راه ترقی
سفر روحانی به عراق؛ فصل جدیدی در مناسبات تهران - بغداد
سه شنبه 21 اسفند 1397 - 10:02:08 AM
ایرنا
 راه ترقی- چهار ماه از سفر برهم صالح رییس جمهوری عراق به تهران نگذشته که حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی همتای عراقی خود روز گذشته (دوشنبه 20 اسفند97) عازم بغداد شد.
گسترش همکاری های دو جانبه مورد علاقه تهران و بغداد و افزایش مشارکت در تحولات منطقه ای از مهم ترین برنامه های سفر دکتر روحانی به عراق است.
دکتر روحانی پیش از عزیمت به بغداد از ضرورت افزایش مبادلات تجاری ایران و عراق تا سقف 20 میلیارد دلار سخن گفت، مبادلاتی که در حال حاضر ارزش آن به حدود 12میلیارد دلار می رسد.
روابط ایران و عراق نه فقط از منظر دیرینگی و مشترکات تاریخی، فرهنگی و اجتماعی، بلکه به رسم همسایگی و همجواری از لحاظ مصالح ملی و منطقه ای، روابط خاص، ویژه و منحصر به فرد است؛ مبادلات دو همسایه در حوزه انرژی و تبادل برق، گاز، فرآورده های نفتی و همچنین فعالیت های دو کشور در زمینه های اکتشاف و استخراج نفت و اتصال راه آهن دو کشور از سمت غرب و جنوب، موید عمق روابط اقتصادی دو کشور است.
شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص اهمیت این سفر در گفت و گو با ایرنا به جایگاه و نقش راهبردی مناسبات تهران و بغداد، ضرورت توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو کشور تاکید کردند.

** مناسبات ایران و عراق در یازده ماه اخیر بالاترین سطح بوده است
حشمت الله فلاحت پیشه رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره سفر رییس جمهوری گفت: سفر روحانی به عراق سفر خوبی است و براساس برآوردی که در کمیسیون امنیت داشتیم بالاترین سطح گسترش مناسبات در میان کل مناسبات خارجی ایران در 11 ماه اخیر بین ایران و عراق شکل گرفته بنابراین طبیعی است که در سطح سران سفرهای بیشتر داشته باشیم.
وی ادامه داد: همزمان با این گسترش یک سری اختلافات جدی سنتی، استحکامات و زیرساخت های ترانزیتی و مرزی، رفت و آمد تجار و بازرگان و مردم و زائران که همه نیازمند توافق و امضا در راس سران است.
نماینده مردم اسلام آباد غرب در مجلس تصریح کرد: امیدوارم دستاورد سفر رییس جمهوری به عراق بازگشایی چند مرز عمده با این کشور مثل مرز خسروی، چیلا و چنگوله و تقویت بازارچه های مرزی و اتصال مرزها از شلمچه و خسروی از طریق راه آهن و اتوبان باهم باشد .

** سفر رییس جمهوری به عراق نقطه عطفی در مناسبات دوکشور است
علیرضا رحیمی نماینده مردم تهران در مجلس هم درباره سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به عراق اظهارداشت: مناسبات ایران و عراق راهبردی در حوزه همسایگان است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در تضعیف و سرکوب تروریسم در منطقه، تامین امنیت منطقه و صلح منطقه نقش محوری ایفا کرده به علاوه مناسبات اقتصادی ما با عراق یک مناسبات رو به رشد و استراتژیک است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: مهم تر از اینها زمینه فرهنگی که بین دو ملت هم به صورت تاریخی و هم به صورت مذهبی وجود دارد، ایجاب می کند که جلوی رخنه و تضعیف مناسبات را در روابط گرفت.
فلاحت پیشه همچنین گفت: سفر روحانی با توجه به خروج آمریکا و داعش از عراق یک سفر بسیار مهم در منطقه و نقطه عطفی در مناسبات ایران و عراق به شمار می آید.

** اختلافات میان کشورهای اسلامی منطقه با نقش‌آفرینی ایران و عراق قابل حل است
ابوالفضل حسن‌بیگی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هم درباره اهمیت سفر رییس جمهوری به عراق اظهارداشت: توجه به ارتباطات تاریخی ایران و عراق نشان می‌دهد هرگاه این دو کشور به یکدیگر نزدیک می‌شدند، بلوک شرق و غرب جنگی را میان دو کشور شعله‌ور می‌کردند تا از این ارتباطات جلوگیری کنند.
وی ادامه داد: اکثریت جمعیت در دو ملت شیعه هستند و وجود ائمه اطهار (ع) و عتبات عالیات در دو کشور از نقاط مشترکی است که تمایل به برقراری ارتباط میان دو ملت را افزایش می‌دهد. همچنین ارتباط اقتصادی دو کشور همواره در جریان بوده است.
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: دو کشور مسلمان ایران و عراق همواره ارتباطات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با یکدیگر داشته‌اند به همین دلیل در مقطعی که داعش به عراق حمله کرد، ارتباطات راهبردی، امنیتی و نظامی هم میان دو کشور تقویت شد و شاهدیم که ملت و دولت‌های دو کشور کنار یکدیگر به مقابله با تروریست‌ها پرداختند و در بیرون راندن آمریکایی‌ها از عراق با یکدیگر همکاری کردند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: کشورهای منطقه امروز به قدرت جمهوری اسلامی در بعد نظامی و دفاعی دلگرم هستند چرا که ایران کشوری است که در بعد ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک در منطقه جایگاه نخست را داراست و می‌تواند یاور ملت‌های مظلوم باشد.
حسن بیگی خاطرنشان کرد: دو کشور ایران و عراق در بعد انرژی جایگاه دوم و سوم بین‌الملل را دارند و می‌تواند در این زمینه نقش ایفا کنند.
وی یادآور شد: امروز مردم و مقام‌های عراقی دست هم‌یاری و نیاز به سمت جمهوری اسلامی ایران دراز کرده‌اند. از سوی دیگر اختلافات کوچکی که میان کشورهای اسلامی به‌وجود آمده با نقش‌آفرینی و همراهی دو کشور ایران و عراق می‌‌تواند حل و فصل شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: با توجه به سفر اخیر بشار اسد به ایران و اهمیت بازسازی سوریه، تهران و بغداد می‌توانند در این زمینه مؤثر باشند و اجازه ندهندبیگانگان تحت عنوان بازسازی، مجدداً در منطقه جاپا باز کنند و در نمای رحمت، خنجر بر شکم مردم این کشورها بزنند.

** عراق ظرفیت بسیار خوبی برای بازار صادرات ایران است
همچنین مرتضی صفاری‌نطنزی نماینده مردم نطنز و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اهمیت سفر دکتر روحانی به عراق گفت: تهران و بغداد بیشترین اشتراکات را در حوزه‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و دینی دارند. در سال‌های اخیر به لحاظ تعاملات اقتصادی هم بالاترین حجم را بین کشورهای همسایه با عراقی‌ها داشتیم چرا که عراق ظرفیت بسیار خوبی در حوزه صادرات ایران دارد.
وی افزود: مرز مشترک طولانی، شیعه بودن اکثریت دو ملت و تعاملات تاریخی از عناصری است که پیوند میان دو کشور را ناگسستنی کرده است.
وی با بیان این که کشور در شرایط ویژه‌ای قرار دارد، تعامل با همسایگان بهترین راه برای تقویت حوزه اقتصاد کشور است، گفت: سفر رییس‌جمهوری به عراق از بعد همکاری‌های دو جانبه و منطقه‌ای و هم در حوزه مسائل بین‌الملل حائز اهمیت است.
صفاری‌نطنزی خاطرنشان کرد: ایران و عراق در تحولاتی که در سال‌های اخیر در منطقه‌ رخ داد جایگاه محکمی دارند، دو کشور در جبهه مقاومت دارای جایگاه ویژه‌ای هستند و این رفت‌وآمدها در مباحث منطقه‌ای که سعودی‌ها راه انداخته‌اند بدون پیام نخواهد بود.
وی با بیان این که سفر مقام‌های عالی‌رتبه دو کشور در شرایط پس از داعش نشان‌دهنده برقراری امنیت کامل در عراق است، گفت: چنین سفرهایی می‌تواند بخشی از ظرفیت موجود میان دو کشور را به ‌صورت عملیاتی و نقد درآورد و این ظرفیت‌ها را قابل بهره‌برداری کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در شرایطی که آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند ایران را در تحریم نگه دارند این سفر برای حذف مسائل تحریم از پیرامون کشور تأثیرگذار است.

** توسعه روابط با همسایگان از سیاست های جمهوری اسلامی ایران است
محمدجواد جمالی‌نوبندگانی نماینده مردم فسا و دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اهمیت سفر رییس جمهوری به عراق گفت: اکنون که تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تشدید می‌شود و با توجه به تهدیدهای مطرح‌شده از طرف ترامپ علیه دو کشور ایران و عراق، همسایگان آبی و خاکی به‌ عنوان مؤلفه‌های قدرت برای ایران مطرح هستند.
وی افزود: توسعه روابط با همسایگان در سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران از جایگاه ویژه‌ای برخوردار و عراق در میان این ویژگی‌ها از درجه اهمیت بیشتری برخوردار است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران مرزهای بسیار طولانی با عراق دارد و از لحاظ فرهنگی ارتباطات بسیار نزدیکی میان دو ملت برقرار است بنابراین بعد از سقوط رژیم صدام بار دیگر میان دو کشور روابط خوبی شکل گرفت، به‌گونه‌ای که این ارتباطات به اندازه ارتباطات کل اتحادیه اروپاست که امید می‌رود در آینده ای نزدیک به دو برابر افزایش یابد.
جمالی‌ یادآور شد: گسترش روابط دو کشور ایران و عراق باعث شده فضای بسیار مطلوبی داشته باشیم و به‌طور حتم سفر رییس‌جمهوری هم به بغداد موفقیت‌‌آمیز خواهد بود و در آینده نزدیک روابط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران و عراق گسترش می یابد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/61420/سفر-روحانی-به-عراق؛-فصل-جدیدی-در-مناسبات-تهران---بغداد
بستن   چاپ