راه ترقی
انتخابات ايران و برجام؛ نقد آمريکا، حمايت اروپا
دوشنبه 18 ارديبهشت 1396 - 12:31:31 PM
آريا
راه نو- راديو زمانه از رسانه هاي اپوزيسيون نوشت:
در حالي که بخش مهمي از دومين مناظره تلويزيوني کانديداهاي رياست‌جمهوري ايران به توافق هسته‌اي اين کشور با گروه 1+5، «برجام» اختصاص يافت، وزارت خارجه آلمان بار ديگر بر حمايت برلين از برجام تأکيد کرد. کميسيون سياست خارجه مجلس اعيان بريتانيا نيز حمايت از برجام را نقطه افتراق لندن و واشنگتن دانست. اما نمايندگان مجلس آمريکا از آغاز تحقيقات ويژه براي ارزيابي اين مسئله خبر دادند که آيا دولت باراک اوباما براي رسيدن به برجام امنيت ملي ايالات متحده را به خطر انداخته‌است يا خير.
نمايندگان جمهوري‌خواه در کميته بازرسي مجلس نمايندگان کنگره آمريکا جمعه پنجم ماه مه گفتند که تحقيقات خود را در مورد نحوه رسيدن دولت باراک اوباما، رئيس‌جمهوري پيشين آمريکا به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) با ايران آغاز کرده‌اند. اين نمايندگان مي‌گويند که اين سوال را بررسي خواهند کرد: آيا روند دستيابي اوباما به توافق هسته‌اي با ايران همراه با ديگر طرفين 1+5 و نيز تلاش دولت او براي آزادکردن شهروندان آمريکايي زنداني در ايران در قبال آزادي برخي شهروندان ايراني زنداني در آمريکا، برنامه اين کشور براي مبارزه با صدور و گسترش تسليحات را زير پا گذاشته است يا خير.
 همچنين 13 سناتور جمهوري‌خواه آمريکايي خواستار روشن شدن اين موضوع شده‌ا‌ند که آيا دولت اوباما ضمن مذاکرات محرمانه با ايران و گمراه‌کردن مردم آمريکا هنگام فاش‌کردن مفاد آن در ژانويه 2016 به امنيت ملي آمريکا ضربه زده است يا نه. دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوري جمهوري‌خواه ايالات متحده در کارزارهاي انتخاباتي خود بارها برجام را «بدترين توافق ممکن» خواند و پس از رسيدن به کاخ سفيد نيز انتقادهاي خود از آن را ادامه داد. او چندي پيش خواستار بررسي دوباره برجام شد.
واشنگتن مي‌گويد که فعلاً از برجام بيرون نمي‌آيد، اما شايد تحريم‌هاي بيشتر وضع‌ کند. سياستي براي همسويي بيشتر با عربستان سعودي و اسرائيل. حمايت اروپا طرفين اروپايي برجام اما با آمريکا در يک جبهه قرار ندارند. مارکوس ادر، معاون وزير خارجه آلمان شنبه 16 ارديبهشت/ششم مه در حاشيه نشست با علي اکبر ولايتي، رئيس مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت گفت که «آلمان از برجام و اجرايي‌کردن آن در همه جهات دفاع مي‌کند.»
رويترز هفته گذشته گزارش داده بود که اتحاديه اروپا از مواضع سرسختانه ترامپ در قبال ايران و توافق هسته‌اي اين کشور با گروه 1+5 ناراضي است. به همين دليل، اعضاي اين اتحاديه براي تقويت موضع اعتدال‌گرايان ايراني در انتخابات آتي رياست‌جمهوري ايران به دنبال عمل به وعده‌هاي «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) و نشان‌دادن تعهد خود به آن هستند. شنبه و يک‌شنبه گذشته، ميگل آرياس کانيته، کميسيونر انرژي اروپا همراه با نمايندگان بيش از 50 شرکت اروپايي در يک مجمع کسب‌و‌کار در تهران بود تا توافق‌هاي تجاري جديد امضا کند.
 به گزارش فايننشال تريبون، پنج‌شنبه چهارم مه نيز ديويد هاول، رئيس کميته روابط بين‌المللي مجلس اعيان بريتانيا در گزارشي اعلام کرد که «ما ديگر نمي‌توانيم به آمريکا اجازه دهيم تا لحن مناسبات غرب با خاورميانه را تعيين کند.» اين گزارش اعلام مي‌کند که بريتانيا بايد بر خلاف موضع تند ترامپ نسبت به ايران، با شرکاي اروپايي خود همکاري کند تا تحريم‌هاي بانکي عليه ايران تخفيف يابند و زمينه سرمايه‌گذاري‌هاي مالي در بازار ايران فراهم شود.
 بخش مهمي از دومين مناظره تلويزيوني نامزدهاي انتخابات ايران نيز به برجام اختصاص يافت. رقباي (آقاي)حسن روحاني، رئيس‌جمهوري به او تاختند که پس از برجام هنوز تحريم‌هاي ايران رفع نشده. (آقاي)روحاني نيز در پاسخ گفت که تحريم‌هاي مربوط برنامه هسته‌اي رفع شده‌اند و تحريم‌هاي ديگر هنوز پابرجا هستند. او همچنين تندروها موسوم به «دلواپسان هسته‌اي» و سپاه پاسداران را به تلاش براي ناکام‌ماندن برجام متهم کرد. رسانه‌هاي مهم غربي نيز در پوشش اخبار انتخابات ايران و مناظره دوم نامزدها نيز به مسئله برجام پرداختند. رويترز نوشت که منتقدان (آقاي)روحاني عدم اجراي کامل برجام را «ترجيع‌بند نقدها از او» قرار داده‌اند و گاردين نيز تيتر زد که (آقاي)روحاني سپاه پاسداران را به مشکل‌آفريني براي برجام متهم کرده‌است.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/9034/انتخابات-ايران-و-برجام؛-نقد-آمريکا،-حمايت-اروپا
بستن   چاپ