راه ترقی

آخرين مطالب

آیا سیاره‌های فراخورشیدی اطراف کوتوله های سرخ می‌توانند میزبان حیات باشند؟ نوشتارها

آیا سیاره‌های فراخورشیدی اطراف کوتوله های سرخ می‌توانند میزبان حیات باشند؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - تاکنون سیاره‌های فراخورشیدی متعددی در اطراف ستاره‌های کوتوله‌ی سرخ کشف شده‌اند. اما آیا این سیاره‌ها از شرایط مناسبی برای حیات برخوردار هستند؟

روز دوشنبه، پژوهش‌هایی درباره‌ی سیاره‌ی فراخورشیدی LHS3844b در مجله‌ی Nature منتشر شد. این سیاره که سنگی و کوچک بوده، به دور ستاره‌ای مشابه خورشید در حال چرخش است. براساس پژوهش جدید، سیاره‌ی مربوطه به‌قدری داغ است که امکان شکل‌گیری حیات در جو آن وجود ندارد. به گزارش ساینتیفیک امریکن، دانشمندان شرایط این سیاره را به سیاره‌های مشابه آن تعمیم داده‌اند. لاورا کریدبرگ، ستاره‌شناس، نسبت به آخرین نتایج پژوهش‌هایش ابراز نگرانی کرده است. به نظر می‌رسد سیاره‌ی LHS3844 که یک ابر زمینِ 30 درصد بزرگ‌تر از زمین است، جو رقیقی داشته باشد. نگرانی کریدبرگ از بحث داغ پژوهشگرها درباره‌ی سکونت‌پذیری سیاره‌های اطراف کوتوله‌های سرخ ریشه می‌گیرد که بیش از 70 درصد از ستاره‌های داخل کهکشان را تشکیل می‌دهند. اگر سیاره‌‌های اطراف این ستاره‌های کوچک که از خورشید سردتر هستند، شرایط سکونت بیولوژیکی را داشته باشند، احتمال وجود حیات فرازمینی در کل جهان بالا خواهد رفت. اما کوتوله‌های سرخ میزبان‌های خشنی هستند و به‌طور پیوسته پرتوهای مضر فرابنفش و اشعه‌ی ایکس را منتشر می‌کنند که منجر به استریل شدن سیاره‌ی اطراف آن‌ها می‌شود. به‌علاوه، بادهای پرانرژی ستاره‌ای می‌توانند جو این سیاره‌ها را از بین ببرند. براساس یافته‌های کریدبرگ و همکاران او، احتمال وجود شرایط حیات و محیط مغذی در سیاره‌های اطراف کوتوله‌های سرخ اندک است.
در سال‌های اخیر، ستاره‌شناسان درباره‌ی کوتوله‌های سرخی مثل پروکسیما قنطورس b به اکتشافات هیجان‌انگیزی دست یافته‌اند . طبق پژوهش‌‌ها، احتمال وجود حیات در این سیاره که در اطراف نزدیک‌ترین ستاره به خورشید می‌چرخد، وجود دارد. همچنین دانشمندان در سال‌های اخیر منظومه‌ی TRAPPIST -1 را کشف کرده‌اند که میزبان هفت سیاره‌ی هم‌اندازه با زمین است. کوتوله‌های سرخ نه‌تنها فراوان هستند بلکه عمری طولانی دارند. طول عمر آن‌ها حتی به 10 تریلیون سال هم می‌رسد که 1000 برابر طولانی‌تر از طول عمر خورشید است؛ بنابراین در صورت وجود بیوسفر روی سیاره‌ی این منظومه‌ها، قدمت حیات در آن‌ها طولانی خواهد بود. به همین دلیل ستاره‌شناسان به بررسی سکونت‌پذیری سیاره‌های یادشده علاقه‌مند هستند. به‌گفته‌ی آبراهام لوئب، یکی از مؤلفان مقاله‌ی Nature و اخترفیزیک‌دان مرکز اخترفیزیک دانشگاه هاروارد و مؤسسه‌ی اسمیتسونیان: برای رشد حیاتی که می‌شناسیم، به آب مایع نیاز است. برای داشتن آب مایع، نیاز به جو است. مقاله‌های مرتبط:
ناسا نقشه‌ای شگفت‌انگیز از سیاره‌های فراخورشیدی شناخته‌شده منتشر کرد شگفتی دانشمندان از حرکت اسلینگ‌‌ شات سیاره‌‌ای غول‌‌پیکر در منظومه‌‌ای دوردست
کریدبرگ به‌عنوان یکی از اعضای CfA معمولا به‌صورت روزانه، نتایج جدید ماهواره‌ی TESS (ماهواره‌ی تحقیقاتی سیاره‌های فراخورشیدی در حال عبور) را بررسی می‌کند. TESS رصدخانه‌ای فضایی با هدف شکار سیاره‌های نزدیک به زمین است که از مقابل ستاره‌های میزبان خود عبور می‌کنند. این ستاره‌ها با عبور از مقابل میزبان‌های ستاره‌ای تولید سایه می‌کنند. یکی از اولین اکتشافات TESS سیاره‌ای سنگی به نام LHS 3844b بود که درست در فاصله‌ی 49 سال نوری از زمین قرار گرفته است. بنا به تشخیص کریدبرگ، موقعیت این سیاره برای بررسی قابلیت‌هایی مثل حفظ اتمسفر در اطراف کوتوله‌های سرخ، ایده‌آل است. LHS 3844b در نزدیکی ستاره‌ی والد خود می‌چرخد و در مدت 11 ساعت مدار آن را کامل می‌کند. با توجه به وضعیت مدار، کشش گرانشی ستاره باعث قفل جزر و مدی سیاره شده؛ به این معنی که همیشه یک طرف سیاره به سمت ستاره قرار دارد؛ طرف روز سیاره، سوزان و طرف دیگر آن سرد است. از طرفی، میزان پرتوهای برخوردی به این سیاره، 70 برابر بیشتر از زمین است و به‌گفته‌ی کریدبرگ سیاره لزوما در چنین فاصله‌ای جو خود را از دست نمی‌دهد. برای مثال، پوشش ضخیم کربن دی‌اکسید می‌تواند مقاومت کافی را در مقابل بمباران‌های پرتوی ستاره‌ی مجاور داشته باشد. یا شاید سیاره‌ی موردنظر میزبان اقیانوسی وسیع باشد که به دلیل نور شدید ستاره تبخیر شده باشد، به‌ این‌ ترتیب آب به مولکول‌های تشکیل‌دهنده‌اش تجزیه می‌شود. هیدروژن سبک‌تر منحرف می‌شود و اکسیژن خالص در جو باقی می‌ماند.
اگرچه پژوهشگرها نمی‌توانند مستقیما با تلسکوپ فضایی مادون‌قرمز اسپیتزر، سیاره را رصد کنند اما قادر به اندازه‌گیری دما و تغییرات دوره‌ای در انتشار گرمای ستاره‌ی میزبان هستند که بر اثر حرکت‌ مداری سیاره به وجود می‌آید. سیاره‌ی LHS 3844b مانند ماه قمر زمین، با چرخش به دور مدار خود چهره‌های متفاوتی را به ناظر زمینی نشان می‌دهد: طی چرخش معمولا سمت داغ روز یا سمت سرد شب دیده می‌شود. ستاره‌شناسان براساس حرکت سیاره ، قادر به اندازه‌گیری تغییرات پرتوی مادون‌قرمز هستند. این سیاره در بخشی از مدار خود کاملا پشت ستاره‌ی میزبان قرار می‌گیرد و از گرمای آن کاملا از دید ناظر زمینی ناپدید می‌شود. به‌ این‌ ترتیب دانشمندان می‌توانند به اندازه‌گیری تأثیر این سیاره بر انتشار گرمای ستاره‌ی میزبان بپردازند. تیم کریدبرگ براساس این اندازه‌گیری‌ها، دست به تخمین دمای سمت شب سیاره زدند: دمای سمت شب منفی 273 درجه‌ی سانتی‌گراد و دمای سمت روز، 767 درجه‌ی سانتی‌گراد است. وجود جو تعدیل‌کننده، امکان انتقال گرما بین نیم‌کره‌ها را فراهم می‌کند و به‌ این‌ ترتیب اختلاف دما را کاهش می‌دهد؛ اما براساس مدل‌های کامپیوتری، اختلاف دمای LHS 3844b تنها در صورتی افزایش می‌یابد که سیاره جو به‌شدت باریکی داشته باشد و فشار آن یک‌دهم فشار زمین باشد. براساس مجموعه‌ای از پژوهش‌ها و به‌گفته‌ی کالین جانستون اخترفیزیک‌دان دانشگاه وین که در این پژوهش مشارکت نداشته است، جو سیاره‌های اطراف کوتوله‌های سرخ به دلیل محیط خشن به‌سختی شکل می‌گیرد یا حفظ می‌شود؛ اما هنوز مشخص نیست ویژگی‌های سیاره‌ی LHS 3844b چه معنایی برای سیاره‌های TRAPPIST-1 یا پروکسیما قنطورس b دارد که در فاصله‌ی دورتری از ستاره‌ی میزبان خود قرار گرفته‌اند. به‌گفته‌ی جانستون: براساس شواهد، سیاره‌ها در اطراف چنین ستاره‌هایی قابل سکونت نیستند. سیاره‌ی LHS3844b در داخلی‌ترین نقطه‌ی محدوده‌ی قابل سکونت از ستاره‌ی میزبان قرار دارد (بخشی از منظومه که سیاره از نور کافی برخوردار می‌شود به‌طوری‌ که آب به شکل مایع روی سطح آن جریان پیدا می‌کند) اما به عقیده‌ی تیفانی جنسن، دکترای ستاره‌شناسی دانشگاه کلمبیا تنها با این مدرک نمی‌توان به نتیجه رسید. او می‌گوید: عدم وجود جو روی این سیاره احتمال وجود جو در سیاره‌های دیگر در محدوده‌ی قابل سکونت را کاهش نمی‌دهد. اما به عقیده‌ی لوئب، اتفاقاتی که در اطراف کوتوله‌های سرخ رخ می‌دهند را می‌توان به سیاره‌های بیشتری تعمیم داد. براساس محاسبات تئوری او، احتمال از بین رفتن جو سیاره‌ها در محدوده‌ی قابل سکونت کوتوله‌های سرخ وجود دارد. اگرچه LHS3944b تنها نمونه‌ی موجود است و بیشتر از محدوده‌ی قابل سکونت به ستاره‌ی خود نزدیک است اما براساس شواهدی که این سیاره ارائه می‌کند، احتمال حذف جو وجود دارد. به‌گفته‌ی لوئب، می‌توان براساس این شواهد به اندازه‌گیری‌های مشابهی برای سیاره‌های دیگر رسید. احتمال از بین رفتن جو سیاره‌های اطراف کوتوله‌های سرخ وجود دارد
با دستیابی به شواهد بیشتر، بحث بین ستاره‌شناسان بالا خواهد گرفت. تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) رصدخانه‌ی مادون قرمزی که آینه‌ی آن 6.25 برابر قوی‌تر از تلسکوپ نوری هابل است، تحولی عظیم در اندازه‌گیری گرمای سیاره‌های دوردست به وجود خواهد آورد. در اولین سال پرتاب JWST تیم‌های متعدد از فرصت خود برای بررسی دمای سیاره‌‌های TRAPPIST-1 b (در منظومه‌ی TRAPPIST-1) و Gliese 1132b (که در اطراف کوتوله‌ی سرخ می‌چرخد) استفاده خواهند کرد. براساس برنامه‌ها، قرار است تلسکوپ جیمز وب در سال 2021 به فضا پرتاب شود و با رصدخانه‌های زمینی قدرتمندی در ارتباط خواهد بود. انتظار می‌رود تلسکوپ جیمز وب از اوایل دهه‌ی آینده، پژوهش‌های فرازمینی خود را آغاز کند. ناامیدی کریدبرگ نسبت به LHS3844b از بین رفته است؛ او می‌گوید: «اگر موجودی فرازمینی بودید و با بررسی منظومه‌ی شمسی سیاره‌ی عطارد را کشف می‌کردید، قطعا ناامید می‌شدید؛ اما مجموعه‌ی متنوعی از جوها در کل کیهان وجود دارد.» پژوهشگرها هنوز به‌دنبال درک چگونگی تشکیل جو سیاره‌ای هستند و هنوز سؤال‌های ناشناخته‌ی زیادی در این‌باره وجود دارد. به‌گفته‌ی کریدبرگ: به ازای هر فرضیه‌ای که درباره‌ی از بین رفتن جو سیاره‌ها وجود دارد، فرضیه‌هایی درباره‌ی تشکیل و حفظ جو آن‌ها وجود دارد و به‌ این‌ ترتیب انکارکنندگان شکست خواهند خورد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/80903/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

طرح تامین مالی ⁧تولید⁩ و زیرساخت‌ها در شورای نگهبان تایید شد

تاج : امیدوارم بتوانیم از کشور چین VAR را خریداری کنیم.

تاج: واگذاری باشگاه‌ها (استقلال و پرسپولیس) روز دوشنبه انجام می‌شود

فولاد در تیم ملی جوانان رکورددار شد

گواردیولا: پارسال لوکاکو ما را قهرمان اروپا کرد

وضعیت مبهم سنگربان پرسپولیس؛ بیرانوند به بازی با سپاهان می‌رسد؟

حسینی یاد ذوبی‌های محبوب زنده نگه داشت

استقلال و پرسپولیس یک قدم تا واگذاری

کنایه تاج به باشگاه‌های معترض سقف قرارداد

استراتژی استقلال خوزستان برای بقا جواب داد

محل برگزاری فینال جام حذفی مشخص شد

نام پتروشیمی‌های خریدار باشگاه استقلال مشخص شد

توصیه میرسلیم به دولت رئیسی درباره ریشه‌کنی فساد: جرأت‌مندانه عمل کنید!

تحسین حمله تنبیهی ایران توسط نمایندگان پارلمان ترکیه

گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره میزان خسارات عملیات تنبیهی «وعده صادق»

بررسی چالش‌های رژیم صهیونیستی با مستندهای افق

چه هوای دل‌انگیزی دارد این خانه!

عماد گَند زد!

حسین رفیعی: سیامک حرف میزنه من میخندم

هنرنمایی زنده یاد رضا داوودنژاد در «زندگی به شرط خنده»

خیام خوانی زیبا و تماشایی با خوانندگی آکا صفوی

واکنش سازمان ثبت احوال به حذف نام پدر از کارت هوشمند ملی

فرود فضانورد روسی با سرعت ونتاج کوپه استون مارتین بر روی قطب شمال!

‌زبان فارسی‌ را مدیون زبان متعادل سعدی هستیم

معاریو: ایران، روز قیامت را به اسرائیل نشان داد

روایت چتم‌هاوس از موفقیت راهبردی ایران در حمله به اسرائیل

ماجرای شایعه خروج ایران از ایکوم و ایکوموس چیست؟

پادشاه لخته

هم میهن: پایان گشت ارشاد و روسیاهی تندروها

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

تصمیم سخت ستاره چلسی؛ تردید برای جراحی

10 سال از یکی از سوپرگل‌های دیمیتار برباتوف با پیراهن موناکو گذشت

پس از یک سال؛ ستاره ناکام لیورپول جدا می‌شود

آنچلوتی: اگر نیاز باشد با 7 مدافع و دو گلر بازی می‌کنیم

آمار نیما کار پیام برای بازگشت را سخت کرد

ژاوی: براوو رئال، این صعود حلالشان باشد

انریکه: اول دورتموند را ببریم، به رئال هم می‌رسیم

تمدید قرارداد دی‌جورجی با ایتالیا

شوخی های جالب کاربران فضای مجازی با حمله اسرائیل به اصفهان

شورای ائتلاف در مرحله دوم انتخابات، لیست 16 نفره می‌دهد

کدام چهره‌های سیاسی در مراسم ترحیم معاون اول احمدی‌نژاد حضور داشتند؟

اعلام زمان برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی

ارسال اقلام مورد نیاز به سیستان و بلوچستان توسط سپاه و ارتش

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

تیزر جدید شب‌آهنگی با حضور بازیگر زن جوان

پرفروش‌ترین و پرمخاطب‌ترین روز سینمایی فروردین 1403