راه ترقی
تعامل شایسته‌تر از تقابل
دوشنبه 3 دی 1397 - 8:44:23 AM
ایران
راه ترقی- ابراهیم بهشتی دبیر گروه سیاسی روزنامه ایران در یادداشتی در روزنامه ایران، نوشت: قانونگذاری و نظارت دو وظیفه اصلی مجلس است. این روزها اما ان قلت‌هایی در انجام این وظایف مجلس از سوی کارشناسان و خود نمایندگان مطرح می‌شود که البته منحصر به مجلس فعلی هم نیست. به اذعان بسیاری از کارشناسان، سیستم انتخاباتی مجلس از عوامل مهم تأثیرگذار در کاهش کارآمدی پارلمان شده است چنان‌که خروجی این سیستم انتخاباتی در غیاب نقش آفرینی احزاب، رقابت‌های منطقه‌ای و محلی همراه با وعده‌های غیر کارشناسی و غیر شده است مضاف بر اینکه در چنین سیستمی امکان پاسخ خواهی از منتخبان هم چندان میسر نیست.

طرح سؤال‌ها و استیضاح‌های پی در پی اگر چه در چارچوب وظایف قانونی مجلس انجام می‌شود اما نگرانی‌هایی را بوجود آورده است که از یک سو متوجه بهارستان و از سوی دیگر ناظر بر پاستور است. بیم آن می‌رود که استفاده بیش از حد و خارج از عرف استیضاح و سؤال، ابزار نظارتی مجلس را لوث کرده و آن را از حیز انتفاع خارج کند. بخصوص که بسیاری از این طرح‌ها عمدتاً معطوف به مسائل و مطالبات یا گلایه‌های منطقه ای و محلی است و ربط چندانی با مسائل کلان و ملی ندارد. آنهم در شرایطی که مردم با مشکلات عمدتاً معیشتی و اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند.

از سوی دیگر همین شرایط اقتضا می‌کند که مسئولان اجرایی بیش از پیش ذهن و وقت خود را روی راهکارها و اجرای تصمیمات ناظر بر برون رفت از این وضعیت متمرکز کنند بخصوص که اعمال فشارهای خارجی هم تشدید شده و در حقیقت مسئولان اجرایی بالاجبار باید در دو جبهه خارجی و داخلی درگیر باشند. حال در چنین شرایطی محاسبه این که هر طرح سؤال یا استیضاح و رفت و آمدهای متعدد وزرا به کمیسیون‌ها و صحن مجلس چقدر وقت آنها و همزمان مجلس را می‌گیرد کار چندان سختی نیست.

از سوی دیگر این مهم هم قابل انکار نیست که نمایندگان محترم مجلس هم در مواجهه با تقاضاهای مردم در حوزه‌های انتخابیه – که این روزها حتماً دوچندان هم شده است- تحت فشار افکار عمومی هستند و تلاش دارند با استفاده از ابزارهای در اختیار برای تحقق آن مطالبات به وزرای مرتبط فشار بیاورند. اما قاعدتاً آنچه مفید به فایده خواهد بود نتیجه این اعمال فشارها با توجه به امکانات و مقدورات موجود است. بیراه نیست که برخی نمایندگان تأکید دارند در این شرایط جابه‌جایی وزرا هم چه بسا توفیری به همراه نداشته باشد. با این وصف راه حل شایسته‌تری که به نظر می‌رسد تعامل و همکاری است. درک صحیح انتظارها، اختیارات و مقدورات از هر دو سو انتظار بیراهی نیست.

بدون تردید تعامل،جایگزین بهتری برای تقابل است و منطق تعامل هم بر پیگیری مطالبات در حد مقدورات و عدول از خواسته‌های حداکثری است. خوشبختانه با وجود برخی اصرارها از سوی تعدادی از نمایندگان بر تداوم رویکرد تقابلی با دولت و دمیدن بر افزایش انتظارات بدون توجه به واقعیات، کلیت مجلس با چنین رویکردی همراهی ندارد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/52713/تعامل-شایسته‌تر-از-تقابل
بستن   چاپ