راه ترقی
روسيه در خصوص ايران اشتباه استراتژيک نمي کند/ ايران نبايد روي ترکيه حساب باز کند
شنبه 21 اسفند 1395 - 3:07:09 PM
آريا
راه نو- دکتر عباس اسدي، کارشناس روابط بين الملل، در گفتگو با خبرگزاري آريا در خصوص مواضع تند اخير دولت ترکيه نسبت به ايران گفت: ترکيه کشور غير قابل اعتمادي است. رجب طيب اردوغان به دنبال آن است که امپراطور عثماني را دوباره احيا کند. لذا به هر شکل ممکن و با توسل به هرترفندي به دنبال تحقق آن است و در اين راستا حاضر است با کساني که دشمنان مسلمانان هستند و با ايران رابطه خوبي ندارند، پيوند دوستي برقرار کند. به رغم اينکه اسرائيل در مسئله کشتي مرمره ترکيه را تحقير کرد، اما اردوغان به دنبال رابطه با اين رژيم است. ترکيه از هر موضوعي به عنوان ابزار استفاده مي کند و اکنون با روي کار آمدن ترامپ تصور مي کند ترامپ مي تواند به سلطانيزه شدن ترکيه کمک کند. اردوغان فرد قابل اعتمادي نيست وقتي به احمد داود اوغلو نخست وزير خود که اردوغان را روي کار آورده بود، خيانت مي کند مسلم است که به ايران هم خدمتي نمي رساند و ايران نبايد روي ترکيه حساب باز کند. از سوي ديگر چون ايران در سوريه دست بالا را دارد و با کمک ايران، داعش در برخي مناطق سوريه عقب رانده شده است و همچنين عراق با کمک ايران در حال آزادسازي موصل است، ترکيه به شدت عصباني است به ويژه اينکه اردوغان چشم طمع به موصل دارد و مي خواهد موصل را بخشي از خاک ترکيه کند. لذا اردوغان به شدت عصباني است و براي اينکه خشم خود را نشان دهد ، اقدامات ناهنجاري را انجام مي دهد و دست دوستي به سمت دشمنان ايران دراز مي کند و تلاش مي کند ايران را تحت فشار قرار دهد تا ايران در عراق و سوريه و تحولات منطقه کوتاه بيايد. مرزهاي دفاعي ايران فقط مرزهاي جغرافيايي نيست؛ بلکه اين مرزها در سوريه و عراق هم قرار دارد و ايران بايد از خود دفاع کند. ترکيه با اين اقدامات تنها در راستاي منافع شخصي اردوغان عمل مي کند نه کشور ترکيه که در آينده منافع ملي ترکيه به خاطر اقدامات اردوغان صدمات فراواني خواهد خورد.
اين استاد دانشگاه در پاسخ به اين سوال که با نزديک شدن مناسبات روسيه و دولت جديد آمريکا، آينده روابط ايران و روسيه را چگونه ارزيابي مي کنيد؟ ، گفت: هر کشوري بر اساس منافع ملي خود تصميم گيري مي کند. در شرايط فعلي ممکن است روسيه مناسبات خوبي با ايران داشته باشد، اما شايد در آينده ايران را بفروشد و فداي منفعت طلبي خود کند. ايران نبايد تمام تخم مرغ خود را در سبد روسيه قرار دهد. ايران بايد دست بالا را داشته باشد و تنها به روسيه تکيه نکند؛ بلکه با کشورهايي که دست بالا را دارند، مانند کشورهاي جنوب شرقي آسيا و اتحاديه اروپا ارتباط خوبي برقرار کند اما چون انتخابات رياست جمهوري ايران در پيش است اين احتمال است که برخي از اين کشورها با سوءاستفاده از اين فضا به ايران اعمال فشار کنند و فضا را تغيير دهند. در شرايط کنوني رابطه روسيه و ايران چندان راهبردي واستراتژيک نيست. ترکيه، آمريکا و ديگر کشورها تلاش مي کنند ميان ايران و روسيه شکاف ايجاد کنند و از اين شکاف به نفع خود بهره برداري کنند و ايران هم بايد منافع خود را مد نظر قرار دهد. آمريکاي ترامپ يک آمريکا قدري نيست که بتواند سياست هاي خاصي را در خاورميانه دنبال کند؛ ترامپ مي خواهد تبليغاتي را انجام دهد و منافع صهيونيستها و برخي کشورهاي همراه را در منطقه تامين کند.
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي در پاسخ به اين سوال که برخي معتقدند روسيه بايد بين ايران و آمريکا يکي را انتخاب کند. آيا در واقعيت چنين اتفاقي خواهد افتاد؟ ، گفت:در سياست اين اتفاق رخ نمي دهد. قدرتها مي خواهند همه روابط با کشورها را حفظ کنند و خود را محدود به يک کشور نمي کنند و روابط چند جانبه خود را با کشورها حفظ مي کنند. از طرفي آقاي ترامپ قابل اعتماد نيست. اگر روسيه تصور مي کند که ترامپ مي تواند منافع روسها را تامين کند، در اشتباه است و اگر روس ها بخواهند ترامپ را بر ايران ترجيح دهند، دچار اشتباه استراتژيک خواهند شد و در آينده ضربه مي خورند. اين رسانه ها هستند که اشاره مي کنند مناسبات روسيه و آمريکا بهبود پيدا مي کند وگرنه اينگونه نيست. اوايل کار است و ممکن است در آينده دچار تنش هاي خاصي شوند. از سوي ديگر با مطرح شدن موضوع دخالت روسها در انتخابات آمريکا، روسيه وجهه منفي در ميان مردم آمريکا پيدا کرده است

http://www.RaheNou.ir/fa/News/8743/روسيه-در-خصوص-ايران-اشتباه-استراتژيک-نمي-کند--ايران-نبايد-روي-ترکيه-حساب-باز-کند
بستن   چاپ