم منچستریونایتد توسط فرناندز در دقیقه 81

گل چهارم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 86

خلاصه بازی اورتون 2 - لیورپول 0

تمجید سایت فیفا از عملکرد متقدرانه شاگردان شمسایی

خوشحالی شدید هوادار آرسنال پس از دریافت پیراهن مارتین اودگارد

اتفاق خوب برای سپاهان قطعی شد

مدیر اینتر: قرارداد اینزاگی تمدید می‌شود

تمجید دل‌پیرو از بلینگام؛ جود استثنایی است

امیدوارم رانگنیک پیشنهاد بایرن را رد کند

گل دوم اورتون به لیورپول توسط دومنیک کالورت لوین در دقیقه 58

احساساتی شدن جان تری پس از پیام تبریک مورینیو به مناسبت ورود به تالار مشاهیر لیگ برتر

آخرین وضعیت بدهی‌های سرخابی‌ها به بانک شهر

چگونگی فرآیند واگذاری سرخابی‌ها از زبان احمدی

پاری‌سن‌ژرمن برد و در آستانه قهرمانی قرار گرفت

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

تقدیر‌ از تیم ملی هاکی داخل سالن بانوان

رزا ابراهیمی برترین ورزشکار پارالمپیکی سال

گل اول منچستریونایتد توسط هری مگوایر در دقیقه 42

یوسفی: من هیچ دلخوری از آقای دبیر ندارم

عکس یادگاری دبیر با کودکان کشتی گیر

امیری: تبریک ویژه به هواداران 2 تیم به خاطر این اتفاق ارزشمند

علیرضا دبیر بعد از انتخاب فدراسیون کشتی به عنوان بهترین فدراسیون سال 14

مهارت بی‌نظیر دیگو مارادونا؛ پنج ضربه متوالی به تیرک و چیپ زدن به دروازه بان

تیم رویایی 11 نفره اندی کول از هم تیمی های سابقش در منچستریونایتد

19 سال پیش در چنین روزی؛ سوپرگل وین رونی به نیوکاسل

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

گفتگوی جالب علیرضا دبیر با ورزشکار کودک ورزش‌های زورخانه‌ای

واکنش علی دبیر بعد از انتخاب امین میرزازاده به عنوان آقای ورزش ایران در سال 1402

جبلی در پاسخ به سوال خبرنگار آخرین خبر: سعی می کنیم در فصل آینده فوتبال به بهترین کیفیت مسابقات را پخش کنیم

صحبت های ناهید کیانی پس از دریافت عنوان بانوی ورزش ایران در سال 1402

تمرینات علیرضا بیرانوند برای بازگشت

امیررضا معصومی جایزه قهرمان فردا را کسب کرد

چرا ساخت استادیوم‌های فوتبال این قدر گران تمام می‌شود؟