راه ترقی

آخرين مطالب

حیف از سرمایه هایی که از دست می روند دانش

  بزرگنمايي:

راه ترقی- وقتی سخن از سرمایه به میان می آید، معمولا تصور افراد سراغ پول و اندوخته مالی می رود؛ اما واژه سرمایه مفهوم سترگی است که گستره ای بزرگ دارد و سرمایه اقتصادی تنها قسمتی از این مفهوم است. سرمایه اجتماعی، انسانی و فرهنگی ابعاد دیگری از این مفهوم هستند که به موازات گسترش پیشرفت و دانش زندگی اجتماعی در برخی موارد ارزشی بیش از سرمایه اقتصادی یافته اند.

سرمایه های انسانی در تعریفی ساده قابلیت ها و پتانسیل های فردی انسان ها است که از فردی به فرد دیگر متغییر است (هوش، زیبایی و...)؛ سرمایه های فرهنگی همه آن چیزهایی است که در چنته داشته های فرهنگی یک ملت ملحوظ است (تعداد تحصیل کردگان یک کشور، میزان افرادی که سینما و تئاتر می روند و دانش هایی این چنینی دارند و...)؛ و سرمایه اجتماعی حاصل مراودات اجتماعی و برخورداری از حمایت و پشتوانه به واسطه عضویت در گروه اجتماعی است (اعتماد اجتماعی و مصادیق آن همچون مشارکت های مردمی هم مثالی برای سرمایه اجتماعی هستند).

در واقع یکی از نکات برجسته در مورد ملل مترقی و کشورهای توسعه یافته همین دریافت درک و اهمیت سایر ابعاد سرمایه است. می گویند اتریش در سال های جنگ جهانی دوم و دقیقا در روزهایی که بیش از هر زمانی فقیر و نیازمند کمک سایر کشورها شده بوده، وام های خارجی اش را روی موسیقی، هنر، ساخت کتابخانه و فرهنگ سرمایه گذاری کرد. این مثال نشان از اهمیت و قدرت ابعاد غیر اقتصادی سرمایه در جهان و زندگی مدرن دارد.

بر این اساس یکی از عوامل پر دافعه در اولویت دهی و برنامه ریزی ابعاد غیراقتصادی سرمایه در کشورهای در حال توسعه، مدت دار بودن و زمان بردن به ثمر نشستن یک برنامه است؛ بدین معنا اگر یک برنامه اقتصادی زودبازده موفق می شود تا در زمانی حدود یک یا دو سال شروع به سوددهی کند، یک برنامه فرهنگی و اجتماعی عمدتا بیش از یک یا دو دهه زمان نیاز دارد تا به بار بنشیند؛ در نتیجه این موضوع، در فرهنگی که همه چیز با ضرب الاجل همراه است و زودبازده بودن به خودی خود یک ارزش محسوب می شود، بهایی نیافته و توسعه فرهنگی و اجتماعی فرصت مناسبی برای به بار نشستن ندارد.

نگاهی به سرمایه سوزی

عدم درک اهمیت سرمایه سازی در طی سالیان گذشته، منجر به پدیده سرمایه سوزی در کشور شده است.

در واقع در اینجا یک نکته بسیار مهم، فراموش و نادیده گرفته می شود؛ و آن هزینه های صرف شده برای ساخته شدن سرمایه ها و فقدان و خلا ناشی از خالی شدن کشور از این سرمایه های فرهنگی و اجتماعی است.

سرمایه های انسانی عمدتا به واسطه و در مجاورت سرمایه های فرهنگی و اجتماعی بارور شده و به نفع جامعه شکوفا می شوند؛ اما موضوعی که در ایران در دهه های اخیر به وفور رخ داده است و به یک مساله بدل شده، خالی شدن عرصه از نخبگان و سرمایه ها است.

یعنی در این پروسه به دلیل ضعف در نگهداشت و استفاده از سرمایه ها، ما علاوه  بر سرمایه های انسانی و کسانی که به صورت انتسابی قدرت، قابلیت و پتانسیل هایی  را در زمینه های مختلف دارند، سرمایه های فرهنگی و اجتماعی و کسانی را از دست می دهیم که صاحب اندوخته هایی اکتسابی به واسطه حمایت و سرمایه گذاری دولتی و ملی هستند.

خروج یک مجری از کشور و پیوستن وی به یک رسانه خارجی در ظاهر شاید یک تصمیم فردی یا حتی به تعبیری افراطی، خیانت گری باشد اما این اتفاق یک تعریف واحد دارد: از دست دادن سرمایه انسانی، فرهنگی و اجتماعی؛ این بدان معنا است که کاشته های ما را دیگران برداشت می کنند؛ مثلا یک رسانه از بی تفاوتی و غفلت رسانه ای دیگر استفاده می کند تا اندوخته های وی را برباید؛ وقتی شخصی که سال ها در یک رسانه رشد کرده، شکل گرفته، مطرح و بارور شده است توسط یک رسانه دیگر جذب می شود، در واقع در این جریان سرمایه ها منتقل می شود. این مساله مصادف است با از دست دادن جامعه از نیرویی که آن را برای چنین روزی تربیت و روی آن سرمایه گذاری (مالی، زمانی) کرده است.

در واقع مساله بر سر رفتن و مهاجرت مزدک میرزایی،  فلان ورزشکار مدال آور یا محقق برجسته نیست، یعنی صحبت بر سر اسم ها نیست بلکه صحبت بر سر از دست دادن  سرمایه های ما است که به دلیل بی توجهی و اغفال از دست می روند؛ آن هم در حالی که جایگزین کردن آنان نه تنها مقرون به صرفه نیست که به دلیل فرایند طولانی ساختن جایگزینی برای آنان، آسیب زننده است. در واقع بحث بر سر آسیب شناسی فقدان نیروهای متخصصی است که می پرورانیم و زمانی که موقع به بارنشستن است از دستشان می دهیم.

مثالی از اغفال

نگاهی به یادداشت «جواد خیابانی» که در باب گله مندی از جهت رفتن همکارش از ایران نوشته شده، شاید بهتر بتواند نشان دهد که لازم است تا به نقش خودمان در فرایند سرمایه سوزی آشنا شویم و هرآن جایی که می توانیم جلوی این ضرر را بگیریم که منفعت از همان جا آغاز خواهد شد. در واقع این نوشته مثال خوبی است از اهمیت نارسایی های سازمانی به صورت جزئی و اغفال دولتی به صورت کلی در راستای از دست دادن پتانسیل های بالقوه و بالفعل.

خیابانی در این یادداشت نوشته است: خواستم بنویسم که مزدک حیف شد و نوشتم اما نه این اشتباه است، مزدک عزیز من حیف نشد. سازمان من است که حیف می شود و نیروهایش را یکی یکی از دست می دهد و حیف و حیف تر می شود. من عاشق این سازمانم‌. سازمانی که مرا ساخته و مشهورم کرده. هرگز این سازمان را از یاد نخواهم برد. سازمانی که باید متعلق به سرزمین و مردمش باشد. من هم کارمند معمولی این سازمانم که با این همه مدرک تحصیلی و 30 سال سابقه و هزاران ساعت گزارش و اجرا و تجربه، الان بیکارم و مثل مزدک و بقیه همکارانم و مثل همه مردم کشورم سعی کرده ام سالم باشم و با شرافت زندگی کنم. دوست داشتم برای سازمانم بیشتر و بیشتر کار کنم؛ نه در جوانی و خامی بلکه الان که تجربه و هزاران ساعت بیداری و مطالعه داشته ام. ده ها و صدها نفر از همکاران من در سازمان همین قصه را دارند که من دارم  و مزدک داشت .واقعا حیف نه از مزدک، حیف از اینکه سازمان من قدر او را ندانست. به پول و ثروت آدم هم مربوط نیست،  بعضی نفرات هستند که خیلی نفرند. مزدک هم فقط یک نفر نبود. او چند نفر بود. چند نفری که خیلی هم با سواد بود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/71721/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرداخت 16 میلیارد یورو ارز دولتی برای واردات هیچ در 8 سال!

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

ترکیب الهلال به امید کسب پنجمین ستاره آسیایی

واکنش خسرو حیدری به بازی دفاعی استقلال نکونام

ادعای خسرو؛ خیلی از مسئولین پرسپولیسی هستند

ساپینتو اگر می‌ماند، امسال با اختلاف قهرمان می‌شدیم

تشکر ستاره اینتر از عمو تیری؛ بهترین عموی دنیا!‏

پرسپولیس بازیکن خاطی‌اش را جریمه می‌کند؟

برف‌روبی توسط اولتراها!

یازده مرد منتخب کرسپو برای فتح فینال غرب آسیا

ستاره یونایتد: عذرخواهی چرا، جواب کاونتری را دادم!‏

جانشین عالیشاه در اراک هم بازوبند می‌خواهد

رئیس‌جمهور: امیدواریم توافقات سفر پاکستان با پیگیری مقامات دو طرف سریع‌تر اجرایی شود

عصر ایران: احضار پریسا صالحی برای اجرای حکم حبس

پس لرزه‌های حمله ایران؛ استعفای مقام ارشد اطلاعاتی ارتش اسرائیل

ویدئویی جدید از بنیامین بهادری که ترند شد!

تغییر در قوانین جوایز «اسکار»

«مست عشق» نیامده حدود 2 میلیارد فروخت

«زیرخاکی» و «مردان آهنین» پربیننده‌ترین‌های آخر فروردین

تصاویر متفاوتی از شاهزاده سریال «جومونگ 3»

5 پیشنهاد موسیقی از ناصر زینعلی برای حال خوب

وزیر بهداشت: عرضه اینترنتی دارو آزمایشی است

پرش فضانورد و ماجراجوی اتریشی از فاصله ی حدود 39 کیلومتری زمین

«مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» در کتابفروشی‌ها

جنجال یک عروسی در هتل اسپیناس پارسیان!

جایزه تتری و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

مرحله‌ی پایانی تدوین یک لایحه‌ی ضد کارگری؛ حذف کارگران از میدان مناقشه!

افزایش تعداد شرکت‌های دولتی از 300 به 2هزار!

چه کنم نیمار و مسی نیستم ولی عاشق رونالدو هستم!‏

تمرین سنگین و تاکتیکی پرسپولیس برای جام حذفی

یاد نیمار زنده شد؛ پاریس به دنبال تک‌ستاره بارسلونا

مکالمات داور و ‏VAR‏ در انگلیس محرمانه است!‏

ووشوکاران ایرانی رقبای خود را شناختند

سقوط در انتظار 2 لژیونر ایران؛ زودتر برگردید!

بیرانوند بالاخره در محلی که دوستش دارد

داوران معروف UWW محروم شدند؛ برنده کشتی جنجالی عوض نشد

مدافع پرسپولیس مقابل سپاهان از مصدومیت برگشت

تغییری که مقابل استقلال خطرساز شد

رایزنی دبیر شورای عالی امنیت ملی و الاعرجی با محوریت توافق امنیتی ایران و عراق

انرژی هسته‌ای ارزش تحمل این همه فشار را دارد؟

بیت مرحوم آیت‌الله کاشانی بیانیه صادر کرد

پاسخ دوقلوهای سریال «پایتخت» به 2 سوال مهم

نماوا بایکوت می‌شود؟/ رضا کیانیان: از شانه‌ساززاده شکایت می‌کنیم

خوشمزه‌ترین سوغاتی گرگان از نظر «احمدرضا اسعدی»

ارکستری هارمونیک و زیبا از کشور مصر

ماجرای تجمع مردم در مقابل فرمانداری بندرعباس چه بود؟

باران سنگین و وقوع سیلاب در شهرستان دلیجان

هشدار باران شدید در 21 استان

سیستم بادبان خورشیدی پیشرفته ناسا؛ شاهکار جدید فناوری‌ فضایی!

نبودی در دلم انگار طوفان شد، چه طوفانی!