راه ترقی
کانونهای سلامت محله، کلید اجتماعی شدن سلامت است
یکشنبه 25 آذر 1397 - 9:52:36 AM
ایرنا
راه ترقی- راه اندازی `کانونهای سلامت محله` که به تدریج در مناطق مختلف کشور در حال شکل گیری است راهکاری برای تحقق این رویکرد وزارت بهداشت و مهمترین دغدغه فعالیت آنها گسترش سلامت جسمی، روحی، اجتماعی و معنوی عموم مردم است.

* مشارکت مردم در سلامتی
قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حوزه مشارکتهای اجتماعی گفت: کانونهای سلامت محله با هدف مشارکت سازماندهی شده و در قالب اجرای برنامه های سلامت پیرو سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری دایر می شوند.
دکتر غلامحسین خدایی افزود: کانونهای سلامت محله در راستای عدالت اجتماعی، کمک به افزایش مشارکت موثر، کارآمدی، پویایی و خلاقیت مردم در توسعه سلامت با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی و شهرداریها در سطح کشور از چند ماه پیش در حال شکل گیری هستند.
وی ادامه داد: مشکلات هر محله با محله دیگر تفاوت دارد لذا کانونهای سلامت بر اساس محلاتی که شهرداریها پیش بینی کرده اند در قالب هر 100 خانوار به عنوان یک خوشه تعیین شده و از بین آنها سه نفر نماینده انتخاب می شود. همچنین از میان نمایندگان خوشه ها `شورای کانون سلامت محله` تشکیل می گردد.
قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به کارکردهای شورای کانونهای سلامت محله اشاره و بیان کرد: تعیین نیازهای تاثیرگذار در سلامت، تعیین نیازهای تاثیرگذار بر سلامت، انتقال مشکلات به شورای اجتماعی محلات، انتقال مشکلات به سازمانهای متولی از طریق تشکیل گروههای همیار مانند همیار دیابت و تاکید بر خودمراقبتی از این جمله است.
وی گفت: یکی از مشکلات جامعه کم مراقبتی از سلامت است. این در حالی است که خودمراقبتی نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای مختلف دارد.

* افتتاح 30 کانون سلامت محله
دکتر خدایی افزود: طی هفته های اخیر 30 کانون سلامت محله در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد افتتاح شد که 14 مورد آنها در شهر مشهد فعالیت دارند.
وی همچنین به برنامه راه اندازی 230 کانون سلامت محله در شهرهای مختلف خراسان رضوی تا پایان سال آتی اشاره و بیان کرد: به ازای هر 30 هزار نفر جمعیت در شهرها یک کانون سلامت و در هر روستا نیز یک کانون سلامت فعال خواهد شد. این کانونها ممکن است در مساجد، مدارس و فضاهای شهرداری شکل بگیرند.
قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: هر کانون سلامت بین هفت تا 11 نفر عضو دارد که دو نفر از آنها عضو شورای اجتماعی محلات می شوند. کانونهای سلامت پلی بین مردم و مسئولان هستند تا با مطالبه گری و پیگیری، مسئولان را وادار به حل مشکلات مردم آن منطقه کنند.
وی گفت: از این پس فعالیت داوطلبان سلامت که تعدادشان در خراسان رضوی 15 هزار نفر است و به عنوان سفیران سلامت قلمداد می شوند، در قالب کانونهای سلامت ساماندهی و دنبال می شود.

* کانون سلامت در 171 محله
معاون اجتماعی و مشارکتهای سازمان اجتماعی فرهنگی شهر مشهد نیز گفت: متولی راه اندازی کانونهای سلامت در مشهد و دیگر شهرهای استان خراسان رضوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با همکاری شهرداری مشهد است.
رضا دانایی به فعالیت شورای اجتماعی محلات از سال 1389 تاکنون اشاره و بیان کرد: طبق پیش بینی انجام شده کانونهای سلامت در بستر شورای اجتماعی محلات فعالیت خواهند کرد و نماینده کانونهای سلامت در شورای اجتماعی محلات حضور دارند.
وی ادامه داد: هم اینک 158 محله در شهر مشهد فعال است که با تصویب طرح تقسیم بندی محلات و تایید آئین نامه آن، این تعداد به 171 محله افزایش خواهد یافت و در هر محله یک شورای اجتماعی محلات فعالیت می کند.
معاون اجتماعی و مشارکتهای سازمان اجتماعی فرهنگی شهر مشهد گفت: اگر کانونهای سلامت برنامه ها و طرحهای خود را در راستای مدیریت شهری اعلام کنند، شهرداری نیز در قالب شوراهای اجتماعی محلات حمایتهای مالی و لازم را از این طرحها خواهد داشت.

* کانونهای سلامت نشانگر دولت
سرپرست فرمانداری مشهد نیز گفت: تشکیل کانونهای سلامت نقطه عطف تحولات مثبت در تاریخ تامین سلامت عمومی کشور به شمار می رود و نشانگر نگاه عمیق دولت خدمتگزار به اهمیت مقوله سلامت جامعه است.
حیدر خوش نیت افزود: اعضای این کانونها می توانند آنچه را محلات مختلف در زمینه های سلامت نیاز دارند به بالاترین مقام تصمیم گیرنده منتقل کنند.
وی گفت: تاکنون بین آنچه در زمینه سلامت جامعه تصمیم گرفته می شده و آنچه مورد نیاز جامعه بوده فاصله وجود داشته است، در حالی که از طریق کانونهای سلامت مردم می توانند در سلامت خود و جامعه نقش آفرینی کنند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد خدمات رسانی به چهار میلیون و 900 هزار نفر را در استان شش میلیون و 400 هزار نفری خراسان رضوی بر عهده دارد. بقیه جمعیت این استان زیر پوشش خدمات پنج دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، گناباد، سبزوار، نیشابور و تربت جام هستند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/50318/کانونهای-سلامت-محله،-کلید-اجتماعی-شدن-سلامت-است
بستن   چاپ