راه ترقی

آخرين مطالب

دودستگی جدید در بازار نفت نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در اولین روز بازگشایی بازارها بعد از تعمیق در توافق نفتی اوپک‌پلاس دو بانک بزرگ سرمایه‌گذاری دو برآورد متفاوت از تاثیر این توافق بر بازار ارائه دادند. بانک گلدمن‌ساکس بر این باور است که با وجود ریسک‌هایی که اثرگذاری توافق اخیر اوپک‌پلاس را تهدید می‎کند، این توافق می‎تواند به متوازن شدن سمت عرضه و تقاضای بازار نفت کمک کند. در سمت دیگر اما بانک مورگان استنلی قرار دارد که با توجه به بازه زمانی 3ماهه مشخص شده برای این توافق، بر این باور است که توافق تنها در کوتاه‌مدت می‌تواند بر بازار اثرگذار باشد و تا میانه‌های سال 2020 قیمت‌ها مجددا کاهش می‌یابند.
دو دستگی در پیش‌بینی از آینده نفت از دوربین دو بانک بزرگ سرمایه‌گذاری درحالی است که تا پیش از نشست اوپک‌پلاس و توافق این گروه برای کاهش بیشتر تولید، همسویی عمیقی بین تحلیل‌ها از آینده نفت وجود داشت. کارشناسان از بازگشت مازاد عرضه به بازار نفت در سال 2020 خبر می‌دادند، هرچند برخی این مازاد عرضه را شدید و تا یک میلیون بشکه در روز و برخی تنها چندصد هزار بشکه در روز اعلام می‌کردند. تردیدها به اثرگذاری توافق نفتی که در تحلیل دیگر کارشناسان بازار نفت در روزهای اخیر نیز نمود یافته ریشه در شکل توافق نفتی اوپک‌پلاس دارد. به این معنا که درحالی‌که احتمال عدم پایبندی به توافق از سوی برخی اعضا به‌عنوان ریسکی بزرگ اجرای این توافق را تهدید می‌کند، موضوعاتی چون کاهش رشد تقاضا برای نفت به‌دنبال جنگ تجاری آمریکا و چین و همچنین احتمال بی‌اثر شدن توافق در اثر رشد تولید شیل آمریکا موضوع نگران‌کننده دیگر بازار نفت است. نگرانی‌هایی که موجب شدند نه‌تنها در روز اعلام تعمیق 900 هزار بشکه‌ای توافق نفتی قیمت‌ها تنها حدود یک درصد رشد کنند، بلکه نفت را دیروز که اولین روز بازگشایی بازارهای بین‌المللی بعد از این توافق بود، در سراشیبی کاهشی قرار دادند.
دو برآورد متفاوت از آینده نفت
اوپک و متحدانش روز جمعه توافق کردند که توافق نفتی برای کاهش 2/ 1 میلیون بشکه در روز را به 7/ 1 میلیون بشکه در روز در فصل اول 2020 تعمیق دهند. علاوه بر این عربستان وعده داد که در صورت پایبندی همه کشورها به توافق نفتی(مشخصا روسیه، عراق و نیجریه) 400 هزار بشکه دیگر به‌طور داوطلبانه و برای حمایت بیشتر از قیمت‌ها از تولید خود خواهد کاست. از این رو توافق نفتی به کاهش 1/ 2 میلیون بشکه‌ای عرضه جهانی نفت خواهد انجامید. با توجه به این توافق، بانک آمریکایی گلدمن ساکس با انتشار یادداشتی پیش‌‌بینی خود از قیمت نفت برنت در سال 2020 را 3 دلار افزایش داد و از 60 دلار به 63 دلار در هر بشکه رساند. این بانک همچنین قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا را نیز 58 دلار و 50 سنت در هر بشکه پیش‌بینی کرد درحالی‌که برآورد قبلی آن 55 دلار و 50 سنت بود. این تغییرات همگی بر مبنای توافق اخیر اوپک‌پلاس و تلاش برای کاهش بیشتر تولید انجام شده است.
آن‌طور که رویترز گزارش می‌دهد، گلدمن ساکس بخش جذاب توافق اخیر را در کوتاه‌مدت بودن آن می‌بیند. این بانک سرمایه‌گذاری بر این باور است که این توافق نشان از تغییر رفتار اوپک‌پلاس دارد. به این معنا که این گروه به‌جای مدیریت مازاد و کمبود عرضه و تقاضا در بلندمدت با توافق‌هایی با پایان باز به مدیریت بازار در کوتاه‌مدت رو آورده است. از سال 2016 که اوپک و متحدانش کاهش عرضه و مدیریت بازار را آغاز کرده‌اند، این اولین بار است که توافق تنها برای سه ماه اعتبار دارد. این گروه قرار است اوایل ماه مارس جلسه دیگری تشکیل دهند و در صورت لزوم توافق نفتی را مورد بازبینی یا تمدید قرار دهند. گلدمن ساکس همچنین پیش‌بینی خود از میزان عرضه و تقاضا را تحت‌تاثیر کاهش عرضه اوپک تغییر داده و اعلام کرده است که براساس توافق اوپک‌پلاس، ما انتظار داریم که اختلاف سمت عرضه و تقاضا در بازار نفت 300 هزار بشکه کمتر از پیش‌بینی قبلی ما شود. با این حال این بانک، ریسک ناشی از پایبندی ضعیف عراق، نیجریه و روسیه به توافق را منتفی نمی‌داند. گلدمن ساکس همچنین پیش‌بینی خود از رشد تقاضا را 50 هزار بشکه دیگر کاهش داده و به 2/ 1 میلیون بشکه در روز برای سال 2020 رسانده است و در عین حال رشد تولید نفت شیل آمریکا در سال 2020 را 600 هزار بشکه در روز پیش‌بینی کرده است.
اما «کوتاه‌مدت بودن توافق نفتی» که از نگاه گلدمن ساکس نقطه قوت توافق اخیر برای مدیریت بازار نفت است، از دید دیگر بانک آمریکایی سرمایه‌گذاری، مورگان استنلی نقطه ضعف آن است. مورگان استنلی بر این باور است که این توافق تنها در کوتاه‎مدت بر بازار اثرگذار خواهد بود و قیمت‌ها تا میانه‌های سال 2020 کاهش خواهد یافت. این بانک در یادداشتی اعلام می‎کند: «کاهش‌های اضافه اخیر اوپک‌پلاس به‌طور آشکار به توازن بازار نفت در کوتاه‌مدت کمک خواهد کرد. اما بازار به کمک‌ها و تغییرات بنیادی‌تری نیاز دارد.» مورگان استنلی قیمت نفت برنت در سه ماه ابتدایی 2020 را 5/ 62 دلار بر بشکه پیش‌بینی کرده اما انتظار دارد که در فصل‌های بعدی 2020 قیمت این نفت شاخص به حدود 60 دلار بر بشکه کاهش یابد. بهای نفت‌خام آمریکا نیز در فصل اول 5/ 57 دلار بر بشکه و در باقی سال 55 دلار بر بشکه پیش‌بینی شده است.مورگان استنلی برآورد خود از میزان تولید نفت اوپک در سال 2020 را به 2/ 29 میلیون بشکه در روز کاهش داده است. اما با وجود این کاهش، انتظار دارد که رشد تولید کشورهای غیرعضو اوپک به 8/ 1 میلیون بشکه در روز برسد که بخشی از آن به افزایش تولیدات شیل آمریکا باز می‌گردد. پیش‌بینی شده که رشد تولیدات ماهانه این کشور 50 هزار بشکه‌ در روز باشد که برآوردی نزدیک به برآورد گلدمن ساکس است.
بازتاب نگرانی‌ها در قیمت طلای سیاه
اما تردیدها در بازار نفت نسبت به اثرگذاری توافق اوپک‌پلاس به این دو بانک محدود نمی‌شود، دیگر کارشناسان بازار نفت طی روزهای اخیر تحلیل‌های متفاوتی از این توافق منتشر کردند که ریسک‌های پیشروی این توافق نفتی را نشان می‌داد. همان‌طور که «دنیای‌اقتصاد» نیز پیش از این در گزارشی با عنوان «چهار برداشت نفتی از تصمیم اوپک» نوشته است، ریسک‌ها و نگرانی‌ها از اثرگذاری توافق نفتی دو بعد اجرایی و دیگر پارامترهای بازار که این توافق را به چالش می‎کشد، در بر می‌گیرد. برخی کارشناسان با اشاره به مشروط بودن کاهش 400 هزار بشکه‌ای تولید عربستان به پایبندی دیگر اعضای اوپک‌پلاس، به ریسک‌های اجرایی این توافق اشاره دارند و بر این باورند که این کشورها به توافق پایبند نخواهند بود و این ریسک بزرگی پیش‌روی توافق ایجاد خواهد کرد. برخی نیز رشد تولیدات نفت آمریکا و کاهش تقاضا برای نفت به‌دنبال جنگ تجاری را عاملی برای کاهش اثرگذاری تعمیق در توافق نفتی اوپک‌پلاس می‌دانند. به این معنا که افت رشد تقاضا و افزایش رشد عرضه غیراوپکی‌ها از جمله شیل در سطحی خواهد بود که کاهش تولید اوپک‌پلاس را خنثی خواهد کرد.
یکی از این نگرانی‌ها که روز گذشته در بازار نفت نمود یافت و مانع از تداوم اثرگذاری خبر تعمیق در توافق نفتی شد، نگرانی از رشد تقاضا برای نفت بود. قیمت هر بشکه نفت برنت روز گذشته تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت 17 به وقت تهران) 65 سنت معادل یک درصد کاهش یافت و به 74/ 63 دلار بر بشکه رسید. نفت‌خام آمریکا نیز با کاهش 62 سنتی 58/ 58 دلار بر بشکه معامله شد. آمار منتشر شده از گمرک چین، نشان می‌دهد که میزان صادرات این کشور در ماه گذشته میلادی برای چهارمین ماه متوالی کاهش یافته است. در ماه نوامبر میزان صادرات چین 1/ 1 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته درحالی‌که نظرسنجی رویترز نشان می‌داد که کارشناسان رشد یک درصدی این آمار را انتظار می‎کشیدند. کاهش قیمت‌ها درحالی رقم خورد که علاوه بر توافق نفتی اوپک‌پلاس، آمار گمرک چین از رکوردشکنی واردات نفت‌خام این کشور خبر می‌داد. این موضوع نشان می‌دهد جنگ تجاری که رشد اقتصاد جهانی و تقاضای نفت را به چالش کشیده همچنان اثرگذارترین عامل بازار نفت است.
از این رو کلاید راسل، تحلیلگر بازارهای کالایی و ستون نویس رویترز روز گذشته در یادداشتی، اهمیت صادرات فرآورده‌های نفتی و واردات نفت‌خام چین را هم‌تراز با کاهش تولید اوپک‌پلاس در توافق جدید نفتی عنوان می‎کند. به گفته این تحلیلگر بازار نفت رکوردشکنی واردات نفت‎‌خام چین در ماه نوامبر خود یکی از تهدیدهای پیش‌روی توافق نفتی را به نمایش می‌گذارد. این تحلیلگر بازارهای کالایی بر این باور است که رشد تقاضای نفت در سال آینده به شدت به رشد تقاضای نفت چین متکی است. واردات این کشور در ماه نوامبر به 13/ 11 میلیون بشکه در روز رسید و همچنین میزان واردات این کشور در 11 ماه ابتدای سال نزدیک به 1/ 10 میلیون بشکه در روز بود که 4/ 10 درصد نسبت به مدت مشابه سال پیش افزایش نشان می‌دهد. این رقم معادل 957 هزار بشکه در روز است. این درحالی است که آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی می‌کند رشد تقاضا در سال 2020 حدود یک میلیون بشکه در روز باشد. بنابراین رشد تقاضا در سال آینده و موفقیت اوپک‌پلاس در کنترل قیمت‎ها تا حدود زیادی به تقاضای چین بستگی دارد.
راسل بر این باور است که تقاضای نفت چین درحال‌حاضر دو منشا اصلی دارد؛ یکی تقاضای روزانه که در پالایشگاه‌ها مصرف می‌شود و دیگری تقاضا برای پر کردن ذخایر استراتژیک این کشور. براساس برخی برآوردها، چین سال گذشته روزانه 880 هزار بشکه در روز نفت در ذخایر استراتژیک خود ذخیره کرده است. مقامات این کشور همچنین اخیرا اعلام کردند که میزان ذخایر چین تا حدود 80 روز از تقاضای نفت چین را پوشش می‌دهد. این درحالی است که آژانس بین‌المللی انرژی برای کشورهای عضو یک الزام برای پر کردن ذخایر خود در سطح 90 روز تقاضا را در نظر گرفته است. هرچند چین عضوی از آژانس بین‌المللی انرژی نیست، اما اگر الزام این سازمان را به عنوان نقطه هدف در پر کردن ذخایر خود در نظر گرفته باشد، احتمالا به زودی ذخایر این کشور پر خواهد شد. پرشدن ذخایر چین به معنای کاهش حداقل 880 هزار بشکه‌ای تقاضای این کشور است، موضوعی که می‌تواند رشد تقاضا برای نفت در سال 2020 را به چندصد هزار بشکه در روز کاهش دهد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/88643/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

صدای این خواننده دل همه رو برد!

کاهش 14 درصدی جانباختگان حوادث رانندگی در سفرهای نوروزی

پورعباس: کنکور در سلامت کامل برگزار شد

رادان: تمام آبرویمان را برای دین و ارزش‌های اسلامی می‌گذاریم و از این راه عقب‌نشینی نخواهیم کرد

لحظات حساس از نجات نوزاد سه روزه توسط اپراتور هلال احمر

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

شاهکار ایرانی در سریلانکا

نجات روسیه با اقتصاد موازی

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

غیرمنتظره؛ چه بلایی بر سر صلاح آمده!

غیبت ادامه‌دار عراقی‌ها در اردوی مس رفسنجان

اولین واریزی مالک جدید به بازیکنان پرسپولیس

سندروم ژاوی همه‌گیر شد؛ تمدید 3ساله کونسیسائو

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

زمان بازگشت بهترین گلر دنیا مشخص شد

پیکان رکورد کاهش سن فوتبال ایران را جابجا کرد!

خانجانی: توئیت فضائلی جریان به ظاهر ارزشی را آشفته کرد

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران به بهانه پهپادی و جنگ روسیه

علیرضابیگی: دولت ناکارآمدی و مشکلاتش را به سفره مردم منتقل کرد

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

توضیحات جالب سیدجواد هاشمی درباره مد در ایران

علی مصفا: فیلیمو عمدا «نبودن» را تبلیغ نکرد و سرم منت گذاشت!

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

آهنگ زیبای «شهر بارونی» از سیامک عباسی

آخرین وضعیت سیل در سیستان‌وبلوچستان؛ راه‌ ارتباطی 70 روستا همچنان مسدود است

"کینه خونین" کارگر قهوه‌خانه شهر ری را قربانی کرد

آتش سوزی گسترده در هند؛ شش نفر کشته شدند

اقدام شیطانی مرد شیاد به زنان در نقش شرکت در مراسم ترحیم

مرگ دردناک مرد تبریزی زیر چرخ های قطار مسافربری

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟