راه ترقی
نفت در ازاي کالا در دستور کار ايران و روسيه
چهارشنبه 1 شهريور 1396 - 3:14:30 PM
آريا
راه نو- نشريه وستي کافکازا (روسيه)، در گزارشي نوشت:
الکساندر نوواک، وزير انرژي روسيه، در حاشيه هشتاد و ششمين نمايشگاه بين المللي ازمير خبر داد که احتمال دارد، ارسال نفت از ايران براساس برنامه «نفت در ازاي کالا» طي ماه جاري آغاز شود. نوواک در پاسخ به اين پرسش که آيا ارسال نفت از ايران براساس برنامه «نفت در ازاي کالا» آغاز خواهد شد يا خير، گفت: «ما در حال تدوين و آماده سازي آخرين جزئيات و اسناد شاخص با ايراني ها هستيم. در پاسخ به پرسش شما نيز مي گويم که طي ماه جاري، اين برنامه اجرايي خواهد شد».
به گزارش شبکه تلويزيوني «پرس تي وي» ايران، در سال ٢٠١٤ ميلادي، مباحثات پيرامون اين توافق آغاز شد، يعني زماني که ايران تلاش مي کرد، صادرات منابع انرژي زاي خود را در شرايط تشديد تحريم هاي غرب افزايش دهد. در آن ايام، خاطر نشان شده بود که مسکو و تهران برنامه معامله پاياپاي را بحث و بررسي مي کنند که در چارچوب آن، مسکو تا حجم ٥٠٠ هزار بشکه از نفت ايران را در ازاي تجهيزات و کالاهاي روسي خريداري خواهد کرد. نوواک خاطر نشان کرد که هر دو طرف فروش روزانه ١٠٠ هزار بشکه از نفت ايران را بحث و بررسي کرده اند و در اين ميان، ارسال ها يا به صورت حقيقي و يا به صورت معامله پاياپاي انجام خواهد شد.
در توافق اوليه از ارسال بخشي از نفت (٣٠٠ هزار بشکه در روز) از طريق درياي خزر و يا از مسير ديگري و از طريق خليج فارس و احتمالا، از طريق بندر عباس سخن در ميان بود. نوواک در حالي اين سخنان را ايراد کرده که مقامات رسمي ايران نيز تصريح کرده اند که اين کشور معاملات پاياپاي نفتي در منطقه درياي خزر را از سر گرفته است.
روز جمعه، حميد حسيني از شرکت خط لوله و مخابرات نفت ايران اعلام کرد که ايران براي انجام معاملات پاياپاي نفتي با کشورهاي همسايه خود در درياي خزر آمادگي دارد. وي خاطر نشان کرد که اين کشور قادر است، روزانه تا سطح ٥٠٠ هزار بشکه نفت درياي خزر را ارسال کند.
معاملات پاياپاي در زمان رياست جمهوري محمود احمدي نژاد متوقف شده بود، زيرا دولت ايران در سودمند بودن اين معاملات از لحاظ اقتصادي دچار شک و ترديد شده بود. در سال ٢٠٠٩ ميلادي، حجم متوسط معاملات پاياپاي در سطح ٩٠ هزار بشکه نفت در روز بود. قرار بود که تا سال ٢٠١٥ ميلادي، ايران بتواند اين سطح را تا ٣٠٠ هزار بشکه نفت افزايش دهد. معاملات پاياپاي براي تهران امکان تامين نفت براي مناطق شمالي کشور را که در کارخانه هاي تهران، تبريز و اراک فراوري مي شد و بدون نياز به ارسال نفت از چاه هاي نفتي در جنوب کشور را فراهم مي ساخت. به گزارش رسانه هاي گروهي داخلي، ايران همچنين، از ياران خود پرداخت هزينه هاي حمل و نقلي را درخواست مي کند که در دوره سال هاي ١٩٩٧ الي ٢٠٠٩ ميلادي، تا ٨٨٠ ميليون دلار مي رسيد.
در هفته جاري، رسانه هاي گروهي خبر دادند که در روز ٣ ماه اوت، کشتي با پرچم روسي «wf tanker – ٢٠» در حدود ٦٠٠٠ تن از نفت ترکمنستان را در بندر نکاي ايران بارگيري کرده است. گفتني است که اين دومين بار است که در ماه جاري، کشتي روسي «wf tanker – ٢٠» در بندر نکا حضور مي يابد. به گفته حسيني، براي حمل و نقل نفت از بندر نکا تا کارخانه فراوري نفت در تهران خط لوله اي به طول ٢٧٢ کيلومتري احداث شده است.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/10756/نفت-در-ازاي-کالا-در-دستور-کار-ايران-و-روسيه
بستن   چاپ