راه ترقی
ارائه گزارش سازه ای از تخریب ساختمان پلاسکو
دوشنبه 7 اسفند 1396 - 2:02:38 PM
آریا
راه نو- بهروز بهنام استاد دانشگاه امیرکبیر در سومین همایش ملی آتش نشانی و ایمنی شهری با اشاره به گزارش سازه ای ساختمان پلاسکو اظهار کرد: این ساختمان به نحو عجیبی تغییر کاربری داده بود و زمانی که تخریب شد یکی از بزرگ ترین مراکز تولید پوشاک بود.
وی افزود: در طبقه منفی یک منبع گازوئیلی وجود داشت که البته نقشی در آتش سوزی ساختمان نداشت. همچنین، چهار ستون نسبتاً قوی در داخل ساختمان بود که با خرابی یکی از این اتصالات، شاهد خرابی پیش رونده بودیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: با همکاری سازمان آتش نشانی در روز سوم پس از حادثه پلاسکو که نیروها در حال آوار برداری بودند مشغول جمع آوری اطلاعات سازه ای ساختمان شدیم. برای اینکه آتش مدیریت شود سناریوهای زیادی را در نظر داشتیم که یکی از آن ها بر اساس رفتار طبیعی آتش بود و دیگر سناریو مبنی بر این بود که آتش از نقطه ای به نقطه دیگر حرکت می کند. در سناریوی اول فرض کردیم آتش از ضلع شمالی شروع شده است و به سمت دهانه های دیگر حرکت کرده است.
وی با اشاره به اینکه ساختمان پلاسکو فاقد سیستم اطفای حریق بود، عنوان کرد: برای اطفای حریق این ساختمان باید امکانات در دسترس را نیز مد نظر قرار می دادیم. همچنین جنس مصالح به کار رفته در این ساختمان نیز لحاظ شد. براساس بررسی ها دمای آتش در ساختمان پلاسکو متغیر بوده و در برخی از جاها ممکن بود به 800 تا 900 درجه سانتی گراد رسیده باشد.
بهنام با اشاره به سناریوهای مطرح شده در مورد آتش سوزی ساختمان پلاسکو گفت: بر اساس یکی از این سناریوها آتش در دهانه اول طبقه دهم شروع و به تدریج به طبقات بالایی ماقبل آخر سرایت کرده است (نشانه ای که طبقه ماقبل اخر در حال سوختن باشد نداریم). هرچند محاسبات نشان می دهد از نظر سازه ای قبل از آن که آتش به طبقات انتهایی برسد کار این سازه تمام شده بود.
وی افزود: قبل از اینکه بخواهیم آتش را لحاظ کنیم اینکه ساختمان پس از تغییر کاربری در چه وضعیتی قرار داشت لحاظ کردیم و نشان دادیم که ساختمان از لحاظ سازه ای طبقات پایینی، طبق آئین نامه مقررات ملی ساختمان وضعیت قابل قبولی نداشت اما از آن جا که آتش در طبقه دهم بود به آن معنی است که تغییرات کاربری در رفتار استاتیکی سازه ای تاثیری ایجاد نکرده بود.
این استاد دانشگاه با اشاره به بررسی های صورت گرفته در مورد مصالح ساختمان و مقاومت آن در دماهای مختلف خاطرنشان کرد: در گام اول فرض کردیم آتش فقط در طبقه دهم بوده و سپس به سمت طبقه 11 حرکت کرده است و بعد از آن طبقات بالایی درگیر حریق شده اند. اگر آتش در طبقه 10 مانده بود و اجازه سرایت آن را به طبقات بالایی نمی دادیم ساختمان تخریب نمی شد.
وی ادامه داد: در سناریوی بعدی طبقه 10 و 11 را بررسی کردیم و متوجه شدیم وقتی آتش به طبقه دوازدهم برسد کار ساختمان تمام است. اگر می خواستیم ساختمان را تخلیه کنیم شاید موقعی که آتش به طبقه دوازدهم رسید می توانستیم به این نتیجه برسیم که ساختمان نمی تواند مقاوم باشد و باید تخلیه شود.
به گفته این استاد دانشگاه ستون های ساختمان پلاسکو تا لحظه آخر مقاومت خود را حفظ کرده بودند و بر اساس مشاهدات ستون ها علت خرابی نبودند بلکه این تیرها بودند که به پایین می آمدند.
بهنام در پایان یکی از دلایل اصلی تخریب این ساختمان را تغییر کاربری دانست و گفت: این ساختمان قدیمی بوده و اشکالات سازه ای داشت و اگر این ساختمان تغییر کاربری نمی داد با این سناریوی پیچیده تخریب مواجه نمی شد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/12027/ارائه-گزارش-سازه-ای-از-تخریب-ساختمان-پلاسکو
بستن   چاپ