راه ترقی
افزایش نقش زنان در مدیریت شهری با حضور در انتخابات شورایاری
چهارشنبه 12 تیر 1398 - 10:01:24 AM
ایرنا

راه ترقی- زنان 49 درصد جمعیت ایران را تشکیل می دهند، زنانی که در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی مردان را تنها نگذاشته و با تکیه بر توانایی و استعداد ذاتی خود، دوشادوش آنان حرکت کرده اند.

نمونه بارز آن حضور زنان در جنگ تحمیلی هشت ساله رژیم بعثی صدام علیه ایران بود که در پشت یا خط مقدم جبهه ایستادگی کردند که نزدیک به هفت هزار شهید زن در راه انقلاب و ماندگاری جمهوری اسلامی ایران تقدیم شد.

گواه دیگر این عرض اندام و حضور پرقدرت زنان در انقلاب اسلامی، تلاش آنان برای احقاق حقوق از دست رفته و حضور در صحنه های تصمیم گیری بود اما با تمام تلاش چهل ساله، آمارها حکایت از هزار راه نرفته در مسیر قدم گذاشتن زنان در جایگاه های انتخاباتی، مدیریتی و وزارتی کشور دارد.

آماری از کورسوی حضور زنان در عرصه های انتخاباتی

بنابر آمارها، در هیات دولت های جمهوری اسلامی از میان 420 نفر، تنها 19 زن پست اجرایی داشته و از میان حدود 216 وزیر تنها یک زن به سمت وزارت رسیده است.

همچنین در پنج دوره شورای شهر تهران از میان 97 نفری که موفق به حضور در ساختمان بهشت را داشته اند، تنها 18 زن حضور داشتند و در 10 دوره مجلس شورای اسلامی از میان 2800 نماینده مجلس، تنها 95 نماینده زن در مجلس قانونگذاری کرده اند که در بهترین حالت، در مجلس دهم 17 زن توانستند رای اعتماد مردم را کسب کنند.

در چهار دوره شورایاری های شهر تهران هم که از سال 1379 آغاز به کار کرد، از 2464 عضو تنها 296 نفر یا به عبارتی 11 درصد شورایاران تهرانی را زنان تشکیل می دهند و عضو شورایاری محلات بوده اند.

مشارکت زنان در انتخابات شورایاری ها، سنگ بنای وسعت حضور

شورایاران پایتخت به عنوان انجمن محله در اداره بهتر محلات با مدیریت شهری همکاری می‌کنند و حال که پنجمین دوره انتخابات شورایاری های شهر تهران در پیش است فرصتی است تا حضور زنان در تصمیمات شهری گسترده تر شود چرا که تحقق عدالت اجتماعی نیازمند مشارکت گسترده زنان تهرانی برای کسب حداقل نیمی از کرسی‌های شورایاری‌ها است.

موضوعی که «آرش میلانی» عضو شورای شهر تهران و دبیر ستاد شورایاران هم در آغازین روز ثبت نام شورایاران پایتخت بر آن تاکید و از زنان و جوانان دعوت کرد در انتخابات شرکت کنند.

وی با بیان اینکه زنان تنها 11 درصد از شورایاران را تشکیل می‌دهند، گفت: این در حالی است که زنان نیز نیمی از جمعیت جامعه را دارند.

اما با تمام توصیه ها برای حضور زنان در انتخابات، شاهد حضور کمرنگ آنان در این عرصه هستیم، نکته ای که در گفته های «زهرا بهروز آذر» مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران به آن می رسیم آنجا که روز گذشته در صفحه توییتر خود نوشت: برای رفع مسائل نیمی از جمعیت شهر نیاز به حضور خود زنان در شورایاری است. این در حالی است که تا این لحظه فقط 19 درصد ثبت نام کنندگان در انتخابات شورایاری های پایتخت زنان هستند.

حال آنکه تجربه نشان داده است اگر قرار است بستر و پلکانی برای مشارکت زنان و زمینه توانمندسازی آنان برای ساخت جامعه ای بهینه فراهم شود باید از خانواده و محله شروع کرد و شاهد گسترش آن را در عرصه های مدیریتی بالاتر بود.

پنجمین انتخابات شورایاری های محله فرصت مناسبی است تا زنان با نگاه زنانه علاوه بر ساخت محله و برزنی مطمئن برای خود و خانواده، پر پروازی برای ورود به تصمیم گیری های مهم کشوری باشند.

داوطلبان شرکت در این انتخابات می‌توانند با مراجعه به نشانی Shorayari.tehran.ir و ارائه مدارک مورد نیاز، تا پایان وقت اداری 15 تیرماه، تقاضای خود را برای شرکت در این انتخابات ثبت کنند و در روز 4 مردادماه در ٣5٢ محله شاهد کسب رای خود باشند.

تاریخچه انتخابات دوره های گذشته شورایاری

اولین دوره انتخابات و تشکیل شورایاری ها به سال 1379 بر می گردد که طی دوره اول شورای شهر در 87 محله از 13 منطقه تهران انتخابات شورایاری برگزار شد و اولین محله ای که شورایاری در آن شکل گرفت، محله جوانمرد قصاب در منطقه 20 بود.

در دوره دوم 371 محله در تهران شناسایی شد که در تمام آنها و در سطح 22 منطقه شهرداری تهران انتخابات شورایاری در بهمن 1384 برگزار شد.

انتخابات دوره سوم در شهریور سال 1387 برگزار گردید و این بار تعداد محله ها به 374 محله افزایش یافت.

اسفند سال 1392 هم سال برگزاری چهارمین دوره انتخابات شورایاری بود، در این دوره برخلاف دوره های قبلی تعداد محله ها به 354 محله کاهش یافت و اکنون (با حذف محله قیام دشت در منطقه 15 و محله رسالت در منطقه 19) 3520 شورایار در 352 محله تهران دوره چهارم شورایاری آخرین روزهای دوره نمایندگی خود را طی می کنند.

انتخابات شورایاری تا به حال (چهار دوره اخیر) به صورت نیمه رسمی برگزار شده که شهرداری تهران حکم هیات اجرایی و شورای شهر حکم هیات نظارت را داشته اند. وزارت کشور و فرمانداری تهران هم تمهیدات لازم قانونی آن را فراهم نموده و دستگاه های و سازمان های ذیربط مانند نیروی انتظامی، آموزش و پرورش، بسیج، مرکز رسیدگی به امور مساجد و سازمان ثبت احوال هم همکاری مؤثری با شوراری شهر و شهرداری به عمل آوردند.

باید یادمان باشد قرار است اتفاق مهمی در مدیریت شهر رخ دهد که تأثیر آن بر زندگی مردم شهر بسیار اهمیت دارد و چه بهتر زنان دوشادوش مردان در افتادن این اتفاق مهم و مانا، حرکت کرده و توانایی خود را به منصه ظهور برسانند.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/69366/افزایش-نقش-زنان-در-مدیریت-شهری-با-حضور-در-انتخابات-شورایاری
بستن   چاپ