راه ترقی
مدینه از احد تا قبا
یکشنبه 7 مرداد 1397 - 12:45:11 PM
ایرنا
راه ترقی- همچون روزهای گذشته، زائرانی از سراسر جهان که این روزها در مدینه منوره بسر می برند، در گروه های 30 تا 40 نفری از این دو مکان استراتژیکی تاریخ اسلام بازدید کردند.
کاروان های ایرانی نیز بر اساس برنامه ای که ستاد حج سازمان حج و زیارت تدارک دیده است، از این مکان ها که خاطرات تلخ و شیرین تاریخ را در دل خود ذخیره و ثبت کرده اند، دیدن می کنند.
** احد؛ عبرتی تاریخی
قله کوتاه احد مملو از جمعیت زواری بود که یا از آن بالا می رفتند، یا در حال پایین آمدن بودند و عده ای نیز بر فراز آن زیارت نامه می خواندند و گروهی هم سرگرم گرفتن عکس سلفی یا پخش مستقیم(لایو) از طریق شبکه های مجازی برای آشنایان در کشورهای خود بودند.
در کاروان های ایرانی معمولا افراد مطلعی حضور دارند که در بازدید از چنین مکان هایی ، به ذکر گوشه هایی از تاریخ برای زائران می پردازند؛ می گویند که احد بخاطر جنگی به همین نام در هفتم شوال سال سوم هجرت مصادف با 23 مارس 625 میلادی ، به یک مکان تاریخی شهرت جهانی پیدا کرده است.
راویان این گوشه از تاریخ اسلام را هر سال تکرار و این عبرت تاریخی را یادآوری می کنند؛ خاطره روزی که گروهی از جنگجویان مسلمان تنگه را به خاطر عقب نماندن از غنائم رها کردند تا پیروزی را با شکست تعویض کرده باشند؛ همان روز که دندان پیامبر خرد شد و کمرش با شهادت حمزه شکست.
ارتفاع احد آنقدر نیست که نتوان در یک فرصت کوتاه زیارت یک ساعته بالای آن نرفت؛ برخی آن بالا زیارت نامه می خوانند و دست بر سنگ های صخره ای آن می کشند؛ صخره هایی که به تعداد زیاد بر روی آن جملاتی به زبان های مختلف و به یادگاری حک شده است.
با اینحال اکثر کاروان های خارجی ، بویژه از کشورهای عربی و آسیایی، به تاریخ این مکان راهبردی جهان اسلام چندان نمی پردازند، انگار این واقعه عبرت آموز نیست و تنها به همان سلفی ها بسنده می کنند.
یکی از زائران عراقی احد در روز شنبه ، می گفت، عبرت نگرفتیم که امروز وضع ما اینچنین است، با اینحال، اما عمده کاروان های ایرانی و ترکیه ای ، برای زائران و حجاج تاریخ احد را روایت می کنند.
روبه روی کوه احد، در میان حصاری از جنس فنس و لوله ، قبرستان شهدای احد قرار دارد؛ به فاصله کمی از دامنه احد و زائران می توانند فقط از پشت فنس ها قبرستان احد را نظاره کنند؛ جایی که حمزه سیدالشهدا در آن خفته است.
بر روی تابلوهای بزرگ به زبان های عربی، انگلیسی و حتی فارسی، تذکراتی در خصوص زیارت اهل قبور درج شده و زائران را از هرگونه متبرک کردن اشیاء خود با قبور شهدا منع کرده است.

** زیر سقف قبا
هوا نزدیکی های ظهر  به شدت گرم شده است و به قولی دمار از روزگار زائرانی که عادت به این آب و هوا ندارند، در می آورد، اما خنکای روح بخش داخل مسجد قبا ، چیز دیگری است و اینجا نخستین مسجد جهان اسلام است که در سال اول هجرت پیامبر به مدینه و به پیشنهاد عمار یاسر سنگ بنای آن گذاشته شد؛ بنایی از خشت و حصیر که خود پیامبر گرامی اسلام هم برای ساخت آن آستین بالا زده و کار می کرد.
مسجد قبا ، در طول تاریخ بارها بازسازی شده و آخرین بار در سال 1405 هجری قمری بازسازی شد و چهار گلدسته 47 متری و 6 گنبد یک دست سفید آن تا امروز به همین شکل مانده است.
نزدیکی های ظهر  است و دسته دسته زائران خانه خدا از راه می رسند تا نماز ظهر و عصر امروز خود را در همین مسجد اقامه کنند؛ محلی که قدمگاه و محل به نماز ایستادن رسول خدا و مردانی چون علی و عمار است و موذنش بلال حبشی.
قبا که زمان پیامبر روستایی در حاشیه جنوبی شهر بود، امروز به مدینه منوره متصل شده و به لطف همین مسجد شهرت جهانی پیدا کرده است.
کاروان های ایرانی، ترکیه ای، هندی و زائرانی از کشورهای آفریقایی در ساعاتی که در این مسجد حضور داشتیم، نماز خواندند و زیارت نامه و خیلی ها را می شد دید که دقایقی طولانی به سقف و دیوارهای آن خیره مانده بودند؛ شاید تاریخ را مرور می کردند.
مدینه ، اماکن و زیارت گاه های دیگری هم دارد، از جمله قبرستان بقیع در جوار مسجد النبی و مرقد مطهر حضرت خاتم الانبیاء ، مدفن دخت گرامی پیامبر اسلام و 4 امام عظیم الشان شیعه، مسجد ذوقبلتین در غرب مدینه منوره که تغییر قبله مسلمانان از بیت المقدس به جانب کعبه در همین مسجد اتفاق افتاد.
براساس مستندات تاریخی در رکعت دوم نماز ظهر پانزدهم رجب سال دوم هجری قمری (19 ماه پس از هجرت پیامبر از مکه به مدینه)، وحی آمد `ای پیامبر روی خود را به سوی کعبه برگردان` .
حالا این روزها ، این مکان های تاریخی شهر مدینه، بیش از همه ایام سال ، میزبان زائران هستند و این موضوع حتی در کسب و کار و رونق اقتصادی اهالی این مناطق نیز تاثیر غیر قابل انکاری دارد.
متولیان حج کشورمان نیز در این زمینه، دارای برنامه ریزی منظمی هستند، بطوری که تمامی کاروان ها ، از این اماکن تاریخی و دینی بازدید می کنند و ضمن آنکه افراد مطلع به تاریخ در قالب این کاروان ها ، تاریخچه این اماکن را برای زائران و حجاج باز می گویند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/24603/مدینه-از-احد-تا-قبا
بستن   چاپ