راه ترقی
نامه 71 اقتصاددان به روحاني درباره کابينه دوازدهم
دوشنبه 2 مرداد 1396 - 3:03:01 PM
آريا
راه نو- 71اقتصاددان و چهره شاخص اقتصادي، در نامه‌اي به حسن روحاني، رئيس جمهوري اسلامي ايران خواستار دقت وي در چينش کابينه دوازدهم شده‌اند. به اعتقاد آنها، برخي افرادي که نام آنها در فهرست پيشنهادي رئيس‌جمهور به چشم مي‌خورد، واجد شرايط نيستند. متن کامل اين نامه را به شرح زير است :

جناب آقاي دکتر حسن روحاني
رئيس محترم جمهور منتخب دوازدهم دولت جمهوري اسلامي ايران
با سلام و احترام،
انتخاب مجدد جنابعالي به عنوان رييس جمهور اسلامي ايران را تبريک گفته و اميد است با توجه به تجربه اندوخته شده در دوره يازدهم، فرصت چهارساله آتي به عنوان يک فرصت تاريخي براي حل مسائل اقتصادي کشور مورد استفاده قرار گيرد.
اقتصاد ايران با چالش‌هاي جدي مواجه است. بحران بدهي دولت و بانک‌ها بسيار جدي است. بحران عدم‌کارآمدي ساختار اداري، کمبود و تخصيص نامناسب منابع آب، يارانه‌هاي سنگين و ناکارآمد، تداوم نظام چندنرخي قيمت ارز، نرخ بالاي بيکاري در بين جوانان و تحصيل‌کردگان، کاهش بهره‌وري بنگاه‌هاي صنعتي، مداخله نهادهاي عمومي در تصدي‌گري، بودجه‌ريزي غيرعملياتي، فساد اداري، تضعيف بدنه کارشناسي دولت و لايحه‌ها و تصويب‌نامه‌هاي روزمره و متناقض، هر يک چالش‌هايي به شدت نگران‌کننده هستند. امضاکنندگان اين نامه به عنوان دانش‌آموختگان اقتصاد، مدرسان دانشگاه و مهم‌تر از آن، ايرانيانِ نگران سرنوشت کشور در اين برهه حساس تاريخي بيم آن دارند که فشارهاي سياسي و چانه‌زني‌هاي مختلف در نهايت منجر به انتخابي شود که موجب عملکرد ناموفق اقتصاد کشور گردد.

بر اين باوريم که يکي از ضرورت‌هاي دستيابي به رشد اقتصادي بالاي غيرتورمي تعيين تيم اقتصادي کارآمد و متخصص است. اميدواريم در نظر گرفتن ملاحظات زير در اين تصميم‌گيري خطير مدنظر باشد:
* سياست‌گذاري پولي و بودجه‌اي شغلي تخصصي و حرفه‌اي است. در عمل، رئيس‌کل بانک مرکزي و رئيس سازمان برنامه و بودجه بايد به اتکاي دانش اقتصادي خود تصميماتي بگيرند که مسير اقتصادي آينده کشور را تعيين مي‌کند. لذا يکي از شرايط لازم احراز اين دو پست تخصص در امور اقتصادي است. همانند ديگر علوم، جايگاه تخصصي و علمي، اظهار نظرهاي اقتصادي، سابقه تحقيق و پژوهش ايشان بهترين نشانه براي شناسايي متخصصين خبره است.
* با عنايت به آنکه سياست‌گذاري يکي از وظايف اين دو شغل حساس است، ضروري است اين دو مقام مسئول علاوه بر تجربه مديريت دولتي، با اصول علم سياست‌گذاري نيز آشنا بوده و سوابق روشني در زمينه پيشنهاد سياست‌هاي مشخص، سازنده و موثر اقتصادي داشته باشند. بهترين ابزار براي محک کارآمدي يک مدير، سابقه عملکردي ايشان است. زمزمه‌هاي بحران بانکي، نرخ بالاي سود تسهيلات و سپرده‌هاي بانکي، کسري بودجه مزمن دولت، عدم انسجام فکري در لايحه‌هاي اقتصادي دولت، انباشت بدهي‌هاي دولت همراه با نرخ بالاي قرض‌گيري، تصوير مناسبي از آينده اقتصادي ايران بدست نمي‌دهند.
* پاسخ‌گويي و اطلاع‌رساني سياست‌گذاران پولي و بودجه‌اي کشور علائم مهمي براي فعالين اقتصادي به شمار مي‌روند و معمولا موجب حرکت بازارهاي مالي و حقيقي مي‌شود. به همين دليل ضروري است مسئوليت سخن‌گويي دولت که بايد از مواضع دولت در کليه بخش‌ها دفاع کند از مناصب متولي امر سياست‌گذاري اقتصادي جدا باشد. اين مقامات بايد کم ولي پخته سخن بگويند تا موجب آرامش و اطمينان در بازار شوند.
* سياست‌گذاران اقتصادي دولت بايد در محافل علمي اقتصاد خوش‌نام باشند تا فرصت داشته‌باشند سياست‌هاي اقتصادي دولت را به وضوح براي اقتصاددانان تشريح نمايند. ايشان بايد بتوانند با تحليل دقيق شرايط، توصيفي نزديک به واقع از نتايج سياست‌ها ارائه کنند و همراهي مردم و کارشناسان را با سياست‌هاي دولت کسب نمايند.
* رئيس سازمان برنامه و بودجه و رئيس‌کل بانک مرکزي بايد بتوانند سياست‌هاي صحيح در سطح کل دولت اعمال نمايند؛ به اين منظور لازم است قادر باشند تا در مقابل درخواست‌هاي دستگاه‌هاي اجرايي که در راستاي سياست‌هاي کلان اقتصادي تدوين‌شده در سطح دولت نيست از جمله اعطاي اعتبارات، اضافه برداشت وتخصيص بودجه، مقاومت نمايند.
* و نهايتا آنکه لازم است اعضاي تيم اقتصادي دولت قادر باشند سياست‌هاي پولي، ارزي، تجاري، مالي و مالياتي هماهنگ و منطبق بر يک الگوي فکري منسجم را ساماندهي و اجرا نمايند.
متاسفانه برخي نامزدهاي پست‌هاي کليدي اقتصادي که اين روزها نامشان در رسانه‌ها مطرح است، واجد اين شرايط نيستند. امضاکنندگان اين نامه بدون هرگونه حمايت از گروه يا فرد خاصي، درخواست دارند تيم اقتصادي کارآمد و هماهنگي در دولت دوازدهم، براي مقابله با چالش‌هاي اقتصادي سهمگين موجود و آتي و کسب دستاوردهاي درخور ملت بزرگ ايران و در راستاي سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي شکل گيرد.

اسامي امضاکنندگان به ترتيب حروف الفبا:
شهياد آبنار (آزاد اسلامي)
محمدرضا آرمان‌مهر (صنعتي شاهرود)
محسن ابراهيمي (خوارزمي)
سعيد اسلامي بيدگلي (علامه)
حسين اصغرپور (تبريز)
سيد مرتضي افقه (چمران)
مرتضي اله داد (اقتصاددان)
ناصر الهي (مفيد)
قدرت الله امام‌وردي (آزاد اسلامي)
يعقوب اندايش (چمران)
فاطمه بزازان (الزهرا (س))
محمدباقر بهشتي (تبريز)
مهدي بهکيش (علامه)
مهدي پازوکي (اقتصاددان)
قاسم پروري‌نژاد (آزاد اسلامي)
حسين پناهي (تبريز)
مهدي تکيه (علامه)
هاتف حاضري (محقق اردبيلي)
فاتح حبيبي (کردستان)
ابراهيم حيدري (خليج فارس)
محمد حيدري (آزاد اسلامي)
ناصر خياباني (علامه)
سمانه درخشيده (آزاد اسلامي)
علي دهقاني (صنعتي شاهرود)
نظر دهمرده (سيستان و بلوچستان)
علي ديني (موسسه مطالعات بازرگاني)
علي رحماني (الزهرا (س))
محمد حسين رحمتي (شريف)
مسعود روغني زنجاني (موسسه عالي پژوهش)
علي سايه ميري (ايلام)
علي سرزعيم (علامه)
داود سوري (شريف)
علي سوري (تهران)
ابوالفضل شاه‌آبادي (بوعلي)
بهروز شاهمرادي (مرکز تحقيقات سياست علمي کشور)
ناصر شاهنوشي (فردوسي)
نرگس صالح‌نيا (فردوسي)
مجيد صامتي(اصفهان)
اسماعيل صفرزاده (الزهرا (س))
سعيد صمدي (اصفهان)
حسن طايي (علامه)
محمد طبيبيان (موسسه عالي پژوهش)
سيد کميل طيبي (اصفهان)
جعفر عبادي (تهران)
عزت الله عباسيان (بوعلي)
حسين عبده تبريزي (دانشگاه‌هاي تهران)
حميد علي‌بيکي (امام جواد (ع) – يزد)
سعيد عيسي‌زاده (بوعلي)
سيد فرشاد فاطمي (شريف)
مهدي فدايي (موسسه عالي پژوهش)
حسن فرازمند (چمران)
غلامعلي فرجادي (موسسه عالي پژوهش)
شکوفه فرهمند (اصفهان)
محمدحسن فطرس (بوعلي)
مهدي فيضي (فردوسي)
حميد کردبچه (الزهرا (س))
غلامرضا کشاورز حداد (شريف)
سيد ضياءالدين کياالحسيني (مفيد)
علي کياني‌راد (موسسه پژوهش‌هاي برنامه‌ريزي و اقتصاد کشاورزي)
علي‌اصغر لطفي (آزاد اسلامي)
کامران ماني (پيام نور)
علينقي مشايخي (شريف)
سيد نعمت الله موسوي (آزاد اسلامي)
نادر مهرگان (بوعلي)
مجيد نصيري (آزاد اسلامي)
محمد وصال (شريف)
بهروز هادي زنوز (علامه)
کاظم ياوري (تربيت مدرس)
احمد يزدان پناه (الزهرا (س))
مهدي يزداني (شهيد بهشتي)
کوثر يوسفي (موسسه عالي پژوهش)

http://www.RaheNou.ir/fa/News/10581/نامه-71-اقتصاددان-به-روحاني-درباره-کابينه-دوازدهم
بستن   چاپ