راه ترقی
قاسمی: سازوکار مالی اروپا شامل همه کالاها می شود
دوشنبه 26 آذر 1397 - 2:49:34 PM
ایرنا
راه ترقی- بهرام قاسمی روز دوشنبه در نشست خبری خود درباره اجرای سازو کار مالی اروپا افزود: این سازوکار مدتی است که تحت بررسی قرار دارد که برای تسهیل مبادلات ایران با اتحادیه اروپاست.
وی ادامه داد: این سازوکار شامل اقلام بسیاری می‌شود که در این سبد کالایی می‌تواند دارو، مواد غذایی و سایر کالاها قرار گیرد؛ این مکانیزم می تواند با سایر کشورها هم برقرار شود.
سخنگوی وزارت امورخارجه یادآور شد: این سازوکار صرفا برای خرید دارو و مواد غذایی نیست و سرمایه گذاری صنعتی و اقتصادی هم باید جای خود را در این سبد کالایی پیدا کند.
قاسمی در مورد سفر ظریف به قطر، گفت: سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی، سیاست های قبلی است و بر همکاری و گفتگو با کشورهای منطقه مبتنی است بنابراین در این نشست حضور یافتیم تا بتوانیم مواضع خود را بیان کنیم.
وی خاطرنشان کرد: نشست قطر نشست جدیدی نبود اما با توجه به موقعیتی که می‌توانست برای ما فراهم کند، این سفر یک روزه انجام گرفت و فرصت خوبی برای گفتگو با مقامات منطقه و خارج از منطقه به خصوص گفتگو و رایزنی با مقامات قطر، فراهم شد.
سخنگوی وزارت امورخارجه ابراز امیدواری کرد واقعیت‌ها بتواند خود را در منطقه نشان دهد و ما نیز بتوانیم در مسیر درستی با کشورهای منطقه همکاری داشته باشیم.

**مبادله با پول ملی
قاسمی در پاسخ به اینکه آیا روند سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برای مبادله پول ملی علاوه بر کشورهایی که مشخص شده با کشورهای آسیای شرقی هم در دستور کار قرار دارد؟ گفت: این صرفا خواست ما نیست. سیاست های حاکم بر کاخ سفید و نقش دلار و مشکلاتی که در بازار مبادلات پولی و ارزی شکل می گیرد و به عنوان ابزار سیاسی در اختیار برخی قدرت ها قرار می گیرد تفکر جدیدی را به وجود آورده تا کشورها بدون استفاده از دلار و دیگر ارزها از طریق پول های ملی خود همکاری های اقتصادیشان را سامان دهند.
وی با اشاره به اینکه این مبادله پولی میان این سه کشور ترکیه، چین و روسیه مورد بررسی قرار گرفته ، افزود: این بحث مطرح است. حتی در اروپا که این اندیشه بیش از گذشته مطرح می شود می تواند تحت شرایطی به مرحله عمل برسد. در این زمینه برخی کشورها با جدیت بیشتر مذاکراتی را با ما داشته اند و گروه های کارشناسی را مبادله کردیم که در صورت نهایی شدن و رسیدن به مرحله اجرا در این زمینه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: در شرایط فعلی که آمریکا به دنبال بهانه جویی و یافتن هرگونه راهی برای کارشکنی در تامین منافع ایران است از ذکر جزییات خودداری خواهیم کرد.
قاسمی در پاسخ به اینکه آیا دستگاه دیپلماسی با توجه به انصراف سرمایه گذاران چینی از بازار نفت و گاز ایران، مذاکراتی را در دستور کار دارند یا خیر؟ بیان کرد: وزارت خارجه و بخش دیپلماسی آن به طور جدی در شرایط کنونی و با توجه به برخی تهدیدات و تحریم ها در کنار سایر دستگاه ها به عنوان تسهیل کننده روابط بین ایران و دیگر کشورها نقش اساسی خود را ایفا می کند.
وی یادآور شد: برخی خبرها که منتشر می شود از جمله انصراف یا عدم همکاری برخی شرکت ها تا زمانی که رسما اطلاع دقیقی از دولت های این شرکت ها دریافت نکنیم همانند همان جنگ روانی، تبلیغات و فشارهای روانی است که از کانال های مشخص علیه ایران اعمال می شود
سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد: ملاک ما تفاهمات و قراردادها با دولت ها است، قطعا فشار آمریکا و خزانه داری این کشور بر روی شرکت های بزرگ نه در حوزه غرب بلکه در شرق و کشورهای همسایه ما بسیار است و برای ایجاد اخلال و نابسامانی و توقف عمل از هیچ اقدامی دریغ نخواهد کرد.
قاسمی خاطرنشان کرد: البته ما هم بیکار نیستیم و راهکارهای خود را دنبال می کنیم و آخرین اخبار را دولت ها هستند که مشخص تر بیان می کنند.
وی در پاسخ به اینکه با توجه به اتمام مهلت 45 روزه معافیت اقتصادی عراق به ایران با توجه به فشار آمریکا به عراق آیا استراتژی جدیدی تدوین شده است پاسخ داد: عراق یک همسایه خوب با مرزی طولانی و تعداد زیادی گذرگاه است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: با نوع ارتباطات فرهنگی، اقتصادی، تاریخی و تمدنی عراق از شرکای خوب ما است و خواهد بود و همکاری خود را مثل گذشته و با همان دقت و شدت ادامه خواهیم داد.
قاسمی ادامه داد: علایمی که دریافت می کنیم مثبت است و همکاری ها ادامه خواهد یافت و تلاش های مذبوحانه آمریکا و هیات های اعزامی برای تخریب این روابط ایجاد مشکل و موانع در میان روابط دو کشور برای عدم انجام دادن همکاری های اقتصادی می تواند وجود داشته باشد ولی تجربه به ما آموخته است که کشورها درشرایط جدید با نوع سیاست های خصمانه آمریکا نگاه مستقل خود را خواهند داشت.
وی گفت: ما با عراق شاهد یک افزایش همکاری اقتصادی در آینده خواهیم بود و حوزه های جدیدی برای همکاری خواهیم داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به اینکه موضوع جمهوری اسلامی درباره عملیات نظامی احتمالی ترکیه در شمال سوریه چیست؟ افزود: هنوز که اقدامی صورت نگرفته است ولی مدتی است در خبرها چنین مطالبی گفته می شود اینکه صورت خواهد گرفت یا خیر نمی دانم.
قاسمی اضافه کرد: سیاست ایران همانند قبل است و هیچ کشوری در منطقه و سایر مناطق بدون اجازه دولت مرکزی هر کشوری نمی تواند اقدامی را در درون خاک سوریه و حاکمیت آن کشور انجام دهد.
وی تصریح کرد: هرگونه اقدام باید با همکاری و خواست دولت سوریه باشد و اگر این روند رعایت نشود می تواند وضعیت سوریه را با توجه به تلاش چندساله روسیه، ایران و ترکیه که در روند آستانه شکل گرفته با مشکلاتی مواجه کند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: دوستان ترکیه ای ما از واقعیات سوریه و منطقه آگاه هستند و با آنها در تماس هستیم و رایزنی های ادامه دارد و این اخبار در حد خبر است و اگر اتفاقاتی بیفتد بعدا صحبت خواهیم کرد.
قاسمی در پاسخ به اینکه با توجه به ادامه برنامه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا آیا این اقدام در روابط با ایران و برجام تاثیرگذار خواهد بود یا خیر؟ گفت: در سیاست خارجی ایران میان صاحبنظران در مورد اینکه باید با اتحادیه کار کرد یا روابط دوجانبه بحث های زیادی مطرح بوده است که البته ما هر دو را حفظ کردیم. اینکه انگلیس در اتحادیه نباشد یا در گروه 3 باشد اتفاق مهمی نمی افتد و همکاری ما با 1+4 ادامه می یابد.
وی افزود: هر آنچه در مورد بریتانیا و دولت این کشور و سیاست های آن مطرح است، مساله داخلی انگلیس و اتحادیه اروپا است و نهایتا خیلی در نگاه ما و نقشی که در 1+4 باید در برجام داشته باشد، خللی ایجاد نمی کند.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: دولت انگلیس با توجه به توافق برجام متعهد است به عنوان عضوی از برجام در دوران پس از خروج آمریکا از برجام، تعهدات خود را انجام دهد.
قاسمی در پاسخ به اینکه با توجه به سفر جابری انصاری به سوریه آیا وزارت خارجه برنامه ای برای سفر ظریف به سوریه برای قبولاندن سیاست مبارزه با تروریسم دارد یا خیر؟ بیان کرد: سیاست جمهوری اسلامی نسبت به تروریسم مشخص است . جهان، دولت سوریه و تروریست ها نیز از سیاست ما دراین باره ظرف 5 الی 6 سال گذشته آگاه هستند.
وی ادامه داد: سفرهای ما به دمشق و رایزنی های مستمر وجود داشته و ادامه خواهد داشت.
قاسمی اضافه کرد: فرستاده ویژه ما در دمشق در این سفر مذاکراتی را انجام داد و فکر می کنم باید منتظر نشست گروه آستانه و نماینده ویژه دبیرکل در ژنو باشیم. این نشست مهمی است که خط مسیر خود را براساس آستانه در زمینه مسائل سوریه دنبال می کند.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: روند آستانه به رغم همه شیطنت های مخالف برای اینکه آستانه را به عنوان روندی ناکارآمد معرفی کنند تا این لحظه وظایف خود را به خوبی انجام داده است و امیدواریم در این نشست هم گام های دیگری را رو به جلو برداریم و نقش تاریخی خود را در تثبیت تمامیت عرضی و حاکمیت ملی و حل وفصل بحران سوریه ایفا کنیم و نشان دهیم آنچه که مخالفین زیادی داشت و کشورهای منطقه نمی توانستند به طریق دیگر بحران را حل کنند، روندی مورد نیاز است. امیدوارم مذاکراتی که در جریان است با نتایج خوبی همراه باشد.
وی در پاسخ به اینکه روز سه شنبه بحث توافق آتش بس در یمن مطرح خواهد شد آیا ایران از آن حمایت خواهد کرد و آیا این نشانه ای شکست عربستان و متحدان آن نیست، افزود: ترجیح می دهم از واژه های پیروزی و شکست نام نبرم.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: از ابتدای تجاوز نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان به یمن مواضع ما نسبت به این وضعیت روشن بود و در طرح های قبلی و گذشته خود که ارائه کردیم ، تلاش ما این بود که در نهایت آتش بس برای فراهم شدن زمینه های کمک های انساندوستانه و حتی خارج کردن بیماران زیادی که نیاز به اقدامات پزشکی و جراحی داشتند، فراهم شود. نهایتا گفت و گوهای یمنی- یمنی و مذاکره برای یک دولت فراگیر را مطرح کرده بودیم.
قاسمی یادآور شد: با توجه به وخیم تر شدن وضع مردم یمن این موضوع به عنوان لکه ننگی در تاریخ معاصر ثبت خواهد شد . ما تلاش کردیم تا اتفاق مثبتی رخ دهد و متجاوزین از حملات نظامی خود بکاهند و در کنار آن کمک های انساندوستانه را انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: در این زمینه ایران دیپلماسی فعالی داشت و با بسیاری از کشورهای منطقه و اروپایی جلسات مشخصی داشتیم و تلاش بر آن بود که همه کشورها از نفوذ خود استفاده کنند تا به این وضعیت جدید برسیم.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: امیدوارم این اتفاق بتواند سرآغاز منشا تحول بزرگ برای مردم یمن و کشور یمن باشد ولی متجاوزین و آنانی که سال ها مردم غیرنظامی، مدارس، بیمارستان ها و نقاطی که محل تجمع مردم غیرنظامی بود و زیرساخت های این کشور را از بین بردند به حملات خود پایان دهند.
قاسمی افزود: امیدواریم هر آنچه در استکهلم توسط سازمان ملل دنبال می شود به مرحله اجرا برسد و ما هم به سهم خود به دلیل سیاست های مشخص از این روند حمایت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: امیدوارم یاد بگیرند این کشور که با سلاح و دلار نمی توانند سرنوشت یک ملت را دگرگون کنند و افرادی که کمتر با فکر و اندیشه آشنایی دارند بیاموزند که با تجاوز و اشغال نمی توانند امیال خود را به ملتی که زنده است تحمیل کنند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/51307/قاسمی--سازوکار-مالی-اروپا-شامل-همه-کالاها-می-شود
بستن   چاپ