راه ترقی

آخرين مطالب

استفاده از ژن‌های پرش‌کننده برای اصلاح اشتباهات ژنتیکی ژنوم نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که ژن‌های پرش‌کننده می‌توانند به تکنیک کریسپر در جایگزینی DNA مسبب بیماری کمک کند.

گروهی از پژوهشگران ژنتیک در مقاله‌ ای که در سال 2017 منتشر شد، به این موضوع اشاره کرده بودند که شاید روزی بتوان ژن‌های پرش‌کننده را برای ویرایش دقیق ژنوم مورد استفاده قرار داد و موجب ارتقای عملکرد کریسپر معمولی شد. مدت‌ها است پژوهشگران در راستای رسیدن به این هدف تلاش می‌کنند: جایگزینی توالی DNA مسبب بیماری با توالی سالم؛ کاری که شاید درمورد برخی از بیماری‌های ژنتیکی تنها روش درمان حقیقی باشد. از آن زمان، پژوهشگران زیادی در حال تلاش برای استفاده از ژن‌های پرش‌کننده در این رابطه بودند تا اینکه بالاخره فنگ ژانگ به موفقیتی در این زمینه دست پیدا کرد. در مقاله‌ای که مراحل پذیرش آن برخلاف روال معمول که حدود 4 ماه طول می‌کشد، 25 روز زمان برد، ژانگ و همکارانش موفقیت خود در این زمینه را تشریح کرده‌اند. این ژن به کمک آنزیم کریسپر روی بخشی از ژنوم که آدرس آن را دارد، قرار می‌گیرد و یک بسته از DNA سالم را به آن تحویل می‌دهد. گروه ژانگ این کار را در باکتری انجام داده‌اند اما دیگر زیست‌شناسان متحصص ویرایش ژن می‌گویند این سیستم در سلول‌های انسانی و به‌خصوص برای ترمیم ژن عامل بیماری نیز کاربردی است. شوکرات میتالیپو ، نخستین دانشمند آمریکایی که از تکنیک کریسپر روی جنین انسان استفاده کرد، می‌گوید: من فکر می‌کنم این چیزی است که می‌تواند برای اهداف درمانی مورد استفاده قرار گیرد. این روش می‌تواند در درمان‌های مبتنی بر ویرایش ژن، کارآمدتر و دقیق‌تر از کریسپر معمولی باشد. اگرچه این گام نخست در کار است ولی واقعا دلگرم‌کننده محسوب می‌شود. این ترانسپوزون خاص که Tn7 نام دارد، چند دهه پیش در باکتری کشف شد. ترانسپوزون‌ ها قطعاتی از DNA هستند که درون یک ژنوم می‌نشینند ولی به دلایلی که مشخص نیست، دارای توانایی حذف خود از جایگاه اصلی و پرش به جایگاه دیگری هستند. ترانسپوزون Tn7 از آنزیم Cas12 برای هدایت به مقصد بعدی استفاده می‌کند. آنزیم Cas12 به‌صورت معمول DNA را برش می‌دهد اما هنگامی که با Tn7 جفت می‌شود، این قیچی مولکولی غلاف‌دار می‌شود.
از زمان انتشار مقاله‌ی سال 2017، دانشمندان به‌دنبال راه‌هایی برای کنترل محل پرش این ژن‌ها بوده‌اند. ساخت یک مولکول راهنمای جدید باید به دانشمندان این امکان را بدهد که محل وارد شدن DNA به ژنوم را کنترل کنند. این اساسا همان چیزی است که گروه ژانگ آن را انجام دادند. آن‌ها کار خود را با ترانسپوزون Tn7 باکتری سایتونما هافمانی ( Scytonema hofmanni ) آغاز کردند و مولکول‌های راهنمای جدیدی را برای هدایت به یک آدرس خاص در ژنوم باکتری اشریشیا کلی و وارد کردن پکیج‌های DNA در آن محل ایجاد کردند. درمقایسه‌با نرخ موفقیت یک درصدی روش کریسپر معمولی ازنظر وارد کردن DNA، سیستم ژن پرش‌کننده موفقیتی حدود 80 درصد به‌دست آورد. مقاله‌های مرتبط:
معرفی تکنیک جدید برش DNA که فراتر از تکنیک کریسپر معمولی است درخشش تکنیک کریسپر در تشخیص سریع‌تر و ارزان‌تر بیماری‌ها ساخت کامپیوترهای دوهسته‌ای درون سلول‌های انسانی
اساسا وارد کردن توالی DNA جدید نیازی به برش ژنوم نداشت. ایجاد شکستگی در DNA دو رشته‌ای اغلب آغازگر تخریب ژنوم است و موجب می‌شود که قطعات بزرگی از کروموزوم‌ها برداشته شده و به توالی‌های مجاور وارد شوند؛ چیزی که در ژ‌ن‌درمانی با استفاده از روش کرسیپر می‌تواند موجب بروز سرطان در برخی بیماران شود. براین اساس، هر تکنولوژی ویرایش ژنوم که موجب شکستن DNA دو رشته‌ای نشود، می‌تواند از مزیت ایمن بودن برخوردار باشد. جوزف پیترز از دانشگاه کورنل که نویسنده‌ی مقاله 2017 بود و پیش‌بینی کرده بود که ترانسپوزون‌ها می‌توانند بخشی از جعبه‌ابزار کریسپر باشند، گفت: این پژوهش به‌عنوان یک مطالعه‌ی اثبات مفهوم، با نشان دادن ظرفیت سیستم یادشده کار بزرگی انجام داده است و باید به‌عنوان یک مقاله‌ی بسیار مهم مورد توجه قرار گیرد. البته در این مرحله هنوز کاملا مشخص نیست که آیا این سیستم خاص برای اصلاح ژنوم مفید است یا نه، زیرا برخی از خصوصیات Tn7 ممکن است کارآیی آن را در موجوداتی به غیر از باکتری محدود کند اما به‌طور کلی استفاده از Tn7 به‌عنوان یک ویرایشگر بالقوه‌ی ژنوم هیجان‌انگیز است. ژانگ این سیستم را «کریسپر همبسته با ترانسپوزاز» یا CAST می‌نامد و جاناتان استرکر آن را ثبت اختراع کرده است. نسخه‌ی ژن پرش‌کننده‌ی کریسپر به احتمال زیاد هنگامی که برای درمان یک بیماری ژنتیکی لازم باشد با اصلاح حروف اشتباه DNA عملکرد طبیعی ژن به آن بازگردانده شود، از نسخه‌ی کلاسیک کریسپر بهتر است. کریسپر سعی می‌کند این کار را با برش جهش‌ها و ارائه‌ی حروف درست انجام دهد. متاسفانه DNA چندان تمایلی به باز شدن و پذیرش این جایگزینی‌ها ندارد. به‌نظر می‌رسد که CAST دارای مشکل وارد کردن DNA نباشد. وقتی دانشمندان آن را برای 48 هدف از ژنوم اشریشیا کلی برنامه‌ریزی کردند، CAST توانست در 29 مورد موفق شود. این سیستم ویرایش مورد نظر را انجام داد و DNA را در 80 درصد از باکتری‌ها وارد کرد؛ نرخی که کریسپر کلاسیک به هیچ عنوان به آن دست پیدا نکرده است. البته یک مشکل‌ این است که در برخی از موارد DNA به مناطقی وارد شد که مورد هدف آزمایش نبودند. این مشکل غیرهدفمندی در کریسپر معمولی هم دیده می‌شود. بااین‌حال باید پژوهش‌های بیشتری انجام شود که نشان دهد آیا بروز یک تغییر غیرهدفمند می‌تواند مثلا با اتفاق افتادن در ژن سرکوب‌کننده‌ی تومور موجب شکست این روش شود یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/66183/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادامه آمار جادویی حسن‌زاده در تیم ملی

ورود سروش به باشگاه صدتایی‌های پرسپولیس

سقوط از لیگ برتر با یک برزیلی لغو می‌شود

چرا پرسپولیس دربی را نبرد

منشا برای فولاد ضرر داشت رفت!

ویسی، ایده کمیته فنی در فولاد را رد کرد

اوسمار: در فوتبال ایران زیاد وقت تلف می‌کنید

زامهران: نساجی قطعا در لیگ برتر می‌ماند

قرارداد یک سال و نیمه فولاد با ویسی ادامه دارد

رئیس جمهور: تردید نداریم که نظمی عادلانه جایگزین نظم فعلی خواهد شد

رئیسی پاکستان را به مقصد سریلانکا ترک کرد

دیدار معاون مددکاری و مشارکت های مردمی بنیاد شهید و امور ایثارگران با نماینده ولی فقیه و استاندار البرز

قوانین مصوب با اعتبارات بنیاد شهید همخوانی ندارد

استان البرز شهدای بزرگی را تقدیم نظام کرده است

دستگاه های جوجه کشی شرکت مکانیزاسیون در مسیر صادرات

رسیدگی به درخواست 41 متقاضی توسط سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران آذربایجان شرقی

سرمقاله خراسان/ خطر دوقطبی شدن در موضوع تعطیلات

یازده بازیکن برتر تاریخ ایران از نگاه خسرو حیدری

جوان‌ترین بازیکن تیم ملی: قرقیزستان با برزیل فرقی ندارد

ستاره سابق یونایتد: برمی‌گردم!

گلزن جدید استقلال از دفاع آمد

ویسی به یاد 9 بازیکن خوزستانی در تیم ملی

اورونوف، مهمترین اسلحه اوسمار برای انتقام

یک بازی لیگ برتر بدون تماشاگر شد

معاون سلامت و توانمندسازی اجتماعی  بنیاد شهید و امور ایثارگران با جمعی از جانباران قطع نخاعی دیدار کرد

یک بی‌احتیاطی و رویاهایی که بر باد رفت

پوچتینو: به شکست 5-0 نیاز داشتیم!

جای آزمون را یک ایرانی پُر می‌کند

تودور: با سری بالا از کوپا ایتالیا حذف شدیم

ناگفته‌های مربی سابق استقلال از دربی حذفی‌

مکان بازی مرگ و زندگی سپاهان مشخص شد

حیدری: تیم نکونام شخصیت قهرمانی دارد

ناگفته‌های خسرو حیدری از دربی جام حذفی

نمک سیاوش یزدانی بر زخم هواداران الهلال!

گل تماشایی سینا اسدبیگی در تمرین پرسپولیس

مشکلات ساپینتو و فتح‌الله‌زاده بر سر دفتر کمپ حجازی

روزگار بحرانی یاران صیادمنش؛ 9 بازی 3 امتیاز

سرنوشت تراکتور سرانجام تعیین شد

حریف سپاهان از هند نیروی کمکی گرفت!

دبیر جدید فدراسیون کبدی معرفى شد

خلاصه بازی آرسنال 5 - چلسی 0

گل اول یوونتوس توسط میلیک در دقیقه 82

خسرو: در زمان ساپینتو، چهار پنج مدیرعامل عوض کردیم

خلاصه بازی لاتزیو 2 - یوونتوس 1

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

گل دوم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 52

گل سوم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 57

گل چهارم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 65

حیدری: در اولین بازی خوشه طلایی، فقط یازده بازیکن داشتم

خلاصه بازی الهلال 2 - العین 1