راه ترقی
دخالت های آمریکا در منطقه بی محابا شده است
یکشنبه 8 اردیبهشت 1398 - 3:15:57 PM
ایرنا
راه ترقی- «علی لاریجانی» صبح امروز یکشنبه در همایش بین المللی جهان اسلام در افق 1414 در سالن علامه امینی دانشگاه تهران،اظهار داشت: مساله امنیت پایه توسعه کشورها است، وقتی در کشورهای اسلامی ناامنی را گسترش می دهند نمی توان به توسعه در جهان اسلام رسید.
وی یادآورشد: امنیت در جهان اسلام از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و البته مشکلات بزرگی در این زمینه وجود دارد: دخالت های آمریکا در مسایل منطقه زیاد و بی محابا شده است و علاوه برآن موضوع تحرکات آمریکا با برخی کشورهای در زاد و ولد تروریسم از مسائل امنیتی کنونی در جهان اسلام است.

**پیوند دانشگاه ها را خارج از مناقشات سیاسی گسترش دهیم
رییس قوه مقننه در بخش دیگری از سخنانش گفت: ارتباطات دانشگاهی و علمی مسیر خود را کاملا مجزا از مناقشات طی کند، یعنی ارتباطات دانشگاهی باید جدای از رشد یافتگی ملت ها خود یک بستر دیپلماتیک خوب باشد.
لاریجانی افزود: توصیه من این است که پیوند ظرفیت های دانشگاه ها را خارج از مناقشات سیاسی و امنیتی عمیق تر و ارتباطات شان را وسیع تر کنیم چرا که هم به نفع کشورهای منطقه است و هم نگاه دراز مدت در آن نهفته است
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وقتی کشورها، دانش پژوهان، اساتید و دانشجویان در کشورهای مختلف با هم مانوس باشند و همدیگر را بشناسند اینها روحیه سیاسی ملایم تر و فهم مشترک بیشتر نسبت به هم پیدا می کنند و این کمک می کند که در دراز مدت بتوانیم بر مناشقات سیاسی و امنیتی تاثیر بگذاریم.
لاریجانی تصریح کرد: نقش روشنفکران و صاحب نظران در رشته های مختلف برای آینده بسیار مهم است.

** تروریسم ضربه های زیادی به کشورهای منطقه وارد کرده است
وی در بخش دیگری از سخنانش به حضور تروریسم در منطقه اشاره کرد و گفت: تروریسم مساله بزرگی شده است یعنی کاملا برخی کشورها را به مسایل ها داخلی درگیر کرده است و هم ضربه های زیاد اقتصادی به آنها زده است.
رییس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: این از ناشی گری است که برخی کشورها دارند که منازعات منطقه ای را دامن می زنند و برخی ندانستند که کشورهای بزرگ که وارد می شوند، مشکلات ایجاد می کنند.
لاریجانی اظهارداشت: زمانی که صدام می خواست به ایران حمله کند و می خواست از ظرفیت های ضد انقلاب و گروه های سلطنت طلب و گروه هایی که با جمهوری اسلامی مخالف بودند استفاده کنند، جلسه ای در بغداد گذاشتند و از همه گروه ها سران دعوت کردند و گفتند ما ظرف چند روز آینده می خواهیم به ایران حمله کنیم و ظرف دو تا سه هفته هم تهران را می گیریم.
وی اضافه کرد: گروه هایی که ضد انقلاب بودند خیلی خوشحال شدند و گفتند که ما همه به شما در داخل کمک می کنیم و یک هورایی برای آنها کشیدند و خیلی منتفع شدند که اینها همه همراه هستند.
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از این گروه ها قاسملو بود که مخالف جمهوری اسلامی بود و مسلحانه هم مبارزه می کرد. او خودش می گفت که من در آن جلسه به عراقی ها گفتم شما راه اشتباهی می روید چرا که ایرانی ها را نشناختید و ضمنا (امام)خمینی را هم نشناختید.اگر به ایران حمله کنید،موفق نمی شوید.ایرانیان جلوی شما می ایستند.وقتی شما فشار را به آنها زیاد کنید سنخ فکری آنها این است که متحد شوند و جلویتان می ایستند. حتی اگر شما هرکاری بکنید که فکر کنید تهران را می گیرید این آقای خمینی که من می شناسم حاضر است برود در مازندران بایستد و همه را بسیج کند و زمین هایی را که گرفتید دانه دانه همه را از شما پس بگیرد.البته آنها گوش نکردند ولی این یک تجربه بود
لاریجانی یادآورشد: وقتی کشورهایی که در منطقه هستند با فشاری که آن زمان آمریکایی ها آوردند و چراغ سبز دادند 8 سال هم ایران و هم خودشان را درگیر کردند و از منابع شان هم مصرف کردند آیا برای آنها حاصلی داشت؟ آن زمان ملک عبدالله خیلی عاقل تر از مسئولان فعلی عربستان بود ارتباطات نزدیکی با او برقرار کردیم چرا که نسبتا به مسایل منطقه آگاه بود، دامنه بحث و همکاری های ما در مسایل منطقه ای مقداری جلو رفته بود.
وی افزود: در نشستی با یکی از مسئولین امنیتی تراز بالای عربستان راجع مسایل مختلف منطقه درخصوص عراق و لبنان گفت و گو می کردیم ، شبی به من گفت ما دوتا اشتباه درمورد ایران کردیم و در منطقه انجام دادیم. یکی این که ما طالبان را به وجود آوردیم و کمک کردیم و حالا پشیمان هستیم و یکی هم این که ما 40 میلیارد دلار به عراق کمک کردیم که به شما ضربه بزنند که الان پشیمان هستیم.
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یعنی جنس یک رفتار نااهلانه در حوزه مسایل سیاسی و امنیتی که برخی کشورها با سهل اندیشی و برخی کشورهای بزرگ با ندانستن شرایط فرهنگی وسیاسی منطقه با زور نظامی می خواستند انجام دهند نتیجه اش این بود که عوامل اصلی آن امروز می گویند ما پشیمان شدیم.
لاریجانی ادامه داد: آنها پول مصرف کردند فقط یک کشور 40 میلیارد دلار برای مساله ضد امنیتی در منطقه هزینه کرد که به ضرر خود آنها تمام شد چرا که همین صدام آمد کویت و بعد هم بخشی از سرزمین عربستان را گرفت. پس تشخیص آنها در موضوع اشتباه بود.

** جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه دنبال تلافی کردن نبود
رییس قوه مقننه با بیان این که سیاست جمهوری اسلامی هیچ این نبود که به کسی تجاوز کند،اظهارداشت: در طول تاریخ 40 سال کدام زمان ایران به کشوری تجاوز کرد؟ حتی کشورهایی که با او دشمنی کردند. بعد از جنگ مگر ما تلافی کردیم.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران یک استراتژی روشنی داشت که دنبال تلافی کردن نبود و می خواست اگر آنها فهمی کردند و نامه هایی نوشتند و قبول کردند که اشتباه کردند گفتیم از این مسیر عبور کنیم و این را به یک پایه همکاری بیشتر تبدیل کنیم.
لاریجانی اضافه کرد: امروز ما در شرایطی هستیم که مشکلات امنیتی در مناطق اسلامی در اوج خود است و مستمرا هم تکرار می شود. در عراق ورود کردند و خسارات وارد کردند و محل رشد جریانات تروریستی شد.بعد به حوزه سوریه حمله کردند.
رییس قوه مقننه ادامه داد: این گروه ها به وجود آمدندشان ممکن است با پول و طراحی امنیتی انجام شود، اما هدایت آنها دیگر دست آنها نیست.همین مشکل را در افغانستان داشتند. داعش را به وجود آوردند بعد داعش از کنترل آنها خارج شد یعنی این طور نبود که تا آخر در کنترل آنها باشد که گفتند باید داعش را سرکوب کنیم در حالی که خودتان به وجود آوردید.
وی خاطرنشان کرد: این تکرار نشان می دهد که هنوز آن اهلیت لازم برای فهم جهان اسلام در آنها وجود ندارد و یا درک درستی از مسایل ندارند. خیلی از متفکران فلسطینی و شرق شناسان در این زمینه آثار خیلی خوبی دارند که چرا غرب این نزاع را با کشورهای اسلامی راه انداخته است.
لاریجانی ادامه داد: یکی از محققین که در زمینه شرق شناسی کارهای خوبی دارد و کمی هم نگاه پست مدرن دارد، تلقی اش این است که واژه غرب و شرقی که بوجود آوردند این بود که یک دگری را در ذهن خود سامان دهند.
رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه به خروج آمریکا از معاهدات بین المللی اشاره کرد و گفت: برخی موضوعات مانند مساله محیط زیست و گازهای گلخانه ای جهانی است و مختص جهان اسلام نیست.
لاریجانی افزود: متاسفانه بعد از خروج آمریکا از معاهده پاریس معضل جدی تری به وجود آمد چرا که معاهده پاریس می خواست که به تدریج مساله گازهای گلخانه ای را جمع کند یا کاهش دهد و مکانیزم هایی را در این زمینه در نظر گرفته بودند که خروج آمریکا از این معاهده مسائل را جدی تر کرد؛ کشورهای دیگر هم گفتند وقتی او دارد گازهای گلخانه ای را با این شدت ایجاد می کند ما چرا باید هزینه آن را بدهیم بنابراین نظام های بین المللی در این زمینه ضربه پذیر می شود.
وی در ادامه تاکید کرد: متاسفانه اتحادیه اروپا نشان داد که وزن کافی برای نگهداری این معاهدات ندارد. البته می گویند که ما یک بلوک هستیم و ما هم درک می کنیم که آنها یک بلوک هستند، ولی ما در موضوعات مختلف وزنی از آنها ندیدیم که بایستند که این موضوع را محقق کنند.
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: در مساله هسته ای ایران آنها دائما تماس می گرفتند که ما پشت این مسئله هستیم و نگه می داریم ولی در رفتار عملی آنها چیز معتبری ندیدیم و این نشان می دهد که اتحادیه اروپا شاید به دلیل وابستگی های اقتصادی و یا هر موضوع دیگر قدرت حل این مسائل را در صحنه بین المللی ندارد.
لاریجانی افزود: البته این هم یکی از آن مشکلات چند جانبه گرایی در دنیا است که بعضی از قطب ها قدرت کافی را ندارند. شاید در آینده کشورهایی در آسیا آن قدرت را پیدا کنند و علائمی در آنها هست که بتوانند خلاء را پرکنند.

**پیشرفت های علمی از موضوعات مهم در جهان اسلام است
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان این که پیشرفت های علمی از موضوعات مهم در جهان اسلام است، اظهار داشت: با وجود جمعیت 25 درصدی مسلمانان، پیشرفت های علمی در این حوزه به نسبت جمعیت پایین تر است، مجموع اختراعات کشورهای اسلامی طی سال های گذشته 1.6 درصد به نسبت اختراعات دنیا بوده و انتشار مباحث علمی نیز 6 درصد کل انتشارات علمی دنیا بوده است که عمده سهم آن نیز متعلق به کشورهای مالزی، ترکیه و ایران در جهان اسلام است.
لاریجانی ادامه داد: روند 16ساله فعالیت های علمی و دانشگاهی نشان می دهد که کشورهای اسلامی در عرصه های مختلف پیشرفت های خوبی داشته اند، برای مثال تولیدات علمی در این مدت 8.6 برابر شده است که در حوزه کشاورزی 6 برابر، در حوزه مهندسی و فناوری 5 برابر، در علوم انسانی 10 برابر و در علوم پزشکی 7.6 برابر شده است؛ این آمارها نشان می دهد که پس از یک دوره استعمارزدگی، کشورهای اسلامی به رشد و توسعه مناسبی دست یافته اند که باید این ظرفیت را تقویت کرد.
وی اظهار داشت: آینده نگری از مقولات سخت است و بنابر این برای پژوهش در این حوزه باید پیش فرض هایی در نظر گرفت، برخی پژوهش ها در این حوزه با پیش فرض فیلسوف های مدرنیست کار خود را پیش می برند که قابل استفاده است، برخی با پیش فرض پست مدرن و جهش های دیگری که در این حوزه وجود دارد، پژوهش می کنند؛ برخی نیز با نگاه هگلی که نگاهی متفاوت تر است در این حوزه به تحقیق می پردازند.
وی با بیان اینکه در تفکر اسلامی نیز سنت هایی وجود دارد که به مساله تاریخ و آینده نگری می پردازد، ادامه داد: این سنت ها محصولات خود را دارد و از این جهت موسسه آینده پژوهشی جهان اسلام و دانشگاه تهران باید این پیش فرض ها را در نظر گیرد.
لاریجانی گفت: حکمرانان اغلب علاقه دارند به کارهای ساده و نزدیک بپردازند و از آینده غفلت می کنند که این مساله خسران بزرگی را برای آینده بسیاری از کشورها به وجود آورده است.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نباید انتظار داشت موضوع آینده نگری و توجه به آینده در جهان اسلام به یکباره محقق شود، افزود: در برخی آثار منتشر شده در غالب موسسه آینده پژوهشی جهان اسلام به موضوعاتی اشاره شده که دستاوردهای کوچکی به شمار می آید، اما همین دستاوردهای کوچک آثار بسیار بزرگی دارد؛ آینده نگری به صورت تدریجی قابل پیشروی است.
لاریجانی با اشاره به انتشار کتابی در موسسه آینده پژوهی گردشگری گفت: این کتاب به صورت همه جانبه ای موضوع گردشگری پزشکی در کشورهای اسلامی را مورد بررسی قرار داد که با توجه به مذاق های متفاوت فرهنگی کشورهای اسلامی این اثر به مباحث پایه ای و همگرای گردشگری اسلامی با در نظر گرفتن منافع اقتصادی کشورها پرداخته است؛ توجه به این موضوع اثرات بزرگی برای آینده جهان اسلام خواهد داشت.
وی همچنین به موضوع دیوان داوری اسلامی به عنوان یکی از دستاوردهای موسسه آینده پژوهی اشاره کرد و گفت: این مقوله نیز با توجه به مجموعه شرایطی که نظام حقوقی بین مذاهب مختلف اسلامی در جهان اسلام وجود دارد به حجم تجارت بین کشورها و مراودات اقتصادی می کند.
وی با بیان اهمیت چگونگی تحقق ایده های مطرح شده در همایش آینده جهان اسلام در افق 1414، گفت: راه وصول به نتیجه پایانی به اندازه کشف ایده ها اهمیت دارد، در کشور ما نیز متاسفانه به دلایل مختلفی ایده های بسیار خوبی مطرح می شود ولی به نتیجه نمی رسد، اینکه چگونه با وجود اختلاف نظرها در دنیا ایده های خوب را به کرسی بنشانیم، کار سختی است.
لاریجانی، همبستگی در جهان اسلام را از ضرورت های مورد توجه آینده‌پژوهی در جهان اسلام برشمرد و گفت: بسیاری از متفکران اسلامی درباره این مسئله کار کردند از جمله مرحوم سید جمال الدین اسد آبادی محمد عبده اقبال لاهوری شهید مدرس و در راس آنها امام راحل دغدغه همبستگی در جهان اسلام را داشتند، شاید یکی از مسائل و مشکلات در جهان اسلام استفاده از ظرفیت های اسلام بود که امام راحل نیز به آن توجه داشتند این که جهان اسلام باید متحد باشد و همین نگاه در قانون اساسی ما در بخش های گسترش ارتباطات بین کشورهای اسلامی، کمک به کشورهای مسلمان تجلی یافت.
رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به شناخت بسترهای همبستگی در جهان اسلام، گفت: گسترش همبستگی ها در جهان اسلام بسترهای فرهنگی دارد که نیازمند ریشه یابی است، یکی از این موضوعات وجود مرجعیت در جهان اسلام است که همواره دغدغه این همبستگی را دارند؛ در انقلاب مشروطه ایران که یکی از حرکت های بزرگ تاریخ معاصر به شمار می آید حرکت انقلابی از مراجع حاضر در عراق آغاز شد اما هدف آن ایران بود که نشان می دهد برای مرجعیت مرز جغرافیایی مطرح نیست.
لاریجانی افزود: مرجعیت یک هویت وحدت گرا و آینده نگر دارد که بر گسترش پژوهش ها در خصوص این ظرفیت جهان اسلام تاکید کرد؛ جریان های اسلامی از دیگر محورهای مهم در جهان اسلام است؛ جریان های اسلامی طی یک قرن گذشته نقش آفرینی موثری در جهان اسلام داشته اند که البته به برخی از این جریان ها نیز نقدهایی وارد است و حتی برخی از این جریانات مانند اخوان المسلمین طی 30 سال گذشته پوست اندازی هم کرده اند.
وی همچنین با اشاره به اهمیت شناخت گرایش های صوفیانه در جهان اسلام افزود: پژوهش در حوزه آینده نگری جهان اسلامی بدون در نظر گرفتن این جریانات مهم ممکن نیست؛ برای بررسی جهان اسلام حتی باید گرایش های صوفیانه و نقش و تفکر آن ها و حتی نقش برخی جریان های مخرب و افراطی را در نظر گرفت.
وی همچنین گفت: امروزه برخی جریان های مخرب که شاید با دسیسه های خارجی به وجود آمده اند اما متاثر از تفکراتی در درون خود هستند که وجود خود را توجیه می کنند؛ پدیده هایی مثل داعش در عراق را نباید در مطالعات هضم شده پنداشت و باید روی بعد فرهنگی که امروز اهمیت بیشتری از بعد امنیتی دارد توجه شود.
به گزارش ایرنا، همایش بین المللی جهان اسلام در افق 1414 امروز و فردا(8و 9 اردیبهشت) در سالن علامه امینی دانشگاه تهران با محورهای `آینده سیاست و امنیت در جهان اسلام` ` آینده اقتصاد در جهان اسلام` ` آینده تحولات اجتماعی در جهان اسلام` ` آینده علم و فناوری در جهان اسلام` ` آینده محیط زیست در جهان اسلام` و ` آینده تمدن و فرهنگ در جهان اسلام` در حال برگزاری است.
درآیین افتتاحیه این همایش سردار سید یحیی رحیم صفوی به عنوان رییس همایش، منصور غلامی وزیر علوم تحقیقات و فناوری سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و محمود نیلی احمدآبادی رییس دانشگاه تهران سخنرانی کردند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/64202/دخالت-های-آمریکا-در-منطقه-بی-محابا-شده-است
بستن   چاپ