راه ترقی
عربستان متوجه نيست با چه آتشي در منطقه بازي مي کند
سه شنبه 9 شهريور 1395 - 3:32:12 PM
آريا
خبرگزاري آريا-  اگر با هوشمندي رفتار نکنيم عربستان مي تواند براي ايران يک تهديد محسوب شود.
فياض زاهد، تحليلگر مسائل سياسي، در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري آريا در خصوص فاز جديد اقدامات عربستان عليه برجام گفت: عربستان سعودي و رژيم اشغالگر اسرائيل در خاورميانه از حمايت دولت آمريکا در شرايط فعلي نااميد شده اند و اراده دولت آمريکا و کشورهاي اروپايي براي نيل به توافق هسته اي با ايران را کنار گذاشتن اهرم فشار عربستان و اسرائيل عليه ايران مي دانند. عربستان به هيچ وجه نمي خواهد اين مديريت را از دست بدهد ضمن اينکه مولفه هاي اقتصادي در اين ميان هم تامين کننده است. ايران کشور قدرتمند خاورميانه است در حالي که ساير کشورها نشان داده اند که از بي ثباتي برخوردارند. ايران تحت رهبري مقام معظم رهبري و فداکاري فرزندان خود و دولت برآمده از خواست اکثريت مردم ايران از يک ثبات قدرتمند برخوردار است. برخلاف کشورهاي ديگر که اين ثبات را نرم افزاري ايجاد کرده اند، در جمهوري اسلامي افکار عمومي در داخل کشور با انقلاب شان همکاري مي کنند و نظام را مورد تصديق قرار مي دهند  و اين چيزي است که در مورد کشورهايي مانند ترکيه و عربستان به طور مشخص در ماه هاي اخير شاهد بوديم که به سهولت به دست نمي آيد. لذا اگر ايران بتواند به يک چارچوب منطقي با قدرتهاي بزرگ دسترسي پيدا کند، عربستان به يک کشور درجه دوم تبديل خواهد شد. احساس عربستان اين است که ما در حال بلند شدن هستيم و تمام توانش را بکار مي گيرد تا اين بلند شدن اتفاق نيفتد. لذا عربستان از توان مالي گسترده خود و از لابي هاي فاسد و آلوده که در اروپا و آمريکا برخوردار است و همچنين از منافع اقتصادي خود در حوزه هاي نفت و گاز عليه ايران استفاده مي کند. علاوه بر اين متاسفانه در داخل کشور مخالفان حسود و بدخواه برجام وجود دارند که در رابطه با فرورفتن چشمان خود با واقعيت هاي عرصه بين المللي درصدد تخريب دستاوردهاي گام بسيار مهم برجام هستند و اميدوارند بتوانند دولت نظام جمهوري اسلامي ايران را در تحقق فاز جديد پسابرجام زمين بزنند. به اين معنا که در فعاليت بانکهاي بزرگ، آمدن سرمايه گذاران خارجي، سرازيرشدن توريست ها، اصلاح و بهبود زيرساخت ها ، ساختار اقتصادي و اتمام پروژه هاي نيمه تمام که نيازمند دريافت وام ها، اعتبارات و معاملات برابر ميان ايران و شرکتهاي بزرگ است، مانع ايجاد کنند. به نظر مي رسد اگر با هوشمندي رفتار نکنيم عربستان مي تواند براي ايران يک تهديد محسوب شود.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا سعودي ها با فشار  و پول خود  مي توانند اجراي برجام را مختل کنند؟، گفت: برخي از گزارش ها حاکي از آن است که در طول مذاکرات عربستان رقمي معادل 500 ميليون دلار براي لابي با چهره هاي سياسي اروپا و آمريکا هزينه کرد تا برجام به نتيجه نرسد. قدرت و ثبات ايران و درايتي که در طول برجام با حمايت قاطع مقام معظم رهبري و هوشياري فرزندان انقلاب صورت گرفت، فراتر از حوزه اثرگذاري عربستان سعودي است. سعودي ها پشت درهاي بسته دولت عربستان با اتهامات بسيار گسترده اي رو به رو هستند و يک بي اعتمادي آشکار نسبت به سران آمريکا و کاخ سفيد در ميان آنها وجود دارد. فراموش نکنيم ماجراي 28 صفحه اي گزارشي که کنگره درباره 11 سپتامبر منتشر کرد، تنها امسال محل انتشار پيدا کرد. عربستان تهديدهاي بسياري کرده بود اما آمريکايي ها اين گزارش را بدون سانسور منتشر کردند. از طرفي مقامات آلمان بارها دولت عربستان را به حمايت از تروريسم متهم کردند. آخرين بار اظهارات معاون خانم مرکل در آلمان در اين خصوص بود. اين ابهام و ترديد از سوي فرانسه و انگليس هم درباره سرويس هاي امنيتي عربستان وجود دارد. لذا عربستان دولتي است که از سويي با چالش هاي دروني رو به روست و از سوي ديگر چندان ادعاهاي سعودي ها درباره مبارزه با تروريسم پذيرفتني نيست. اساسا آموزه هاي مذهبي وهابيت مهمترين پايگاه و توليدکننده انديشه هاي سلفي و تکفيري در جهان است. در طول سالهايي که آمريکا و دول غربي تمرکز خود را بر جلوگيري از گسترش تشيع گذاشته بودند، عربستان با توزيع ميلياردها دلار پول در مساجد کشورهاي اروپايي، شبه مجاهدان دروغيني را تربيت کرده که کارشان تنها استفاده از جليقه هاي انفجاري، پيوستن به داعش، کشتن زنان و مردان بيگناه در ايستگاه هاي قطار، اتوبوس و هواپيماست و اين چيزي نيست که از چشم دول غربي پنهان مانده باشد. لذا بايد با هوشياري از نقاط ضعف عربستان در اين زمينه استفاده کرد و پايه هاي حکومت عربستان اين ابزارهاي نرم افزاري را قلقلک داد. دولت عربستان نقاط ضعف بسيار زيادي دارد که يک مورد آن ماجراي دخالت و کشتار زنان و کودکان بيگناه در يمن و مداخله در يک کشور ثالث است. تصور مي کنم که اين ظرفيت بالقوه در داخل ايران وجود دارد و بايد در ارتباط با مفهوم برجام از يک يکپارچگي ملي استفاده کنيم و البته بايد دستگاه هاي امنيتي به ويژه وزارت اطلاعات و شوراي عالي امنيت ملي و نهادهاي نزديک به رهبري نظارت جامع بر عملکرد رسانه ها، افراد و رجل با نفوذ داشته باشند که با قيافه به ظاهر حزب اللهي اظهاراتي را به زبان مي آورند که در نهايت به نفع عربستان و اسرائيل تمام مي شود.
زاهد در تحليل خود از آينده روابط تهران و رياض گفت: عليرغم اينکه پيش بيني من اين بود که در سال جاري با عربستان مي توان باب جديدي براي گفتگو باز کرد، اما چنين دورنمايي به زودي امکانپذير نيست. البته موضع دولت ايران بسيار هوشمندانه است. به اين معنا که دولت ايران پالس و فرهنگي را به جامعه جهاني مخابره مي کند که خوهان ايجاد تنش نيست. پس از حمله عده اي نادان به سفارت عربستان که البته به نفع منافع عربستان تمام شد و متاسفانه برخورد شايسته با حمله کنندگان به سفارت عربستان در تهران و مشهد صورت نگرفت، ايران در موضع ضعف قرار گرفت و عربستان دست بالاتري پيدا کرد. هر چند عربستان با حمله به يمن و اعدام مظلومانه شيخ نمر مقصر بود اما چهره ايران در افکار عمومي جهان مخدوش شد. اکنون ايران تلاش مي کند اين ذهنيت را مرتفع کند و از يک کشور مهاجم، مداخله گر و ماجراجو به يک کشور عاقل و اهل تدبير و مدارا تبديل شود. اين چهره، چهره بسيار مهمي است. مهم آن نيست چگونه عمل شود بلکه حداقل بايد در حوزه رسانه اي دقت کنيم که چهره مطلوب و صلح طلب از خود نشان دهيم. نکته دوم به راهبردي بر مي گردد که چندي پيش در سخناني در جمع ديپلمات ها در وزارت خارجه بر آن تاکيد کردم  و آن اهميت اين ماجراست که درک کنيم که جايگزين فعلي دولت عربستان يک دولت دموکراتيک نيست. اگر دولت عربستان سقوط کند، جانشين آن در شرايط فعلي داعش خواهد بود و اين بي ثباتي و افسار گسيختگي را در منطقه به شدت افزايش خواهد داد. لذا اگر رهبران جاه طلب، جوان، مغرور و نادان عربستان متوجه نيستند با چه آتشي در منطقه بازي مي کنند اما  مقامات ايران که نشان دادند از چه هوش و کارآمدي در اداره تحولات منطقه برخوردار هستند، بايد متوجه اين خطر باشند.

لازم به ذکر است منابع ديپلماتيک از فاز جديد اقدامات عربستان عليه برجام خبر مي دهند. رياض به سفارتخانه‌هاي خود در اروپا ماموريت داده تا با سه ترفند در روند بهره‌برداري ايران از منافع حاصل از برجام، اخلال ايجاد کنند. «دادن پيشنهادهاي پرسودتر»، «تهديد به ممنوعيت معامله» و «تهديد به لغو قراردادهاي موجود با عربستان» اقدام به سنگ اندازي در مسير اجراي برجام کنند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/6956/عربستان-متوجه-نيست-با-چه-آتشي-در-منطقه-بازي-مي-کند
بستن   چاپ