راه ترقی
استمرار قیام عاشورا با روشنگری حضرت زینب(س)
شنبه 22 دی 1397 - 9:25:16 AM
ایرنا
راه ترقی- از ابتدای تاریخ حیات بشر، بانوان تاریخ ساز و بزرگی بوده اند که همدوش مردان بر تحولات اجتماعی و سیاسی تاثیر نهاده اند. در تمدن غنی اسلامی نیز ضمن سفارش بر جایگاه تربیتی زنان در خانواده ها بر حضور و ظهور در صحنه ها و میدان های اجتماعی این قشر از جامعه هم تاکید شده است و غفلت از آنها به عنوان نیمی از پیکره اجتماع، آثار و پیامدهای جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.

تاریخ پرفراز و نشیب اسلام، روایتگر ایثار و جانفشانی بانوان بسیاری است که در پیشبرد قافله تمدن و بقای فرهنگ اسلامی در برهه های حساس و سرنوشت ساز با بینشی عمیق و با تشخیص مسیر حق از باطل، حماسه های فراوانی آفریده اند تا از غلتیدن آموزه ها و آیین های انسان ساز اسلام به ورطه انحراف و کج فهمی، جلوگیری کنند در این میان حضرت زینب(س) اسوه صبر و پایداری بود که در پرتو نهضت بزرگ عاشورا و تحت تعالیم سیدالشهدا(ع)، پرچم پرافتخار قیام کربلا را به اهتزاز درآورد تا بدین وسیله از تحریف این حماسه به وسیله دشمنان جلوگیری کند.

پنجم جمادی الاول سالروز میلاد حضرت زینب(س) را روز پرستار نامیدند، بزرگ پرستار نهضت حسینی(ع) که عهده دار پرستاری و مراقبت از امام سجاد(ع) و دیگر خاندان اهل بیت (ع) بود و ضمن انجام دادن رسالت مهم و ترویج اسلام از رسوا ساختن حقایق کربلا غافل نماند. نامگذاری «روز پرستار» فرصتی ارزشمند است تا به دغدغه های پرستارانی که لحظه های زندگی خویش را با بیمارانی تقسیم می کنند و واژه صبر و ایثار را معنا می بخشند، پرداخته شود.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت فرارسیدن سالروز میلاد حضرت زینب(س) و روز پرستار با «محمود عمیدی» پرستار بالین کار و عضو شورای مرکزی خانه پرستار به گفت و گو پرداخت.

** پیشگیری؛ مهمترین رسالت پرستاران
روز پرستار، فرصتی مناسب است تا به دغدغه های بسیار این قشر از جامعه پرداخته شود. پرستاران در پروسه درمان نقشی کاملا آشکار را عهده دار هستند. یکی از وظایف مهم پرستاران ارایه خدمات مراقبتی به 2 صورت مستقل و مشارکتی با دیگر کادرهای درمان به خصوص پزشکان را دربرمی گیرد، پرستاران در تمام سیستم بهداشت و درمان نقش محوری و اساسی به خصوص در مسیر پیشگیری دارند. اصل اساسی پرستاران در کشورهای پیشرفته آن است که پرستار باید به طوری در پروسه بهداشت به‌کارگیری شود که مردم را از مخاطرات سلامتی خود آگاه سازد.

شکل زندگی امروزه مردم به گونه ای است که آنها را به سمت بیماری های مختلف هدایت می کند و افزایش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی که افراد را به صورت ناگهانی دچار مرگ ناگهانی می کند، نیز از این مساله نشات می گیرد. پرستاران در این زمینه می‌توانند با آگاهی بخشی و ارتقای سطح دانش مردم نقشی پیشگیرانه را ایفا کنند اما در ایران این وظیفه مهم پرستاران مغفول مانده است. در حالی که پرستاران می توانند با ارتقای سطح دانش فردی و افزایش بهداشت اجتماعی آموزش و مداخله مستقیم از شیوع بیماری های بسیاری در سطح جامعه مانند دیابت و دیگر بیماری های واگیر و غیرواگیر پیشگیری کنند در حال حاضر به خاطر کمبود موجود، وزارت بهداشت به جای رویکرد بهداشتی، بیشتر رویکرد درمانی دارد، چراکه در بخش درمان سرمایه و پول می چرخد اما در بحث بهداشت پیشگیری از بیماری ها مورد توجه قرار می گیرد و در این میان تعارض منافع به وجود می آید. به این دلیل که مدیران ارشد وزارت بهداشت به جامعه پزشکی تعلق دارند، پس تصمیم‌گیر، تصمیم‌ساز و تعیین کننده تعرفه های پزشکی، پزشکان هستند و در مجلس نیز کمیسیون بهداشت را پزشکان تشکیل می‌دهند، مساله پیشگیری معمولا مورد بی مهری قرار می گیرد.

وظیفه دیگر پرستاران پیشگیری از گسترش بیماری و پیشرفت عوارض بیماری به شمار می رود و پرستار تلاش می کند تا از گسترش بیماری فرد به دیگران و همین طور گسترش عوارض در فرد جلوگیری به عمل آورد جایگاه پزشک و پرستار در عرض یکدیگر قرار دارد و این 2 مکمل یکدیگر هستند به عنوان مثال امکان دارد پزشکی تجویز اشتباهی کرده باشد، پرستار وظیفه دارد تا با تذکر به پزشک از وارد شدن آسیب به بیمار جلوگیری کند به همین علت گفته می شود که پرستار وکیل مدافع بیمار است.

** پرستاری و مراقبت های تخصصی
اقدامات درمانی و مراقبت های تخصصی پرستاری از دیگر وظایف پرستاران به شمار می رود و پرستاری، کاری کاملاً تخصصی محسوب می شود. بیماران باید مراقبت های بهداشتی را از افراد متخصص و در زمان درست و با هزینه مناسب دریافت کنند و این مهم به سادگی با تحقق و توجه به وظایف پرستاری محقق خواهد شد. امروزه در بیمارستان ها با کمبود شدید پرستار در بخش پرستاران به کار گرفته شده، مواجه هستیم. در تهران، مراکز درمانی وجود دارند که 40 بیمار به 2 پرستار سپرده می شود، در حالی که پرستاران بیکاری بسیاری هستند که می توان از ظرفیت آنها بهره برد. نقش پرستار همچنین بازتوانی و بازگرداندن حداکثر توان بیمار است تا بیمار هنگام مرخص شدن از بیمارستان، بیشترین توان را داشته و پس از مرخص شدن از بیمارستان به مراجعه دوباره نیاز نداشته باشد. کارهایی که به وسیله پرستاران انجام می شود، کارهایی تخصصی هستند که از کیفیت بسیار خوبی برخوردارند و هزینه ها هم کاهش می یابد.

**اجرای قوانین؛ مهمترین دغدغه پرستاران
مهمترین دغدغه ای که سال ها، قشر پرستاران با آن دست به گریبان بودند، اجرای قانون است و پرستاران چیزی فراتر از اجرای قانون نمی خواهند و اگر قوانینی که در مجلس در مورد نظام سلامت و پرستاری تصویب شده اند، اجرا شوند، بسیاری از مشکلات پرستاران حل خواهد شد به عنوان مثال در 1368 خورشیدی برپایه مصوبه هیات دولت، پرستاری جزو مشاغل سخت شناسایی شد اما این قانون با وجود گذشت سالیان، اجرایی نشده است. به همکاران اتاق عمل و هوشبری، سختی کار درجه یک داده اند در حالی که این همکاران با عوامل خطرزایی مانند گازهای بیهوشی و عوامل عفونی روبه رو هستند یا قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری اگر اجرایی شود، بسیاری از مشکلات بیمه ها و مردم برطرف خواهد شد، چون که هزینه ها به شدت کاهش می یابند. مثلا در بخش زایمان طبیعی اگر یک ماما، زایمان طبیعی را انجام دهد، هزینه آن به یک پنجم کاهش می یابد.

قانون ارتقای بهره وری مصوب 1388 نیز از دیگر قوانین محسوب می شود که ناقص اجرا می شود اگر این قوانین اجرا شود یک رضایتمندی خوبی در جامعه پرستاری ایجاد می شود و حس بی عدالتی که در نظام سلامت وجود دارد، کم خواهد شد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/54723/استمرار-قیام-عاشورا-با-روشنگری-حضرت-زینب(س)
بستن   چاپ