راه ترقی
سیمای رمضان 98 در قاب سریال؛ تلاش برای جذب مخاطب
چهارشنبه 11 اردیبهشت 1398 - 9:03:35 AM
ایرنا
راه ترقی- تلویزیون هرسال در ماه مبارک رمضان با برنامه‌های تلویزیونی و سریال‌های مناسبتی مختلفی مهمان خانه های مردم می‌شود. معمولا نام بعضی سریال های به نمایش درآمده در ماه مبارک رمضان، بین پربیننده ترین مجموعه های تلویزیون در طول سال قرار می گیرد.
برخی از این آثار؛ همچون «گمگشته»، «صاحبدلان»، «او یک فرشته بود»، «اغما»، «میوه ممنوعه»، «متهم گریخت» جزء محبوب ترین سریال های سیما در طول سه دهه بوده اند، حتی بازپخش آنها نیز با استقبال چند باره مواجه شده است.

** تولد سریال سازی رمضانی از اواسط دهه 70
جایگاه سریال های ویژه ماه رمضان نزد مخاطبان سیما به گونه ای است که تماشای این سریال ها، به بخشی از عادات فرهنگی مردم ایران در این شب های مبارک تبدیل شده است. یکی از دلایل چنین گرایشی نزد مردم، همزمان بودن پخش این سریال ها با لحظات خاص پس از افطار است که همه اعضای خانواده گردهم می آیند و فضایی پر از نشاط و معنویت در خانه ها حاکم می شود. دلیل دیگر، خاطرات خوش به جا مانده از این گونه سریال هاست. به همین دلایل، موقعیت زمانی ماه مبارک رمضان و به خصوص حدفاصل افطار تا نیمه شب، فرصت مناسب رسانه ای و فرهنگی برای صداوسیما را پیش آورده است.

** «از یاد رفته ها» در شبکه یک سیما
سیما برای رمضان 98 تولید و پخش سه سریال را در دستور کار خود قرار داده است. سریال های ماه رمضان امسال از 16 اردیبهشت روی آنتن شبکه «یک»، «دو» و «سه» خواهد رفت.
شبکه یک سیما امسال آخرین سریال از نظر زمان پخش را روی آنتن خواهد برد. این شبکه برای ماه مبارک رمضان مجموعه تلویزیونی «از یادها رفته» که روایتی تاریخی دارد را پخش خواهد کرد. از یادها رفته به کارگردانی بهرام بهرامیان، در دل تاریخ معاصر و دوران پهلوی اول می گذرد. داستان این سریال درباره دختری جوان در سال 1319 است که به دلیل نداشتن شناخت از وضعیت کشور و آداب رسوم دچار بحران شدیدی می‌شود اما کشف حقایق و واقعیت هایی، موجب تحول زندگی او می شود. سریال از یادها رفته در 50 قسمت ساخته شده که پخش آن، پس از ماه مبارک رمضان نیز ادامه خواهد یافت.
حسین یاری، حسین پاکدل، هلیا امامی، میترا حجار، پوریا پورسرخ، بیتا فرهی، کامران تفتی، لیلا بلوکات، سیما تیرانداز، مهدی سلوکی، رضا یزدانی، رسول نجفیان، علیرام نورایی، حبیب دهقان‌نسب، مهرداد ضیایی در این سریال ایفای نقش می‌کنند.

** شبکه دو و یک ملودارم عاشقانه
شبکه دو، مجموعه تلویزیونی «دلدار» را به عنوان سریال مناسبتی خود در ماه مبارک رمضان برگزیده است. این سریال به کارگردانی برادران محمودی هم اکنون در حال تولید است. دلدار سریالی در قالب یک ملودرام عاشقانه و با مضمونی اجتماعی است و در دل نمایش یک داستان عشقی، به مسائل و چالش های امروز نسل جوان هم می پردازد. چالش هایی چون ازدواج، اشتغال، انحراف که دغدغه های جوان امروز جامعه ما است و سریال شبکه دو نیز به آسیب شناسی آن ها توجه کرده است.
دلدار داستان جوانی به نام آرش است که به رغم موفقیت علمی و تحصیلی به دلیل بیماری مادرش دانشگاه را رها می کند و بعد از چند ماه و بر اثر اتفاقی، عشق دوران دانشگاهش یعنی رونا را می‌بیند.
محمدرضا غفاری، الناز حبیبی، مریم بوبانی، حسام محمودی، سوگل خلیق، بهزاد فراهانی، علی اوسیوند، رویا جاویدنیا، مهران نائل، پریوش نظریه، همایون ارشادی، شادی مختاری، کمند امیرسلیمانی، نیما رئیسی و پیمان جعفری از جمله بازیگران این سریال هستند.

** شبکه سه سیما با «برادر جان»
پس از اذان مغرب و همزمان با صرف افطار، شبکه سوم سیما اولین سریال رمضانی را به روی آنتن می برد. این شبکه برای امسال، مجموعه برادر جان را تدارک دیده است. برادرجان، یک ملودرام خانوادگی و با مضمونی اجتماعی و مذهبی است.
موضوع اصلی جدید ترین ساخته محمد رضا آهنج، حق الناس است و در خلاصه داستان آن آمده است: پسری بعد از، از دست دادن پدرش می خواهد بدهی های او را ادا کند. نویسنده فیلمنامه برادر جان سعید نعمت الله است که معمولا فیلمنامه هایی پر کشمکش و ملتهب می نویسد.
علی نصیریان، حسن پورشیرازی، حسام منظور، آفرین عبیسی، سعید چنگیزیان، کامران تفتی، سجاد افشاریان، نسیم ادبی، مارال فرجاد، شیوا ابراهیمی، محبوبه صادقی و جلیل فرجاد از بازیگران سریال «برادرجان» هستند.

***سابقه سیما در سریال های رمضانی
سریال های «سر دلبران» ساخته محمد حسین لطیفی، «پدر» اثری از بهرنگ توفیقی، «رهایم کن» کاری از محمد مهدی عسگرپور رمضان سال گذشته روی آنتن سیما رفتند.
داستان سریال سر دلبران از زندگی یک روحانی می گفت که برزو ارجمند بازی در این نقش را بر عهده گرفته بود. در طول این مجموعه تلویزیونی وی وارد محله‌ای در یزد می‌شد و ماجراهای پیچیده‌ای رخ می داد.
قصه اصلی فیلمنامه با بازی هنرمندانی چون برزو ارجمند، محمدکاسبی، فرهاد قائمیان، اسماعیل محرابی همچنین تجربه لطیفی در ساخت سریال های مناسبتی باعث شد سردلبران به خوبی دیده شود هر چند این مجموعه تلویزیونی زمان پخش خوبی در کنداکتور نداشت.
سریال پدر اما توانست برنده ماراتن سریال های رمضان سال 97 باشد. مجموعه تلویزیونی پدر با معرفی چند چهره جوان و بکر نظر مخاطبان را به خود جلب کرد. هر چند سکانس هایی از سریال پدر از جمله سکانس مخصوص به سقوط پسر جوان داستان از پنجره دانشگاه به شدت مورد نقد مخاطبان و منتقدان قرار گرفت، مخاطبان استقبال زیادی از این سریال کردند و کارشناسان جوان پسند بودن فیلمنامه را دلیل این استقبال دانستند.
داستان رهایم نکن درباره با فردی به نام رسول تولایی بزرگ تر، محبوب و مورد اعتماد چند خانواده بود؛ اما بیننده در طول داستان متوجه می شد این اعتماد به واسطه بازخوانی گذشته خدشه‌دار می‌شود. رهایم کن نتوانست در رقابت با سر دلبران و پدر موفق عمل کند و یکی از دلایل موفق نبودن آن، سوژه تکراری در فیلمنامه بود.
سیما در رمضان 96 فقط دو سریال تولیدی را روی آنتن برد؛ مجموعه تلویزیونی «نفس» به کارگردانی جلیل سامان و سریال «زیر پای مادر» به کارگردانی بهرنگ توفیقی به ترتیب روی آنتن شبکه های سه و یک رفتند. سیما ترجیح داد به جای ساخت سومین سریال، مجموعه تلویزیونی «رستاخیز تفنگ ها» محصول سال 1392 تلویزیون المنار لبنان را با موضوع مقاومت مردم سوریه و لبنان علیه استعمار فرانسه در خلال دهه 1920 از شبکه دو سیما پخش کند.
بررسی ها نشان می دهد که تلویزیون در دو سال گذشته نتوانسته به خوبی نظر مخاطبان سریال های مناسبتی را جلب کند. صداوسیما مدتی پس از ماه مبارک رمضان سال 97 تصمیم به سریال سازی گرفت تا بتواند مخاطبان کوچ کرده خود را دوباره برگرداند؛ حال باید دید این رسانه رمضان امسال چگونه در این راستا قدم بر می دارد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/64348/سیمای-رمضان-98-در-قاب-سریال؛-تلاش-برای-جذب-مخاطب
بستن   چاپ