راه ترقی
طرح جدید ترامپ برای مقابله با ایران/ پشت پرده ایجاد ناتوی عربی
یکشنبه 7 مرداد 1397 - 11:27:39 AM
آریا
راه ترقی- برگزاری رویترز بامداد شنبه گزارش داده دولت آمریکا در صدد احیای طرح موسوم به «ناتوی عربی» برای مقابله با فعالیت‌های ایران در منطقه است.
یک رسانه انگلیسی بامداد شنبه به نقل از چهار منبع مدعی شده کاخ سفید در حال پیشبرد بی‌جار و جنجال طرحی است که هدف آن احیای طرحی برای ایجاد یک ائتلاف سیاسی - امنیتی میان 6 عضو شورای همکاری خلیج فارس، مصر و اردن است.
به نوشته خبرگزاری رویترز، یکی از اهداف این طرح که در میان مقام‌های کاخ سفید و کشورهای عربی به «تشکیل ناتوی عربی» معروف شده، مقابله با فعالیت‌های ایران در منطقه است.
دولت ترامپ امیدوار است در نشستی که فعلاً قرار است 12 تا 13 اکتبر (20 تا 21 مهرماه) در واشنگتن برگزار شود رایزنی‌های بیشتری درباره تشکیل این ائتلاف انجام شود. نام ائتلاف موقتاً «ائتلاف راهبردی خاورمیانه»MESA) ) برگزیده شده است.
دولت ترامپ بعد از خروج از برجام کارزار همه‌جانبه‌ای را برای فشار بر ایران آغاز کرده است. کاخ سفید گفته هدف از این فشارها مجاب کردن ایران به حضور پای میز مذاکره و توافقی جدید با این کشور است.
کاخ سفید در واکنش به گزارش رویترز تأیید کرده که از چند ماه پیش بر سر تشکیل ائتلاف با متحدانش در منطقه با آنها در حال همکاری است.
یک منبع آمریکایی گفته قبل از سفر سال گذشته ترامپ به ریاض مقام‌های عربستانی پیشنهاد بسته‌ای برای همکاری‌های امنیتی را مطرح کردند اما طرح تشکیل این ائتلاف در آن زمان به جایی نرسید.
مقام‌های برخی از کشورهای عربی دخیل در این رایزنی‌ها در گفت‌وگو با رویترز گفته‌اند از تلاش‌های جدید برای احیای طرح مذکور باخبرند.
یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد: «MESA در نقش دژی در برابر تجاوزها، تروریسم و افراط‌گرایی‌ ایران خواهد بود و ثبات را به خاورمیانه بازخواهد گرداند.»
خبرگزاری رویترز نوشته سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا برگزاری نشست در تاریخ‌ یاد شده برای رایزنی درباره تشکیل این ائتلاف را تأیید نکرد. دیگر منابع مورد استناد این رسانه هم درباره نهایی شدن آن تا میانه‌های ماه اکتبر تردید ابراز کرده‌اند.
 یک مقام ارشد ایرانی به رویترز گفت: «آمریکایی‌ها و متحدانشان در منطقه به بهانه ایجاد ثبات در خاورمیانه به تنش‌ها دامن می‌زنند.»
وی تصریح کرد این اقدامات «نتیجه‌ای غیر از گسترش شکاف‌‌ها میان ایران، متحدانش در منطقه و کشورهای عربی تحت حمایت آمریکا نخواهد داشت.»
یک منبع مطلع گفت ایجاد یک سپر دفاع موشکی که رایزنی‌های سال‌های گذشته آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس بر سر آن حاصلی نداشته یکی از اهداف این ائتلاف خواهد بود. آموزش برای ارتقاء ارتش‌های این کشور دیگر هدفی خواهد بود که دنبال خواهد شد.

پشت پرده ایجاد ناتوی عربی
معاون سیاسی دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی کل قوا گفت: دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا می کوشد با ایجاد "ناتوی عربی" از کشورهای عربی، باج خواهی کند.
سردار مهدی سنایی راد معاون سیاسی دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی کل قوا در گفت و گو با شبکه خبری العالم در رابطه با مطرح شدن بحث ناتوی عربی اظهارداشت: دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا می کوشد با ایجاد "ناتوی عربی" از کشورهای عربی، باج خواهی کند.
وی با بیان اینکه ترامپ معتقد است اروپایی ها یا باید بهای امنیت را بپردازند یا راه دیگری برای تامین امنیت ترسیم کنند تاکید کرد: ترامپ از پیمان ناتو برای کسب پول از اروپایی ها سوء استفاده می کند، لذا با این رفتارش می توان گفت که در قدم اولش برای ایجاد ناتوی عربی، در جست و جوی باج خواهی از کشورهای عربی است.
العالم همچنین در تحلیلی نوشت: دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا که بنا به اظهار بسیاری از کارشناسان بین المللی درحال ازهم پاشیدن نظم سیاسی و اقتصادی جهان است، پس از زیر پا گذاشتن معاهده برجام و قطعنامه های سازمان ملل متحد و خط و نشان های عجیب و غریب علیه ایران حالا بازی دیگری را در پیش گرفته است.
موضوع تشکیل "ناتوی عربی" برای اولین بار پس از روی کار آمدن عبدالفتاح السیسی به عنوان رییس جمهور مصر، در بیست و ششمین نشست سران اتحادیه عرب در شرم الشیخ مصر در فروردین ماه سال 94 مطرح شد. در بیانیه پایانی این نشست نیز ضمن حمایت از حملات عملیات «طوفان قاطع» (حمله عربستان علیه یمن) بر ضرورت تشکیل نیروهای مشترک عربی تاکید شد.
البته درتحلیلی قرین به صحت برخی ها جرقه تشکیل ناتوی عربی را به آمریکا نسبت می دهند درست زمانی که دکترین نظامی آمریکا در ژانویه 2015 (یعنی سه ماه پیش از تشکیل نشست سران اتحادیه عرب در شرم الشیخ) که باراک اوباما دراعلام دکترین امنیت ملی آمریکا خاطرنشان کرد، " ثبات دراز مدت [در خاورمیانه و آفریقای شمالی] مستلزم حضور نظامی فزایندۀ ایالات متحده خواهد بود. برای چنین امری از همپیمانان انتظار دارد که به شکل مستقل بدون تکیه به واشنگتن توان دفاعی خودشان را تضمین کنند."
اما از همان زمان تحلیلگران طرح "ناتوی عربی" را تنها در حد یک ایده ارزیابی و خاطرنشان کردند که به دلیل وجود دو قطب عربی رقیب در منطقه خلیج فارس یعنی عربستان، بحرین و کویت از یک سو و در مقابل قطر، امارات و عمان در طرف دیگر، هیچگونه زمینه ای برای تشکیل ارتش عربی مشترک، وجود ندارد.
در بعد عملیاتی نیز مساله اختلافات داخلی بین امارات، قطر و عمان از یکسو و بحرین، عربستان و کویت از سوی دیگر و همچنین اختلافات تک تک این کشورها با یکدیگر، تشکیل نیروهای متحد عربی را با مانع اساسی روبرو کرده است.
کشورهای حاشیه خلیج فارس به لحاظ سیاسی از دو قطب رقیب "عربستان، کویت و بحرین" و "قطر، امارات و عمان" تشکیل شده اند علاوه بر این که هر یک از این کشورها نیز بعضا با یکدیگر اختلاف دارند.
به رغم این مسایل خبرگزاری رویترز بامداد شنبه (6 مردادماه 1397) گزارش داد که دولت آمریکا بی سروصدا در صدد احیای طرح موسوم به «ناتوی عربی» برای مقابله با فعالیت‌های ایران در منطقه است. این طرح در صدد ایجاد یک ائتلاف سیاسی - امنیتی میان 6 عضو شورای همکاری خلیج فارس، مصر و اردن است.
دولت ترامپ امیدوار است در نشستی که قرار است 12 تا 13 اکتبر (20 تا 21 مهرماه) در واشنگتن برگزار شود رایزنی‌های بیشتری درباره تشکیل این ائتلاف انجام شود. نام ائتلاف موقتاً «ائتلاف راهبردی خاورمیانه» (MESA) انتخاب شده است.
کاخ سفید در واکنش به گزارش رویترز تأیید کرده که از چند ماه پیش بر سر تشکیل ائتلاف با متحدانش در منطقه با آنها در حال همکاری است. ترامپ بعد از خروج از برجام وهمراهی نکردن اتحادیه اروپا و طرف های برجام با وی، اقدامات خود را برای فشار بر ایران تشدید کرده است.
یکی از سخنگویان شورای امنیت ملی کاخ سفید در حالی مدعی شده که «MESA در نقش دژی در برابر تجاوزها، تروریسم و افراط‌گرایی‌ ایران خواهد بود و ثبات را به خاورمیانه بازخواهد گرداند» که تلاش های ایران برای مبارزه با افراط گرایی در منطقه و مقابله با تروریسم برکسی پوشیده نیست و بارها عراق و سوریه از نقش ایران دراین زمینه تمجید کرده اند و این در حالی است که خاستگاه افراط گرایی و حمایت از گروه های تروریستی اتفاقا کشوری در منطقه است که قرار است درائتلاف به اصطلاح ناتوی عربی جلودار باشد.
آمریکایی‌ها و متحدانشان در منطقه به بهانه ایجاد ثبات در خاورمیانه همواره در صدد دامن زدن به تنش‌ها بوده و بی شک طرح ناتوی عربی در نهایت جز گسترش شکاف و بحران های موجود در منطقه پرتنش خاورمیانه که به شدت نیازمند صلح و آرامش است، حاصلی در برنخواهد داشت.
در شرایط کنونی که قطر به صورت آشکار مخالفت خود با سیاست‌های عربستان سعودی در منطقه را اعلام کرده و برخی کشورها مثل عمان و کویت با احتیاط بیشتری نسبت به این سیاست رفتار می‌کنند، افق‌های این طرح مبهم و نا روشن است.
درهمین حال یک مقام آمریکایی گفته که مقام‌های عربستان سعودی سال گذشته و پیش از سفر دونالد ترامپ به آن کشور، ایده یک ائتلاف امنیتی را مطرح کرده بودند ولی این پیش‌نهاد چندان محقق نشد.
درواکنش به تخیلات خام عربستان سعودی که همواره در صدد است امنیت خود را با توسل به آمریکا تامین کند، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان تیرماه سال گذشته در نشست سالانه شورای روابط خارجی اروپا با تاکید بر این که امنیت خریدنی نیست، خاطرنشان کرده بود، "یک اختلال شناختی در منطقه ما وجود دارد که تصور می‌کند می‌توان امنیت را از خارج وارد کرد."
ظریف با بیان این که "نفرتی که توسط عربستان سعودی گسترش می‌یابد، با آنچه توسط داعش گسترش می‌یابد، تشابه زیادی دارد»، تاکید کرده بود که "ما نیازمند یک مجمع امنیت منطقه‌ای در خلیج فارس هستیم تا گفت‌وگو را بر هراس‌افکنی غالب کنیم."
با این وجود آمریکا و رژیم صهیونیستی با تبلیغ ایران هراسی در منطقه همواره در صدد تحقق چنین پیمانی برای مقابله با ایران هستند و در شرایط فعلی که امارات و عربستان درگیر جنگ فرسایشی با ارتش و انصارالله یمن هستند، باردیگر در صدد احیای ناتوی عربی برآمده اند.
گفته می شود ایجاد سپر دفاع موشکی که رایزنی‌های سال‌های گذشته آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس بر سر آن حاصلی نداشته یکی از اهداف این ائتلاف خواهد بود همچنین آموزش ارتش‌های این کشورها دیگر اهدافی است که ترامپ به دنبال آن است تا به زغم خود خاکریزی در برابر نفوذ ایران در منطقه ایجاد کند اما پشت پرده این ماجرا حکایت دیگری دارد که در صورت موفقیت احتمالی آمریکا برای حرکت در این مسیر، اصلی ترین هدف ترامپ که همانا تامین امنیت رژیم صهیونیستی، کسب درآمد سرشار از فروش تسلیحات نظامی و تبدیل منطقه به انبار تسلیحات آمریکایی است، محقق خواهد شد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/24568/طرح-جدید-ترامپ-برای-مقابله-با-ایران--پشت-پرده-ایجاد-ناتوی-عربی
بستن   چاپ