راه ترقی
تاثير ترامپ بر انتخابات رياست جمهوري ايران/ چه کساني خواهان پيروزي روحاني هستند؟
دوشنبه 4 ارديبهشت 1396 - 1:50:26 PM
آريا
راه نو- کويچي شينودا، در گزارشي در روزنامه ماينيچي (ژاپن) با عنوان " «انتخابات رياست جمهوري ايران» ادامه يا عدم ادامه روند سياست هاي مسالمت آميز با کشورهاي خارجي در کانون توجهات" نوشت:

کمتر از يک ماه تا انتخابات رياست جمهوري ايران که روز نوزدهم ماه مي برگزار مي شود، باقي مانده است. هر چند هم اکنون به نظر مي رسد که [آقاي] حسن روحاني، شصت و هشت ساله و رئيس جمهور فعلي ايران و از جناح محافظه کار ميانه رو، موضع برتر در انتخابات رياست جمهوري ايران را دارد، ولي با اين حال فشار دولت دونالد ترامپ عليه ايران تقويت شده و ممکن است همين امر موجب شود که حمايت ها به سوي جناح محافظه کار تندرو که رويکرد ضد آمريکايي بسيار شديدي دارند، متمرکز شود.
[آقاي] روحاني، رئيس جمهور ايران، سال ٢٠١٥ ميلادي، توافق هسته اي که منجر به محدود شدن برنامه هاي هسته اي ايران در سطح گسترده شده، با کشورهاي غربي امضاء کرده و بدين ترتيب لغو تحريم هاي اقتصادي را تحقق بخشيده و به دنبال آن رويکرد مسالمت آميز با کشورهاي خارجي اتخاذ کرده است. با توجه به چنين دستاورد رئيس جمهور ايران، هم اکنون ادامه يا عدم ادامه روند چنين رويکردي مسالمت آميزي با کشورهاي خارجي در کانون توجه رقابت انتخابات رياست جمهوري ايران قرار دارد.
بر اساس گزارش صندوق بين المللي پول (‌IMF) پيش بيني مي شود که توليد ناخالص داخلي ايران (GDP) بيش از چهار درصد رشد کند که چنين رشدي در سال هاي اخير رشد بسيار خوبي خواهد بود. [آقاي] روحاني، رئيس جمهور ايران، در همين راستا با اشاره به اين که: «رشد اقتصادي، مهار تورم و ثبات ارزي را تحقق بخشيده است» بر دستاوردهاي که در اين مدت چهار سال داشت، تأکيد کرده است. اما با اين حال ضريب بيکاري از سال ٢٠١٥ ميلادي تا سال ٢٠١٦ ميلادي حدود يازده درصد بوده که اين ميزان بيکاري با زمان پيش از لغو تحريم هاي اقتصادي تغيير چنداني نکرده است.
مردم ايران از يک سو با اشاره به اين که:‌ «‌دوره بدون ظلم و ستم و ثبات در جامعه را تجربه کرديم» دوره رئيس جمهوري [آقاي] روحاني را مثبت ارزيابي و از سوي ديگر، «از زندگي پر مشقت» ابراز نارضايي مي کنند. گمانه زني هايي هم مطرح است، مرگ هاشمي رفسنجاني، رئيس جمهور سابق ايران که از جناح ميانه رو حمايت مي کرد و در ماه ژانويه سال جاري درگذشت، در کسب رأي براي [آقاي] روحاني، ‌رئيس جمهور ايران، تأثير گذار خواهد بود. ابراهيم رئيسي، پنجاه شش ساله و دادستان سابق و از جناح محافظه تندرو، نامزد مقتدر جناح مقابل [آقاي] روحاني، رئيس جمهور، به شمار مي آيد. رئيسي روحاني عالي مقام است که پست مهم در مبارزه با جناح مخالف نظام ايران را بر عهده داشته است.
هر چند رئيسي از تجربه سياسي اندک برخوردار و در سياست هاي خارجي برجسته نبوده است، ولي با اين حال با ادعاي اين که: «کشورهاي غربي و آمريکا راه حل مسائل ايران نيستند. ما مي توانيم کشور را بيش از اين توسعه دهيم. دولت قوي بدون فساد اداري داير خواهم کرد»‌ سياست هاي دولت فعلي را ناکافي دانست. با توجه به چنين رويکرد رئيسي، مي توانيم بگوييم که هدف او، نامزد انتخابات رياست جمهوري ايران، اين است که حمايت مردمي که بر اين باورند «از رشد اقتصادي منفعتي کسب نکردند»‌ جذب کند.
محمد نوري، محقق دانشگاه الزهرا و مفسر سياسي ايران، ‌در تجزيه و تحليلي در خصوص انتخابات رياست جمهوري ايران اظهار داشت: «اصلاحات اقتصادي دولت [آقاي] روحاني در نيمه راه است و به همين جهت اکثر قشر جوان و جناح اصلاح طلب اميدوارند که با پيروزي دوباره [آقاي] روحاني در انتخابات، وضعيت موجود حفظ شود.»
از قرار معلوم، چنانچه هيچ از يک از نامزدها نتوانند بيش از نيمي از آراء‌ را کسب کنند، دور دوم انتخابات با حضور دو نامزد برتر برگزار خواهد شد.
نگرش آمريکا هم بر انتخابات رياست جمهوري ايران تأثير خواهد گذاشت. دونالد ترامپ، رئيس جمهور ايران، روز ششم ماه جاري دستور حملات موشکي به پايگاه هوايي دولت اسد را که عليه مردم خود از سلاح شيميايي استفاده کرده است، صادر کرد. رئيس جمهور آمريکا روز بيستم ماه جاري توافق هسته اي ايران را «توافق وحشتناک» خواند و بار ديگر دولتمردان پيشين آمريکا را سرزنش کرده است.
[آيت الله] خامنه اي مقام عالي رهبري ايران، در حالي که با رفتار غير قابل پيش بيني دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا رو به رو است، ديدگاهي مبني بر اين که: «سپردن دولت به دست اشخاصي که از تجربه سياسي اندک برخوردارند، نگراني هايي را در اذهان زنده مي کند» مطرح کرده است. (شبکه تلويزيون ماهواره اي الجزيره خاورميانه) گفته مي شود، قصد واقعي مقام عالي رهبري ايران تأييد ضمني «‌ادامه روند دولت روحاني» بوده است.
حتي در خاورميانه هم روابط ديپلماتيک ايران (مذهب رسمي شيعه) با عربستان سعودي (کشور بزرگ سني مذهب) قطع است و دو طرف پيرامون جنگ داخلي يمن و سوريه دشمن يکديگر به شمار مي آيند. دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا، رويکردي داير بر تقويت حمايت نظامي از عربستان سعودي را نشان داده است. بنا بر اين، چنانچه تحت چنين شرايطي در ايران دولت محافظه کار تندرو روي کار آيد، اختلافات ايران با عربستان سعودي و آمريکا تعميق خواهد يافت و اين نگراني هم ديده مي شود که بي ثباتي خاورميانه بيش از پيش گسترش يابد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/8949/تاثير-ترامپ-بر-انتخابات-رياست-جمهوري-ايران--چه-کساني-خواهان-پيروزي-روحاني-هستند؟
بستن   چاپ