راه ترقی
طرح تحول سلامت 10هزار ميليارد تومان از هزينه‌هاي درماني مردم کم کرد
سه شنبه 3 اسفند 1395 - 2:55:00 PM
آريا
راه نو- ايرج حريرچي در کرسي آزادانديشي بررسي ابعاد طرح تحول سلامت در تالار ابن سينا دانشگاه علوم پزشکي تهران افزود: طرح تحول سلامت شاخص‌هاي توسعه انساني و عدالت اجتماعي را در نظام سلامت ارتقا داد.
وي اضافه کرد: طرح تحول نظام سلامت، مصداق اجرايي کردن سياست‌هاي کلي سلامت ابلاغي مقام معظم رهبري و اسناد بالادستي در حوزه سلامت است و براي بررسي و نقد طرح تحول سلامت بايد ببينيم قبل از شروع طرح، کشور در حوزه سلامت چه وضعيتي داشته است و اکنون در چه وضعي است.
قائم مقام وزير بهداشت با بيان اينکه سياست کلي نظام سلامت در سند چشم‌انداز 1404 اين است که در بين 200 کشور منطقه رتبه نخست را کسب کنيم، گفت: اکنون در شاخص اميد به زندگي رتبه 12، در ميزان مرگ و مير نوزادان رتبه 13، مرگ کودکان زير 5 سال رتبه 12 و ميزان مرگ بالغان رتبه 11 دربين 20 کشور منطقه را کسب کرده‌ايم.

رتبه ايران در نظام سلامت دنيا 159 بود
حريرچي افزود: با توجه به ميزان پرداختي از جيب مردم در گذشته رتبه 159 در جهان را داشتيم و در سهم بودجه دولتي از کل منابع تأمين کننده سلامت جايگاه 153 جهان بوديم و تا سال 2010 سهم پرداختي مردم 50 تا 58 درصد بود و جزو 37 کشوري بوديم که پرداختي مردم بالاي 50 درصد بود.
سخنگوي وزارت بهداشت با بيان اينکه شاخص تخت‌هاي بيمارستاني در کشور قبل از طرح تحول به ازاي هر هزار نفر جمعيت ١.٥ بوده،گفت: در سال 91 اين شاخص به ١.٦٥ رسيده که در واقع نسبت به افزايش جمعيت تخت‌ها افزايش پيدا کرده، اما درصد شاخص تخت افزايش زيادي نداشته است.
وي ادامه داد: در مورد پوشش بيمه‌اي افراد در سال 83، 50 درصد مردم بيمه نبودند و سال 90 اين ميزان به ١٦.٨ رسيد.
قائم مقام وزير بهداشت در پاسخ برخي نقدها مبني بر افزايش هزينه‌هاي نظام سلامت بعد از طرح تحول گفت: کل توليد ناخالص توليد ملي ما 410 تا 425 ميليارد در 7 سال گذشته بوده و از اين ميزان حدود 30 ميليارد دلار به سلامت اختصاص پيدا کرده است.
قائم مقام وزير بهداشت تصريح کرد: منابع مالي هنگفتي در اختيار طرح تحول قرار نگرفته و اعتبارات عمومي امور مختلف در قانون بودجه کشور براي وزارت بهداشت کاهنده بوده است در حالي که گفته شده اين اعتبارات افزايش يافته ولي در واقع چنين چيزي نبوده است.

افزايش سهم بهداشت از 4 به 9 درصد اعتبارات سلامت
حريرچي با بيان اينکه برخي درمان را اولويت طرح تحول سلامت معرفي مي کنند، گفت: در کشورهاي دنيا ٣ تا ١١درصد اعتبارات را به بهداشت تخصيص مي‌دهند زيرا همه جاي دنيا هزينه هاي درمان بالا است.
وي گفت: در تمام 30 سال گذشته تا سال 90 متوسط پول براي بهداشت عمومي و پيشگيري حدود 4 درصد بود ولي در سال اول اجراي طرح ما موفق شديم آن را به 9 درصد برسانيم.
وي درباره ريزميزي پزشکان گفت: چنين نيست که طرح تحول ميزان زيرميزي پزشکان را افزايش داده باشد. به گزارش سازمان بهداشت جهاني پرداختي از جيب مردم ايران به ٤٠.٦ درصد رسيده و هيچ کشوري در دنيا نتوانسته در يک سال ١٠ درصد و به عبارتي ١٠ هزار ميليارد تومان پرداختي از جيب را کاهش دهد و وزارت بهداشت در اين زمينه موفق بوده‌ است.

20 درصد منابع طرح تحول براي پزشکان و کادر بيمارستان‌ها هزينه شد
وي درپاسخ به اين گفته که عمده منابع طرح تحول سلامت به درآمد اختصاصي بيمارستان‌ها و جيب پزشکان رفته است، اظهار داشت: 56 درصد از منابع طرح تحول سلامت را براي کاهش پرداختي از جيب مردم، 24 درصد را براي افزايش زيرساخت‌ها و 19.9 درصد را صرف کارکنان پزشک و غيرپزشک شده است همچنين با اجراي طرح تحول سلامت درصد بيمه‌شدگاني که از نظر مالي بي‌بضاعت بوده‌اند افزايش يافته است.

کاهش فاصله پرداختي بين پزشکان متخصص
وي گفت: نسبت ميانگين درآمد بالاترين رشته تخصصي به کمترين در ايران قبل از طرح تحول ١١ به يک بوده و بعد از طرح تحول ٥.٥ به يک رسيده و تنها يک درصد از پزشکان کارانه خالص بالاي 60 ميليون تومان دارند و ميزان پرداخت‌ها به سمت عدالت پيش رفته است.

50 درصد پزشکان تمام وقت دولتي شدند
‎قائم مقام وزير بهداشت عنوان کرد: پيش از اجراي طرح تحول 18 درصد پزشکان متخصص تمام وقت بودند ولي خوشبختانه امسال اين رقم به 50.5 درصد رسيده است، افزون بر اين نسبت پرداختي بين پرستاران و پزشکان نيز کاهش يافته ودر مقايسه با گذشته بهتر شده است.

فقط ديکته نانوشته غلط ندارد
حريرچي در پاسخ به منتقداني که معتقد هستند طرح تحول نياز به بازنگري دارد، گفت: در اجراي طرح تحول نيز اشتباه وجود دارد و برخي تصميمات غلط است که بايد اشتباه‌ها و عوامل داخلي و خارجي را شناسايي و تصحيح کنيم و شکي در اين مسئله نيست.

حداقل 10 تا 20 درصد منابع اتلاف مي‌شود
وي اضافه کرد: در کل دنيا همه سيستم‌ها اتلاف منابع دارند، حتي در کاشت گندم نيز به همين صورت است و در بهترين نظام بهداشتي-درماني دنيا 10 تا 30 درصد منابع اتلاف مي‌شوند البته مهم اين بوده که مشکلات و مسائل تصحيح شود.
دکتر حريرچي افزود: ما براي طرح تحول سلامت و به طور کلي موضوع سلامت مردم برنامه داشتيم و اگر دولت از طرح تحول حمايت‌هاي سال اول را انجام دهد ٣ سال بعد به نتيجه‌هاي خوبي مي‌رسيم.
قائم مقام وزير بهداشت خاطرنشان کرد: هر دولتي گروگان دولت‌هاي قبلي است بنابراين ما به عنوان دست اندرکاران سلامت بايد دولت‌هاي بعدي را به طرف هزينه‌کرد درست هدايت کنيم و راه را براي آنها مشخص کنيم که در حوزه سلامت به درستي عمل کنند. رويکرد وزارت بهداشت حل مسائل روز بوده نه اينکه بخواهيم همه مسائل و مشکلات را حل کنيم.

مراقبان سلامت برند جديد نظام سلامت
حريرچي به موضوع مراقبان سلامت اشاره کرد و گفت: مراقبان سلامت برند جديد و دستاورد مهم طرح تحول سلامت است و سياست وزارت بهداشت بر توسعه خدمات مراقبين سلامت بوده و کارسنجي‌هاي لازم در اين زمينه صورت گرفته است.
وي افزود: در اين سيستم که پشتيبان تصميم گيري باليني است توسط مراقبان سلامت، تعيين مي شود که چه بسته هاي خدمتي بايد به افراد مراجعه کننده ارائه شود و همان افتخاري که دهه 60 بهورز براي ايران کسب کرد اکنون مراقبان سلامت کسب خواهند کرد.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: کاهش هزينه هاي درمان، افزايش عدالت اجتماعي، به روز رساني و افزايش تجهيزات بيمارستاني، کاهش چشمگير مراجعات مردم براي تهيه دارو و ملزومات به خارج از مراکز درماني و افزايش 5 درصدي اعتبارات براي حوزه بهداشت در سال نخست اجراي طرح از برجسته ترين دستاوردهاي اجراي اين طرح ملي است.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/8603/طرح-تحول-سلامت-10هزار-ميليارد-تومان-از-هزينه‌هاي-درماني-مردم-کم-کرد
بستن   چاپ