راه ترقی

آخرين مطالب

تاریخچه مک؛ سرگذشت 35 ساله کامپیوترهای اپل اقتصاد

تاریخچه مک؛ سرگذشت 35 ساله کامپیوترهای اپل
  بزرگنمايي:

راه ترقی - کامپیوترهای مک تاریخ دور و درازی دارند و تأثیر زیادی در مسیر پیشرفت کامپیوترهای شخصی داشته‌اند. در این مطلب به مناسبت سی و پنج سالگی مک به مرور تاریخ پرماجرای این محصول می‌پردازیم.

چندی پیش، سی و پنجمین سالگرد معرفی اولین کامپیوتر مکینتاش اپل بود؛ کامپیوتری که آغازگر انقلاب کامپیوترهای شخصی امروزی شد. از زمان عرضه در 24 ژانویه‌ی سال 1984، مکینتاش و دیگر مک‌هایی که پس از آن عرضه شدند، تأثیر بزرگی بر کامپیوترهای شخصی و لپ‌تاپ‌هایی که استفاده می‌کنیم داشتند. به مناسبت این رویداد، در این مطلب به تاریخچه‌ی این کامپیوترهای همواره در حال پیشرفت Apple می‌پردازیم که اولین کامپیوترهای شخصی تیراژ بالا با رابط کاربری گرافیکی بودند. 1984 - سال‌های اولیه‌ی کامپیوترهای All-In-One
مقاله‌های مرتبط:
اپل، مایکروسافت یا زیراکس پارک: رابط گرافیکی کاربر را چه کسی توسعه داد؟ داستان برند: زیراکس، بیش از یک قرن عرضه محصولات و خدمات مدیریت اسناد
روز بیست و چهارم ژانویه، استیو جابز اولین کامپیوتر مک را به دنیا معرفی کرد؛ کامپیوتری All-In-One با پردازنده‌ی 8 مگاهرتزی 68k موتورولا ، به همراه نمایشگر 9 اینچی، فلاپی درایو 3.5 اینچی و 128 کیلوبایت رم. بزرگ‌ترین عامل فروش این محصول رابط کاربری گرافیکی آن بود که با موس کنترل می‌شد و شامل المان‌هایی از شرکت تحقیقاتی افسانه‌ای پالو آلتو، زیراکس پارک (Xerox PARC، که اکنون PARC یا Palo Alto Research Center نام دارد) بود. همچنین اولین مک دو نرم‌افزار MacPaint و نرم‌افزار پردازش متن MacWord را به همراه داشت که در آن زمان انقلابی بودند.
استیو جابز به همراه اولین مک قیمت مکینتاش 2495 دلار بود و 35 سانتی‌متر ارتفاع و 7.5 کیلوگرم وزن داشت، که با جعبه‌ی حمل آن که به‌صورت جداگانه عرضه می‌شد، به حدود 10 کیلوگرم می‌رسید. در ادامه قسمتی از اولین نمایش مکینتاش را می‌بینیم؛ پیش از این مردم تنها تصاویری از آن را دیده بودند و در این ویدئو می‌بینید که چقدر از توانایی‌های آن شگفت‌زده می‌شوند.


دانلود علاوه‌براین معرفی مکینتاش با تبلیغ معروف یک و نیم میلیون دلاری سوپر بول، ساخته‌ی ریدلی اسکات ، همراه بود.
دانلود 1985 - آفیس برای مک عرضه می‌شود
بسیاری مایکروسافت را دشمن مک می‌دانند. اما این شرکت درواقع یک سال پس از عرضه‌ی مک، یکی از اولین شرکای بزرگ آن بود. مایکروسافت دو اپلیکیشن را، با نام‌های ورد و اکسل ، برای مک عرضه کرد (در آن زمان اکسل به‌طور اختصاصی برای مک عرضه شد). همچنین مایکروسافت در این زمان، پاورپوینت را از شرکتی به نام Forethought خرید.
Word
Excel علاوه‌براین سال 1985، سال عرضه‌ی اولین پرینتر لیزری اپل و نرم‌افزار نشر رومیزی Aldus PageMaker بود؛ دو محصولی که آغازگر انقلاب نشر رومیزی، که کامپیوترهای مک به خاطرش شهرت دارند، شدند. تا پایان 1985 هر دو بنیان‌گذار اپل یعنی استیو جابز و استیو وزنیاک این شرکت را ترک کردند و مایکروسافت هم Windows 1.0 را معرفی کرد؛ حرکتی که به نقطه‌ی عطفی در روند تکامل کامپیوترهای شخصی تبدیل شد.
پرینتر LaserWriter 1986 - SCSI اهمیت زیادی دارد
مک ارتقای بزرگی در قالب مکینتاش پلاس به خود دید. این دستگاه 1 مگابایت رم و پورت SCSI (اِسکازی) داشت که استاندارد جدیدی برای اتصال دستگاه‌های جانبی بود و امکان اتصال زنجیره‌ای دستگاه‌هایی مانند پرینتر و هارد اکسترنال را فراهم می‌کرد. سیستم‌عامل مک به نسخه‌ی 3.0 رسید و شامل بهبودهایی مانند امکان قرار دادن فولدرها داخل یکدیگر بود.
پورت SCSI در Macintosh Plus 1987 - کسب‌وکارها هدف قرار می‌گیرند
مکینتاش پلاس کنار رفت و راه را برای دو مک جدید باز کرد: Macintosh SE، که انتخاب بین دو فلاپی درایو یا یک هارد دیسک داخلی را به کاربر می‌داد، و Macintosh II که کاربران کسب‌وکارها را هدف قرار داده بود.
مکینتاش SE با دو فلاپی درایو Mac II نمایشگر 13 اینچی 256 رنگ و پردازنده‌ی 16 مگاهرتزی داشت و می‌توانست تا 128 مگابایت رم داشته باشد. Mac OS نیز به نسخه‌ی 5.1 رسید و امکان پرینت در پس‌زمینه را مهیا کرد.
Macintosh II یک نکته‌ی جالب Macintosh SE این بود که به‌دلیل افزایش ظرفیت رام به 256 کیلوبایت، تیم سازنده توانست ویژگی پنهان جالبی در آن قرار دهد؛ با رفتن به آدرس 0x41D89A رام، چهار عکس از تیم سازنده مشاهده می‌شد:
چهار عکس پنهان‌شده‌ی تیم سازنده‌ی Macintosh SE در برخی دیگر از پروژه‌های اپل نیز چنین ویژگی‌های پنهانی مشاهده می‌شود که طرفداران اپل علاقه‌ی زیادی به آن‌ها دارند. 1988 - ظهور CD-ROM
در ادامه اپل Macintosh IIx را با سیستم‌عامل نسخه‌ی 6.0 معرفی کرد. همچنین درایو CD-ROM اکسترنال AppleCD SC معرفی شد تا به این ترتیب اپل یکی از اولین تولیدکنندگان کامپیوتر ی باشد که از این تکنولوژی استفاده می‌کند.

AppleCD SC (شکل اول) - درگاه سی‌دی به این دلیل بزرگ است که در گذشته معمولا سی‌دی‌ها در قابی مخصوص مانند شکل دوم قرار می‌گرفتند و قاب را داخل درایو قرار می‌دادند مقاله‌ی مرتبط:
20 مهر، رونمایی از کامپیوتر شخصی NeXT
در همین زمان استیو جابز اولین ثمره‌ی شرکت کامپیوتری جدیدش، NeXT را رونمایی کرد. این محصول با نام Next Computer، طراحی مکعبی داشت (به همین دلیل برخی آن را The Cube خطاب می‌کردند) که همراه‌با یک درایو مغناطیسی-نوری (Magneto-Optical)، به‌جای فلاپی، و یک مانیتور 17 اینچی، عرضه می‌شد. در این محصول شاهد نگاه آینده‌نگرانه‌ی استیو جابز در مورد تکنولوژی‌های پیش رو هستیم که بعدا در مک‌ها نیز آن را می‌بینیم.
NeXT Computer 1989 - اولین لپ‌تاپ مک
اپل سه مک جدید معرفی کرد: SE/30 و Mac IIc و Mac IIci که در میان آن‌ها Mac IIci از سایر جذاب‌تر است. این مدل یک مک ماژولار با مانیتور رنگی جدا و یک کیس جمع‌وجورتر است و پردازنده‌ی 25 مگاهرتزی 68k دارد که آن را به سریع‌ترین مک در زمان خود تبدیل کرد.
Mac IIci همچنین اپل اولین لپ‌تاپ خود، Macintosh Portable را با وزن 7.25 کیلوگرم، و قیمت 6500 دلاری، در ماه سپتامبر معرفی کرد. در شرکت نکست نیز استیو جابز از سیستم‌عامل مبتنی بر یونیکس NeXTSTEP رونمایی کرد که بعدها تأثیر زیادی در مسیر مک‌ها داشت.
Macintosh Portable 1990 - رقابت بر سر سهم بازار
اپل سریع‌ترین کامپیوتر خود تا به آن روز را معرفی کرد: Macintosh IIfx با پردازنده‌ی 40 مگاهرتزی. این محصول برای مبارزه با این تصور غلط که کامپیوترهای شخصی با سیستم‌عامل DOS بسیار سریع‌تر از رقبای مک خود با رابط کاربری گرافیکی هستند، طراحی شده بود. Windows 3.0 مایکروسافت هم در همین سال به بازار آمد، که در این زمان سهم اپل از بازار کامپیوترها 20 درصد بود.
مکینتاش IIfx 1991 - نکته‌ی کلیدی توان پردازشی است
اپل به رقابت شدیدتری با پی‌سی‌ها پرداخت. این شرکت شش مک جدید را معرفی کرد که شامل دو کامپیوتر رده‌بالا با نام Quadra بود؛ دو کیس با پردازنده‌ی Motorola 68040 که تا 2.5 برابر سریع‌تر از نسل‌های قبلی بودند.
Macintosh Quadra 700 علاوه‌براین اپل سری جدید Mac Portable را با نام PowerBook معرفی کرد که اولین لپ‌تاپ‌هایی بودند که مثل لپ‌تاپ‌های امروزی کیبورد در عقب و ترک‌پد در جلو قرار داشت. مک او‌اس نیز به نسخه‌ی 7.0 رسید.
PowerBook 170 1992 - روند پیشرفت کند می‌شود
شرایط برای اپل دیگر چندان خوب نبودند. این شرکت سری کامپیوتر Performa را عرضه کرد که باتوجه‌به زمان خود قدرت پایینی داشتند. در این بین مایکروسافت با همکاری اینتل راه را برای کامپیوترهای شخصی x486 با کارآیی بهتر و سیستم‌عامل Windows 3.1، که محبوبیت آن روزبه‌روز در حال افزایش بود، هموار کردند. همچنین اوضاع نکست بهتر شده بود و نسخه‌ی 3.0 سیستم‌عامل NeXTSTEP به‌جز پردازنده‌های Motorola 68k از پردازنده‌های اینتل نیز پشتیبانی می‌کرد که این پشتیبانی در سال بعد اضافه شد.
Macintosh Performa 600CD 1993 - سهم ویندوز افزایش می‌یابد
اپل 19 مک جدید در 6 رده‌ی مختلف معرفی کرد: سری Color Classic، سری پایین‌رده‌ی LC، میان‌رده‌ی Centris و بالارده‌ی Quadra، و همچنین کامپیوترهای Performa و PowerBook. اپل اعلام کرد که تاکنون 10 میلیون کامپیوتر مک فروخته است. اما رقابت سنگین‌تر شده بود و مایکروسافت اعلام کرد که ویندوز بیش از 25 میلیون کاربر دارد.
Macintosh Color Classic 1994 - مهاجرت به PowerPC
اپل اولین مهاجرت بزرگ خود در تاریخ 25 ساله‌ی مک را انجام داد و دستگاه‌هایی با پردازنده‌های PowerPC که از معماری RISC بهره می‌بردند، معرفی کرد. پردازنده‌های PowerPC به مقدار بسیار زیادی سریع‌تر از پردازنده‌های بر پایه‌ی CISC بودند که تا پیش از آن در محصولات این شرکت استفاده می‌شد، و نتیجه‌ی همکاری میان اپل، IBM و موتورولا بودند. همچنین در این سال سیستم‌عامل اپل به نسخه‌ی 7.5 رسید.
پردازنده‌ی پاورپی‌سی 1995 - مک توان رقابت ندارد
مقاله‌ی مرتبط:
تاریخچه پردازنده‌های اینتل
این بار اپل دو اتفاق ناگوار را تجربه کرد: Windows 95 و ادامه‌ی موفقیت پردازنده‌های بسیار محبوب پنتیوم اینتل. فروش مک‌های مجهز به پردازنده‌های PowerPC مناسب بود اما سایر دستگاه‌ها فروش ناامیدکننده‌ای را تجربه کردند. اپل حق استفاده از سیستم‌عامل خود را عرضه کرد تا با تأخیر وارد رقابت با سیستم‌های ویندوز و اینتل شود. در ماه سپتامبر استیو جابز به مجله‌ی Fortune گفت که راه نجات اپل را می‌داند اما هیچکس در این شرکت به حرف او گوش نمی‌دهد. 1996 - بازگشت جابز
در ماه فوریه استیو جابز در صحبت با Fortune، با سخنانش بسیاری را شگفت‌زده کرد. او گفت: اگر من مدیریت اپل را بر عهده داشتم، تا جای ممکن از مکینتاش سود می‌بردم و درکنار آن مشغول کار روی محصول بزرگ بعدی می‌شدم. نبرد کامپیوترهای شخصی به پایان رسیده است. تمام شد. مایکروسافت مدت‌ها پیش پیروز شد. اپل بالاخره استفاده از پردازنده‌های قدیمی 68k را کنار گذاشت و کار روی نسخه‌ی هشتم Mac OS را آغاز کرد. تا پایان این سال اپل شرکت جابز، NeXT و سیستم‌عاملش NeXTSTEP را تصاحب کرد. استیو جابز به اپل بازگشت که این موضوع سرآغاز تبدیل شدن اپل به شرکتی که امروز می‌شناسیم بود.
Twentieth Anniversary Macintosh به مناسبت بیست سالگی اپل، که محصولی بسیار ناموفق بود 1997 - جابز به اصول اولیه باز می‌گردد
اپل سری محصولات بیش‌ازحد زیاد و مشتریان بسیار کمی داشت و در حال ضرر بود. جابز که اکنون مدیرعامل موقت این شرکت بود در ماه اکتبر در مصاحبه با Time شرایط نامساعد اپل را شرح داد. او گفت: اپل دارایی‌های فوق‌العاده‌ای دارد، اما به نظرم بدون مقداری توجه، این شرکت ممکن است، ممکن است، ممکن است ... ممکن است، ممکن است از بین برود. اپل بیل گیتس را برای خرید سهام این شرکت به ارزش 150 میلیون دلار متقاعد کرد. جابز استفاده از سیستم‌عامل مک در کامپیوترهای غیر اپل را متوقف کرد. Mac OS به نسخه‌ی هشت رسید و اپل کار روی Rhapsody، نسل پیش از Mac OS X را آغاز کرد. تا پایان این سال اپل مک‌هایی با چیپ PowerPC G3 عرضه کرد که قدرت بسیار بیشتری نسبت به نسل‌های پیشین خود داشتند.
دانلود 1998 - iMac نوید دورانی تازه را می‌دهد
استیو جابز به مبارزه با محصولات اپل ادامه داد و تولید دستیار دیجیتال شخصی (PDA) اپل را که نیوتون نام داشت، متوقف کرد.
Newton MessagePad او تمرکز شرکت را روی محصول جدیدی قرار داد که اپل را به روزهای اولش باز می‌گرداند: iMac . رویای جابز در قالب یکی سیستم All-In-One با پردازنده‌ی 233 مگاهرتزی PowerPC G3، 32 مگابایت رم، هارد 4 گیگابایتی و نمایشگر 15 اینچی، رنگ حقیقت به خود گرفت. این محصول فاقد درایو فلاپی یا درگاه‌های قدیمی بود و به‌جای آن‌ها اتصال آسان به اینترنت و درگاه USB ، فناوری جدید اینتل برای اتصال دستگاه‌های جانبی، ارائه می‌داد. آی‌مک به محبوبیت زیادی در میان کاربران سراسر جهان دست پیدا کرد.
استیو جابز به همراه آی‌مک G3 1999 - G4 با سرعت پیش می‌رود
آی‌مک سریع‌تر شد و در رنگ‌های جذاب بیشتری به بازار عرضه شد. کیس پاور مکینتاش با رنگ مشابه آبی فیروزه‌ای و پردازنده‌ی PowerPC G3 با فرکانس تا 450 مگاهرتز، وارد بازار شد.
Power Macintosh G3 همچنین اپل سری جدیدی از لپ‌تاپ‌هایش را با پردازنده‌ی G3 راهی بازار کرد، که iBook نام داشت.
iBook اما بزرگ‌ترین شگفتی اپل در این سال Power Mac G4 بود که اپل آن را «اولین سوپرکامپیوتر رومیزی جهان» نامید.
Power Mac G4 نهایتا در این سال اپل اولین روتر وای-فای 802.11b را با نام AirPort به نمایش گذاشت و معرفی Mac OS X Server، نمایشی را از یک تغییر بزرگ در رابط کاربری مک، به جهانیان ارائه کرد.
ایرپورت 2000 - OS X ظاهر می‌شود
استیو جابز نوید نسخه‌ی مصرف‌کننده‌ی Mac OS X (مک او‌اس تِن بخوانید) را داد و اولین نسخه‌های آزمایشی آن در اواخر این سال منتشر شدند. این سیستم‌عامل به‌طور کلی خوب به نظر می‌رسید، اما از نظر برخی ویژگی‌ها کمبود داشت و مقدار زیادی کند بود. با این وجود، با نسخه‌ی 9 تفاوت زیادی داشت؛ Mac OS X یک سیستم‌عامل مبتنی‌بر Unix بود که بر پایه‌ی NeXTSTEP و دیگر فناوری‌های توسعه‌یافته در NeXT ساخته شده بود.
بتای عمومی Mac OS X با اسم رمز Kodiak - نسخه‌ی نهایی با اسم رمز Cheetah منتشر شد کامپیوترهای مک موجود؛ آی‌مک، آی‌بوک، پاور مک و پاوربوک، صرفا افزایش سرعت و تغییر رنگ را تجربه کردند و تغییر اساسی نداشتند. همچنین Power Mac G4 Cube عرضه شد؛ یک کامپیوتر بدون نمایشگر و جمع‌وجور که یادآور دوران استیو جابز در NeXT بود. البته این محصول به‌دلیل قیمت بیش از حد و مشکل ایجاد شکستگی در قاب آن، شکست خورد.
Power Mac G4 Cube 2001 - دوران توپ ساحلی چرخان
اپل Mac OS X 10.1 را با ترکیب رنگ Aqua، جلوه‌های شفاف و جای خالی برخی ویژگی‌ها، عرضه کرد. هنوز بسیار کند بود و عبارت «توپ ساحلی چرخان مرگ» به اصطلاحی آشنا برای کاربران مک تبدیل شد (در زمان انتظار، نشانگر موس مک به شکل توپ ساحلی چرخان نمایش داده می‌شود). از نظر طراحی این نسخه ویندوز ویستای اپل محسوب می‌شد؛ محتوا و طراحی خوبی که کندتر از آن بودند که قابل استفاده باشند. اپل همچنین با نسل جدید پاوربوک طراحی کاملا جدیدی را برای لپ‌تاپ‌هایش به نمایش گذاشت. این لپ‌تاپ حالا نمایشگر عریض 15 اینچی و پردازنده‌ی G4 را در قالب بدنه‌ی تیتانیومی با ضخامت 1 اینچ (25 میلی‌متر) جای می‌داد.
PowerBook G4 Titanium Mercury آی‌بوک‌های جدید نیز عرضه شدند و آی‌مک هم با ظاهر جدیدش یک فاجعه بود و طرح‌های Blue Dalmation و Flower Power باعث شدند خریداران به سمت آن نروند. نهایتا اپل موزیک پلیر پنج گیگابایتی خود را با نام iPod معرفی کرد. در این حین مایکروسافت Windows XP را، که هنوز هم استفاده می‌شود، عرضه کرد.
آی‌مک با طرح Flower Power 2002 - OS X به‌روزرسانی خوبی دریافت می‌کند
اپل نسخه‌ی بازطراحی‌شده‌ی آی‌مک را با بدنه‌ی نیم‌کره و نمایشگری تخت که با پایه‌ی کرومی در بالای بدنه معلق بود، عرضه کرد.
iMac G4 علاوه‌براین چند نسخه‌ی جدید آی‌بوک، نسخه‌ی جدید Power Mac G4 و eMac، که با هدف مدارس ساخته شده بود، را معرفی کرد.
eMac OS X 10.2 Jaguar نیز با 150 ویژگی جدید و افزایش سرعتی که کاربران مدت‌ها انتظارش را می‌کشیدند، وارد میدان شد.
OS X 10.2 Jaguar 2003 - همه‌ی محصولات به‌روز می‌شوند
دستگاه‌های جدید دیگر قادر به اجرای نسخه‌های قبل از Mac OS X نبودند. همچنین همه‌ی محصولات مک؛ آی‌بوک‌ها، پاوربوک‌ها، کیس‌های پاور مک G4، آی‌مک و ای‌مک، دستخوش تغییر شدند. Power Mac G5 در ماه ژوئن، افزایش سرعت بزرگی را برای خانواده‌ی مک به ارمغان آورد؛ این محصول از دو پردازنده‌ی 64 بیتی PowerPC G5 شرکت IBM استفاده می‌کرد که هرکدام با فرکانس 2 گیگاهرتز فعالیت می‌کردند. حافظه‌ی آیپاد به 40 گیگابایت افزایش یافت و نرم‌افزار iTunes معرفی شد که درکنار مک روی ویندوز نیز اجرا می‌شد و استفاده از آیپاد با ویندوز را ممکن کرد.
Power Mac G5 با قیمت پایه‌ی 1999 دلار 2004 - آی‌مک، به شکلی که امروزه می‌شناسیم
این سال بیشتر در سلطه‌ی آیپاد بود تا مک؛ حتی اپل محصولات مک را با شعار «محصولی از سازندگان آیپاد» تبلیغ می‌کرد. آی‌مک بازطراحی بزرگی را تجربه کرد؛ نمایشگر معلق و بدنه‌ی نیمکره‌ای جای خود را به طراحی جدیدی دادند که همه‌ی این کامپیوتر All-In-One را پشت یک پنل LCD تخت جمع می‌کرد و شباهت زیادی به آی‌مک کنونی پیدا کرد. به این ترتیب بیش از یک دهه است که طراحی آی‌مک دستخوش تغییر آنچنانی نشده است. اپل در این زمان به سلامتی کامل بازگشته بود؛ اما سهمش از بازار کامپیوترهای شخصی به پایین‌ترین حد خود رسیده بود و تنها سه درصد از بازار جهانی را در اختیار داشت.
iMac G5 20-inch اولین اپل استور انگلستان در خیابان ریجنت لندن افتتاح شد. در ماه‌های بعد و همینطور که کامپیوترها، لپ‌تاپ‌ها و دستگاه‌های iOS اپل روزبه‌روز معروف‌تر شدند، این فروشگاه‌ها به روشی باارزش برای اپل جهت ارتباط با مشتریان، تبدیل شدند.
اپل استور خیابان ریجنت لندن 2005 – G5 از راه می‌رسد اما توان رقابت ندارد
IBM چیپ‌های دو هسته‌ای PowerPC G5، را به اپل داد تا کامپیوترهای Power Mac G5 را با پردازنده‌ی دو هسته‌ای به مشتریان خود ارائه دهد. با این وجود IBM موفق به برآورده کردن نیاز اصلی اپل نبود؛ آن‌ها یک چیپ سریع و کم‌مصرف PowerPC G5 لازم داشتند که بتوان از آن در سری‌های ضعیف‌تر آی‌بوک و پاوربوک استفاده کرد. نهایتا در ماه ژوئن اتفاقی که غیرممکن می‌کرد رنگ واقعیت به خود گرفت و جابز در WWDC 2005 اعلام کرد که اپل سومین مهاجرت بزرگ خود (اولی گذار از 68k به PowerPC و دومی از Mac OS 9 به Mac OS X بود) را انجام می‌دهد و از پردازنده‌های اینتل استفاده خواهد کرد. بنابراین سخت‌افزار اپل دیگر تفاوتی با پی‌سی‌ها نخواهد داشت. OS X 10.5 Tiger نیز در ماه آوریل معرفی شد.
دانلود همچنین در ژانویه‌ی این سال Mac mini هم با پردازنده‌ی PowerPC G4 عرضه شد. این سری در طول زمان دستخوش تغییرات بسیاری شده است و اکنون دستگاهی بسیار قدرتمند با پردازنده‌ی Core i7 اینتل است. 2006 - مک در سلطه‌ی اینتل
همه‌ی مک‌های اپل چیپ‌های PowerPC را کنار گذاشتند و به سراغ پردازنده‌های Intel Core Duo رفتند. این مهاجرت با آی‌مک، مک مینی و MacBook Pro آغاز شد و نهایتا در ماه اوت با Mac Pro کامل شد. تا پایان سال مک‌بوک پرو دستخوش تغییر شد و این بار از پردازنده‌ها Core 2 Duo بهره می‌برد.
نسل اول مک‌بوک پرو؛ که در اندازه‌های 15 و 17 اینچ تولید می‌شد یک سری رده‌ی مبتدی هم با نام MacBook و نمایشگر 13.3 اینچی در این سال عرضه شد که تا 2012 نسخه‌های مختلفی را از آن می‌بینیم. جنس بدنه‌ی نسل اول مک‌بوک ترکیبی از پلی کربنات و فایبرگلاس بود و در دو رنگ سفید و مشکی تولید می‌شد.
مک‌بوک 2006 در این سال Boot Camp نیز معرفی شد. این ابزار امکان بوت ویندوز را درکنار OS X، برای کابران مک‌هایی که پردازنده‌ی اینتل دارند، فراهم می‌کند. اپلیکیشن‌هایی که هم با پردازنده‌های PowerPC و هم Intel سازگار باشند چندان رایج نبودند، اما کاربران مک‌های اینتلی می‌توانستند با استفاده از برنامه‌ی Rosetta اپل از اپ‌های مخصوص PowerPC استفاده کنند.
Boot Camp همچنین در این سال کمپین تبلیغاتی Get a Mac اپل آغاز شد که هدف آن نمایش مزایای مک در مقایسه با پی‌سی‌های ویندوزی و ترغیب کاربران به خرید کامپیوترهای اپل بود.
دانلود 2007 - مک‌های قابل حمل بسیار قوی می‌شوند
این سال با یک عمل غافلگیرانه شروع شد و اپل مک پروهای هشت هسته‌ای را، که به شکل سفارش‌گذاری قابل خرید بودند، معرفی کرد. در ماه اوت اپل از معماری Santa Rosa اینتل برای مک‌بوک پرو استفاده کرد و آی‌مک هم طراحی جدید آلومینیومی و شیشه‌ای، و پردازنده‌ی Core 2 Duo اینتل را به خود دید.
آی‌مک 2007 که دو نمونه‌ی 20 و 24 اینچی داشت سال 2007، سال معرفی iPhone هم بود و در کنفرانس Macworld در ماه ژانویه بنرهایی با اشاره به پیشینه‌ی اپل و شعار «30 سال اول تنها آغاز راه بودند. به 2007 خوش آمدید.» به نمایش گذاشته شد.
بنر اپل در کنفرانس سالانه‌ی Macworld علاوه‌براین در 2007 عرضه‌ی ویندوز ویستا را داشتیم که بسیار مورد انتقاد قرار گرفت؛ و پس از آن OS X 10.5 Leopard در ماه اکتبر عرضه شد که تبدیل به پرفروش‌ترین به‌روزرسانی OS X شد.
Mac OS X Leopard 2008 - MacBook Air از پاکت نامه بیرون می‌آید
موفق‌ترین سال اپل تا به آن زمان، با معرفی مک پرو با نسخه‌ی پایه‌ی هشت هسته‌ای، درکنار آی‌مک، مک‌بوک و مک‌بوک پروهای سریع‌تر آغاز شد. علاوه‌براین اپل مک‌بوک ایر را معرفی کرد؛ لپ‌تاپی بسیار سبک با ترک‌پد مولتی‌تاچ برای ژست‌های حرکتی .
دانلود تا پایان سال دوباره نسخه‌ی جدیدی از مک‌بوک و مک‌بوک پرو معرفی شد که از طراحی بدنه‌ی جدید آلومینیوم یکپارچه استفاده می‌کردند و قسمت پایینی آن‌ها از یک قطعه آلومینیوم برش خورده بود.
بدنه‌ی یکپارچه‌ی مک‌بوک پرو 2009 - مک‌بوک پرو کوچک‌تر
استیو جابز در ماه ژوئن اعلام کرد که OS X 10.6 Snow Leopard استفاده از توان پردازنده‌های چند هسته‌ای را برای تمام اپلیکیشن‌ها ممکن می‌کند. با این وجود این سال بیشتر به عرضه‌ی مک‌بوک پروی 13.3 اینچی شناخته می‌شود. این محصول که کاربران مدتی زیادی منتظر آن بودند، جایگزینی برای نسخه‌ی 12 اینچی PowerBook G4 محسوب می‌شد.
اولین نسل مک‌بوک پروی 13 اینچی به مرور همه‌ی مک‌ها به سمت بدنه‌ی آلومینیوم یکپارچه رفتند که این اتفاق برای آی‌مک در اواخر این سال رخ داد.
iMac اواخر 2009، که مانند آی‌مک‌های امروزی دو مدل 21.5 و 27 اینچ داشت 2010 - آینده دانلود است
ظهور اپ استور مک آینده‌ی بدون دیسک‌های نوری را برای مک‌ها نوید داد. برای دسترسی به آن به نسخه‌ی 10.6.6 سیستم‌عامل Snow Leopard نیاز بود که این موضوع باعث مقداری دشواری در به‌روزرسانی به OS X Lion در سال بعد شد.
اپ استور مک مک‌بوک ایر 11 اینچی در حالی معرفی شد که حدس و گمان‌ها می‌گفتند اپل دستگاهی فوق‌العاده برای رقابت با تمام لپ‌تاپ‌های پی‌سی ارزان‌قیمت آن زمان معرفی خواهد کرد؛ ظاهرا اپل تصمیم گرفت این کار را به‌جای مک‌بوک با iPad انجام دهد.
نسل اول مک‌بوک ایر 11 اینچی درکنار مدل 13 اینچی 2011 - آغاز دوران درگاه‌های سریع‌تر با تاندربولت
OS X Lion در ماه ژوئیه در اختیار مشتریان قرار گرفت و اولین نسخه‌ی OS X بود که روی هیچگونه دیسکی عرضه نمی‌شد. البته کمی بعد برای کسانی که با اتصال به اینترنت مشکل داشتند و نمی‌توانستند از اپ استور استفاده کنند، روی فلش USB هم ارائه شد. خیلی افراد هم چون به Snow Leopard به‌روزرسانی نکرده بودند با مشکل مواجه شدند، زیرا به اپ استور مک دسترسی نداشتند.
فلش USB حاوی OS X Lion همچنین در این سال اپل اولین مک‌بوک پروهای مجهز به تکنولوژی Thunderbolt اینتل را عرضه کرد؛ که از همان درگاه Mini DisplayPort استفاده می‌کرد. با اینکه این تکنولوژی هنوز آنقدر محبوب نشده بود، روی تمام مک‌های جدید قرار گرفت.
تاندربولت در مک‌بوک پرو علاوه‌براین‌ها آخرین نسخه از مک‌بوک پروی 17 اینچی در این سال ارائه شد و دیگر شاهد مک‌بوکی در این ابعاد نبودیم. نسل جدید Mac mini هم بدون درایو نوری معرفی شد.
Mac mini Server - Mid 2011 2012 - نمایشگر رتینا به مک می‌آید
در تابستان OS X 10.8 Mountain Lion ازطریق اپ استور عرضه شد. این نسخه مانند نسل قبلی، به اضافه کردن حس‌وحال مشابه iOS به OS X ، ادامه داد و از نام‌گذاری‌های مشابه برای برخی اپلیکیشن‌ها بهره می‌برد.
Mountain Lion در اواخر سال، مک مینی و آی‌مک جدید معرفی شدند. نمایشگر iMac اکنون حتی از قبل هم باریک‌تر بود و ضخامت آن در حاشیه‌ها به 5 میلی‌متر می‌رسید.
iMac - Late 2012 مک‌بوک پرو نیز ارتقای خوبی را در قالب نمایشگر رتینا و بدنه‌ی باریک یکپارچه بدون درایو نوری، تجربه کرد. هر دو مدل 15 و 13 اینچ در 2012 عرضه شدند و اوایل سال بعد هم نسخه‌ی بهبودیافته‌ی آن‌ها به بازار آمد. علاوه‌براین یکی از ویژگی‌های جالب توجه سری جدید، وجود درگاه HDMI بود.
مک‌بوک پرو 15 اینچی میانه‌ی 2012 با نمایشگر رتینا 2013 - ورود مک پرو
معرفی نسخه‌ی جدید مک پرو ، که برای مدت زیادی مورد بی‌توجهی قرار گرفته بود، طرفداران این سری را به وجد آورد.
Mac Pro پس از تغییرات مک‌بوک پرو، نسخه‌ی جدید مک‌بوک ایر نیز معرفی شد. مک‌های جدید و OS X 10.9 Mavericks (اپل گفت اسم‌های گربه‌سانان بزرگ تمام شده‌اند)، باعث شدند اپل این سال را با شرایط خوبی به پایان ببرد. Mavericks تحول بزرگی نبود و مشکلات خود را داشت اما همچنان موفقیت بزرگی برای این شرکت بود.
معرفی OS X Mavericks در WWDC 2013 2014 - طراحی جدید OS X
در این سال از نظر سخت‌افزار، محصول چندان متفاوتی عرضه نشد و صرفا برخی محصولات، ارتقاهای جزئی دریافت کردند. اما از نظر نرم‌افزاری OS X 10.10 Yosemite به‌دنبال تغییر زبان طراحی iOS در نسخه‌ی هفتم، طراحی جدیدی، شبیه به iOS، به خود دید.
OS X Yosemite 2015 - بازگشت به اصول اولیه با MacBook
در سال 2015 اپل چشم‌انداز جدید خود را برای لپ‌تاپ‌های این شرکت ، با معرفی MacBook به نمایش گذاشت. این محصول برخی قسمت‌های طراحی خود را از آیفون‌ها و آیپد‌های زمان خود الهام گرفته بود و تلفیقی از گذشته، حال و آینده‌ی این شرکت در خود داشت؛ و در نوع خود لپ‌تاپ بسیار خوبی بود.
MacBook با نمایشگر 12 اینچی اپل همچنین سری‌های مک‌بوک پرو و ایر را به‌روز کرد و سری جدید آی‌مک نیز از نمایشگرهای رتینای 4K و 5K بهره می‌برد.
iMac 5K 2016 - تاچ بار؛ تلاش اپل برای ایجاد تحولی دیگر
اپل در WWDC اعلام کرد که از نام‌گذاری مشابه سیستم‌عامل‌های دیگر خود؛ iOS و watchOS و tvOS، برای سیستم‌عامل دسکتاپش استفاده می‌کند و از این پس آن را macOS می‌خواند. همچنین macOS Sierra معرفی شد که سیری را به مک آورد. در پاییز، از سری جدید مک‌بوک پرو، با طراحی جمع‌وجورتر، کیبورد مشابه MacBook سال گذشته، حذف پورت‌های مختلف و جایگزین کردن آن‌ها با تاندربولت 3 (که درگاهش مثل USB-C است و از آن پشتیبانی می‌کند)، تشخیص اثر انگشت Touch ID و ویژگی جدید Touch Bar، رونمایی شد.
MacBook Pro با تاچ بار و تاچ آیدی 2017 - آی‌مک حرفه‌ای می‌شود
در روزهای پایانی 2017، اپل عرضه‌ی iMac Pro را آغاز کرد. این نسخه‌ی بسیار قدرتمند All-In-One آی‌مک به‌طور خاص برای افراد حرفه‌ای طراحی شده است و مشخصاتی بسیار قوی، از جمله پردازنده‌ی زئون اینتل، 32 گیگابایت رم و کارت گرافیک AMD Radeon Pro Vega 56، دارد. این محصول همچنین با قیمت پایه‌ی 4999 دلاری، یکی از گران‌قیمت‌ترین دستگاه‌های اپل تا به امروز است.
iMac Pro 2018 - ملاقات دوباره‌ی دو محصول کلاسیک اپل
2018 سالی بود که اپل به حرف طرافدارانش گوش داد و برخی از محبوب‌ترین محصولاتش را که اخیرا به آن‌ها بی‌توجهی شده بود، به‌روز کرد. یکی از آن‌ها به‌روزرسانی دیر اما بسیار خوب مک مینی، کامپیوتر کوچک اپل بود و ویژگی‌های بسیار خوبی را به این دستگاه افزود که آن را به انتخابی مناسب برای افراد حرفه‌ای و هنرمندان تبدیل می‌کند.
Mac mini 2018 مک‌بوک ایر هم با طراحی باریک‌تر، نمایشگر بهبودیافته و سخت‌افزار به‌روزشده، آپدیتی را که بسیار نیازمندش بود، دریافت کرد.
MacBook Air 2018 2019 - اپل برای امسال چه برنامه‌ای دارد؟
اکنون که مکینتاش 35 ساله شده، آیا اپل امسال هم مثل سال گذشته صرفا برخی محصولات قبلی خود را به‌روز می‌کند؟ یا 2019 سالی ماجراجویانه برای آن‌ها خواهد بود؟ باید صبر کنیم و ببینیم، اما اپل تا همین الآن هم تجربه‌ی خوبی از CES 2019 داشته است ؛ درحالی‌که حتی در آن حضور نداشت! امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. آیا با هیچ‌کدام از این مک‌ها خاطره دارید؟ کدام یک دلخواه‌تان است؟ سرگذشت کامپیوترهای مک را چطور ارزیابی می‌کنید؟ دیدگاه خود را با ما و دیگر کاربران زومیت به اشتراک بگذارید.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/61636/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد