راه ترقی
بازتاب سخنان رئيس جمهوري در رسانه هاي جهان
دوشنبه 12 مرداد 1394 - 12:11:02 PM
ايرنا
خبرگزاري ها و رسانه هاي خارجي در بازتاب سخنان رئيس جمهوري، توجه خود را به توافق هسته اي و پيامدهاي بين المللي آن و سپس مسايل منطقه خاورميانه معطوف کرده اند.

** خبرگزاري فرانسه/ روحاني: توافق هسته اي مي تواند راه حل سوريه و يمن را تسريع کند

خبرگزاري فرانسه از تهران گزارش داد: رئيس جمهوري ايران روز يکشنبه گفت که توافق هسته اي کشورش با غرب مي تواند دورنماي بهتري براي راه حل سريعتر در سوريه و يمن ايجاد کند.

حسن روحاني در يک گفت وگوي زنده تلويزيوني گفت که توافق 14 ژوييه (23 تير) نشان داد که ديپلماسي و تعامل تنها راه براي حل مشکلات جدي سياسي و پايان دادن به بحرانهاست.

«راه حل نهايي در يمن و سوريه سياسي است؛ اين توافق يک فضاي جديد ايجاد مي کند؛ شرايط آسان تر مي شود.»

روحاني در بخشي از سخنانش با بيان اينکه «من حتي يک لحظه در موفقيت ترديد نکردم» افزود: تعامل بر رويارويي و تسليم احتمالي پيروز شد.

** آسوشيتدپرس/ رئيس جمهوري ايران گفت توافق هسته اي به اهدافش رسيد

خبرگزاري آمريکايي آسوشيتدپرس از تهران گزارش داد: حسن روحاني رئيس جمهوري ايران گفت که کشورش در توافق هسته اي تاريخي ماه گذشته با قدرت هاي جهان به اهدف اصلي خود دست يافت.

روحاني در يک سخنراني خطاب به مردم ايران گفت که توافق هسته اي، حق ايران براي غني سازي اورانيوم را به رسميت مي شناسد و تحريم هاي بين المللي را لغو مي کند.

وي افزود: مذاکرات بين ايران و گروه 1+5 به اين دليل نتيجه داد که «تعامل سازنده» جاي رويارويي را گرفت.

کنگره آمريکا و مجلس ايران در ماه هاي آينده پيش از اجراي توافق درباره آن راي گيري خواهند کرد.

** رويترز/ روحاني توافق هسته اي «راه سوم» براي سياست خارجي ايران است

خبرگزاري رويترز نيز در گزارشي نوشت: رئيس جمهوري ايران يکشنبه شب در گفت وگوي زنده با تلويزيون دولتي ايران، توافق هسته اي را به عنوان يک «راه سوم» جديد براي سياست خارجي ايران مطرح کرد و گفت: اين ايده که ما در برابر جهان دو راهکار داريم يا بايد تسليم شويم يا جهان را شکست دهيم، غيرمنطقي است؛ يک راه سوم هم وجود دارد و آن همکاري سازنده با جهان در چهارچوب منافع ملي است.

وي ادامه داد: ما بدون جنگ يا التماس يا تسليم، اما با منطق، مذاکره و ديپماسي در يک مسير حقوقي با سازمان ملل کار کرديم.

روحاني به حمايت مردمي براي گشايش ديپلماتيک استناد کرد و گفت: از ديدگاه آنان(غرب)، ديروز ما يک کشور تهديد کننده بوديم و اکنون کشوري هستيم که لازم است با ما توافق شود.

** خبرگزاري ترند جمهوري آذربايجان/ روحاني گفت ايران در توافق هسته اي به سه هدف رسيد

خبرگزاري «ترند» جمهوري آذربايجان نيز در همين زمينه گزارش داد: رئيس جمهوري ايران گفت که اين کشور در توافق هسته اي به سه هدف خود دست يافت.

وي در يک گفت وگوي تلويزيوني گفت: هدف هاي اصلي ايران در مذاکرات هسته اي دفاع از حقوق هسته اي؛ خارج شدن از قطعنامه فصل هفتم سازمان ملل و از ميان برداشتن تحريم ها بود.

او توافق هسته اي را يک توافق بُرد - بُرد دانست و افزود: مکانيزم اين توافق طوري طراحي شده که تضمين شود ايران بازنده نيست.

** بي بي سي/ روحاني: دستاورد مذاکرات اتمي بيش از چيزي بود که تصور مي کردم

بي بي سي فارسي گزارش داد: رئيس جمهور ايران در يک گفت وگوي زنده تلويزيوني گفت که آنچه در مذاکرات هسته اي به دست آمده، بيش از تصورات اوليه اوست.

روحاني افزود که مقاومت 10 ساله ايران، دستاوردهاي فني دانشمندان اتمي اين کشور و حضور 73 درصدي واجدان شرايط در انتخابات رياست جمهوري سال 1392 پايه هاي توافق اتمي اخير بوده است.

به گزارش بي بي سي، رئيس جمهوري ايران گفت که دو طرف مذاکره براساس اعتماد وارد اين مذاکرات نشده بودند، اما از زمان توافق ژنو توانسته اند عملکرد يکديگر را در قبال تعهداتشان بسنجند.

او تاکيد کرد که در تعامل با ديگران، تنها راه پيروز شدن يا شکست خوردن نيست بلکه راه حل مورد نظر او توافق `برد-برد` بوده است.

آقاي روحاني گفت که ايران به سه هدف مهم خود در مذاکرات دست يافته و طرف مقابل هم احساس مي کند که به هدف اصلي خود رسيده است.

رئيس جمهوري ايران ادامه داد که براي توافق به دست آمده مکانيزم هايي در نظر گرفته شده که اگر هر کدام از طرفين توافق را به هم زد، طرف مقابل ضرر نکند.

آقاي روحاني گفت که دليل اوليه سوءظن به برنامه اتمي ايران در سال ها پيش، پيدا شدن آثار اورانيوم غني شده حدود 70 درصد در سانتريفوژهاي ايران بوده، هرچند بعدا معلوم شده سانتريفوژهاي خريداري شده توسط ايران دست دوم بوده و در کشور ديگري در آن غني سازي صورت گرفته است.

رئيس جمهوري ايران با اشاره به نگراني هايي که در مورد بازرسي ها از مراکز مختلف در ايران مطرح مي شود، تاکيد کرد ايران هم مانند کشورهاي ديگري خواهد بود که پروتکل الحاقي را اجرا مي کنند.

در ادامه گزارش بي بي سي در خصوص تاثير توافق روي توان نظامي ايران آمده است: روحاني گفت که اجازه داده نخواهد شد که اسرار نظامي يا صنعتي ايران فاش شود يا به توانايي دفاعي آن آسيب برسد.

آقاي روحاني افزود که در زمينه توليد سلاح هاي استراتژيک، دولت در 2 سال اخير به اندازه 80 درصد 10 سال پيش از آن کار کرده است.

رئيس جمهوري همچنين تاکيد کرد که توافق هسته اي بر روي توان دفاعي ايران تاثير منفي نخواهد گذاشت.

او گفت که اين قطعنامه روي توان موشکي ايران تاثير منفي نمي گذارد چون در متن قطعنامه آمده است که ايران نبايد به ساختن موشک هايي بپردازد که براي حمل کلاهک هاي هسته اي `طراحي شده باشند` در حالي که پيشتر، قطعنامه 1929 تاکيد کرده بود که اگر ايران حق ندارد موشکي بسازد که `توان` حمل کلاهک هسته اي را داشته باشد.

بي بي سي در خصوص تاثيرات اقتصادي توافق هسته اي هم نوشت: رئيس دولت يازدهم اعلام کرد که اين دولت از ابتداي مذاکرات هسته اي به دنبال `حل مشکلات اقتصادي` بوده است.

حسن روحاني با ذکر اينکه با اجرايي شدن توافق، تمام تحريم هاي اقتصادي، بانکي و مالي لغو مي شود، ابراز عقيده کرد که از توافق هسته اي، مردم ايران و حتي آنها که منتقد حکومت هستند خوشحالند.

وي اعلام کرد که دولت قصد ندارد منابع مالي آزاد شده از طريق رفع تحريم هاي اقتصادي را صرف تهيه و توزيع کالا در جامعه کند و از اين منابع، براي سرمايه گذاري هاي زيربنايي استفاده خواهد کرد.

آقاي روحاني همچنين وعده داد که تا پايان عمر دولت يازدهم، نرخ تورم در ايران يک رقمي شود.

** راديو فردا/ روحاني: در عمل ديديم که مذاکره مي تواند موفق باشد

راديو فردا نيز گزارش داد: رئيس جمهوري ايران در سخناني زنده در راديو و تلويزيون، با اشاره به مذاکرات اتمي ايران و 6 قدرت جهاني که به توافق جامع منتهي شد، مي گويد در عمل ديديم که مذاکره مي تواند موفق باشد، اما شرايط موفقيت آن را بايد يک ملت و يک رهبر و همه دست اندرکاران فراهم کنند.

وي گفت که انتخابات رياست جمهوري سال 1392 که به پيروزي او انجاميد «رفراندومي براي ادامه حرکت بود». دولت يازدهم ايران بيش از دو سال پيش در انتخاباتي با شعار «تدبير و اميد» قدرت را در دست گرفت.

در پي آن مذاکرات اتمي با گروه موسوم به 5+1 دوباره از سر گرفته شد و در نهايت در 23 تير ماه طرف ها توانستند به توافقي دست پيدا کنند که از يک سو محدوديت هايي در برنامه اتمي تهران ايجاد مي کند و از سوي ديگر راهي ست براي برون رفت از تحريم هاي گسترده بين المللي که در سال هاي گذشته اعمال شده است.

او مي گويد «درشت گويي پيروز نمي شود، بلکه درست گويي پيروز مي شود». وي افزوده است به همين دليل ايران «راه منطق و درست گويي» را برگزيد.

رئيس جمهوري ايران با اشاره به همکاري تهران در زمينه برنامه اتمي در دو سال گذشته، آن را گواهي دانسته است بر اين موضوع که اين همکاري مي تواند پنج برابر اين زمان، يعني در 10 سال آينده (زمان توافق با 5+1) نيز ادامه پيدا کند.

به گفته او، هر دو طرف مذاکره مي گويند «من يک هدفي داشتم و موفق شدم» و به همين دليل توافق به دست آمده، هرچند - به گفته او- «اعتماد 100 درصد وجود ندارد» اما توافقي «برد-برد» است.

روحاني در جايي ديگر از سخنان خود بار ديگر از پذيرش پروتکل الحاقي حمايت کرده است و مي گويد اين موضوع هيچ نگراني به وجود نمي آورد و «از قدرت هاي دفاعي ما به هيچ عنوان کاسته نمي شود».

رئيس جمهوري ايران در بخشي ديگر از سخنان زنده خود به «بي اعتمادي» به «برخي کشورها» اشاره کرده و افزوده است، اين به اين معني نيست که «اگر ما با يک کشوري مشکل داريم نتوانيم با آن کشور روي يک هدف مشترک گفت وگو کنيم.». «...اين منافات ندارد که يک کشوري دوست ما نباشد اما در مسئله مهم بين المللي ما بتوانيم مذاکره کنيم.»

** صداي آمريکا/ روحاني: مي توان با کشوري که مشکل داريم روي هدفي مشخص کار کنيم

بخش فارسي صداي آمريکا نيز گزارش داد: حسن روحاني رئيس جمهوري اسلامي در گفت وگوي تلويزيوني، ضمن سپاس از مردم ايران به خاطر صبوري و حمايت از دولت در جريان مذاکرات اتمي و قبل و پس از آن گفت: «صبوري مردم در وقايعي چون جنگ با عراق در گذشته و برنامه هسته اي در حال حاضر پيروزي به بار آورده است.»

روحاني گفت: مقاومت و ايستادگي مردم «سرمايه اي بزرگ» بود. رئيس جمهوري اسلامي ايران گفت حضور 73 درصدي مردم در انتخابات رياست جمهوري در 2 سال پيش در واقع نوعي «رفراندوم» به اين سئوال بود که ما بايد چطور حرکت کنيم تا موفق شويم و منطق ما در مقابل دنيا چه باشد.

آقاي روحاني گفت: «دو سال پيش گفتم درشت گويي پيروز نمي شود بلکه درست گويي پيروز است.» «ما منطق درست گويي را انتخاب کرديم. سال گذشته در مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورک به همه جهان، جهان عاري از خشونت را پيشنهاد کردم و ملاقات هاي ما در مجمع عمومي، مذاکرات بعدي ما با جهان را موجب شد و کليد حرکت ما در جهان را زد.»

روحاني ضمن اشاره تلويحي به آمريکا و مساله اعتماد به کشور متخاصم گفت: «در توافق موقت ژنو در آذرماه سال 1392 ما در مقام عمل آزمايش کرديم، آنها هم عمل کردند. هر دو عمل کرديم و معلوم شد که مي شود با هم کار کرد.»

رئيس جمهوري ايران گفت اين تفکر که يا تسليم در برابر دنيا يا شکست دنيا درست نيست: «راه سومي هم هست که تعامل با دنياست و برد-برد است.»


http://www.RaheNou.ir/fa/News/4174/بازتاب-سخنان-رئيس-جمهوري-در-رسانه-هاي-جهان
بستن   چاپ