راه ترقی
دوئل فرهنگ و بازار کار در بودجه 98
یکشنبه 2 دی 1397 - 8:26:19 AM
ابتکار
راه ترقی- بعضی از اعضای مجلس و مسئولان در ابتدا با تاکید بر نیاز جامعه به موضوع و ثمره فعالیت این حوزه‌ها، در صدد توجیه تخصیص رقم‌ها برآمدند، اما این تلاش تاثیری بر نگاه انتقادی جامعه نسبت به این ارقام نداشت، در نتیجه بودجه‌های سال 1397 نسبت به سال گذشته با تغییرات محسوس همراه شده است و این تغییرات تا اندازه‌ای از کاهش سهم نهادهای مورد بحث خبر می‌دهد.

با وجود این تغییر همچنان خبر از تخصیص رقم‌های میلیاردی برای موسسه‌های تبلیغاتی به گوش می‌رسد و در مقابل جامعه نسبت به این عملکرد سازمان برنامه بودجه کشور نگاه متفاوت و حتی انتقادی دارد. بسیاری از افراد جامعه انتقال این بودجه به بازار کار و بخش خصوصی را عاملی در جهت بهبود اقتصاد پر مشکل ایران می‌دانند زیرا با توجه به اینکه اقتصاد زیر بنای رشد فرهنگی و اجتماعی است، اکنون رفع بحران‌های اقتصادی کشور در اولویت افراد جامعه قرار دارد.

**بودجه‌ها را برای کاهش بیکاری هزینه کنید
درباره این مسئله نظر بعضی از صاحبان کار و دانشجوها را جویا شده‌ایم. داوود که مدیریت سوپرمارکتی واقع در خیابان کریم‌خان زند را بر عهده دارد درخصوص انتقال بودجه نهادهای خاص به بازار کار نگاه مثبتی دارد و در این مورد می‌گوید: «در شرایطی که بسیاری از کالاها بنا به شرایط ضعیف اقتصادی، تحریم‌ها و نوسانات قیمت ارز با توجه به حجم بالای بیکاری و نیاز کشور به افزایش تولید داخلی، قطعا باید بودجه برخی نهادها وارد بازار کار شود زیرا تخصیص بودجه به نهادهای تبلیغاتی و فرهنگی صرفا به دکان بعضی افراد خاص تعلق می‌گیرد و ثمره مثبت ناشی از این رویکرد، شامل افراد کمتری در جامعه خواهد شد از این نظر که این نهادها تنها مخاطبان خاصی دارند».

او در ادامه همین موضوع توضیح می‌دهد: «وقتی بسیاری از کالاها به خاطر تحریم‌ها وارد کشور نمی‌شود، نیاز به بهبود بازار داخلی بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود و به همین دلیل حذف بودجه برخی نهادهایی که از راه‌های دیگری نیز کسب درآمد می‌کنند و نیاز به ارقام بالایی ندارند، تاثیر مناسبی بر اقتصاد کشور خواهد داشت. من حذف بودجه‌های اینچنینی را به کاهش آن‌ها ترجیح می‌دهم و امیدوارم این کار، کمکی برای اقتصاد کشوری که اکثریت آن اکنون جوان هستند در سال آینده باشد».

**بودجه در جهت تولیدات داخلی نوشته شود
نظر فرد شاغل در سوپر مارکت تا حد زیادی قابل پیش‌بینی است زیرا او هر روز با نبود کالاهای سابق بیش‌از‌پیش نیاز به تولید داخلی را درک می‌کند و شاهد کاهش قدرت خرید روزانه خانواده‌ها است. حال برای در نظر گرفتن اقشار مختلف جامعه نظر نوشین را به عنوان دانشجوی ارتباطات دانشگاه تهران مرکز درباره کاهش بودجه برخی نهادهای یادشده، می‌پرسیم. همچنین قابل پیش‌بینی است که نگاه یک دانشجوی رشته ارتباطات تا اندازه‌ای نسبت به تخصیص بودجه برای برخی نهاد‌های فرهنگی در صورت ایجاد شرایطی خاص، مثبت است اما او در راستای اهمیت ورود بودجه بیشتر به بازار کار تاکید دارد و آن را برای از بین بردن بیکاری بسیار مفید می‌داند.

این دانشجوی ارتباطات درخصوص تزریق بودجه برای رونق گرفتن بازار داخلی می‌گوید: «اگر این بودجه‌ها توسط برخی نهادها منجر به اشتغال‌زایی برای تعداد زیادی از افراد و به‌خصوص جوانان شود، اتفاق مثبتی است که می‌تواند باعث امیدواری جامعه شود اما با این حال رقم‌های بودجه برخی از نهادهای خاص باید نسبت به سال‌های گذشته کاهش یابد. همچنین بسیاری از این موسسه‌ها علاوه بر این بودجه، رقمی جداگانه برای تبلیغ و اجرای برخی همایش‌ها دریافت می‌کنند که به ‌نظر همین مبالغ برای ادامه فعالیت‌شان کفایت کند».

او درباره میزان نیاز جامعه امروز به چنین تغییراتی در زمینه بودجه اضافه می‌کند: «اگر مسئولان فعالیت این نهادها را برابر با رشد فرهنگ می‌دانند، باید در نظر بگیرند رشد بخش‌های خصوصی منجر به ارتقای بخش‌های دیگر جامعه نیز خواهد شد بنابراین سازمان برنامه و بودجه کشور باید در لحظه پر التهاب اقتصادی امروز، اولویت را به بهبود بازار کار داخلی اختصاص دهد».

نوشین در پایان با اشاره به نظرات مردم ادامه می‌دهد: «همان‌طور که از نظرهای برخی دوستان و دیگر مردم مشخص است، اولویت جامعه امروز حتی از دید اقشار فرهنگی، این است که بهتر است بودجه در جهت رشد اقتصاد و بازار نوشته و تخصیص داده شود.»

موضوع کاهش یا حذف ردیف‌های بودجه و اعمال نظارت بر این روند و چگونگی انجام آن و همچنین تغییرات بودجه سال 1398 را با یکی از نمایندگان مجلس در میان گذاشتیم. محمد حسینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در مورد بررسی بودجه سال آینده و به‌خصوص بودجه نهادهای مختلف می‌گوید: «در رابطه با بحث بودجه در حوزه‌های سلامت، عمران، فرهنگ و ... باید به اولویت‌ها، آسیب‌ها و اهداف اسناد بالادستی، این ارقام اختصاص یابد و البته سهم بودجه بخش‌های فرهنگی تنها حدود 4 درصد از کل بودجه کشور است. حال این رقم با توجه به صحبت مقام معظم رهبری درباره شبیخون فرهنگی، باید افزایش یابد. اینچنین فکر نکنید که انتقال این رقم به حوزه اقتصاد الزاما تاثیرگذاری بهتری دارد زیرا این ارقام به یک شخص تعلق نگرفته و عوامل مربوط به هر نهاد از این بودجه استفاده کرده و اشتغال‌زایی به همراه داشته است. با همه این مسائل موجود و اهمیت بخش فرهنگی، همکاران ما در مجلس سهم نهادهای تبلیغاتی و فرهنگی در بودجه‌بندی سال جاری را نسبت به سال 1396 تا حد زیادی کاهش دادند».

او در ادامه درباره چگونگی این کاهش و نظارت بر بودجه‌بندی ادامه می‌دهد: «‌در قانون بودجه سال 97 مقرر شد که رقم مربوط به این نهادها کاهش یابد و زیر مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار بگیرد. این وزارت نسبت به درخواست هر موسسه رقمی را صرفا در جهت فعالیت خاص و ذکر شده توسط درخواست کننده، پرداخت می‌کند. شیوه سابق در پرداخت بودجه‌ها را تغییر دادیم و تحت نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کمیته‌ای طراحی شده که برای درخواست هر نهاد به بررسی می‌پردازد. در این کمیته معاون وزارت ارشاد، نماینده‌ای از کمیسیون فرهنگی مجلس و فردی از سازمان برنامه و بودجه حضور پیدا می‌کنند و نسبت به درخواست‌ها رسیدگی و تصمیم‌گیری می‌شود».

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره میزان کاهش رقم بودجه تبلیغات فرهنگی اضافه می‌کند: «‌در حال حاضر رقم دقیقی را در ذهن ندارم اما در سال 1396 این رقم حدود دویست و سی میلیارد بوده که اکنون شاید تنها 30 میلیارد و با نظارت وزارت ارشاد به بخش تبلیغات و فرهنگ اختصاص داده‌ایم. ببینید به‌طور قطع در شرایطی که حقوق کارمندان به سختی پرداخت می‌شود ما مانند گذشته بودجه‌بندی نخواهیم کرد، اما در نظر بگیرید که نمی‌توان ناگهان بودجه برخی نهادها را به‌طور کامل حذف کرد. هر نهاد با توجه به بودجه سال‌های قبل برنامه‌ریزی‌هایی می‌کند و امکان حذف آن وجود ندارد، اما بودجه برخی نهادها با توجه به ضرورت فعالیت‌ها و تاثیرگذاری‌شان به تدریج کمتر می‌شود و به این طریق شرایط مساعدتری برای سایر بخش‌ها ایجاد خواهد شد».

حسینی در پایان بیان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند: «‌نیازهای اولیه اهمیت زیادی دارد اما فراموش نکنیم که فرهنگ را نمی‌توان نادیده گرفت‌ ولی با شیوه‌هایی در صدد تخصیص بهینه رقم‌ها شده‌ایم. در گذشته موسسه‌ها برای تهیه تجهیزات، رسیدگی به مکان فعالیت و هزینه‌های مختلف رقمی را مد نظر داشتند و امروز تنها برای برگزاری فعالیت‌های فرهنگی که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تایید شود رقم را دریافت می‌کنند».

http://www.RaheNou.ir/fa/News/52633/دوئل-فرهنگ-و-بازار-کار-در-بودجه-98
بستن   چاپ