راه ترقی
جامعه به علوم ‌انسانی میدان دهد
سه شنبه 3 اردیبهشت 1398 - 8:53:22 AM
ایرنا
راه ترقی- حسینعلی قبادی درباره نقش پژوهش‌های علوم ‌انسانی در جامعه اظهار کرد: این پژوهش‌ها نقش بسیار مؤثری در جامعه ایفا می کند که در چند لایه طبقه‌بندی می‌شود. سطح نخست کاربردی، ملموس و قابل مشاهده است.
وی افزود: بدون بهره‌گیری از نتایج و دستاوردهای تحقیقات و پژوهش‌های علوم‌ انسانی، ساختارهای اجتماعی کارکرد مؤثر خود را در کشور از دست می‌دهند و همگان نیز بدین مسئله واقف‌اند.
قبادی عنوان کرد: حاشیه ‌نشینی، مهاجرت بی‌رویه، آسیب ‌های اجتماعی، فرهنگی، روان‌شناختی و طرح‌های کلان توسعه، هر یک نیازمند مطالعات روز و تحقیقات اجتماعی و روان‌شناختی است.
رئیس پژوهشگاه علوم ‌انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: بسیاری از آسیب ‌های اجتماعی امروز نتیجه گسترش استفاده نامناسب از فضای مجازی است؛ قبل از توسعه و گسترش فضای مجازی، سرانه مطالعه در جامعه بیشتر و طنز، تخریب، هجو و... نیز کمتر مشاهده می‌شد اما غلبه فضای مجازی مبتنی بر متون و تصاویر سطحی این روند را تغییر داده است.
وی با بیان این که این انرژی باید در جهت تعالی جامعه هزینه شود، تصریح کرد: کشور ایران با در اختیار داشتن ظرفیت عظیمی از نیروی انسانی و تمدن تاریخی، توان رفع بسیاری از چالش‌های اجتماعی امروز را دارا است.
عضو هیأت ‌علمی پژوهشگاه در ادامه یادآور شد: سطح دوم این نقش که به جهت‌گیری ‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و به ‌طورکل سیاست ‌های کلان کشوری اشاره دارد، سطح راهبردی پژوهش‌های علوم ‌انسانی است. به‌ عنوان مثال در صحنه سیاست، بهره‌برداری متفکرانه از نتایج پژوهش ‌های علوم‌ انسانی برای برقراری و همچنین تنظیم ارتباط با دنیا، بسیار تأثیرگذار است.
به عقیده وی ایجاد مسئولیت منطقه‌ای، تقسیم توانمندی‌ها، مبادله مزیت‌ها و گسترش عرصه رقابت‌ پذیری با بهره‌گیری از دستاورد های علوم اجتماعی و انسانی میسر است.
قبادی سطح سوم را پژوهش‌های نظری عنوان کرد که توانمندی تغییر به پژوهش ‌های راهبردی و رفع مسائل اجتماعی کشور را دارد.
رئیس پژوهشگاه علوم ‌انسانی و مطالعات فرهنگی تأکید کرد: جامعه در عرصه معرفت‌ شناختی نیازمند عملکرد مبنایی است؛ اگر هریک از طرح ‌ها در حوزه فلسفه، روابط بین تمدن‌ها، تاریخ تفکر، ادبیات، سینما و ... کاربردی شوند، بی‌تردید بسیاری از مسائل اجتماعی امروزه برطرف می‌شود.
وی اظهار داشت: انباشت تولید در این عرصه‌ ها مشاهده نمی‌شود و این مهم برعهده تحقیقات و پژوهش‌های علوم‌ انسانی است.
قبادی با بیان این مطلب که علوم ‌انسانی باید به شکل هدفمند در خدمت منافع ملی قرار بگیرد، تصریح کرد: نتایج این علم توان اصلاح سیاست‌ها، واقع بینانه کردن دیدگاه‌ها و تحلیل‌ها و همچنین تغییر ساختارها را دارد.
وی ادامه داد: یکی از معضلات امروز تزلزل نهاد خانواده است که نمود آن را می‌توان در تضعیف روابط بین فردی در خانواده مشاهده کرد. این تزلزل از طریق بهره‌برداری از پژوهش‌های علوم ‌انسانی قابل رفع است.
قبادی افزود: نتایج این پژوهش‌ها در کاهش آمار طلاق، اعتیاد، تقویت هویت، انسجام ملی، اعتماد و سرمایه اجتماعی می‌تواند مؤثر باشد و این مهم مستلزم نگاه بین‌رشته‌ای و عالمانه در حوزه علوم‌ اجتماعی و انسانی است.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/63923/جامعه-به-علوم-‌انسانی-میدان-دهد
بستن   چاپ