راه ترقی
ضرورت مبارزه با قاچاق اینترنتی کتاب
شنبه 12 آبان 1397 - 10:39:40 AM
ایسنا

راه ترقی- پونه ندایی - مدیر نشر امرود - در یادداشتی نوشته است: در خبرها خواندیم که یک میلیون جلد کتاب قاچاق کشف شده است. این خبر به راستی مرهمی بر زخم‌های سالیان صنعت نشر ایران بود.

این خبر فقط یک خبر نیست بلکه حاصل اراده جمعی افراد و نهادهاست، یعنی دیدیم که وقتی خبرگزاری دانشجویان ایران با جدیت خبرهای مربوط به قاچاق کتاب را پیگیری کرد و بحث‌های رادیویی توسط کارشناسان این حوزه با مدیریت علیرضا بهرامی به جدیت دنبال شد، وقتی اتحادیه ناشران به عنوان نهادی اثرگذار وارد میدان شد و حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و قوه قضاییه پشت این اراده جمعی قرار گرفت، عفونت چندین‌ساله قاچاق کتاب سر باز کرد. گرچه برای ما ناشران و پدیدآورندگان دیدن این چرک قدیمی دردناک بود، اما امیدی برای ادامه راهمان خواهد بود.

در سال‌های اخیر برخی کتاب‌های پرفروش نشر امرود نیز به صورت قاچاق چاپ شده و چندین برابر تیراژ اصلی به فروش رفته است، در حالی‌که همزمان من با بدهی های سنگین نشر دست و پنجه نرم می کردم و به کارهایی در حوزه های دیگر که گاهی دون شأنم نیز بود مشغول بودم تا نشر امرود و مجله شوکران را از زوال نجات دهم.

امید دارم با پیگیری نهادهای درگیر این ماجرا، چنانچه لازم باشد ما ناشران نیز با طرح شکایت به مراجع قضایی، از حق نشر  و حق مؤلفان آثاری که به قاچاق رفته دفاع کنیم.

حال که قاچاق کتاب‌های کاغذی تا حدود زیادی محدود خواهد شد، امیدوارم اراده جمعی این‌بار برای جلوگیری از قاچاق اینترنتی کتاب به کار افتد. این موضوع نیز سال‌هاست گریبان صنعت نشر را گرفته و کتاب‌هایی که منتشر می شوند هنوز به فروش نرفته، غیر از نسخه پی دی اف، توسط کتابخانه های اینترنتی با پشتوانه‌های مالی بزرگ و وابسته، حروفچینی می‌شوند و با قابلیت جست‌وجوی موضوعی به صورت رایگان و بدون اجازه ناشر و مولف در فضای مجازی قرار می گیرند.

این موضوع نیز تا زمانی‌که حق کپی‌رایت رسمیت واقعی خود را در بازوهای اجرایی قانون پیدا نکرده همچنان ادامه خواهد داشت.

اخلاق‌گرایی و حصول مال حلال را چقدر به لایه های گوناگون اجتماعی آموخته‌اند؟ یادم می‌آید در یک کلاس معنوی، استاد گفت: فیلم و موسیقی خارجی و ایرانی که از فضای مجازی دانلود می‌کنید حرام است. شاگردان گفتند آخر استاد در بازار ایران اصلش موجود نیست که بخریم. استاد گفت: فقط در مواردی که خیلی مجبورید از یک برنامه آموزشی یا نرم‌افزار مجانی استفاده کنید، باید به اسم کمپانی سازنده مبلغی را به خیریه کمک کنید تا بلکه از بار گناه کم شود.

حال ببینید این آموزه ها چقدر در زندگی ما مورد توجه است. به نظرم معلم‌های معنوی در هر مکتبی که شاگرد دارند باید به اشاعه این فکر درست و نیاز به درستکاری بپردازند بدون توجه به این‌که سطح نادرستی در جامعه چقدر باشد.

ضمن قدردانی از رسانه‌ها ،اتحادیه ناشران، وزارت ارشاد و نهادهای قضایی و پلیس به خاطر اثبات موفقیت اراده جمعی برای مبارزه با کار نادرستی مثل قاچاق کتاب، امیدوارم نشر کتاب در ایران بتواند نفسی تازه کند.

به هرحال انتشار و توزیع کتاب به ویژه در این روزهای حساس اقتصادی با چالش‌های سنگین‌تری روبه‌روست و اگر فقط سنگینی قاچاق کتاب هم از روی دوشش برداشته شود می‌تواند به حیات خود ادامه دهد.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/44497/ضرورت-مبارزه-با-قاچاق-اینترنتی-کتاب
بستن   چاپ