راه ترقی
مناسب های ملی و مذهبی؛ زمانی برای احیای بازی های بومی محلی
سه شنبه 13 آذر 1397 - 10:25:53 AM
ایرنا
راه ترقی- در جشنواره تهران که با حضور «عبدالحمیدی احمدی» معاون فرهنگی وزارت ورزش و امور جوانان، «غلامرضا جعفری» رییس فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی محلی، «رضا گل محمدی» مدیرکل ورزش استان تهران و «حسن داورزنی» رییس هیات بازی های بومی محلی استان تهران برگزار شد، هنرنمایی اقوام بیشتر به بخش فرهنگی و عرصه آداب و رسوم ایرانی بود اما در جشنواره ای که در شهر «گرمسار» استان سمنان برگزار شد بیش از 300 ورزشکار از 15 استان مختلف حضور داشتند که اغلب آنان از اقوام لر، کرد، کرمانج، گیلک، ترک و ترکمن بودند.
«غلامرضا جعفری» رییس فدراسیون ورزش های روستایی و بازی های بومی و محلی در زمینه چرایی برگزاری این جشنواره ها در ماه ربیع الاول گفت: برخی از مناسبت های ملی و مذهبی ایران، حوزه ای گسترده تر از مرز جغرافیایی دارند و برد آنان جهانی است لذا برای استفاده از ظرفیت این جشن ها، فدراسیون با کمک وزارت ورزش و امور جوانان، به دنبال آن است تا به بهترین شیوه از این جشن ها در جهت ترویج و احیای بازی های بومی و محلی بهره گیری کند.
جعفری با یادآوری ضرورت احیای بازی های بومی و محلی به عنوان عنصری نشاط بخش در جامعه گفت: هدف دولت و دست اندرکاران ورزش کشور آن است که با احیای این بازی ها که برگرفته از عمق فرهنگ ایرانی و اسلامی هستند به نوعی برخی از کاستی های شور و نشاط اجتماعی در جامعه را جبران کند.
تاکید بر احیای بازی های بومی محلی به عنوان بخش جدایی ناپذیر فرهنگ ایرانی یکی دیگر از انگیزه های برگزاری جشنواره های فرهنگی ورزشی در تهران و گرمسار بود.
«حسن داورزنی» رییس هیات ورزش روستایی و بازی های بومی محلی استان تهران که میزبان جشنواره اقوام در تهران بود گفت: یکی از مهمترین اهداف اصلی دولتمردان و سایر دست اندرکاران ایجاد نشاط برای شهروندان است لذا هیات ورزش روستایی استان تهران با همکاری فدراسیون بومی و محلی اقدام به برگزاری جشن های آیینی اقوام کرد که شامل نمایش آداب و رسوم و بازی های خاص اقوام مختلف ایرانی است.
وی تصریح کرد: تمام مراسم ها که در چند روز گذشته برگزار شد در راستای اهداف و راهبردهای تعیین شده وزارت ورزش و امور جوانان برای احیای بازی های بومی محلی بود زیرا وزارت و هیات ورزش روستایی استان تهران به این امر واقفند که بازی های بومی محلی خالی از هیجان های کاذب هستند و می تواند نشاط واقعی را در سطح جامعه تزریق کند.
رییس هیات ورزش روستایی و بازی های بومی محلی استان تهران ادامه داد: اما تنها بعد فرهنگی این جشنواره ها نیست که می تواند زمینه را برای احیای بازی های بومی و محلی فراهم کند بلکه آنچه در شرایط کنونی به عنوان یک ضرورت باید به آن نگریسته شود بعد ورزشی و سلامت جسمانی افراد جامعه به ویژه نسل جوان است. نسلی که با توجه به سبک جدید زندگی و فرهنگ آپارتمان نشینی، نسبت به گذشتگان تحرک کمتری دارند و سرگرمی آنان بیشتر بازی های رایانه ای است.
«محمد رسول کلهر» رییس دپارتمان توسعه بازی های بومی و محلی فدراسیون ورزش روستایی یکی از ضرورت های کنونی جامعه را ترویج سواد حرکتی می داند و می افزاید: چنانچه سواد حرکتی را به معنای آموزش و پیگیری تحرک فردی برای آمادگی جسمانی تعریف کنیم، باید گفت سواد حرکتی در بازی های بومی محلی یک اصل و ضرورت است و فرد این بازی ها را از مرحله آسان به سخت می آموزد.
رییس دپارتمان توسعه بازی های بومی محلی فدراسیون ورزش روستایی در ادامه تصریح کرد: شهروندان با مشاهده بازی های بومی و محلی در جشنواره های اقوام، به خوبی به این واقعیت پی خواهند برد که این بازی ها تنها بعد آمادگی جسمانی مورد نظر نیست بلکه برخی از بازی های اقوام در کنار جسم فکر و روح فرد را نیز تقویت می کند.
با این شرایط و در حالی که جشنواره اقوام ایرانی به عنوان احیای بخشی از فرهنگ معنوی کشور در دستور کار وزارت ورزش و فدراسیون مربوطه قرار گرفته است می توان امیدوار بود که این جشنواره ها با توجه به جذابیت های فرهنگی و ورزشی که دارند زمینه را برای گسترش نشاط اجتماعی فراهم خواهند کرد؛ نشاطی که تحت تاثیر مشکلات اقتصادی و کاری این روزهای کشور قرار گرفته است و این همان واقعیتی است که مدیر کل ورزش استان تهران از آن به عنوان نشاط واقعی یاد می کند.
«رضا گل محمدی» در حاشیه جشنواره فرهنگی ورزشی تهران که در فرهنگسرای اشراق برگزار شد گفت: تزریق نشاط به جامعه در شرایط کنونی یک واقعیت و ضرورت به شمار می رود و این یک واقعیت غیر قابل انکار است که برگزاری جشنواره های فرهنگی که در آن ورزش و آداب و رسوم اقوام مختلف کشور به نمایش در خواهد آمد نشاط واقعی را به جامعه تزریق می کند زیرا رشته های بومی محلی در گذشته بخش از زندگی مردم بودند و امروزه نیز برگزاری آنان یک حس خاص در مردم ایجاد خواهد کرد و این حس به صورت خودجش به نشاط اجتماعی منتهی می شود که فراتر از هیجان های زودگذر ورزش های وارداتی می باشد.
در پایان و با توجه به آنچه گفته شد، ورزش روستایی و بازی های بومی محلی بخشی از فرهنگ ایرانی اسلامی هستند که کارکردی فراتر از یک سرگرمی دارند. لذا احیای این بازی ها با برنامه های مستمر و بلند مدت می تواند افزون بر آنکه زمینه را برای نشاط واقعی فراهم کند میزان تحرک جسمی کودک و نوجوان را افزایش خواهد داد.
با فراگیر شدن این بازی ها و همکاری فدراسیون دانش آموزی در اجرای آن در مدارس، انتظار می رود که طرح «سواد حرکتی» مورد نظر حمیدی معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت ورزش و امور جوانان در مدارس کشور اجرایی شود.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/48628/مناسب-های-ملی-و-مذهبی؛-زمانی-برای-احیای-بازی-های-بومی-محلی
بستن   چاپ