راه ترقی
توافق سران اروپا برای نجات برجام/ ایران و اروپا چگونه می توانند توافق هسته ای را نجات دهند؟
پنجشنبه 27 اردیبهشت 1397 - 6:48:50 PM
آریا
راه نو- یک منبع آگاه اروپایی اعلام کرد سران اروپا درباره یک رویکرد متحد برای نجات توافق هسته ای ایران توافق کرده اند.
در همین حال نشریه بلومبرگ در گزارشی نوشت: اتحادیه اروپا در مورد پیامدهای لغو توافق هسته ای ایران هشدار داد. اتحادیه اروپا هشدار داد پایان دادن به توافق هسته ای ایران تهدیدی بزرگ برای امنیت منطقه خاورمیانه(غرب آسیا) است؛ اتحادیه اروپا در حال آماده کردن اقداماتی برای محافظت از شرکت های خود در برابر تحریم های آمریکاست.
ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا روز چهارشنبه  در بروکسل گفت: "ما نمی خواهیم این توافق از بین برود زیرا این توافق برای حفظ صلح در منطقه و همچنین صلح در کل جهان حائز اهمیت است. پایان دادن به این توافق تهدید بزرگ برای امنیت در این منطقه است."
اتحادیه اروپا در تلاش است خسارت های ناشی از تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر خروج از توافق هسته ای ایران را مهار کند. کمیسیون اروپا که شاخه اجرایی اتحادیه اروپاست روز چهارشنبه راه های ممکن برای مقابله با خروج آمریکا از برجام را بررسی کرد؛ از جمله این راه ها، قانون به اصطلاح "بلوکه کننده" است که از شرکت های اروپایی که با ایران تجارت می کنند محافظت می کند. سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا مباحث در این زمینه را در ضیافت شام در بلغارستان ادامه می دهند.
یونکر که در این جلسه در صوفیه پایتخت بلغارستان حضور خواهد داشت گفت: «ما دوست داریم شامگاه امروز در مورد یک رویکرد مشترک بر مبنای اجماع کلی در مورد روابطمان با آمریکا و ایران به توافق برسیم. ما ابزارها و منابعی در اختیار داریم و از آنها استفاده می کنیم. اما نمی خواهیم خودمان را گول نزنیم، این منابع محدود هستند. اما ما از همه ابزارهایی که در اختیار داریم به طور کامل استفاده می کنیم.»
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اتحادیه اروپا پیشتر در جمع خبرنگاران در بروکسل گفته بود: «کمیسیون اروپا در مورد راه حل‌های عملی و ملموس برای اطمینان از اینکه اتحادیه اروپا بتواند به تعهداتش بر اساس توافق هسته ای ادامه دهد و از عملیات های اقتصادی ما محافظت کند بحث و گفتگو کرد. ما در مورد احتمال اجرا کردن قانون بلوکه کننده بحث کردیم. در صورت لزوم ما آماده ایم از این قانون استفاده کنیم.»

حمایت سازمان ملل از توافق سران اروپا
دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد این سازمان از تلاش های بروکسل برای حفظ توافق هسته ای با ایران حمایت می کند.
«آنتونیو گوترش» دییرکل سازمان ملل از حمایت این سازمان از تلاش های طرف های اروپایی برای باقی نگاه داشتن برجام خبر داد.
وی که در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با رئیس کمیسیون اروپا سخن می گفت بر لزوم پر رنگ تر شدن نقش اتحادیه اروپا برای حل بحران های بین المللی تاکید کرد.
گوترش همچنین اعلام کرد شورای امنیت سازمان ملل در آینده نزدیک هیچ گونه طرحی برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران در دستور کار ندارد.

درخواست مرکل برای مذاکره با ایران
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان خواستار مذاکره با ایران و حفظ توافق هسته‌ای با این کشور شد.
بنابر گزارش خبرگزاری رویترز، مرکل امروز چهارشنبه در جریان سخنانی در پارلمان آلمان گفت: «بهترین راه برای پاسخ دادن به نگرانی‌ جهان درباره نقش ایران در منطقه و برنامه موشک‌های بالستیکی این کشور این است که در چارچوب توافق هسته‌ای با ایران، حتی پس از خروج آمریکا از این توافق باقی بمانیم.»
وی همچنین گفت: «پرسش این است که آیا شما اگر از یک توافق خارج شوید بهتر می‌توانید مذاکره کنید و یا زمانی که در توافق هستید...ما می گویم که شما اگر در توافق بمانید، بهتر می‌توانید مذاکره کنید.»
در پی اعلام موضع آمریکا مبنی بر خروج این کشور از توافق هسته‌ای با ایران،  وزرای خارجه ایران و سه کشور اروپایی با حضور «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سه‌شنبه شب در بروکسل پایتخت بلژیک و مقر اتحادیه اروپا تشکیل جلسه دادند.
این جلسه که با حضور «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران، «بوریس جانسون» وزیر خارجه انگلیس، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه ، «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان و موگرینی برگزار شد، طرفین بر ادامه رایزنی‌ها توافق کردند.
حاضرین در این نشست همچنین بر تعهد خود برای اجرای کامل و موثر برجام تأکید کرده و از خروج آمریکا از این توافق ابراز تأسف کردند.
همچنین قرار است، نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور ایران، 1+4 و نماینده اتحادیه اروپا هفته آینده در سطح مدیران سیاسی و معاونان وزرای خارجه و بدون آمریکا در وین برگزار شود.

ایران و اروپا چگونه می توانند توافق هسته ای را نجات دهند؟
المانیتور در گزارشی نوشت: برای پاسداری از توافق هسته ای و پیشگیری از فروپاشی آن، ایران و اتحادیه اروپا باید چارچوبی قابل اجرا برای حمایت از تجارت و سرمایه گذاری های آتی خود ایجاد کنند.
خروج یکجانبه ترامپ از توافق هسته ای، دیگر امضاء کنندگان این توافق را بر آن داشته است تا برای نجات این توافق بی درنگ تلاش کنند. با توجه به خطری که شرکت های بین المللی برای تجارت با ایران با ان روبرو هستند باید راه های خلاقانه ای در جهت حفظ توافق و به ویژه برآوردن انتظارات ایران پیدا کنند.
در پی اظهارات آقای حسن روحانی رئیس جمهور ایران درباره بررسی امکان ادامه حضور ایران در توافق هسته ای پس از خروج آمریکا از این توافق، آیت الله خامنه ای رهبر معظم ایران گفت اگر می خواهید در این باره به توافقی برسید باید تضمین های عملی بگیرید.
چالشی که اکنون اتحادیه اروپا با آن روبروست ارایه تضمین به ایران است و در عین حال ناگزیر است تا از شرکت های اروپایی نیز در برابر تحریم های ثانوی آمریکا حفاظت کند. از آنجاکه شرکت ها و نهادهای مالی بزرگ اروپا دادوستد های کلانی با آمریکا دارند در نتیجه به سادگی حاضر نخواهند شد منافع خود را به خاطر تجارت با ایران به خطر اندازند و به همین علت شرکت ها و نهادهای مالی کوچک و متوسط اروپا احتمالا با ایران به تجارت خواهند پرداخت.
برای متقاعد شدن ایران به ادامه پایبندی به توافق هسته ای باید این کشور مطمئن شود که از این طریق منافع مشهودی به دست خواهد آورد، منافعی که دامنه آن گسترده تر از آن باشد که تا کنون نصیب ایران شده است. یکی از عمده ترین نمادهای همکاری اروپا با ایران در پی خروج آمریکا از توافق هسته ای پایبندی اتحادیه اروپا به تحویل یکصد فروند هواپیمای مسافربری ایرباس است که ایران سفارش خرید آنها را به این شرکت داده است. ده درصد از قطعات هواپیماهای ایرباس توسط شرکت های آمریکایی تولید می شوند و فروش این هواپیما ها به ایران به ارایه پروانه صادرات از سوی آمریکا نیاز دارد.
دولت ترامپ پروانه فروش هواپیمای مسافربری از سوی شرکت بوئینگ به ایران را لغو کرده است و ایرباس در واقع سه ماه فرصت دارد تا موافقت آمریکا را برای فروش هواپیما به ایران جلب کند.
ایران در زمینه هایی همچون بده بستان های مالی بین بانک ها و موسسات مالی اتحادیه اروپا و ایران، ادامه خرید نفت از سوی کشورهای اروپایی از ایران، انتقال فناوری و دانش فنی از سوی اروپایی ها به همتایان ایرانی خود، از اتحادیه اروپا درخواست تضمین خواهد کرد.
برای برآورده شدن انتظارات ایران در این زمینه، اروپایی ها باید ادامه دسترسی بانک های ایران به سوئیفت را تضمین کنند . ایران که پیش از برجام روزانه یک میلیون بشکه نفت صادر می کرد در حال حاضر روزانه دو و نیم میلیون بشکه نفت صادر می کند که در این زمینه نیز به ادامه صدور همین اندازه نفت پافشاری خواهد کرد.
ایران برای مبارزه با بیکاری به فناوری های تازه نیاز دارد و با اینکه شرکت های روسی و چینی آماده-اند تا در زمینه فناوری با ایران همکاری کنند اما ایرانی ها به دسترسی به فناوری اروپا مشتاق هستند و می خواهند که انتظارات آن ها در این زمینه نیز برآورده شود.
البته انتظارات ایران از اروپایی ها به همین موارد محدود نمی شود و به گفته حمید ابوطالبی از مشاوران آقای حسن روحانی، اروپایی ها باید همه حقوق اقتصادی، سیاسی و امنیتی ایران را تامین کنند.
اگر ایران و اروپایی ها بتوانند در این موارد به توافق برسند، شرکت های کوچک و متوسط اروپایی در مقایسه با گذشته از موقعیت بهتری در دادوستد با ایران برخوردار خواهند شد.
چنانچه ایران و اتحادیه اروپا نتوانند توافق هسته ای را حفظ کنند در آنصورت ، میزان بی اعتمادی ایران به غرب تشدید خواهد شد. در چنین حالتی با توجه به بی ثباتی های حاکم بر منطقه، روسیه و چین که شرکت هایشان برای بهره برداری از وضعیت پیش امده تلاش می کنند، برنده اصلی خروج آمریکا از توافق هسته ای خواهند بود.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/13722/توافق-سران-اروپا-برای-نجات-برجام--ایران-و-اروپا-چگونه-می-توانند-توافق-هسته-ای-را-نجات-دهند؟
بستن   چاپ