راه ترقی
نگاهی آماری به دیدارهای نخست ایران در تاریخ جام ملت های آسیا؛ شروعی امیدوار کننده
یکشنبه 16 دی 1397 - 3:20:14 PM
آریا
راه ترقی- به نظر نمی‌رسد یمن بتواند برای شاگردان کارلوس کی‌روش در بازی اول مشکل‌آفرین شود. فوتبال ایران 3 دوره‌ی پیاپی موفق شده قهرمان جام ملت‌های آسیا شود. نکته‌ی جالب در مورد این 3 دوره این است که در هر 3 دوره تیم ملی ایران بازی اول خود را با نتایج مشابه 2 بر صفر به پیروزی رسیده است.
تیم ملی فوتبال ایران فقط یکبار بازی اول خود در جام ملت‌های آسیا را به حریف خود باخته است. تنها باخت ایران در بازی اول، به جام ملت‌های آسیای سال 1996 امارات بر می‌گردد. تیم ملی در آن دوره از رقابت‌ها با هدایت محمد مایلی‌کهن در بازی اول به مصاف عراق رفت و بازی را با نتیجه‌ی 2 بر یک به حریف خود واگذار کرد. بعد از آن شکست به تیم ملی شوک خوبی وارد شد و شاگردان مایلی‌کهن دو برد به یادماندنی مقابل عربستان و کره جنوبی بدست آوردند. ملی‌پوشان فوتبال کشورمان بعد از پیروزی 3 بر یک مقابل تایلند، عربستان را با 3 گل شکست دادند و در بازی مرحله‌ی یک چهارم نهایی خود هم با نتیجه‌ی 6 بر 2 در روزی که علی دایی 4 گل برای تیم ملی به ثمر رساند، از سد کره جنوبی گذشتند. شاگردان مایلی‌کهن بعد از شکست مقابل عربستان در بازی نیمه نهایی در ضربات پنالتی، در نهایت با پیروزی در ضربات پنالتی مقابل کویت در بازی رده بندی، به مقام سوم جام ملت‌های آسیا رسیدند.
ایران در اولین حضورش در جام ملت‌های آسیا در سال 1968، با 2 گل همایون بهزادی و علی جباری هنگ‌کنگ را شکست داد. در دومین حضور تیم ملی در رقابت‌های جام ملت‌های آسیا در سال 1972، کامبوجی‌ها بودند که با دو گل حسین کلانی و صفر ایرانپاک به ایران باختند. آخرین قهرمانی ایران در جام ملت‌های آسیا هم در سال 1976 در تهران بدست آمد که در آن دوره از رقابت‌ها، تیم ملی با دو گل ناصر نورایی و حسن روشن از سد عراق گذشت. بعد از سه دوره‌ی پیاپی که تیم ملی فوتبال ایران جام ملت‌های آسیا را با برد آغاز کرد، در جام ملت‌های آسیای 1980 کویت، ایران نتوانست بازی اول خودش را ببرد. در آن دوره از رقابت‌ها تیم ملی در بازی اول خود به مصاف سوریه رفت که دو تیم در نهایت به تساوی بدون گل رضایت دادند. تیم ملی ایران در نهایت در آن دوره از رقابت‌های جام ملت‌های آسیا، با پیروزی 3 بر صفر مقابل کره شمالی در بازی رده بندی بعد از 3 دوره قهرمانی به مقام سومی جام ملت‌های آسیا رسید.
بعد از توقف ایران در اولین بازی خود در جام ملت‌های آسیا 1980، تیم ملی در 3 دوره‌ی بعدی این رقابت‌ها موفق شد بازی اول خود را با پیروزی پشت سر بگذارد. تیم ملی در جام ملت‌های آسیا  در سال 1984 موفق شد در بازی اول خود با سه گل حمید علیدوستی، شاهرخ بیانی و ناصر محمدخانی از سد امارات بگذرد. در جام ملت‌های آسیا در سال 1988، تیم ملی در بازی اول خود با 2 گل کریم باوی و فرشاد پیوس موفق شد از سد قطر بگذرد. در جام ملت‌های آسیای سال 1992 که در ژاپن برگزار شد و تیم ملی ایران نتوانست از گروه خود به مرحله‌ی بعدی جام صعود کند، شاگردان علی پروین در تیم ملی در بازی اول خود با دو گل فرشاد پیوس و زنده‌یاد سیروس قایقران از سد کره شمالی گذشتند.
در جام ملت‌های آسیا در سال 2004 تیم ملی همراه با برانکو ایوانکوویچ در بازی اول خود 3 بر صفر از سد تایلند گذشت. در آن دوره از رقابت‌ها، ایران برای آخرین بار موفق شد به نیمه نهایی جام ملت‌های آسیا صعود کند و در نهایت هم به مقام سوم رسید. در جام ملت‌های آسیا 2007 تیم ملی همراه با امیر قلعه‌نویی در بازی اول خود بعد از اینکه روی اشتباه رحمان رضایی، رضایی دروازه‌ی خودمان را باز کرد، به بازی برگشت و موفق شد توسط سید جلال حسینی و جواد کاظمیان به گل برسد و ازبکستان را با نتیجه‌ی 2 بر یک شکست دهد. در جام ملت‌های آسیای سال 2011 تیم ملی در بازی اول خود به مصاف عراق قهرمان دوره‌ی گذشته رقابت‌ها رفت. در آن دوره هم مانند دوره‌ی قبلی جام ایران ابتدا در بازی اول از حریف خود گل خورد و بعد از آن به بازی برگشت و موفق شد با نتیجه‌ی 2 بر یک با گل‌های غلامرضا رضایی و ایمان مبعلی از سد عراق بگذرد. در جام ملت‌های آسیای سال 2015، تیم ملی با هدایت کارلوس کی‌روش در اولین بازی خود با دو گل احسان حاج‌صفی و مسعود شجاعی، موفق شد بحرین را شکست دهد. شاگردان کی‌روش با وجود 3 بردی که در مرحله‌ی گروهی بدست آوردند، در نهایت با شکست مقابل عراق در ضربات پنالتی از رسیدن به نیمه نهایی باز ماندند.
تیم ایران با ترکیبی از بازیکنان جوان و باتجربه در تمامی خطوط خود پا به کشور امارات و هفدهمین دوره آن گذاشته است. سردار آزمون از بازیکنان موفق ایران در جام ملت های دوره قبل در کشور استرالیا محسوب می شود که درخشش خاصی در آن بازی ها داشت. سردار در آن زمان به یکی از محبوب ترین بازیکنان ایران تبدیل شد، اما رفته رفته به دلیل رفتارهایش باعث شد مورد انتقاد هواداران تیم ملی قرار گیرد. وی پس از جام جهانی 2018 با تصمیمی احساسی از تیم ملی خداحافظی کرد که باعث خشمگین شدن فوتبال دوستان ایران شد، اما در نهایت با وساطت کی روش وی دوباره به تیم ملی بازگشت. حضور سردار آزمون را به نوعی می توان در چیدمان های مختلف تیم ملی در پست مهاجم، قطعی دانست. مهدی طارمی از جمله بازیکنانی است که کی روش به سبک بازی او اعتقاد ویژه ای دارد. طارمی بازیکن پا به توپی بوده که اگر روز خوبش باشد، می تواند بسیار زهردار ظاهر شده و شانس برد تیم ملی را افزایش دهد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/54344/نگاهی-آماری-به-دیدارهای-نخست-ایران-در-تاریخ-جام-ملت-های-آسیا؛-شروعی-امیدوار-کننده
بستن   چاپ