راه ترقی
اولویت سیاست خارجی ایران؛ تحکیم روابط با همسایگان
شنبه 12 آبان 1397 - 10:05:46 AM
ایسنا
راه ترقی- مساله خط لوله انتقال گاز، تامین امنیت مرزها، مراودات اقتصادی و تجاری، همکاری در پروژه‌هایی مانند بندر چابهار و گوادر به عنوان قطب مهم سرمایه‌گذاری اقتصادی، حل و فصل مسائل منطقه‌ای، بررسی شرایط کشورهای منطقه و حتی گفت‌وگوها و رایزنی های دیپلماتیک و سیاسی و ... از مهم‌ترین محورهایی بوده که مقامات دو کشور ایران و پاکستان در سطوح مختلف با یکدیگر رایزنی و تبادل نظر داشته‌اند.

 پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های جدید، یکی از موضوعاتی که مورد توجه قرار گرفت مباحث بانکی برای روابط اقتصادی میان دو کشور بوده که با توجه به سفری که مقامات ما به این کشور داشته‌اند، این مساله پی‌گیری شد.

وزیر امور خارجه کشورمان طی سال جاری دو بار به پاکستان سفر داشته که مهم‌ترین محور گفت‌وگوها و دیدارهای این مقام کشورمان مسائل منطقه‌ای و روابط دو جانبه در دیدار با مقامات پاکستانی بوده است.

در سفر اخیری هم که مسئول دستگاه دیپلماسی کشورمان به اسلام آباد سفر کرد، وضعیت مرزبانان ربوده شده در میرجاوه پی‌گیری شد و در دیداری هم که با ژنرال قمر جاوید باجوا فرمانده ارتش پاکستان انجام شد ، طرفین درباره تلاش برای تامین امنیت مرزها و سرعت بخشیدن به اقدامات به منظور آزادی مرزبانان کشورمان گفت‌وگو کردند.

باید در نظر داشته باشیم که طی چند سال اخیر جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده قدرت منطقه‌ای خود را اثبات کند البته تامین امنیت راهبردی‌ترین رویکرد ایران در منطقه برای حفظ تمامیت ارضی و دفاع از سرزمین در مقابله با گروه‌های تروریستی بوده است، در واقع ایران در دکترین دفاعی خود به عنوان کشور قدرت‌مند منطقه بهترین راهبردهای سیاسی و امنیتی را اتخاذ کرده است.

بر همین اساس مقامات کشورمان ضمن تعامل با کشورهای غربی و سیاست نگاه به شرقی که مد نظر دارند، از همسایگان غافل نبوده و به عنوان یک اصل، تعامل با همسایگان را در اولویت برنامه‌های کاری خود قرار داده‌اند.

وزیر امور خارجه کشورمان نیز در دیداری که  در سفر خود با عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان داشت علاوه بر پیگیری درباره آخرین وضعیت مرزبانان ایرانی ربوده شده در میر جاوه ، در مورد مقابله با ناامنی در حاشیه مرزهای دو کشور، مسائل منطقه‌ای و وضعیت یمن و افغانستان نیز گفت‌وگو و تبادل نظر کرد. گرچه پیش از این نیز در سفری که ظریف در شهریور ماه سال جاری به پاکستان داشت در مورد تقویت مرزها و تامین امنیت در این مناطق با مقامات پاکستانی گفت‌وگو کرده بود.

ظریف بار دیگر پس از پایان سفرش به پاکستان در حساب توییتری خود بر روابط مستحکم با همسایگان تاکید کرد و همچنین پیش از بازگشت به ایران در جمع خبرنگاران در تشریح نتایج سفرش گفت: مقامات پاکستان برای پیگیری وضعیت مرزبانان ایرانی که توسط گروه‌های تروریستی به گروگان گرفته شده‌اند، وعده‌های جدی دادند.

پس از سفر وزیر امور خارجه کشورمان نیز، وزارت امور خارجه پاکستان در بیانیه‌ای با تاکید بر خواست اسلام‌آباد برای تقویت روابط دوجانبه با تهران اعلام کرد: دو کشور در لحظات سخت در کنار یکدیگر بوده‌اند و چالش‌های منطقه‌ فرصت همکاری نزدیک‌تر میان ایران و پاکستان را فراهم کرده است.

همچنین در این بیانیه تاکید شد: وزاری خارجه دو کشور ایران و پاکستان بر لزوم افزایش روابط دو جانبه در تمامی حوزه‌ها شامل سیاسی، اقتصادی و همکاری دفاعی تاکید کردند. علاوه بر این گفت‌وگوهایی دقیق و جزئی درباره مسائل منطقه‌ای و جهانی شامل وضعیت افغانستان و راه‌های همکاری میان دو کشور در مواجهه با بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران انجام گرفت.

گفته می‌شود « پاکستان همواره در دوره پس از انقلاب اسلامی نیز روابط خصمانه‌ای با ایران نداشته و با توجه به تمام پتانسیل‌هایی که دارد، بیش از دیگران می تواند روابط مستحکم و راهبردی با ایران داشته باشد».

باید توجه داشت که ایران در مسیر غرب و در یک منطقه استراتژیک قرار گرفته و پاکستان برای این که بتواند برنامه‌های خود را در ابعاد اقتصادی و سیاسی در تقابل دیگر کشورهای همسایه دنبال کند همواره به ایران نگاه ویژه‌ای داشته است. پاکستان هم در شرایط تحریم‌هایی که آمریکا اعمال کرده با چالش‌هایی مواجه است و می کوشد تا بر این شرایط غلبه پیدا کند.

نباید فراموش کرد سیاست خارجی تابعی از شرایط بین‌المللی و منطقه‌ای است و ایران تلاش می کند با تقویت روابط خود با همسایگان براساس اصل سیاست همسایگی بتواند تنش‌هایی که بر منطقه سایه افکنده را کاهش داده و صلح و ثبات در منطقه حاکم شود.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/44487/اولویت-سیاست-خارجی-ایران؛-تحکیم-روابط-با-همسایگان
بستن   چاپ