راه ترقی
وکیلی: مردم نباید نگران تداوم نسل طلایی والیبال باشند
شنبه 19 اسفند 1396 - 3:38:06 PM
آریا
راه نو- محمد وکیلی که مسئولیت تیم ملی نوجوانان ایران را تا مسابقات جهانی سال 2019 بر عهده گرفته است، گفت: ششمین بار است که به عنوان مربی و سرمربی وارد مسابقات جهانی می‌شوم. در هر پنج بار گذشته صاحب مدال شدم. دو مدال طلا، دو مدال نقره و یک مدال برنز جهانی از جمله افتخارات من در رده سنی نوجوانان است.
وی با بیان اینکه در مسابقات آسیایی نیز حدود 9 مدال با تیم‌های ملی نوجوانان و جوانان به دست آوردم، گفت: در بیست سال فعالیت در تیم‌های پایه و حضور در رقابت‌های آسیایی و جهانی، چهارده مدال بدست آوردم و خوشحالم که دوباره در همین مسیر با تیم ملی نوجوانان ایران قرار گرفتم.
سرمربی تیم ملی والیبال نوجوانان که معلم ورزش بوده و بازنشسته شده است، درباره حضور در تیم ملی والیبال ایران گفت: از سال 1982 به مدت حدود هشت سال بازیکن تیم ملی بودم. عضو باشگاه استقلال هم بودم. به دلیل شغل معلمی از تیم ملی خداحافظی کردم و تلاش کردم بازیکن والیبال پرورش دهم. اکثر بازیکنان تیم ملی بزرگسالان اولین بار با من کار کردند. بازیکنانی مثل سعید معروف، امیر غفور، میلاد عبادی پور، سید محمد موسوی، شهرام محمودی، فرهاد قائمی و …. شاید 98 درصد بازیکنانی که الان در تیم ملی بزرگسالان در دنیا می درخشند، نوجوانی خود را با من شروع کردند. دوران بسیار خوبی را با این نوجوانان گذراندم.
این مربی 59 ساله تصریح کرد: از سال 1990 در مسابقات نوجوانان آسیا در تایلند مربی تیم ملی بودم. 28 سال در زمینه مربیگری پایه کار کردم. در مقاطعی هم با تیم ملی ب کار کردم. دو سال دستیار ولاسکو بودم و با مربیان خارجی زیادی از جمله بوگاینکوف، ستکوویچ، گائیچ و .. کار کردم.
وکیلی در پاسخ به این سئوال که راز موفقیت خود را در چه چیزی می‌دانید، گفت: همیشه سعی کردم مطالب جدیدی را از مربیان مطرح جهان یاد بگیرم و همه آن آموخته ها را با فرهنگ خودمان تلفیق کنم. تلاش کردم مجموعه مطالب به روز دنیا را با داشته های خودم و فرهنگ و داشته های ایرانی تلفیق کنم. مکتبی که در ایران ایجاد کردم بسیار به روز است و کسی نمی‌تواند ادعا کند که از دانش روز دنیا عقب هستیم. بازیکنان را نه همانند بازیکنان شرق اروپا و نه همانند ایتالیایی‌ها و یا برزیلی‌ها تربیت کرده‌ایم. تربیت بازیکنان والیبالیست ما به روش ایرانی و خاص خودمان است که توانستیم آن را ثبت کنیم.
وی تاکید کرد: معیار انتخاب بازیکن برای من این است که بدانم بازیکن مورد نظر از نظر فیزیکی توان پوشیدن لباس تیم ملی را در پنج یا شش سال آینده خواهد داشت. من هرگز مقطعی فکر نمیکنم. اینطور نبوده که فقط به قهرمانی فکر کنم. بجز مسئله قهرمانی، بعد اخلاقی و رفتاری والیبالیست ها هم برای من از اهمیت بالایی برخودار است. هم فدراسیون و هم مردم ایران انتظار دارند کسی که در تیم نوجوانان بازی می کند، به تیم های جوانان و بزرگسالان برسد. بنابراین تمام معیارهای رسیدن بازیکنان به مراحل بالاتر را از همان ابتدای کار و در زمان انتخاب بازیکنان باید در نظر گرفت. اگر اینطور نبود که نمیتوانستیم بازیکنانی پرورش دهیم که در تیم ملی بزرگسالان به خوبی بدرخشند.
سرمربی تیم ملی والیبال نوجوانان درباره شرایط فیزیکی تیم ایران که در کشور بحرین قهرمان سال 2017 جهان شد، گفت: تیم ایران در این رقابت ها با میانگین 17 سال و 6 ماه سن جزو شش تیم جوان دنیا در مسابقات قهرمانی جهان در بحرین بود. از لحاظ قد هم با میانگین 198.5 سانتی متر همراه با روسیه جزو بلندقامت ترین تیم نوجوانان دنیا بود. این امر نشان می دهد بجز قهرمانی زودگذر در رده نوجوانان، به آینده نیز توجه داریم تا برای رده سنی بزرگسالان، بازیکنانی را تربیت کنیم که در آینده بتوانند با تیم های بزرگ دنیا رقابت کنند.
وکیلی با یادآوری اینکه فدراسیون والیبال از تمامی برنامه های تیم نوجوانان به خوبی حمایت می کند که جای تشکر و قدردانی دارد، گفت: در سال 1397 هدفم آماده سازی تیم نوجوانان برای مسابقات قهرمانی آسیا است. پس از کسب سهمیه جهانی در رقابت های قهرمانی آسیا، روند آماده سازی آنان را در باشگاه دنبال می کنیم. مثل امسال که تیم شمس را با بازیکنان نوجوان تیم ملی تشکیل دادیم. بسیاری از بازیکنانم متولد 2001 هستند. درست است که 16 سال بیشتر سن ندارند ولی ممکن است تا یکی دو سال دیگر به تیم ملی بزرگسالان دعوت شوند. وظیفه من میانبر زدن است تا بازیکنان نوجوانی را تربیت کنم که یک فاصله هشت ساله را کم کنم و زودتر آنان را به رده بزرگسالان برسانم. میانبر زدن یعنی بجای اینکه بازیکنان در 25 سالگی پیراهن تیم ملی را بپوشند، در 20، 21 سالگی به تیم بزرگسالان برسند تا خیال مردم از این پشتوانه سازی راحت شود. مردم نباید درباره تداوم نسل‌های طلایی والیبال اضطراب داشته باشند.
وی درباره تغییرات در فدراسیون والیبال گفت: خوشبختانه تغییر مدیریت خللی در کارمان ایجاد نمی‌کند. زیرا در نشستی که با دکتر ضیایی داشتم، ایشان هم برنامه‌هایم را تایید و ابلاغ کردند که  بتوانم بازیکنان خوب و آینده‌دار بسازم. هدف این است که این بازیکنان در سن کم، بازی های بیشتری را انجام دهند. باید در این دو سال، حدود چهار پنج هزار ساعت با این بازیکنان تمرین داشته باشیم و باید بازی‌های تدارکاتی خارجی زیادی انجام دهند تا تجربه بیشتری کسب کنند.
وکیلی در پاسخ به این پرسش که به فکر مربی سازی هم هستید؟ گفت: تلاش کردم از تجربه همه مربیان عرصه والیبال استفاده کنم. کسی که مربی تیم ملی می‌شود، باید میزان اشتباهاتش کم شود. سعی کردم همیشه بازیکنانم را پسران خودم بدانم. به رغم همه سخت گیری‌ها، هیچوقت تصمیم عجولانه نمی‌گیرم. من سی سال معلم بودم که برای برقراری ارتباط خوب با این بازیکنان بسیار به من کمک کرد. سعی می کنم تصویرسازی کنم و آنها را در موقعیت قهرمانی قرار دهم.
وی ادامه داد: در بحرین با دقت با آنان حرف می زدم و برای آنان مشکلات پیش روی رسیدن به قهرمانی را تصویرسازی می کردم. در تمرین هر چقدر سخت کار می کنیم، اما در مسابقه سعی می کنم بازی به بازی پیش برویم و بار روانی را از دوش بازیکنان بردارم. سعی می کنم آنان را به هیجان بیاورم و به آنان اطمینان دهم که من مسئول شکست هستم. بازیکن باید احساس کند که مربی پشت سر آنان است نه اینکه اگر ببریم مربی برده است و اگر ببازیم بازیکن باخته است.
سرمربی تیم ملی نوجوانان تصریح کرد: در خصوص مربی سازی، همیشه سعی کردم به عنوان فردی با تجربه، مربی هم بسازم. اکثر مربیانی که در کنار من کار می‌کنند، یک زمانی بازیکن من بوده‌اند مثل آرش صادقی، مهران زارعی، حمید جعفرزاده و .. که ارتباط خوبی در کادر فنی با هم داریم. رحمان محمدی راد که به عنوان مربی تیم ملی ایران و دستیار لوزانو در المپیک 2016 ریو حضور داشت، اولین بار در مسابقات جام کنفدراسیون والیبال آسیا به عنوان دستیارم بود. آن موقع همه می گفتند که وی بسیار جوان است اما من می گفتم که هر جوانی بالاخره باید از یک جایی شروع کند.
وی با بیان اینکه در ایران مربیان، آنالیزورها و بدنسازهای خوبی داریم و در این زمینه ها دچار مشکل نیستیم، گفت: به اندازه کافی در همه زمینه‌ها رشد کرده ایم و جای نگرانی وجود ندارد. علاوه بر این، داوران و مدیران اجرایی خوبی داریم. دکتر داورزنی یکی از مدیران ارشد ورزش و والیبال هستند که در هیات رئیسه فدراسیون جهانی نیز کرسی دارند. دکتر ضیایی هم ادامه دهنده راه ایشان هستند. من مطمئن هستم که والیبال دچار نقیصه نمی‌شود چون برنامه هایی که از قبل پی ریزی شده آنقدر درست بوده که هر کس بیاید، میتواند همان راه را ادامه دهد و با کمترین تغییرات به نتایج دلخواه دست یابد.
وکیلی با یادآوری اینکه نوجوانان ایران در تورنمنت های اخیر هم از نظر اخلاقی و هم از نظر فنی جزو بهترین تیم ها بودند، گفت: همیشه سعی کرده ایم پیروزی را با زحمت به دست بیاوریم، اگر به کسی باختیم، سعی کرده ایم اولین نفری باشیم که به آنان تبریک بگوییم. اولین نفری باشیم که بپذیریم آن تیم از ما قوی تر بوده است تا بتوانیم روی ضعف‌هایمان کار کنیم. در مسابقات قهرمانی آسیا چهارم شدیم. هیچ گله ای از کسی نداشتیم. شش ماه بعد به شدت کار کردیم تا از چهارم آسیا رسیدیم به قهرمانی جهان. بدون شک نمی‌توان با کارهای غیرحرفه ای و رعایت نکردن بازی جوانمردانه به چنین موفقیت‌هایی دست یافت. کسی که می خواهد قهرمان جهان شود، باید در تمام زمینه ها تلاش کند تا به این درجه دست یابد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/12152/وکیلی--مردم-نباید-نگران-تداوم-نسل-طلایی-والیبال-باشند
بستن   چاپ