راه ترقی
هواداری سالم از فوتبال، شاید وقتی دیگر
شنبه 31 شهریور 1397 - 3:14:04 PM
ایرنا
راه ترقی- در هفته دوم لیگ برتر و در جریان مسابقه پرسپولیس و فولاد خوزستان و همچنین دیدار استقلال تهران و تراکتورسازی تبریز که 19 مرداد ماه در چارچوب هفته سوم لیگ برتر در ورزشگاه آزادی برگزار شد، هواداران دو تیم به شدت با هم درگیر شدند و نظم ورزشگاه را به هم زدند. این درگیری ها حتی باعث وارد آمدن خسارت به دکه های بلیط فروشی و صندلی های ورزشگاه شد.
در دیدار دو تیم ملوان بندر انزلی و سپید رود رشت نیز که در چارچوب جام حذفی فوتبال برگزار شد، بار دیگر شاهد بروز ناهنجاری در ورزشگاه بودیم و این بار طرفداران دو تیم شمالی به شدت با هم درگیر می شوند.
روز گذشته (جمعه) نیز در دیدار دو تیم صنعت نفت و پیکان تهران که در ورزشگاه تختی آبادان برگزار شد، هواداران آبادانی در اواخر نیمه دوم به سمت داور دوم مسابقه، سنگپرانی کردند تا «موعود بنیادی فر» داور این دیدار مجبور به توقف بازی شود و هواداران نیز در واکنش به این تصمیم به داخل زمین هجوم ببرند.
چرایی بروز اینگونه حوادث و چگونگی فرهنگ سازی برای رسیدن به هواداری سالم در فوتبال موضوع مورد گفت وگو با سه تن از کارشناسان این حوزه می باشد که در ذیل
آمده است.

**باشگاه ها مهمترین رکن کاهش ناهنجاری ها در ورزشگاه ها هستند
«کاظم اولیایی» مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال، مشکل اصلی حواشی که همیشه در رقابت های فوتبال اتفاق می افتد را فقدان باشگاه های حرفه ای در ایران می داند و می گوید: باشگاهی در فوتبال حرفه ای است که علاوه بر دارا بودن تیم بزرگسالان؛ در رده مردان، زنان، تیم های پایه، ساحلی و فوتسال نیز تیمداری کند و خودش توانایی درآمدزایی را داشته باشد. اما وقتی بیشتر باشگاه ها در اداره تیم های بزرگسالان خود ناتوان هستند، قطعا توانایی مدیریت حواشی و فرهنگ سازی برای هواداران و باشگاه را هم نخواهند داشت.
وی گفت: باشگاه ها از وجود کانون هواداران بی بهره اند و آنچه که در باشگاه های فوتبال ایران مشاهده می شود، کمیته مشوقین است که تعدادی از افراد به اسم لیدر تحت فرمان مدیرعامل در کنار هم جمع شده اند.
وی افزود: در کانون هواداران همه آنهایی که طرفدار یک تیم و باشگاه هستند در این کانون عضویت دارند و در تصمیم گیری های باشگاه سهیم بوده و ضرر و یا سود باشگاه آنها را نیز در برمی گیرد که سبب می شود از هر گونه حاشیه سازی پرهیز کنند. ولی افرادی که در ورزشگاه ها برای تشویق تیم محبوب خود می آیند، سلیقه ای عمل می کنند و بدون عضویت در کانون هواداران، حتی ممکن است تحت تاثیر همان لیدرها قرار بگیرند.
عضو اتحادیه باشگاه های فوتبال کشور ادامه داد: چنانچه تمام هواداران دارای کارت هواداری باشند و صندلی های آنها نیز در هنگام خرید بلیط مشخص باشد، با بعضی تماشاگرنماها که در جریان بازی مرتکب ناهنجاری می شوند، می توان برخورد کرد.
اولیایی درباره محرومیت هایی که کمیته انضباطی برای تیم های با تماشاگران خاطی در نظر می گیرد، اظهار داشت: نهادهای انضباطی از کجا می دانند که هواداری که فقط پیراهن یک تیم را پوشیده حتما طرفدار آن تیم است؟ به عبارتی ضعف امکانات در دستگاه های نظارتی حاضر در ورزشگاه ها کاملا مشهود است و مشخص نبودن اطلاعات تماشاگری که بر روی صندلی نشسته و همچنین دوربین های مدار بسته، سبب می شود او به هر ناهنجاری دست بزند.
او در خصوص بیان شعارهای قومیتی در ورزشگاه ها نیز گفت: مشکل از ما است که یک اجتماع بزرگی را تشکیل داده ایم بدون اینکه بر روی آنها نظارت داشته باشیم. کنترل امنیتی و انتظامی نیز به تنهایی نمی تواند در کاهش این اتفاقات کمک کند بلکه خود باشگاه ها که ادعا دارند سرمایه اصلی آنها مردم هستند باید در این باره فعال باشند.
اولیایی در خصوص نقش لیدرها در بروز حواشی در جمع تماشاگران فوتبال گفت: لیدرها به دلیل نیاز مالی و بر اساس پولی بیشتری که دریافت می کنند، به سود یک فرد خاص شعار می دهند. در حالی که این نوع لیدرسازی فقط با محوریت ساختار حمایتی است و متاسفانه چگونگی ایجاد این ساختار اشتباه است.
وی ادامه داد: این جمعیت پایدار که به اسم تماشاگر یا هوادار به ورزشگاه می آیند باید ساماندهی شوند در غیر این صورت افرادی که به دنبال سوء استفاده از تماشاگران هستند، بهترین شرایط برای آنها مهیا است و در صورتی که وضعیت هواداران سامان داده نشود، دود آن به چشم فوتبال می رود.
او در خصوص برنامه ریزی که برای این جمعیت هوادار می توان در نظر گرفت، بیان داشت: فوتبال اختراع ایران نیست و آن را از اروپا اقتباس کردیم. حال اگر به چگونگی اداره ورزشگاه های اروپایی نگاه کنید، می بینید بلیط فروشی الکترونیکی، وجود دوربین های متعدد در ورزشگاه سبب می شود تک تک هواداران از بدو ورود به ورزشگاه تا زمان خروج رصد شوند که چنین اتفاقی در فوتبال باشگاهی ایران به ندرت رخ می دهد.

**مجلس پیگیر ناهنجاری در سکوهای ورزشگاه است
«علی‌اصغر یوسف‌نژاد» نماینده مردم ساری در مجلس شواری اسلامی و عضو فراکسیون مجلس نیز  گفت: باشگاه های فوتبال نام فرهنگی و ورزشی را یدک می کشند که لازم است با توجه به تعهداتی که آنها به فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ در خصوص مسائل فرهنگی دارند برای این نام اقدامات مثبتی انجام دهند.
وی گفت: انتظار نماینده های مجلس شورای اسلامی این است پس از اتفاقات و حاشیه هایی که تماشاگران در لیگ برتر انجام دادند، دیگر شاهد چنین مسائلی در فوتبال نباشیم. هر چند که این موضوع در فراکسیون ورزش مجلس پیگیری می شود و نمایندگان نیز نظارت خود را در این خصوص ارائه دادند. اما خود باشگاه های باید اقدامات پیشگیرانه در این باره را لحاظ کنند تا رفتارهای محدود هوادارانی که تحریک کننده هستند، کنترل شود.
نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی درباره شعارهای قومیتی که در بعضی از ورزشگاه ها توسط هواداران گفته می شود، بیان کرد: این شعارها پایه و اساس ندارد و قطعا تمام مسئولان در نهادهای ورزشی و باشگاه ها و همچنین نمایندگان فراکسیون ورزش مجلس نیز پیگیری این موضوع هستند.

**حضور خانواده ها با اصلاح زیرساخت ها سبب کاهش ناهنجاری ها می شود
«محمد خرمگاه» مربی اسبق تیم فوتبال استقلال تهران نیز یادآور شد: باشگاه ها و لیدرها نقش پررنگی در کاهش یا افزایش تنش در ورزشگاه ها دارند، به گونه ای که باشگاه ها با فرهنگ سازی می توانند گام مثبتی در این باره بردارند. اما اگر به شروع هر مسابقه به خوبی دقت شود، رد پای لیدرها در ایجاد حاشیه کاملا مشهود است.
وی گفت: رسیدن به هواداری سالم با دوری از هرگونه شعارغیراخلاقی و قومیتی، نیازمند وقت گذاشتن همه ارکان ورزش است که این مهم مستلزم داشتن کارت هواداری، نحوه فروش بلیط الکترونیکی، افزایش امکانات رفاهی برای تماشاگران و توسعه زیرساخت های ورزشی است.
مربی اسبق تیم فوتبال استقلال ادامه داد: کشور ایران بیشترین هوادار را در رشته فوتبال بین کشورهای آسیایی دارد و خیلی از کشورها آرزوی چنین هواداری را دارند که بهتراست برای ساماندهی این خیل عظیم دوستدار فوتبال، به بهترین شکل برنامه ریزی کرد.
او درباره تاثیر حضور خانواده ها در ورزشگاه ها در کاهش ناهنجاری ها نیز گفت: زیرساخت های ورزشگاه های فوتبال در کشور خیلی ضعیف است که ابتدا باید این مهم اصلاح شود و در ادامه با فرهنگ سازی در فوتبال و به روز شدن زیر ساخت ها، شرایط حضور خانواده ها را فراهم کرد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/38525/هواداری-سالم-از-فوتبال،-شاید-وقتی-دیگر
بستن   چاپ