راه ترقی

آخرين مطالب

آینده‌ای سبز در انتظار جنگل‌های ایران دانش

آینده‌ای سبز در انتظار جنگل‌های ایران
  بزرگنمايي:

راه ترقی- جنگل یکی از منابع طبیعی ارزشمند در محیط‌زیست به‌شمار می‌رود، جایگاه انکارناپذیر این اکوسیستم سبز در رفاه و آسایش جامعه بشری را نمی‌توان نادیده گرفت از این‌رو حفاظت از آن و کوشش برای جلوگیری از نابودی آن، امری مهم و اجتناب‌ناپذیر است که در این راستا در سال 1394 روز هشتم مرداد به عنوان روز ملی جنگل نامگذاری شد، در این روز نمادین به نقش جنگل‌ها در تامین آب، هوا و امنیت غذایی با عنوان «جنگل رمز حیات» و شعار دائمی «نگذاریم بمیرد جنگل، که جهان خواهد مرد» توجه ویژه می‌شود. 

منابع طبیعی و جنگل‌ها ارزش افزوده تجدیدپذیر برای هر کشوری محسوب می‌شوند و بسیاری از کشورهای پیشرفته از این طریق و با استفاده از پتانسیل اشتغالزایی با جذب توریست سود کلانی به دست می آورند، در کشور ما نیز در سال‌های اخیر توجه به محیط‌زیست و جنگل افزایش یافته و مردم و مسئولان متوجه ارزش این گنجینه‌های گرانب‌ها شده‌اند به طوری که به گفته رضا بیانی رئیس دفتر مهندسی و مطالعات سازمان جنگل‌ها مراتع و آبخیزداری، طی چند سال اخیر با انجام برخی اقدامات جنگل‌های شمال کشور افزایش یافته است.

 جنگل‌های شمال افزایش یافته است 

رضا بیانی رئیس دفتر مهندسی و مطالعات سازمان جنگل‌ها مراتع و آبخیزداری روز سه‌شنبه در گفت و گویی گفت: جنگل‌ها از طریق ماهواره‌ها و عکس‌های هوایی رصد می‌شوند. مساحت جنگل‌های کشور 14 میلیون و 319 هزار هکتار با تاج پوشش بیش از 5 درصد و حدود 10 میلیون و 900 هزار هکتار با تاج پوشش بالای 10 درصد است.

وی ادامه داد: بر اساس آمار سال 95 - 96 مساحت جنگل‌های شمال 2 میلیون و 73 هزار هکتار است که برخی شاخص‌ها نشان می‌دهد جنگل‌های این بخش از کشور افزایش یافته است که آمارها گواه آن است به طوری که در سال 1383 میزان جنگل‌های شمال یک میلیون و 936 هزار هکتار، در سال 1373 حدود یک میلیون و 847 هزار هکتار، سال 1346 یک میلیون و 900 هزار هکتار بوده است.

رئیس دفتر مهندسی و مطالعات سازمان جنگل‌ها تصریح کرد: با رویکرد این سازمان در دولت یازدهم و دوازدهم فعالیت‌ها در حوضه‌های آبخیز همچنین عملیات بیولوژیک باعث افزایش جنگل‌ها شده است و از طرف دیگر طبق برنامه ششم توسعه، ظرفیت حفاظتی از 60 درصد باید به بیش از 90 درصد برسد که در حال انجام است، اما از سوی دیگر تخریب انسانی و طبیعی جنگل‌ها نیز در حال انجام است که برای کاهش آن نیز برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده است.  

برای حمایت از جنگل‌ها دچار ضعف قوانین هستیم

محمد علی فخاری معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری نیز در خصوص عوامل عمده تخریب جنگل‌ها گفت: عوامل تخریب دو دسته هستند، یکی تخریب ناشی از مخاطرات طبیعی مانند آتش‌سوزی و سیل و دیگری عوامل غیرطبیعی که منشاء آن انسانی است.

وی با بیان اینکه بیشترین عامل تخریب جنگل‌ها عوامل انسانی است، تصریح کرد: توسعه نیافتگی در جنبه‌های اقتصادی، اجتماعی ، فرهنگی و فقر عمومی مردم در مناطق مختلف عامل اصلی تخریب جنگل‌ است که به دنبال آن قاچاق چوب، تخریب عرصه‌های جنگلی و تبدیل شدن به زمین‌های زراعی و مسکونی، بهره‌برداری معادن زغال سنگ و شن و ماسه و دفن زباله‌ها نیز مزید بر علت است.

فخاری به دفن غیر اصولی زباله در جنگل‌های شمال کشور به عنوان یک عامل تهدید اشاره کرد و گفت: اکنون 54 نقطه دفن زباله در جنگل‌های شمال کشور وجود دارد، در مواردی مانند معدن و دفن زباله قوانین به روز شده نیست و مشکلاتی دارد و سازمان جنگل‌ها نمی‌تواند کاری از پیش ببرد، متولی معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت است و عرصه‌های آن متعلق به منابع طبیعی است، اما قانون‌گذار برداشت از طبقه دوم خاک ( معدنکاوی ) را بر عهده وزارت صمت گذاشته که باعث ایجاد تداخل در اقدامات و قوانین می‌شود.

وی با بیان اینکه برای حمایت از جنگل‌ها دچار ضعف قوانین هستیم، اظهار داشت: سازمان جنگل‌ها درخواست‌های زیادی در خصوص انجام نشدن معدن‌کاوی در جنگل‌ها داشته و اکنون به نتایج مطلوبی رسیده است که بر این اساس مقرر شد در عرصه‌های جنگلی مجوز معدن‌کاوی داده نشود.

طلای سیاه در مقابل طلای سبز

معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها در ادامه گفت: زباله موضوعی اجتماعی است و منابع طبیعی در بسیاری از موارد از دفن آنها جلوگیری کرده و سطوح دفن را کاهش داده است اما به دلیل ورود برخی مسائل به این موضوع و اینکه زباله در شهر یک معضل شده و به علت نبود آمادگی لازم در سطح شهرستان‌ها در راستای مدیریت آن، در جنگل‌ها دفن می‌شود.

فخاری اضافه کرد: اکنون سازمان جنگل‌ها پیگیری‌های زیادی انجام داده که نتیجه آن ندادن مجوز برای دفن زباله در جنگل است، زباله به عنوان کالای استراتژیک و طلای سیاه در دنیا شناخته می‌شود که باید دانش بازیافت و استفاده مجدد از آن را داشته باشیم، با تفکیک اولیه زباله ارزش افزوده فراوانی به دست می‌آید و مسئولان شهری باید برای تفکیک آن راه حل‌های کاربردی ارائه دهند.

وی ادامه داد: زباله دارای هزاران مواد اولیه است که می‌تواند موجب اشتغالزایی شود اما در کشور ما به عنوان طلای کثیف شناخته می‌شود که نه تنها ارزش افزده‌ای برای کشور ندارد بلکه موجب نابودی عرصه‌های طبیعی می‌شود و به عبارتی به یک معضل زیست‌محیطی تبدیل شده است، این موضوع نیازمند اطلاع‌رسانی زیاد به مردم است تا زباله در مبدا تفکیک شود.

فخاری با بیان اینکه چنین اقداماتی بر عهده منابع طبیعی نیست، عنوان کرد: به عنوان مثال در صورت جلوگیری سازمان جنگل‌ها از برخی اقدامات مانند جلوگیری از دفن زباله در جنگل‌ها، در شهرها مشکلات اجتماعی ایجاد می‌شود اما با تمام اینها در سال‌های اخیر از صدور مجوز برای این منظور جلوگیری شده است.

معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها اظهار داشت: سطح جنگل‌های شمال حدود 2 میلیون و 70 هزار هکتار با تاج پوشش بالای 5 درصد (در هر هکتار حداقل 5 درصد پوشش درخت ) است و 2 میلیون و 4 هزار هکتار تاج پوشش بالای 10 درصد دارد.

وی با اشاره به روند تخریب جنگل‌ها در کشور گفت: در دهه‌های 70 و اوایل انقلاب روند تخریب جنگل‌ها صعودی بوده است، با توجه به اینکه تخریب هیچ وقت متوقف نمی‌شود اما اکنون تمام طرح‌های سازمان جنگل‌ها در راستای حفظ جنگل و کاهش میزان روند تخریب است.

فخاری عنوان کرد: زباله و معدن‌کاوی در جنگل‌های شمال دو عامل مهم تخریب است در حالی که باید اهمیت جنگل را بدانیم تا با اقدامات خودسرانه و به دور از دانش کافی موجب تخریب این اکوسیستم ارزرشمند نشویم همچنین نباید به سمت بهره‌برداری از جنگل حرکت کنیم.

وی ادامه داد: برای رسیدن به این هدف ابتدا باید از عرصه‌های منابع طبیعی مطالعات آمایشی داشته باشیم تا توان عرصه‌ها از نظر اقتصادی، اکولوژیکی و اجتماعی ارزیابی و متناسب با آن کاربری‌ها تعیین و پهنه بندی شود، اکنون سازمان جنگل‌ها بر اساس بند سه ماده 38 قانون تعیین شده، در حال انجام این کار در قالب طرحی با عنوان «طرح مدیریت پایدار منابع طبیعی» یا «طرح جایگزین» است که بر اساس آن مطالعات آمایشی در حوضه آبخیزها انجام و پروژه تعریف می‌شود.

 محیط زیست پنج دغدغه اول کشور باشد  

معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها تصریح کرد: اکنون با توجه به تغییر نیازهای مردم، تعهدات بین‌المللی درباره گرم شدن کره زمین و تکالیف قانونی سند چشم‌انداز 1404 باعث تغییر و تحولی در رویکرد این سازمان شده است بنابراین طرح‌های جنگل‌داری گذشته پایان یافته و در منطقه هیرکانی با نام «طرح جایگزین» مطالعات آن آغاز شده تا در مرحله اجرا قرار گیرد.

وی همچنین به طرح زراعت چوب به عنوان راهکاری برای کاهش فشار بر جنگل گفت: البته زراعت چوب در خارج از اراضی جنگلی انجام می‌شود که باید با دادن تسهیلات و وام به مردم و تشویق بخش خصوصی آنها را به اجرای این طرح ترغیب کنیم تا تشویق شوند زمین‌های کم بازده را برای زراعت چوب استفاده کنند و در برخی از زمین‌ها کشت تلفیقی زارعت چوب و کشاورزی انجام دهند که بسیار مفید و مقرون به صرفه است.

فخاری تصریح کرد: اکنون طرح مدیریت پایدار منابع طبیعی یا همان طرح جایگزین در فاز نیمه تفصیلی و یا مطالعات است و قرار داد آن منعقد شده که در صورت اجرای آن بسیاری از مشکلات در راستای تخریب جنگل برطرف می‌شود، بر این اساس به نظر می‌رسد آینده و روند حفظ جنگل‌ها مطلوب است و اگر پیش از ارائه طرح به سمت مطالعه، آمایش و تحقیق کامل برویم موفقیت بیشتری خواهیم داشت.

معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها با بیان اینکه محیط زیست، آب و خاک شاخصه‌های توسعه یافتگی در دنیا است، گفت: باید برای پیشرفت، محیط‌زیست پنج دغدغه اول کشور باشد زیرا در این صورت با کمبود سرمایه، نبود برنامه‌ریزی دقیق و نیروی متخصص مواجه نخواهیم شد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/72686/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد