راه ترقی

آخرين مطالب

دیپلماسی ضرورت امروز و فردا سياسي

  بزرگنمايي:

راه ترقی- پیدایش نهاد دیپلماسی زائیده نیاز انسان‌ها و جوامع بشری به داشتن ارتباط و تعامل با دیگر افراد، اقوام وجوامع از ابتدای تاریخ تاکنون بوده است. ملت‌ها و جوامع گوناگون بشری، برای تأمین نیازهای امنیتی، معیشتی و منزلتی خود نیازمند ارتباط با دیگرجوامع هستند. این نیاز و ضرورت تاریخی به پیدایش نهاد دیپلماسی انجامیده است. از این زاویه، دیپلماسی را می‌توان از ریشه دارترین و دیرپاترین کنش‌های انسانی دانست. دریک تعریف ساده، دیپلماسی نهاد مذاکره و رابطه نظام مند میان دولت‌ها است که هدف از آن جلوگیری از جنگ، حل و فصل مسالمت‌آمیز اختلافات، پیشبرد اهداف مشترک و حفظ جامعه بین الدولی است. در یک تعبیرکلاسیک دیپلماسی هنرمتقاعد کردن بدون توسل به زور تعریف می‌شود.

بر مبنای این تعریف، دیپلماسی سازوکاری است که سیاست خارجی با استفاده از آن به جای جنگ از راه توافق به هدف‌های خود می‌رسد. بر این اساس آغاز جنگ، شکست دیپلماسی است. دریک برداشت رئالیستی، از نهاد دیپلماسی درکنار موازنه قدرت، حقوق بین‌الملل، سازمان‌های بین‌المللی و حکومت جهانی به عنوان پنج شیوه عمده که در طول تاریخ برای حفظ نظم و صلح بین‌المللی به وجود آمده‌اند، یاد می‌شود که در میان آن‌ها دیپلماسی کارآمدترین سازوکار پنداشته می‌شود. در اهمیت نقش و جایگاه دیپلماسی در نظام بین‌الملل، می‌توان گفت دیپلماسی موتورخانه روابط بین‌الملل است: جائی که سیاست خارجی بدنبال تحقق اهداف دولت است، دیپلماسی وسیله‌ای برای تحقق این اهداف است.

شکل دیپلماسی درگذر تاریخ دگرگون شده است، اما کارکردهای دیپلماسی کم و بیش پایدار مانده است. یکی از مهم‌ترین تحولات دیپلماسی در مقایسه با گذشته، اهمیت یافتن تدریجی و رو به تزاید آن است. درگذشته جنگ شکل اصلی کنش و واکنش به ویژه در عرصه حل اختلافات میان دولت‌ها بوده است. اما درحال حاضر جنگ دیگر ابزار اصلی حل اختلافات تلقی نمی‌شود، بلکه این دیپلماسی و مراجعه به راه‌های دیپلماتیک است که قاعده اصلی تعامل میان کشورها در حوزه حل اختلافات قلمداد می‌شود. بدین ترتیب، دیپلماسی نهادی قدیمی است که به ضرورتی برای امروز و فردای جوامع انسانی تبدیل شده است. برخلاف گذشته که تنها یک الگوی خطی ساده از دیپلماسی وجود داشت، در دنیای امروز دیپلماسی دستخوش دگرگونی‌های اساسی شده و بر ابعاد و انواع دیپلماسی افزوده شده است.

انواع مختلفی ازدیپلماسی‌های نوپدید برشمرده می‌شود: دیپلماسی پنهان، دیپلماسی آشکار، دیپلماسی عمومی و دیپلماسی خط دو. برخی دیپلماسی رسانه‌ای و دیپلماسی مجازی یا دیجیتالی و دیپلماسی شبکه‌ای را از مهم‌ترین و مؤثرترین گونه‌های دیپلماسی‌های نوین برمی شمرند. برخی حتی به دیپلماسی اجبارآمیز معتقدند که ترکیب نامانوسی از دیپلماسی مبتنی بر زور است و گروهی به دیپلماسی علمی یا ترکیبات مشابه (همانند دیپلماسی ورزشی، دیپلماسی هنری و دیپلماسی دینی) اشاره می‌کنند. در هزاره سوم میلادی و در قرن 21، با تحول و گذار در مفاهیم قدرت و ارتباطات، تحول در عرصه نظری و عملی دیپلماسی را نیز شاهد هستیم. امروزه دیگر با دیپلماسی عصر کشتی‌های بادبانی که نمایندگان سیاسی اش تام الاختیار فرض می‌شدند و تبادل هیات‌ها و پیام‌ها، اموری پرهزینه و بسیار زمان بر بودند، نمی‌توان به مصاف دنیای پیچیده، به هم وابسته و با انواع تهدیدات متنوع و تحول یافته (از بیوتروریسم و تهدیدات زیست بومی گرفته تا تهدیدات سایبری و جنگ‌های نسل ششمی یا جنگ رباتیک) رفت.

لذا تحول در مفاهیم ارتباطات و دیپلماسی در عرصه نظریه و عمل به خلق مفاهیم تازه‌ای تحت عنوان دیپلماسی عمومی، دیپلماسی دیجیتالی و دیپلماسی مسیر دوم انجامیده است. مهم‌ترین وجه دیپلماسی‌های مدرن، عمومی و آشکار بودن آن است که از آن به «دیپلماسی با صدای بلند» تعبیر می‌کنند. دیپلماسی در فضای مجازی یا دیپلماسی شبکه‌ای در واقع امکان و بستری است که درآن دولت‌ها از ابزارقدرت نرم برای متقاعدکردن یکدیگر بجای دیپلماسی زور و اجبار استفاده می‌کنند. یکی از نشانه‌های نشاط و علائم بالندگی سیاسی یک کشوردر نظام بین‌الملل، تحرک و کنش‌های دیپلماتیک آن است. جمهوری اسلامی ایران به رغم چهاردهه تلاش مستمردشمنان فرامنطقه‌ای و رقبا و دشمنان منطقه‌ای اش ازجمله رژیم صهیونیستی برای تحمیل انزوای سیاسی و محرومیت از کنشگری در عرصه‌های سیاسی و امنیتی در حوزه‌های پیرامون خود، به بلوغ و تکامل در عرصه دیپلماسی دوجانبه، چندجانبه و بین‌المللی دست یافته و امروز به بازیگری توانمند و کنشگری فعال در عرصه سیاسی و امنیتی در حوزه‌های حساس ژئوپلتیک اطراف خود یعنی حوزه غرب آسیا، حوزه قفقاز و آسیای مرکزی، حوزه جنوب آسیا و شبه قاره و البته حوزه ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک خلیج فارس و دریای عمان بدل شده است.

مضاف بر اشراف و تسلط بر دیپلماسی‌های سنتی، جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی‌های نوپدید نیز کنشگری فعال و پویا محسوب می‌شود. امروزه علاوه بر دیپلماسی عمومی و فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران حضور فعال و تأثیرگذاری در عرصه دیپلماسی دیجیتالی و فضای مجازی داشته و از ظرفیت‌های خوبی در عرصه دیپلماسی رسانه ای، علمی و ورزشی برخوردار است. به علاوه به دلیل هویت دینی و ماهیت اسلامی این نظام، از ظرفیت قابل توجهی در میدان دیپلماسی دینی برخوردار است. اهداف و مقاصد سیاست خارجی و منافع ملی به طرق مختلفی قابل حصول و پیگیری است. اما مؤثرترین و کم هزینه‌ترین سازوکار پیگیری اهداف سیاست خارجی و تأمین منافع ملی، سازوکار دیپلماسی است. دیپلماسی برپایه قدرت و اقتدار ملی، ضرورت امروز و فردای ماست.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/84573/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان شارژ سهمیه بنزین اردیبهشت ماه

جمله خاص رودیگر بعد از حذف سیتی؛ الله اکبر

خیابانی: با این تیم در جام ملت های آسیا خواهیم باخت

محرومیت مهاجم آشنا مقابل تراکتور

رودیگر جهت پنالتی ستاره سیتی را لو داد

برخورد گرم کریم باقری با پیشکسوتان فوتبال

ستاره بایرن: اول رئال، بعد فینال تمام آلمانی!

واکنش وزیر فرانسوی به جدایی کیلیان امباپه از پار‌ی‌سن‌ژرمن

رکورد دست‌نیافتنی رئال

بهترین گل‌های هفته لیگ قهرمانان اروپا

آذرباد: این اتفاق را در عمرم ندیده‌ بودم!

شبکه «ای بی سی» آمریکا: پاسخ‌های بالقوه اسرائیل به ایران بین حمله به نیرو‌های نیابتی تا تهاجم سایبری است

واکنش جدید آمریکا و اروپا به پاسخ موشکی ایران

رحیم‌پور ازغدی: این اولین‌بار است که اسرائیل تودهنی می‌خورد

خدمت توام با تکریم مهمترین اصل در بنیاد شهید و امور ایثارگران است

تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از جانباز سرافراز سرتیپ دوم صلواتی

فیلم‌های سینمایی تلویزیون در آخرین روز‌های فروردین

شوخی «نون خ» با تابلوهای روزشمار اتمام پروژه

از مادر اصرار، از ارسطو انکار!

نماهنگ «فصل همدلی» منتشر شد

ادعای جلیل محبی: این گشت ارشاد کار دولت است

ادامه امدادرسانی بی وقفه به متاثرین از سیلاب سیستان و بلوچستان

آخرین وضعیت لایحه حجاب از زبان معاون رئیس جمهور

پیشرفته‌ترین ربات انسان‌نمای دنیا را ببینید

شعر خوانی دختر شیرین زبان

دام تل‌آویو برای واشنگتن

متفکر آمریکایی: چگونه بایدن به آتش جنگ در خاورمیانه دمید؟

اولین نشست رفع موانع سرمایه گذاری جزیره کیش درسال جهش تولید با مشارکت مردم

اقتصاد ژاپن خوش رنگ شد

ثبت بالاترین میزان تاریخ تولید فولاد ایران در سال 1402

طلای جهانی دوباره از جا برخاست

آغاز نیمه نهایی با جدال مدافع قهرمانی و پرافتخارترین تیم

ستاره سیتی: فقط یک تیم در زمین دیدم

ایجنت ناگلزمان: بله، با بایرن در حال مذاکره‌ایم

پرسپولیس می‌تواند قهرمان شود

پاسخ عجیب رئال؛ مصدومان ما در حال رقصند!

برنده دعوای تن‌هاخ و ستاره جنجالی مشخص شد

واکنش احساسی نادال پس از حذف در بارسلونا

بهترین بازیکنان هفته لیگ قهرمانان؛ یوفا گاف بزرگی داد!

مانوئل نویر بهترین دروازه تاریخ لیگ قهرمانان شد

گلایه های جواد خیابانی از وضعیت ساخت استادیوم جدید

لیلاز: اسرائیل می‌خواهد ما را وارد یک درگیری بزرگ کند، نباید در این دام بیفتیم

اختلاف‌نظر میان رهبران اروپایی در خصوص تحریم سپاه

امیر موسوی: جز حضرت امام(ره) و رهبر انقلاب کسی در ابتدای انقلاب حامی ارتش نبود

رئیس موسسه «شورای روابط خارجی آمریکا»: اسرائیل گزینه‌های خوبی در برابر ایران ندارد

افشاگری مجری زن صداوسیما از بدقولی یک نماینده ردصلاحیت شده مجلس

دور دوم انتخابات در تهران تمام‌الکترونیک برگزار می‌شود

مجمع تشخیص مصلحت با بندی از برنامه هفتم توسعه مخالفت کرد

امیرعبداللهیان: وضعیت در غزه به نقطه جوش رسیده است

رئیسی: تولید شرط داشتن اقتصادی مقاوم در برابر تکانه‌ها است