راه ترقی
صندوق کالايي زعفران راه‌اندازي مي‌شود
دوشنبه 9 مرداد 1396 - 2:18:18 PM
آريا
راه نو- حامد سلطاني‌نژاد از درخواست يک شرکت تامين سرمايه براي راه اندازي صندوق کالايي زعفران و موافقت سازمان بورس با مدل عملياتي آن خبر داد و گفت:: در پسته نيز صندوق‌هاي کالايي مي‌تواند فعاليت کند.
مديرعامل بورس کالاي ايران افزود: صندوق‌هاي کالايي نيز از ارزش خالص دارايي‌ها برخوردار است و در صندوق کالايي گواهي سپرده کالايي مبناي معامله قرار مي‌گيرد، کالا تبديل به اوراق بهادار مي‌شود و فرمول‌هاي محاسبه ارزش خالص دارايي‌ها براي صندوق کالايي قابل محاسبه خواهد بود.
سلطاني نژاد اظهار داشت: در اين صندوق‌ها ديگر مشکلات صندوق‌هاي زمين و ساختمان را نخواهيم داشت و بر مبناي اينکه يک کيلو زعفران چقدر است NAV به راحتي قابل محاسبه است.
وي در ادامه تصريح کرد: سياست حمايتي در قالب‌هاي سنتي گذشته ديگر جوابگو نيست و با روش‌هاي مدرن و ابزار مالي نوين بايد مسير توسعه را هموارتر کنيم.
مديرعامل بورس کالاي ايران گفت:: عرضه محصول در بورس کالا؛ به بهبود شاخص‌هاي محيط کسب و کار هم کمک خواهد کرد و بايد بازيگران بازار هم تعريف شوند که به طور دائم
در حوزه بازار کالا حضور دارند و با کمک بازار و ابزار‌ها روند بازار را تنظيم مي‌کنند مانند
صندوق‌هاي کالايي که با نام صندوق‌هاي کالايي استراتژيک شناسايي مي‌شوند.
وي ادامه داد: دغدغه مديريت بازار در اين زمينه زمان ورود انبارهاي کالايي براي جلوگيري از التهابات بازار و تعادل عرضه و تقاضا است.
سلطاني نژاد اظهار داشت: به محض ايجاد التهاب در بازار، اين انبار‌ها بطور معمول ورود مي‌کنند، ولي صندوق‌هاي کالايي به عنوان بازيگر بازار همواره با رصد بازار مانع از هر نوع پيامدي در بر هم ريختن تعادل عرضه و تقاضا مي‌شوند.
وي گفت:: بازار متشکل براي محصولات کشاورزي و راه‌اندازي صندوق‌هاي کالايي استراتژيک مي‌تواند موثر باشد.
مدير عامل بورس کالاي ايران افزود: استفاده از ابزارهاي مالي در قانون برنامه ششم توسعه در حالي تدوين شده است که براساس آن بايد نهاد‌هاي تنظيم گر بازار از ابزارهاي بورسي استفاده کنند و ابزارهاي مالي مبتني بر کالا براي مديريت بازار به کار گرفته شود.
سلطاني نژاد گفت:: محصولات کشاورزي لوکس مانند زعفران و پسته، دغدغه معيشتي ندارد.
اما کنترل قيمت و مرجعيت قيمت گذاري براي صادرات، کيفيت محصولات و بازار پسند شدن آن‌ها در جهان مهم است که بورس کالا کمک مي‌کند.
سلطاني نژاد تاکيد کرد: اگر شفاف سازي در کشور ترويج و براي آن جايزه تعيين شود مرجعيت قيمتي براي کالاهاي زعفران و پسته از طريق بورس کالا قابل تحقق است و در صورت وجود اطلاعات يکسان و متقارن، همه فعالان بازار مي‌توانند نقش آفريني کنند حتي کساني که توليد کننده پسته اندکي هستند، نيز مي‌توانند در اين بازار رقابت کنند.
سلطاني‌نژاد همچنين از تشکيل نخستين صندوق کالايي خبر داد و گفت: صندوق کالايي استراتژيک نيازمند معرفي و تشريح بيشتري است که بر مبناي اميدنامه خود، واحد‌هاي سرمايه گذاري را در بازار مي‌فروشد و مديريت حرفه‌اي را براي کالايي که قرار است بر روي آن در بازار فعاليت داشته باشد، تعيين مي‌کند.
سلطاني نژاد گفت: منابع مالي براي سرمايه گذاري بر روي کالا تجهيز مي‌شود و براي سرمايه گذاران و ساير ذي نفعان ملموس‌تر خواهد بود؛ بنابراين گزارش بخش عمده‌اي از زعفران ايران به اسپانيا صادر و با بسته بندي‌هاي ويژه و برندهاي اسپانيايي در دنيا عرضه مي‌شود.
80 تا 90 درصد از صادرات زعفران ايران از خراسان رضوي تامين مي‌شود.
نام خراسان رضوي به عنوان رويشگاه اصلي و تاريخي زعفران جهان در کنار مشهورترين زعفران دنيا قرار دارد.
شهرستان‌هاي کاشمر، باخرز، گناباد و ... جزو بهترين توليد کننده‌هاي زعفران استان خراسان رضوي است.
توليد زعفران در دو استان خراسان رضوي و سپس خراسان جنوبي به دليل سازگاري اين محصول با اقليم خشک و کويري صرفه اقتصادي خوبي براي کشاورزان اين مناطق دارد.
در استان‌هاي خراسان شمالي، کرمان، يزد، اصفهان، فارس، قم، گلستان و ... نيز زعفران در سطح بسيار کم کشت مي‌شود.
زعفران گياه چند ساله‌اي است که از طريق بنه يا پياز تکثير مي‌شود و دوران رشد آن از ماه اول پاييز آغاز شده و تا نيمه آذر ماه به دوران بهره‌برداري مي‌رسد.
گياه به رشد خود تا پايان فروردين ادامه مي‌دهد و از نيمه دوم تا آخر ارديبهشت ماه به خواب تابستاني مي‌رود و تابستان نيز به آبياري يا عمليات زراعي نياز ندارد.
درحال حاضر قيمت هرکيلو از محصول زعفران حداقل سه ميليون و 900 هزار تومان و حداکثر پنج ميليون و 300 هزار تومان است.
دلالان و واسطه‌ها در فصل برداشت، زعفران را از کشاورزان به قيمت پائين خريداري و در مواقع ضرور با قيمت‌هاي بالا به بازار مصرف عرضه مي‌کنند.
استاندارد اجباري زعفران به تصويب رسيده، ولي هنوز ابلاغ نشده است.
450 تن ظرفيت بسته بندي زعفران با علامت استاندارد در ايران وجود دارد و زعفران بسته بندي شده با نام و نشان شرکت‌هاي ايراني و مهر استاندارد مرغوب و قابل اعتماد است.
عرضه در بورس کالا مي‌تواند به سالم سازي اقتصاد ملي و جهاني اين محصول کمک کند..

http://www.RaheNou.ir/fa/News/10630/صندوق-کالايي-زعفران-راه‌اندازي-مي‌شود
بستن   چاپ