راه ترقی

آخرين مطالب

مصرف شیرینی تاثیر مثبتی بر خلق‌وخو ندارد مقالات

مصرف شیرینی تاثیر مثبتی بر خلق‌وخو ندارد

  بزرگنمايي:

راه ترقی - بسیاری از افراد برای بهبود خلق‌و‌خوی خود سراغ مصرف غذاهای شیرین می‌روند اما پژوهشگران می‌گویند این کار تاثیر مثبتی ندارد.

اگرچه احتمالا بسیاری از افراد برای تقویت خلق‌و‌خوی خود به‌سراغ یک آب‌نبات، شیرینی یا یک لیوان بستنی می‌روند اما نتایج یک مطالعه‌ی جدید نشان می‌دهد که این تمایلِ ظاهرا طبیعی ممکن است بی‌فایده یا حتی بد باشد. نتایج مطالعه‌ای فراتحلیلی که اخیرا منتشر شد، نشان می‌دهد که وضعیت خلق‌و‌خو و انرژی افراد در اثر مصرف شکر نه‌تنها بهتر نشده، بلکه ممکن است پس از مصرف آن وضعیت روحی‌شان بدتر نیز شده باشد. نتایج پژوهش یادشده در مجله‌ی Neuroscience & Biobehavioral Reviews منتشر شده است. مطالعات زیادی در گذشته عنوان کرده‌اند که مصرف کربوهیدرات‌ها با مزایایی نظیر افزایش سطح انرژی و کاهش خستگی، افزایش عملکرد شناختی، حواس‌جمعی و بهبود خلق‌وخو ارتباط دارد. اما به‌گفته‌ی پژوهشگران مطالعه‌ی جدید، پژوهش‌های انجام‌شده در رابطه با ارتباط بین کربوهیدرات‌ها و خلق‌وخو قابل اعتماد نیستند. برخی از پژوهش‌ها حتی نشان می‌دهند که این ماده‌ی غذایی تاثیر منفی روی خلق‌و‌خو دارد. به‌منظور تفکیک همه‌ی این موارد و رسیدن به قلب این ارتباط، پژوهشگران داده‌های 31 مقاله‌ی منتشرشده را که شامل 1/260 فرد بزرگسال می‌‌شد، مورد بررسی قرار دادند. پژوهشگران چگونگی انجام مطالعات یادشده را با درنظر گرفتن متغیرهایی نظیر مدت زمان گرسنه بودن شرکت‌کنندگان، نوع شیرینی مصرفی (گلوکز، ساکارز یا کربوهیدرات‌های موجود در نوشیدنی‌های انرژی‌زا) و نیز مقدار آن، مورد بررسی قرار دادند. آن‌ها سازه‌های مختلف روانشناختی و خلق‌و‌خو مانند هشیاری، آرامش، پیوستگی، خشم، سردرگمی، افسردگی ، خستگی، تنش و نیرومندی را مورد نظر قرار دادند و به سه دوره‌ی زمانی پس از مصرف شیرینی توجه کردند: فورا (30-0 دقیقه)، کوتاه‌مدت (60-31 دقیقه) و بلند‌مدت (بیشتر از 61 دقیقه). مقاله‌های مرتبط:
آیا شکر واقعا سیستم ایمنی را سرکوب می‌کند؟ آیا غذایی که می‌خوریم روی حالات روانی ما اثر می‌گذارد؟ معرفی رژیم غذایی خاص با توانایی پیشگیری از بروز افسردگی
خلاصه‌ی نتایج این است که در هیچ‌کدام از چارچوب‌های زمانی مورد مطالعه، هیچ‌گونه تاثیر مثبت ناشی از مصرف کربوهیدرات‌ها دیده نشد و حتی در مواردی اثرات منفی مشاهده شد. نویسندگان در مقاله‌ی خود نوشتند: به‌طور کلی در مطالعه‌ی فراتحلیل ما هیچ‌گونه مدرکی در زمینه‌ی بهبود خلق‌و‌خو به‌دنبال مصرف کربوهیدرات‌ها در هیچ‌کدام از دوره‌های زمانی پس از مصرف شیرینی پیدا نشد. درواقع، مصرف کربوهیدرات‌ها با کاهش هشیاری و سطوح بالاتر خستگی طی چند ساعت نخست مصرف این ماده همراه بود. از آنجایی که تا یک ساعت پس از مصرف شکر هیچ بهبودی در خلق‌و‌خو دیده نشد، در این مطالعه فرضیه‌ی سروتونین (یعنی کربوهیدرات‌ها موجب افزایش سطح سروتونین و در نتیجه بهبود خلق‌و‌خو می‌شوند) تأیید نمی‌شود. پس از مصرف شکر در هیچ‌کدام از سنجه‌های خلق‌و‌خو نظیر افسردگی، تنش و خشم بهبودی دیده نشد. برای کسانی که اعتقاد دارند پس از خوردن شکر به‌سرعت انرژی آن‌ها بالا می‌آید، نتایج مطالعه نشان می‌دهد که چنین چیزی نیست. حتی در دوره‌های زمانی کوتاه‌مدت تنها اثرات منفی وجود داشت. بنا به‌گفته‌ی پژوهشگران به‌نظر نمی‌رسد که کربوهیدرات‌ها موجب هیچ‌گونه بهبودی در سازه‌های خلق‌و‌خو در کوتاه‌مدت و بلند‌مدت شوند. درواقع در این مطالعه نشان داده شد که کربوهیدرات‌ها درمقایسه با دارونما موجب تضعیف خلق‌و‌خو نیز می‌شوند. در تمام دوره‌های زمانی، مصرف کربوهیدرات‌ها با خستگی بیشتر و کاهش سطح هشیاری همراه بود.
این خبر خوبی برای افرادی که به خوردن شیرینی در بعد از ظهر علاقه دارند، نیست. کنستانتینوس منتنتیس، نویسنده‌ی مقاله می‌گوید: این ایده که شکر می‌تواند موجب بهبودخلق‌و‌خو شود، در فرهنگ عمومی نفوذ زیادی داشته است؛ به‌حدی که مردم سرتاسر جهان برای افزایش هشیاری یا مبارزه با خستگی نوشیدنی‌های شیرین مصرف می‌کنند. یافته‌های ما به‌وضوح نشان می‌دهد که چنین ادعاهایی تأیید نشده‌اند و حتی ممکن است شکر موجب بدتر شدن حال شما نیز شود. البته یکی از محدودیت‌های این مطالعه آن است که شرکت‌کنندگان این پژوهش‌ها همه افراد سالم بوده‌اند و ممکن است درمورد افرادی که افسردگی دارند یا دچار مشکلات روانی هستند، نتایج متفاوتی به‌دست آید. همچنین ممکن است در افرادی که بدن آن‌ها شکر را بهتر یا ضعیف‌تر فرایند می‌کند، نتایج تغییر کند. اما این مطالعه به‌طور کلی ایده‌ی مصرف شیرینی برای بهبود خلق‌و‌خو را مورد سؤال قرار می‌دهد و به این موضوع اشاره دارد که شاید این تاثیر بیش از آنکه یک تاثیر فیزیولوژیکی باشد، یک تاثیر روانشناختی است. بنابراین اگر می‌خواهید حالتان بهتر شود بهتر است، به‌جای شیرینی سراغ یک فنجان قهوه بروید زیرا تاثیر مثبت این ماده به‌طور مکرر تأیید شده است. اگرهم می‌خواهید شیرینی مصرف کنید، بهتر است به سراغ شکلات‌های تلخ کم‌شیرین بروید. مصرف یک دونات در این وضعیت ممکن است حتی حال شما را بدتر کند.





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

کشف فسیل پنگوئنی به‌اندازه انسان

اقامت در هتل های 5 ستاره با بیت کوین

کودکان دارای بستگان مبتلا به افسردگی، 3 برابر بیشتر افسرده می شوند

دردسرهای کنکوری‌ها، پول بیشتر انتخاب رشته بهتر

سمن ها؛ موثرترین نهاد در مسیر پیوند مردم با دولت و بخش خصوصی

آسیب ها و پیامدهای ناشی از کودک همسری

گره کور جمعیت

کیودو ، رییس جمهوری آمریکا را هرج و مرج طلب توصیف کرد

حج، تمام اسلام است!

روز خبرنگار؛ دعوت به خبرنگاری بی‌لکنت

سهل و ممتنع یک انتخاب

نکاتی برای داشتن تغذیه مناسب در سفر

خون‌بندناف چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟

لوبلاگ: تحریم "ظریف" هزینه سنگینی برای واشنگتن دارد

چالش‌های خانواده‌ها در تربیت جنسی فرزندان

دانشمندان از 40 سال پیش، تغییرات اقلیمی را پیش‌بینی کرده بودند

به چه علت کاور پنجره های هواپیما هنگام تیک آف باید باز باشد؟

استرس چگونه موجب تغییر مغز می‌شود؟

استفاده از یادگیری ماشین برای ترجمه‌ زبان‌های فراموش شده

در ترکیه کدام حمام ترک را امتحان کنیم؟

آیا ساختمان‌های چوبی راه‌حل مشکل تغییرات اقلیمی هستند؟

شناسایی نوعی آنتی‌بیوتیک که می‌تواند موجب ناشنوایی شود

چرا گزارش سالیانه به مجلس خلاف قانون اساسی است؟

نکاتی چند درباره ائتلاف بازی غربی ها برای تنگه هرمز

سیری مکالمه‌های خصوصی کاربران را بدون اطلاع ضبط می‌کند

علت بیضی شکل بودن پنجره های هواپیما چیست؟

فناوری 5G چگونه خدمات درمانی را متحول می‌کند؟

صلاحیت فرزندآوری

مکمل‌هایی که به همه توصیه می‌شوند

هشدارِ جدی WHO در مورد مضرات سیگار الکترونیک

ناکامی طرح‌های «جمع‌آوری»

تحلیل روزنامه لبنانی از آینده روابط لندن و تهران در دوره جانسون

رژیم‌هایی که کبد چرب را تشدید می‌کنند

چگونه هنگامی که پروازمان تاخیر دارد، خود را سرگرم کنیم؟

نقشه و مسیریاب نشان چگونه سریع‌ترین مسیر را انتخاب می‌کند

دمار از روزگار زن درآوردن

وقتی اینترنت، عزیزتر از والدین می شود

افراد دارای معلولیت را دریابیم

علم تقلبی، تقلب علمی

تلگراف: انگلیس از آمریکا خواست از اظهارات تحریک آمیز اجتناب کند

گرفتار در قفس همرنگی با جماعت

کشف ارتباط بین بی‌اشتهایی و متابولیسم بدن

چگونه انتظارات بر ادراک تأثیر می‌گذارند؟

الزامات شرایط حساس

چرا نباید دریچه تهویه بالای سر مسافر در هواپیما را ببندیم؟

شورای نگهبان؛ تجلی بخش قانون در نهان خانه دموکراسی

زندگی در پرجمعیت‌ترین شهر بی‌آب جهان چگونه است؟

ارتباط احتمالی بین نوشیدنی‌های حاوی قند و سرطان

خال‌کوبی می کنم پس هستم!

میراث باستانی یمن در آستانه نابودی قرار دارد