راه ترقی

آخرين مطالب

انسان‌ها سوگیری یادگیری ماشینی را بیشتر از سوگیری خود تشخیص می‌دهند دانش

انسان‌ها سوگیری یادگیری ماشینی را بیشتر از سوگیری خود تشخیص می‌دهند
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که افراد سوگیری تصمیم‌های الگوریتم‌ یادگیری ماشینی را بیشتر از سوگیری تصمیم‌های خودشان تشخیص می‌دهند. شاید بتوان از این ویژگی برای اصلاح سوگیری‌های انسان استفاده کرد.
از برنامه‌هایی که تماشا می‌کنیم تا افرادی که استخدام می‌کنیم، الگوریتم‌ها به طور فزاینده‌ای در زندگی روزمره ما ادغام می‌شوند و بی‌سروصدا بر تصمیم‌هایی که می‌گیریم اثر می‌گذارند.
به نقل از ادونسد ساینس نیوز، هسته الگوریتم‌ها، مجموعه‌ای از قوانین یا دستورالعمل‌هاست که برای پردازش اطلاعات و به دست آوردن یک نتیجه خاص طراحی شده‌اند اما از آنجا که الگوریتم‌ها از الگوهای رفتاری انسان یاد می‌گیرند، می‌توانند سوگیری‌هایی را که درون ما وجود دارند، منعکس یا حتی تقویت کنند. با وجود این، یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که این ممکن است زیاد بد نباشد.
«کری موروج»(Carey Morewedge) استاد «دانشگاه بوستون»(Boston University) معتقد است که این بازتاب می‌تواند نقاط کور سوگیری ما را روشن کند و در اصلاح رفتار نقش داشته باشد. الگوریتم‌های یادگیری ماشینی بسیار موفق هستند زیرا می‌توانند بی‌طرفانه الگوها را در مجموعه داده‌ها پیدا کنند اما در عین حال، سوگیری‌های انسانی را نیز در داده‌های آموزشی خود لحاظ کنند.
هنگامی که این سوگیری‌ها در الگوریتم‌ها شناسایی می‌شوند، می‌توانند به آشکارسازی سوگیری‌های بلندمدت در سازمان‌ها کمک کنند. به عنوان مثال، شرکت «آمازون»(Amazon) سوگیری جنسیتی را در شیوه‌های استخدام خود بررسی نکرده بود اما با آزمایش یک الگوریتم که رزومه‌های جدید را براساس شیوه‌های پیشین استخدام شرکت ارزیابی می‌کرد، به این موضوع پی برد.
موروج گفت: الگوریتم‌ها می‌توانند سوگیری‌های انسانی را کدگذاری و تقویت کنند اما سوگیری‌های ساختاری را نیز در جامعه ما نشان می‌دهند.
انسان‌ها سوگیری‌های خود را تشخیص نمی‌دهند
موروج و گروهش در پژوهش خود نشان دادند که افراد معمولا تمایل بیشتری را به تشخیص دادن و تصحیح کردن سوگیری‌های موجود در تصمیم‌گیری الگوریتم در مقایسه با تصمیم‌گیری خودشان دارند. آنها باور دارند که با دانستن این موضوع ممکن است بتوان از الگوریتم‌ها برای رسیدگی به سوگیری‌های موجود در تصمیم‌گیری‌ها استفاده کرد.
انسان‌ها به دلیل پدیده‌ای به نام «نقطه کور سوگیری»، برای دیدن سوگیری خود تلاش زیادی نمی‌کنند و بیشتر متوجه سوگیری افراد دیگر هستند. دلیل این است که ما می‌توانیم در فرآیندهای تصمیم‌گیری خود، سوگیری را توجیه کنیم یا برای آن بهانه بیاوریم. برای ناظری که هیچ اطلاعاتی درباره فرآیند فکری یا چگونگی تصمیم‌گیری ندارد، سوگیری‌ها واضح‌تر و بهانه‌جویی دشوارتر است.
موروج و همکارانش در این پژوهش نشان دادند که حتی وقتی الگوریتم‌ها براساس رفتارهای ما آموزش داده می‌شوند نیز این موضوع صادق است.
تشخیص دادن سوگیری در الگوریتم ساده‌تر است
پژوهشگران در یک مجموعه آزمایش، از شرکت‌کنندگان خواستند تا سرویس «ایربی‌ان‌بی»(AirBnB) و رانندگان «لیفت»(Lyft) را براساس معیارهای تشخیصی مانند تعداد ستاره‌ها، ارزیابی‌ها و مدت زمان حضور داشتن کنار راننده رتبه‌بندی کنند.
پژوهشگران معیارهای غیرتشخیصی مانند تصویر یا نام را که هیچ ارتباطی با کار ندارند، دستکاری کردند. شرکت‌کنندگان دو بار رتبه‌بندی را انجام دادند و سپس، رتبه‌بندی‌های آنها یا رتبه‌بندی الگوریتم آموزش‌داده‌شده نشان داده شد.
گاهی اوقات رتبه‌بندی خود شرکت‌کنندگان به آنها نشان داده می‌شد اما به آنها گفته می‌شد که رتبه‌بندی الگوریتم است. در همه سناریوها، شرکت‌کنندگان در مقایسه با الگوریتم‌ها سوگیری کمتری را در رتبه‌بندی‌های خود مشاهده کردند.
موروج گفت: مردم وقتی معتقدند که رتبه‌بندی‌ها توسط یک الگوریتم انجام شده است، تمایل بیشتری به سوگیری دارند. این در حالی است که ما در واقع الگوریتم را روی داده‌های آنها آموزش می‌دهیم و رتبه‌بندی الگوریتم براساس آن داده‌ها صورت می‌گیرد.
وی افزود: این به این معنا نیست که مردم انواع بیشتری از ویژگی‌ها را در الگوریتم‌ها می‌بینند، بلکه چیزهایی را می‌بینند که برای خودشان تهدیدکننده‌تر است. بیشتر مردم نمی‌خواهند از نژاد در رتبه‌بندی‌های خود استفاده کنند یا می‌خواهند نژاد را در آن رتبه‌بندی نادیده بگیرند. بنابراین، این ایده که نژاد بر آن رتبه‌بندی‌ها تأثیر گذاشته، تهدیدکننده است.
در نتیجه، از آنجا که سوگیری در یک الگوریتم به عنوان تصمیم‌گیری ناقص خود ما تلقی نمی‌شود، دیدن یا اعتراف کردن به وجود آن آسان‌تر است. به گفته موروج، این یافته دو روش را ارائه می‌دهد که الگوریتم‌ها به واسطه آن می‌توانند به انسان در کاهش سوگیری کمک کنند.
وی افزود: یک روش این است که تصمیم‌های خود را جمع‌آوری کنید و الگوها را ببینید که به شما کمک می‌کنند تا سوگیری را تشخیص دهید اما هنوز موانعی بر سر راه توانایی ما برای تشخیص دادن سوگیری‌ها وجود دارد. ما انگیزه‌هایی را برای محافظت از خود داریم.
موروج و گروهش با پیروی از این منطق، آزمایش دیگری را انجام دادند تا ببینند آیا احتمال بیشتری وجود دارد که شرکت‌کنندگان به اصلاح سوگیری در رتبه‌بندی‌های خود یا الگوریتم بپردازند. پس از مشاهده رتبه‌بندی‌ها، به شرکت‌کنندگان فرصت داده شد تا سوگیری را اصلاح کنند و احتمال بیشتری وجود داشت که اصلاحاتی را در رتبه‌بندی الگوریتم انجام دهند. موروج گفت: از آنجا که افراد سوگیری را بیشتر در رتبه‌بندی الگوریتم می‌بینند تا خودشان، احتمال بیشتری وجود دارد که رتبه‌بندی‌های الگوریتم را اصلاح کنند.
موروج اذعان داشت که این پژوهش هنوز در مراحل اولیه است اما او روش ملموسی را می‌بیند که از طریق آن می‌توان یافته‌ها را در آموزش دادن الگوریتم برای جلوگیری از سوگیری در دنیای واقعی ادغام کرد. وی افزود: اولین گام این است که افراد سوگیری‌های خود را بفهمند و آنها را ببینند. من فکر می‌کنم این الگوریتم‌ها، روش سودمندی برای ارائه دادن یک دیدگاه واقعی‌تر به افراد درباره میزان سوگیری آنها هستند.
این پژوهش در مجله «PNAS» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/871089/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراسم یادبود رییس‌جمهور در وزارت ورزش

رییس فدراسیون جهانی جودو شهادت رییس‌جمهور را تسلیت گفت

مداحی حاج صادق آهنگران در مراسم یادبود رییس جمهور

فیلمبرداری از کریستیانو رونالدو برای بازی PES 2013

عصبانیت هواداران لوریان از دست بنجامین مندی

مخالفت فدراسیون با تیمداری زنوزی در مشهد

دو هیولای لالیگا در فهرست اتلتیکومادرید!

سهمیه المپیک کایاک به علی آقامیرزایی رسید

جزئیات سقف بودجه تیم‌های لیگ برتری‌

کلیات جدول زمان‌بندی انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد

بیانیه 262 نفر از نمایندگان مجلس در تقدیر از معاون پارلمانی رئیس‌جمهور

نخست‌وزیر بنگلادش، شهادت رئیس‌جمهور ایران را تسلیت گفت

پیام دولت اسپانیا به ایران

کابینه دولت پاکستان: متعهد به ادامه راه آیت‌الله رئیسی برای تقویت روابط فی‌مابین هستیم

وزیر کشور در گفت‌وگو با المیادین: ملت ایران مصمم به ادامه راه شهید آیت‌الله رئیسی است

احمدی‌نژاد روی صندلی 88 مجلس خبرگان نشست؛ صندلی شماره یک به چه کسی رسید؟

نخست‌وزیر مالزی: ما خود را به تمامی تعهدات با جمهوری اسلامی ایران پایبند می‌دانیم

تسلیت سازمان همکاری شانگهای به رهبر و ملت ایران

ورود پیکرهای مطهر شهید آیت‌الله رئیسی و همراهان به تهران

پیام تسلیت رییس مرکز حراست در پی عروج شهادت گونه آیت‌الله رییسی و همراهانش

پیام رئیس قوه قضائیه در پی شهادت آیت‌الله ابراهیم رئیسی

سریال جدید نتفلیکس درمورد رژیم پهلوی است؟

دادستان کل: ورود فراجا و دستگاه قضا برای مقابله با بی‌حجابی یک ضرورت است

پذیرفته شدن 10 هزار نفر در آزمون کارشناسان رسمی قوه قضاییه

جمع‌آوری بوتاکس آلمانی در کشور به دلیل تقلبی بودن

مصاحبه با اولین نفراتی که به محل بالگرد رسیدند

کامل‌ترین مجموعه از نزار قبانی در ایران

امام جمعه کیش: راه حل برون رفت از مشکلات امروز جامعه، انسجام، وحدت، همدلی و هماهنگی است

دیگه ماشینو صافکاری نبر!!!

عملیات عمرانی سانتیاگوبرنابئو، مادریدی‌ها را به دردسر انداخت

بازیکنان لیگ برتری بدون تمرین در تیم ملی!

نصری: امیدوارم پرقدرت شروع کنیم

فرصت ویژه کاپیتان شمس‌آذر قبل از پرسپولیس!

تصاویری از چهره غمگین نمایندگان مجلس بعد از شهادت رئیسی

اولین عکس از سوگواری جمیله علم‌الهدی بر سر تابوت همسرش ابراهیم رئیسی

پزشکیان: هشدار نارنجی آب و هوایی داده بودند، کاش پرواز نمی‌کردند

آرزوی شهید رئیسی برای اقامه نماز در قدس

پیام تسلیت ریاست مرکز حراست در پی عروج شهادت گونه آیت‌الله رییسی و همراهانش

2 نماهنگ به مناسبت شهادت رئیس‌جمهور منتشر شدند

پیشنهاد تغییر نام بزرگراه شهید سلیمانی به شهید رئیسی

مجوز دومین آزمایش انسانی تراشه مغزی «نورالینک» صادر شد

دلار به کانال 56 هزار تومان بازگشت؛ ثبات قیمت سکه و طلا

رونالدو به این دلیل از مسی بهتر است

بازیکنان سابق بارسلونا، کاتالان‌ها را پولدار می‌کنند

بازیکن مورد علاقه قلعه‌نویی محروم شد!

جریمه 5 باشگاه لیگ برتری فوتبال

پیام رئیس فدراسیون جهانی اسکی روی آب برای شهادت رئیس‌جمهور

پروژه عربستان برای شکار صلاح به بن‌بست خورد

رئیس پی‌اس‌جی دعوت امباپه را رد کرد

رقیب غیرمنتظره برای رئال در فینال چمپیونزلیگ