راه ترقی
چهارشنبه سوری، شبی شاد اما پر التهاب
دوشنبه 27 اسفند 1397 - 2:48:31 PM
ایرنا
راه ترقی- چهارشنبه سوری به عنوان یکی از آئین های استقبال از سال نو در گذشته بر پایه شادی و جمع شدن خانواده ها و دوستان در کنار یکدیگر بود اما امروزه این آیین با مدرن شدن جامعه دچار تحریف و در مواردی بیشتر تبدیل به رسومی همراه با آفت جان شده است.
در سال های اخیر چهارشنبه سوری از اصل خود که تقویت شادی و نشاط، صلح، همدلی و دوستی است فاصله گرفته و با واژه هایی همچون خطر، ترس و انفجار همراه شده است.
امروزه آئین هایی مانند چهارشنبه سوری که بساط شادی را فراهم می کرد تبدیل به دلهره، اضطراب، تشویش و نگرانی شده است.
جوانان امروز در چهارشنبه سوری به جای آنکه در کنار خانواده جمع شوند و شروع سال جدید و واپسین روزهای سال را جشن بگیرند هرکدام با دوستان خود در گوشه ای از شهر مشغول ترقه و نارنجک بازی هستند.
استفاده از ترقه و برخی اوقات بمب های دست ساز گاه آسیب های دائمی به افراد می زند و گاه حریف خود را برای همیشه خاک می کند.
ترقه بازی بزرگ و کوچک نمی شناسد و گاه جبران خسارت های آن به قیمت جان یک دردانه مادر تمام می شود.
چهارشنبه سوری از آئین های کهن به عنوان فرصتی برای تحکیم و افزایش شادی و دوستی نیازمند اقناع ، آگاهی بخشی و مدیریت درست است تا بتوان آن را به فرهنگی برای همبستگی و یکپارچگی ملت تبدیل کرد.
به گزارش ایرنا، سال گذشته حوادث چهارشنبه سوری 443 مصدوم و چهار کشته در کشور برجا گذاشت و در استان سمنان نیز سال گذشته 19 تن مصدوم شدند که از این تعداد 18 تن به صورت سرپایی مداوا و یک پیرمرد 60 ساله به دلیل آسیب دیدگی از ناحیه چشم در بیمارستان معتمدی گرمسار بستری شد.

**چهارشنبه سوری و چشم نگران مادر
فاطمه آقاجانی مادری که فرزندش در حادثه چهارشنبه سوری سال گذشته مصدوم شد گفت: چهارشنبه سوری در گذشته بهانه ای برای دورهمی، خنده و شادی بود اما امروز به یک واهمه تبدیل شده است.
وی ادامه داد: چهارشنبه سوری برای خانواده هایی چون ما که فرزند در سن نوجوانی داریم یک ژانر وحشت است چرا که فرزندان در این سنین احساس استقلال دارند و کمتر می توان آنها را نسبت به خطرهای چهارشنبه سوری توجیه کرد.
وی اظهار داشت که فرزندش در چهارشنبه سوری سال گذشته در اثر ترقه بازی و استفاده از مواد منفجره دست ساز دچار سوختگی شد و تمام 13 روز عید درگیر درمان و پزشک بودند.
آقاجانی تصریح کرد: رسانه و مدرسه به دلیل اثرگذاری بر قشر جوان و نوجوان جامعه نقش مهمی در کاهش حوادث چهارشنبه سوری دارند.
‌وی اضافه کرد: بر اساس باورهای فرهنگی، کارکرد آیین چهارشنبه سوری باید دور ریختن کینه ها و دشمنی ها، ایجاد آشتی، همدلی و تجدید روابط با خویشاوندان باشد، اما در سال های اخیر این ارزش ها، جای خود را به استفاده از مواد محترقه داده که گاه به دنبال این شادی مخرب، آسیب های جسمی، روحی و روانی جدی و گاه دائمی ایجاد می شود.
آقاجانی خاطر نشان کرد: جامعه امروز نیازمند آگاهی و اطلاع رسانی، فرهنگسازی و آموزش برای برگشتن به اصل خود و پرهیز از انجام کارهای پرخطر در چهارشنبه سوری است.

** آموزش کمک کننده در کاهش حوادث چهارشنبه سوری
مدیر حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سمنان با اشاره به نقش آموزش در کاهش انجام کارهای پرخطر در چهارشنبه سوری گفت: با همکاری آموزش و پرورش و اصحاب رسانه حساسیت ها در رابطه با خطرهای استفاده از مواد آتش زا در چهارشنبه سوری به کودکان اطلاع رسانی شود.
محمد اطهری تصریح کرد: کاهش آسیب های اجتماعی و حوادث پرخطر باید در دستور کار اقشار جامعه قرار گیرد و تبلیغات گسترده ای در رابطه مشکلات ناشی از استفاده مواد آتش زا درچهارشنبه سوری انجام شود.
وی ادامه داد: گفت و گو های کلامی والدین و فرزندان در رابطه با آسیب های جدی چهارشنبه سوری با فرزندان در این روزها تقویت شود.

** دانش آموزان در معرض حوادث چهارشنبه سوری
‌اطهری تصریح کرد: دانش آموزان و گروه های سنی 6 تا 18 سال در معرض حوادث تلخ چهارشنبه سوری و انفجار با مواد آتش زا قرار دارند.
مدیر حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سمنان اضافه کرد: 60 درصد از مصدومان حوادث تلخ چهارشنبه سوری گروه های سنی 6 تا 18 سال هستند و ضرورت دارد برای جلوگیری از وقوع حوادث تلخ،والدین رفتارهای کودکان را در این روزها با مهربانی رصد کنند.
اطهری با بیان اینکه 33 درصد از آسیب های حوادث چهارشنبه سوری ناشی از انفجار مواد آتش زا در ناحیه چشم است، گفت: با توجه به شرایط هیجانی موجود در بین کودکان و نوجوانان، والدین در این روزها بیشتر از کودکان خود مراقبت کنند.

**اجرای برنامه های جذاب راهکار کاهش آسیب های چهارشنبه سوری
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان گفت: آموزش، مشارکت اجتماعی، الگوسازی های مناسب، اقدام ها و برنامه های جذاب برای جلوگیری از آسیب ها، از جمله اقدام های پیشگیرانه به منظور کاهش آسیب های چهارشنبه سوری است.
نوید دانایی افزود: کاهش صدمه ها و خسارت هایی که سلامت افراد را در چهارشنبه آخر سال تهدید می کند، همت و همکاری همه دستگاه های اجرایی استان را می طلبد.
بیان کرد: همکاری دستگاه های اجرایی، نهادها و به خصوص رسانه ها سبب کاهش سالانه تعداد مصدومان و خسارت های ناشی از چهارشنبه سوری شده است و باید این همکاری با همت بیشتری ادامه داشته باشد.
وی اضافه کرد: این آیین سنتی اگر با کارکردهای نامناسب همراه باشد، ضربه های جسمی و روحی بسیار وحشتناکی را به افراد جامعه وارد می کند.
دانایی بر لزوم فرهنگ سازی در این زمینه تاکید کرد و گفت: فرهنگ سازی های صورت گرفته در 2 سال اخیر سبب کاهش آسیب ها و عوارض منفی ناشی از کارکردهای نامناسب چهارشنبه سوری شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان با اشاره به نقش رسانه در فرهنگ سازی در کاهش حوادث غمبار چهارشنبه سوری، افزود: فرهنگ سازی و آموزش صحیح درباره آیین چهارشنبه سوری و پاسخ به خواسته نسل جوان در مسیر درست نقش مهم در کاهش حوادث و خسارت های جسمی و مالی در چهارشنبه پایان سال دارد.

**برخورد جدی با اخلال گران در آسایش شهروندان
دادستان عمومی و انقلاب مرکز سمنان گفت: با افرادی که با اقدام های نابهنجار و قانون شکن، اخلال در نظم و امنیت و آسایش شهروندان به بهانه چهارشنبه سوری داشته باشند برخورد جدی می شود.
حیدر آسیابی افزود: امسال مانند سال‌ های گذشته با افرادی که ایجاد مزاحمت، سد کردن مسیر و استفاده از مواد محترقه خطرناک می‌کنند برخورد می شود.
وی اظهارداشت : به مرور زمان هدف اصلی برگزاری آیین چهارشنبه سوری به فراموشی سپرده شده و مباحث غلط دیگری جایگزین آن شده است.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته شاهد حوادث تلخ و ناگواری در آیین چهارشنبه سوری بودیم که در اثر آن تعدادی از هم استانی ها نیز مصدوم شدند.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز سمنان ادامه داد: دستگاه قضایی و نیروی انتظامی استان مصمم هستند با افرادی که برای مردم ایجاد مزاحمت کرده و با افرادی که بخاطر منافع و سود جویی شخصی اقلام خطرناک، غیر مجاز و قاچاق را در معرض فروش قرار دهند برخورد جدی کنند.

** با هنجارشکنان در چهارشنبه سوری برخورد می شود
فرمانده انتظامی استان سمنان گفت: پلیس در برخورد با هنجارشکنان و کسانی که امنیت مردم را به خطر می اندازند جدی است و اقدام های سخت گیرانه علیه هنجارشکنان در آیین چهارشنبه آخر سال اعمال می شود.
سردار روح الامین قاسمی با بیان اینکه امنیت مردم خط قرمز نیروی انتظامی است، افزود: خانواده ها در روزهای آخر سال با توصیه های هوشمندانه نکات ایمنی را به فرزندان خود آموزش دهند.
وی با اشاره به اینکه نیروی انتظامی به برگزاری آیین چهارشنبه آخر سال اجتماعی و بدون رویکردهای امنیتی است افزود: آیین چهارشنبه آخر سال با رویکرد اجتماعی در نقاط مختلف استان امسال برگزار می شود و نیروی انتظامی در این جشن ملی در کنار مردم خواهد بود.
فرمانده انتظامی استان سمنان ابراز داشت: در روزهای گذشته بیش از 150 هزار قلم مواد آتش زا در استان سمنان کشف شد.
 چهارشنبه ‌سوری یکی از جشن‌ های ایرانی است که در غروب سه‌ شنبه، شب پیش از آخرین چهارشنبه ماه اسفند برگزار می ‌شود و برافروختن و پریدن از روی آتش مشخصه اصلی آن است.
این جشن نخستین جشن از مجموعه جشن ‌ها و مناسبت‌های نوروزی است که با نفوذ کارکردهای نامناسب هرساله خسارت های بسیار زیاد جسمی و مالی را برای شهروندان به همراه داشته است.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/61784/چهارشنبه-سوری،-شبی-شاد-اما-پر-التهاب
بستن   چاپ