راه ترقی
بررسی شیوه نامه‌های انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
دوشنبه 6 اسفند 1397 - 10:17:28 AM
ایرنا
راه ترقی- پانزدهمین نشست کمیسیون قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به ریاست وزیر ارشاد و با حضور اعضای کمیته راهبردی و دیگر اعضای کمیسیون این قانون برگزارشد که طی آن اعضای این کمیسیون دوشیوه نامه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات بنگاه‌های اقتصادی عمومی و انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات تشکل‌های مردم نهاد را بررسی کردند.
براساس گزارش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دوشیوه نامه بررسی شده پیش از طرح دراین کمیسیون در جلسات کارشناسی با حضور نمایندگان مرتبط تدوین شده بود.
در ادامه این نشست هریک از اعضای حاضر نکاتی را درباره قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات بیان کردند.

** قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در یک نگاه
 «قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات» در سال ٨٨ پس از چند نوبت رفت‌ و برگشت بین نهادهای قانونگذاری کشور در نهایت ابلاغ شد اما اجرای این قانون و تدوین آیین‌نامه‌های آن تا زمان روی کارآمدن دولت حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری به تعویق افتاد.
آذرماه ١٣٩٥بود که منشور120ماده ای حقوق شهروندی درهمایش قانون اساسی و حقوق ملت رونمایی شد. این منشور سرلوحه سیاست داخلی دولت دوازدهم قرار گرفت و رئیس‌ جمهوری هم خود را مکلف کرد که هر ساله گزارش پیشرفت‌ها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی را به ملت ارائه دهد و در صورت نیاز، منشور را روزآمد کند.
از سال ٩٦ سامانه‎ای اینترنتی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد شد تا همه شهروندان بتوانند به اطلاعات طبقه‎بندی نشده دولتی، دسترسی داشته باشند.

** تاکید دولت تدبیر و امید بر شفاف سازی
آنچه مسلم و مورد تاکید دولت تدبیر و امید است در واقع موضوع شفاف سازی امور و مجموعه اقدامات، فعالیت‌ها، درآمد و هزینه کردها و به طور کلی امور مالی همه دستگاه‌ها برای مردم است که با جدیت پس از تصویب و ابلاغ این قانون دنبال شده است.
از سویی نیز دولت‌های یازدهم و دوازدهم اجرا و عمل به این قانون و پیوستن همه دستگاه‌های اجرایی به آن را گامی در جهت تحقق حقوق شهروندی دانسته و بر اجرایی و عملیاتی شدن این مهم تاکید دارند.
تاکنون نیز دو کنفرانس و همایش عمومی با حضور بسیاری از اعضای کابینه دولت برگزار و ضمن تشریح گزارش عملکرد و اقدامات انجام گرفته در راستای تحقق منشور حقوق شهروندی، مسائل را شفاف و کامل در اختیار افکار عمومی قرار داده اند.
مهم این است که در تحقق منشور حقوق شهروندی، همگان به میدان آمده و خلاهای موجود را با پیوستن به سامانه قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات پر کرده و پل ارتباط خود با مردم را از این طریق مستحکم تر حفظ کنند.

** قانون انتشار کیمیایی در حل مسائل و مشکلات کشور
طراحی و تصویب قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در واقع نه ‌تنها دارویی در مبارزه با فساد بلکه کیمیایی در حل بخش عمده ای از مسائل و مشکلات کشور و پاسخ به ابهامات و سوالات آحاد مردم به شمارمی آید که گام نهادن در این مسیر، همدلی و همراهی همگان را می طلبد.
قانون فوق مشتمل بر 23 ماده و هفت تبصره است که سال 87 درمجلس شورای اسلامی تصویب و در 31 مرداد 88 از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام با الحاق یک تبصره ذیل ماده (10) موافق با مصلحت نظام تشخیص داده شد.

** پیوستن 547 دستگاه اجرایی به سامانه قانون انتشار
آیین نامه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات نیز بلافاصله پس از تصویب و نهایی شدن این قانون توسط معاون اول ریاست جمهوری برای اجرا به دستگاههای اجرایی کشور ابلاغ شد.
نزدیک به 18ماه از راه اندازی سامانه انتشار و دسترسی آزاد می گذرد و در طول این مدت تعداد ٥٤7 دستگاه به صف اجرای این قانون مترقی در کشور پیوسته اند.
از زمان راه اندازی سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات تاکنون، تعداد ١٠٠٩ سند بر روی سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات منتشر شده است.

** پاسخگویی به بیش از 6 هزار درخواست مردمی
تعداد ٦ هزار و ٩٧٧ درخواست، تاکنون از سوی مردم در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به ثبت رسیده که به ٦ هزار و ١٧٠ درخواست پاسخ داده شده است، بطور کلی میانگین پاسخگویی به درخواست های مردمی ٨٤ درصد بوده است.
مردم می توانند با مراجعه به نشانی foia.iran.gov.ir درخواست‌های خود را نسبت به دستگاه‌های اجرایی عضو این قانون و سامانه مربوطه ثبت کنند.
همچنین برای دریافت جزئیات کامل گزارش به نشانی پایگاه اطلاع رسانی https://foia.farhang.gov.ir بخش وضعیت پاسخگویی دستگاه‌ها در سامانه مراجعه کنند.

** اعضای کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
به منظور حمایت از آزادی اطلاعات و دسترسی همگانی به اطلاعات موجود در مؤسسات عمومی و خصوصی که خدمات عمومی ارائه می‌دهند، تدوین برنامه‌های اجرایی لازم در عرصه اطلاع‌رسانی، نظارت کلی بر حسن اجرا، رفع اختلاف در چگونگی ارائه اطلاعات موضوع این قانون از طریق ایجاد وحدت رویه، فرهنگ سازی، ارشاد و ارائه نظرات مشورتی، کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به دستور رئیس‌جمهوری با ترکیب وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (رئیس کمیسیون)، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات یا معاون ذی‌ربط، وزیر اطلاعات یا معاون ذی‌ربط، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح یا معاون ذی‌ربط، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور یا معاون ذی‌ربط، رئیس دیوان عدالت اداری، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات کشور تشکیل شده است.
حسام الدین آشنا، یونس شکرخواه، باقر انصاری، محسن اسماعیلی، حسن نمکدوست، علیرضا معزی، رضا باقری اصل و سیدحسن میردامادی نیز اعضای کمیته راهبردی این کمیسیون هستند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/60661/بررسی-شیوه-نامه‌های-انتشار-و-دسترسی-آزاد-به-اطلاعات
بستن   چاپ