راه ترقی
چه کشوري در خاورميانه رهبر است؟ / جايگاه ايران در خاورميانه از نظر قدرت کجاست؟
چهارشنبه 30 فروردين 1396 - 2:15:16 PM
آريا
راه نو- دورين هورشيگ، در گزارشي در ورلد پرس ريويو (امريکا) به اين سئوال پاسخ داده است؛ آيا ايران مي تواند ابرقدرت خاورميانه شود؟
با توجه به احساسات ملي گرايانه دولت ترامپ، که بر مفهوم« نخست امريکا» استوار است و با توجه به کاهش اهرم قدرت سياسي جهاني، مساله سيطره بر جهان کنار گذاشته مي شود. در نتيجه، نظام بين المللي در حال تبديل شدن به نظام چند قطبي متشکل از ابر قدرت هاي منطقه اي است.
امريکا رهبر منطقه امريکاي شمالي و جنوبي است. چين در آسياي شرقي پيشتاز است. روسيه در شمال آسيا رهبر است و فرانسه، المان و انگليس رهبر اروپا محسوب مي شوند.
اما چه کشوري در خاورميانه رهبر است؟ در حال حاضر، ايران با ترکيه و عربستان براي کسب مقام اولي در اين منطقه مبارزه مي کند.
در سال هاي اخير، ايران تا حدودي به علت برجام سال ٢٠١٥، ادعاي اين کشور مبني بر داشتن اقتصاد متنوع و پيشرفته تر در منطقه خاورميانه و افريقاي شمالي و سرمايه گذاري و پيشرفت هاي قابل توجه آن در عرصه علوم و فناوري ، به شکل فزايده اي مورد توجه قدرت هاي جهاني قرار گرفته است.
در اينجا سه دليل ارايه مي شود که چرا ايران به جمع ابر قدرت هاي منطقه اي خواهد پيوست.

قابليت هاي سايبري
ايران بعد از امريکا، انگليس، اسراييل، روسيه و چين در مقام ششم به باشگاه ابر قدرت هاي سايبري پيوسته است. ايران منابع فراواني را در زمينه تدابير تهاجي و دفاعي سايبري سرمايه گذاري کرده است و به قدرت سايبري تبديل شده است که بايد مواظب آن بود.
در سال ٢٠٠٩، تاسيسات غني سازي اورانيوم اين کشور مورد حمله ويروس استاکس نت قرار گرفت و ايران را مجبور ساخت که دستگاه هاي سانتريفوژ هاي خود را عوض کند. نتيجه مثبت آن وضعيت، اين شد که ايران هم برنامه سايبري خود را در دفاع از فناوري هاي کشور و هم ابزارهاي قدرتمند حمله به دشمن را پايه ريزي کرد. در سال ٢٠١٤، گروه نخبه سايبري ايران به زيرساخت حساس شرکت هاي کره اي و کانادايي حمله کرد و در سال ٢٠١٥ شبکه برق رساني ترکيه را مختل ساخت و سامانه هاي رايانه اي شرکت ملي نفت عربستان، آرمکو، را در سال ٢٠١٢ تقريبا متلاشي کرد .

راهبرد هسته اي
ايران بلند پروازي هسته اي خود را از دست نداده و در ضمن از برجام هم کاملا تبعيت کرده است.
طبق تازه ترين گزارش آژانس بين لمللي انرژي اتمي، ايران مرز بين اورانيوم غني شده با عيار متوسط و بالا ( قابل کاربرد در توليد سلاح هسته اي) را زير پا نگذاشته است، در حاليکه اگر ايران بخواهد، اين کار را مي تواند ظرف چند ماه انجام دهد.
ايران در طول دو سال گذشته آزمايش هاي موشکي متعددي انجام داده است، به گونه اي که دولت ترامپ به ايران« هشدار» داد. روي بدنه بعضي از اين موشک ها نوشته شده که « اسراييل بايد از صحنه روزگار محو شود».
ايران بعد از انقضاي برجام هر تصميمي که بگيرد، احتمالا برنامه هسته اي خود را ادامه خواهد داد. ايران اکنون اين گونه مي تواند قدرت نمايي و اعمال نفوذ کند که خود را نزديک به کشورهاي هسته اي يا کشورهاي به رسميت شناخته شده هسته اي معرفي و عرصه کند.

برنامه فضايي
اگر آقاي حسن روحاني و ساير عناصر اصلاح طلب در ايران بتوانند محاسبات سياسي و در نتيجه محاسبات اقتصادي را به نفع خود تغييردهند، ايران مي تواند به سرعت به قدرت قابل توجه فضايي در منطقه تبديل شود.
به کلام خود آقاي روحاني: « فناوري فضايي براي جمهوري اسلامي منبع قدرت است و براي کشور اقتدار ببار مي آورد».
گرچه ايران نمي تواند با امريکا، روسيه، يا چين رقابت کند، اما خطا است که آن را ناچيز بشماريم .
چند هفته پيش، مرکز تحقيقات فضايي ايران و دانشگاه صنعتي امير کبير دو ماهواره جديد عرصه کردند. از زمان راه اندازي اين برنامه در سال ٢٠٠٩، ايران به شکل موفقيت آميزي موجودات زنده به فضا فرستاده است، ماهواره هاي مخابراتي و تصويربردراي به فضا پرتاب کرده و پايگاه هاي پايش هوايي ايجاد کرده است.
خبرگزاري ايرنا چهارم مارس ٢٠١٧، گزارش داد که ايران سامانه دفاعي ساخت روسيه را آزمايش کرده است.

سلطه ايران در حال افزايش است
اگر رهبري جهاني امريکا در حال افول است، ابرقدرت هاي منطقه اي مصمم اند که قدرت به دست آورند.
ايران به علت چالش هاي کنوني اقتصادي خود، هنوز نتوانسته است جاي ترکيه و عربستان، دو ابر قدرت در منطقه را بگيرد اما به ايفاي نقش مهم و حساس خود در خاورميانه ادامه مي دهد.
و اگر آقاي حسن روحاني بتواند مدت چهار سال ديگر در سمت خود باقي بماند، با توجه با پيشرفت هاي ايران در عرصه سايبري، فضايي و نظامي، مي توان گفت که اين کشور با سبقت گرفتن از ترکيه و عربستان مي تواند به ابرقدرت خاورميانه تبديل شود.
جهان در حال تغيير است. چيزي به نام قدرت مسلط و جهاني دوقطبي وجود نخواهد داشت و شاهد جهان چند قطبي مبتني بر ابر قدرت هاي منطقه اي خواهيم بود.
بستگي به ايران دارد که قدرت خود را در راستاي منافع خود يا به نفع همگان به کار ببندد. به منظور محافظت از بشريت، اجازه دهيد به چنين اميدي دل ببنديم که ايران گزينه دوم را انتخاب کند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/8901/چه-کشوري-در-خاورميانه-رهبر-است؟---جايگاه-ايران-در-خاورميانه-از-نظر-قدرت-کجاست؟
بستن   چاپ