راه ترقی
حرف آمریکا؛ خروج از برجام یا مذاکره درباره برنامه موشکی ایران/ پاسخ ایران چیست؟
چهارشنبه 18 بهمن 1396 - 12:11:15 PM
آریا
راه نو- دو سناتور آمریکایی با ارسال نامه ای به رئیس جمهور آمریکا، اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران به بهانه برنامه موشک بالستیک را خواستار شدند.
به گزارش پایگاه اینترنتی مجلس سنای آمریکا ؛ سناتور تاد یانگ Todd Young و سناتور مارکو روبیو Marco Rubio از سناتور های جمهوریخواه  و  عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا این نامه را خطاب به رئیس جمهور آمریکا نوشتند.
این دو سناتور در این نامه حمایت خود را از اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران اعلام کردند که به گفته آنها باید در پاسخ به اقدام تهران به دنبال کردن توانایی های موشک بالستیک صورت گیرد که تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا و همپیمانان این کشور است.
گفتنی است این نامه به امضای چهارده سناتور رسیده است.
چند روز پیش نیز نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل تاکید کرد این کشور مصمم به تغییر مفاد توافق هسته ای ایران است.
هیلی این موضوع را در سخنانی خطاب به جمهوری خواهان در ویرجینیای غربی بیان کرد.
هیلی در سخنرانی خود همچنین به کسانی که آمریکا آنها را به داشتن رویکرد آشتی جویانه با ایران متهم می کند، هشدار داد و مدعی شد: «ایران امروز همه هنجارهای بین المللی را در مورد موشک های بالستیک، حمایت از تروریسم، تحریم های تسلیحاتی و مسائل دیگر نقض می کند اما برخی کشورها به ایرانی ها اعتراض نمی کنند زیرا نگران به خطر افتادن توافق هسته ای هستند.
این رفتار درست نیست و دولت آمریکا آن را به صراحت بیان کرده است. در صد روز آینده یا همکاری جامعه بین المللی را برای سختگیری در مورد ایران در همه آن حوزه ها به دست می آوریم یا اینکه از توافق هسته ای خارج می شویم. این نسبت به وضع یک سال قبل ما بسیار متفاوت است.»
ترامپ با توافق هسته ای که برای مهار کردن برنامه هسته ای تهران، میان ایران و قدرت های جهانی امضا شده مخالف است. وی تهدید کرده است اگر توافق هسته ای بر اساس خواسته هایش اصلاح نشود، بهار امسال از آن خارج خواهد شد.

خطری که توافق هسته ای را تهدید می کند چیز تازه ای نیست
فارن پالسی در مطلبی به قلم مایکل سینگ تحت عنوان « فصل مشترکی که حامیان و منتقدان توافق هسته ای ایران می توانند بر سر آن توافق کنند» نوشت:‌ تهدید دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر احتمال خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران در صورت عدم اصلاح نقایص و برطرف شدن معایب آن زنگ‌های خطر را برای حامیان توافق هسته ای به صدا در آورده است. با این همه خطری که توافق هسته ای را تهدید می کند چیز تازه ای نیست و بذرهای نابودی احتمالی آن، در واقع در سال‌های 2014 و 2015 و در دوران مذاکرات در اروپا و مباحثات بعدی در واشنگتن پاشیده شد.
هنگامی که دولت باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا در تابستان سال 2015 توافق هسته ای را برای بررسی تسلیم کنگره کرد، همه اعضای جمهوریخواه کنگره به همراه تعدادی از دموکرات ها بر ضد آن رای دادند. به همین ترتیب همه نامزدهای حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از این توافق انتقاد کردند ولی شدت انتقادات و حملات هیچیک از آنان به اندازه انتقادات ترامپ نبود. چنین توافقنامه هایی نه تنها مستلزم کسب اجماع بین المللی هستند، بلکه باید از حمایت کافی ائتلاف داخلی در کشورهایی که آن را امضا کرده اند نیز برخوردار باشند.
تحت این شرایط فقدان چنین ائتلافی در آمریکا، باید برای همه طرف‌های دخیل در توافق هسته ای ایران، نشانه ای روشن از بروز مشکلات احتمالی پیش رو می بود. در واقع چیزی که تعجب برانگیز است این نیست که رئیس جمهور آمریکا هم اکنون تهدید می کند از برجام خارج می شود بلکه این است که چرا وی تاکنون این کار را نکرده است. اگر بخواهیم اختلافات کنونی در واشنگنن را بر سر برجام به سیاست گذاری میان احزاب دموکرات و جمهوریخواه نسبت دهیم ؛ در هر حال این اختلافات ریشه های ملموس و واقعی دارند.

بی اعتمادی مردم ایران به تعهد پذیری آمریکا درباره برجام
86 درصد ایرانی ها عقیده دارند آمریکا به تعهدات برجامی‌اش عمل نمی کند
به گزارش پایگاه اینترنتی اندیشکده موسوم به « شورای آتلانتیک »، این اندیشکده در نشستی با حضور کارشناسان خود نتایج یک نظرسنجی جدید در ایران را که مرکز نظرسنجی مرکز مطالعاتی و امنیتی و بین المللی دانشگاه مریلند آمریکا درپی اعتراضات اخیر در ایران انجام داده است، بررسی کرد.
ابراهیم محسنی پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات امنیتی و بین المللی دانشگاه مریلند و طراح این نظرسنجی در این نشست با اشاره به بی اعتمادی مردم ایران به تعهد پذیری آمریکا درباره برجام گفت: درباره موضع احتمالی آمریکا نیز سئوال کردیم «چقدر اطمینان دارید که آمریکا به تعهدات خود در توافق هسته ای عمل کند؟»
86 درصد در ژانویه 2018 گفتند به پایبندی آمریکا به تعهداتش اطمینان ندارند. این درصد در سپتامبر 2015 ، 41 درصد بود. همچنین 12 درصد در ژانویه 2018 گفتند اطمینان دارند که آمریکا به تعهداتش پایبند خواهد ماند. این درصد در سپتامبر 2015 ، 45 درصد بود.
شرکت کنندگان در این نظرسنجی بر عکس، در مورد پایبندی اروپایی ها به تعهدات خود بر اساس برجام اکثرا اطمینان داشتند. در ژوئن 2016 ، 61 درصد گفته بودند که به پایبندی دیگر کشورهای گروه پنج به اضافه یک به تعهدات خود در توافق هسته ای اطمینان دارند. این درصد در ژانویه 2018 به 60 درصد رسید. همچنین تعداد کسانی که در ژوئن 2016 گفته بودند به پایبندی دیگر کشورهای گروه پنج به اضافه یک به تعهدات خود اطمینان ندارند 35 درصد بود که این رقم در ژانویه 2018 به 36 درصد افزایش یافت.
به گفته برگزار کنندگان این نظرسنجی حاشیه خطای این نظرسنجی مثبت و منفی 3.1 درصد است. این نظرسنجی از شانزدهم تا بیست و چهارم ماه ژانویه ( بیست و ششم دی ماه تا چهارم بهمن ماه ) در سطحی ملی برگزار شده است.

پاسخ ایران
رییس جمهور ایران روز گذشته در نشست خبری خود با رسانه های داخلی و خارجی در پاسخ به سوال ان بی سی آمریکا مبنی بر اینکه اصرار به گفتگوی مجدد درخصوص بخشی از برجام و کنترل موشکی ایران ، آیا فشاری خواهد بود که منجر به بهم خوردن توافق هسته‌ای شود و آیا رویکرد آقای ترامپ فرصت گفتگوی معنادار بین ایران و آمریکا را از بین می‌برد، اظهارداشت: خیلی فرصت خوبی هم نبوده که از بین ببرد یا نبرد. درباره برجام همانطور که قبلاً هم تأکید کردم،برجام قابل مذاکره مجدد یا بازنویسی نیست. برجام توافقی است که بعد از 30 ماه تلاش نوشته شده ،به  امضا رسیده و شورای امنیت سازمان ملل متحد آن را تأیید کرده است و بنابراین به یک توافق بین‌المللی تبدیل شده است.
دکتر روحانی تصریح کرد: هیچ معنایی ندارد که درباره برجام با آمریکا، اروپا یا هر کس دیگری مذاکره یا بحث کنیم.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: درخصوص امکانات دفاعی کشور و هر چیزی که برای دفاع کشور نیاز داریم نظیر هواپیما، موشک و زیردریایی را تهیه و تقویت خواهیم کرد البته تعهد ما در برابر دنیا آن است که دنبال سلاح کشتار جمعی نرویم و نخواهیم رفت و این را نه تنها بخاطر تعهد بلکه بخاطر فتوای رهبری،  دنبال نکرده و نمی کنیم. آنچنان که آمریکایی‌ها و برخی از کشورها ،دنبال سلاح کشتار جمعی و سلاح‌های مخرب‌تر ، هستند، ایران دنبال چنین سلاح هایی که از دیدگاه ما ضد اخلاق و تعهدات بین‌المللی و ضدشرع است، نخواهد رفت اما در رابطه با سلاح متعارف آنچه جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از کشور خودش نیاز داشته باشد، تهیه خواهد کرد و در این زمینه با هیچ کس مذاکره نخواهد کرد.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه موشک‌های ایران هیچ زمانی تهاجمی و برای تهاجم به هیچ کشوری نبوده و برای تهاجم به هیچ کشوری نخواهد بود،اظهارداشت: موشک‌های ما برای دفاع از خودمان و تدافعی است و هیچگاه موشک ما برای سلاح کشتار جمعی ساخته نشده است. چون ما اصلاً سلاح کشتار جمعی نداریم و آنرا ممنوع می‌دانیم. بنابراین ما در این زمینه با کسی مذاکره نداریم.
رییس جمهور با بیان اینکه آمریکایی‌ها اگر می‌خواستند فرصتی را نسبت به رابطه‌شان با ملت ایران ایجاد کنند ،خوب بود از فضای برجام درست استفاده می‌کردند، گفت: اگر آمریکایی‌ها به تمام تعهدات خودشان در برجام عمل می‌کردند ، شرایط نویی ایجاد می‌شد و چه بسا ممکن بود بعداً درباره موضوع دیگری با آمریکا صحبت کنیم متأسفانه خودشان این فرصت طلایی را از بین بردند، چه دولت قبلی که آغازگر از بین بردن این فرصت بود و مخصوصاً دولت فعلی که کلاً این فضا را از بین برده است.
دکتر روحانی تصریح کرد: همیشه تأکید کردم که کلید فضای روابط آینده ایران و آمریکا دست واشنگتن است آنها باید از خلاف‌شان، فشارشان، تحریم‌شان و تهدیدشان دست بردارند در این صورت خود به خود فضای دیگر ایجاد می‌شود و در آن فضا می‌شود برای آینده فکر کرد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/11857/حرف-آمریکا؛-خروج-از-برجام-یا-مذاکره-درباره-برنامه-موشکی-ایران--پاسخ-ایران-چیست؟
بستن   چاپ