راه ترقی
نيازي به واردات گاز ازترکمنستان نخواهيم داشت
سه شنبه 3 مرداد 1396 - 2:44:10 PM
ايرنا
راه نو- «حميدرضا عراقي» درباره راه اندازي خط انتقال گاز دامغان به نکا، بيان داشت: از طريق اين خط لوله که بزودي به بهره برداري خواهد رسيد، روزانه 35 ميليون مترمکعب گاز به ظرفيت انتقال گاز مناطق شمالي کشور افزوده مي شود.
وي درباره تاثير راه اندازي اين خط لوله در بي نيازي کامل به واردات گاز از ترکمنستان، گفت: ضرورت اين واردات با راه اندازي اين خط از بين مي رود. در واقع با راه اندازي اين خط لوله، اين ضرورت که در صورت قطع گاز ترکمنستان با مشکل مواجه شويم، به پايان رسيد.
معاون وزير نفت در امور گاز ادامه داد: البته با توجه به تمايل ما براي تعامل با همسايگان، سواپ گاز ترکمنستان به جمهوري آذربايجان را ادامه مي دهيم.
خط لوله نکا-دامغان قرار است هفته آينده به طور رسمي افتتاح شود. با راه اندازي اين خط لوله، گاز استان هاي شمالي و شمال شرق کشور به صورت پايدار تامين شده و مشکل افت فشار در فصل زمستان در اين مناطق به طور کامل برطرف مي شود.
بزرگ ترين مشکل در تامين گاز مناطق شمالي، ضعف شبکه گاز شمال کشور بود که با بهره برداري از خط لوله انتقال گاز قوشه- دامغان- کياسر- ساري- نکا اين مشکل به طور کامل مرتفع مي شود.
پيش از اين، بخشي از گاز مناطق شمالي کشور از محل واردات گاز ترکمنستان تامين مي شد که البته اين کشور بارها در روزهاي سرد سال، تلاش کرد با تهديد به قطع گاز، از ايران امتيازاتي را بگيرد و حتي در برخي موارد قيمت گاز را نيز افزايش دهد.
در نهايت، شرکت ترکمن گاز از 12 دي ماه سال 1395، اقدام به قطع صادرات گاز به ايران کرد.
اين کشور، صادرات گاز به ايران را در حالي با ادعاي طلب 1.8 ميليارد دلاري متوقف کرد که با هيات ايراني مذاکره و توافق کرده بودند روند صادرات گاز ادامه داشته باشد.
ادعاي طلب از شرکت ملي گاز ايران بابت صادرات گاز در سال هاي 1386 و 1387 است که تهران آن را قبول نداشته و خواستار ارجاع موضوع به داوري بين المللي است.
در ديماه 1386 که سرماي زمستان به اوج خود رسيد و بيش از 20 استان کشور با افت شديد دماي هوا و يخبندان مواجه شدند، «ترکمن گاز» با سواستفاده از اين فرصت و مغاير با قرارداد منعقد شده، اعلام کرد قيمت گاز صادراتي خود را به ايران 9 برابر بالا برده و از 40 دلار به ازاي هر هزار مترمکعب به 360 دلار افزايش مي دهد.
دولت وقت ايران(دولت نهم) در آن مقطع زماني با اين درخواست غيرمنطقي موافقت کرد و بدين ترتيب براساس محاسبات ترکمن گاز، طلبي حدود 1.8 ميليارد دلار به حساب ايران نوشته مي شود. البته با گذشت زمان و پس از افت قيمت گاز در بازارهاي جهاني، قيمت گاز صادراتي اين کشور به ايران کاهش مي يابد که همچنان ادامه دارد.
پس از استقرار دولت يازدهم، ايران به صورت ماهانه اقدام به تسويه بدهي گازي خود با ترکمنستان کرده و بنابراين مبلغ ديگري به اين طلب افزوده نمي شود.
پس از اقدام ترکمنستان در قطع گاز، حرکت هاي مردمي براي بهينه سازي و کاهش مصرف گاز براي مقابله با اين اقدام شکل گرفت.
با وجود قطع صادرات گاز ترکمنستان به ايران در اوج سرماي دي ماه، هيچ مشکلي در تامين گاز مناطق شمالي کشور رخ نداد و از طريق مديريت شبکه توزيع، گاز مورد نياز اين مناطق تامين شد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/10589/نيازي-به-واردات-گاز-ازترکمنستان-نخواهيم-داشت
بستن   چاپ