راه ترقی

آخرين مطالب

آيا بحران قطر براي ايران يک فرصت است؟ نوشتارها

آيا بحران قطر براي ايران يک فرصت است؟
  بزرگنمايي:

راه نو- ايران شيوه برخورد عربستان با قطر را به طور کامل رد مي کند. اعمال و ديکته سياستش بر ساير کشورها، امر قابل قبول نيست. ايران راه هايي که عربستان درخواست کرد، دخالت مستقيم در امور داخلي قطر را مي داند.
به همين دليل ايران سعي مي کند همه راه ها را براي قطر باز بسازد تا در اين محاصره تحت فشار قرار نگيرد. ايران براي قطر راه هاي هوايي، دريايي و بنادر ايران را باز کرده و ارسال کالاهاي مورد نياز به قطر را فراهم نمود.
از زمان تشديد تنشهاي موجود، وزارت خارجه ايران، با دعوت دو طرف به حل و فصل اختلافات از طريق گفتگوهاي ديپلماتيکي و سياسي درصدد در پيش گرفتن موضع بيطرفي برآمده است.
اگرچه تداوم وضعيت کنوني در کوتاه مدت مي تواند منافع ايران را تأمين کند ولي در بلندمدت با دامنه دار شدن تنشها در منطقه ميتواند فضاي جديدي از ناامني هاي منطقه اي را به بار آورد که با سياستهاي بلندمدت منطقه اي ايران در تضاد است.
در خصوص بحران قطر خبرگزاري آريا به گفتگو با کارشناسان پرداخته است.

بحران قطر به نفع ايران نيست
حسين کنعاني مقدم،تحليلگر مسائل بين الملل، در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در خصوص سرانجام بحران قطر و چگونگي مواجهه ايران با بحران قطر گفت: هيچ بحراني در منطقه به نفع ايران نيست. جمهوري اسلامي به دنبال صلح و آرامش در منطقه است و تمايل دارد کشورهاي حاشيه خليج فارس و ايران در يک اتحاد اسلامي و استراتژيک بتوانند امنيت منطقه را برقرار و بر عليه حملات تروريست ها، مداخله و در مقابل اشغالگري غرب در منطقه بصورت منسجم عمل کنند. برخي کشورها مانند عربستان در پي قيوميت بر ديگر کشورهاي منطقه هستند و خواهان آنند اين کشورها فاقد استقلال باشند و در پروژه ايران هراسي، اسرائيل و آمريکا مشارکت نمايند. اختلافات قطر و عربستان اختلاف ريشه اي و تاريخي است و عربستان با يک جايگاه کاذبي که براي خود درست کرده به دنبال تسلط بر کشورهاي منطقه و باج گرفتن از آنهاست. در توافقنامه اي که ميان کشورهاي شوراي همکاري خليج فارس اتفاق افتاد، ترامپ در سفر خود به رياض آن را تثبيت کرد که اين توافقنامه به شکل  امنيتي- نظامي و مانند ناتوي عربي است تا کشورهاي منطقه با خريد اسلحه به آمريکا باج بدهند و سهم خود را از درآمدهاي نفتي به آمريکا بپردازند تا آمريکا اجازه دهد آنها بر کشورهاي خود حکومت کنند. اين باج خواهي بر قطر هم وجود داشت و چون اين کشور حاضر نبود همگام با سياست هاي عربستان در مقابله با ايران حضور پيدا کند اکنون در يک شرايط بحراني در آستانه جنگ با عربستان قرار گرفته و بايد به حل اين بحران کمک کنيم چون هر بحران در منطقه موجب مداخلات بيشتر صهيونيست ها و غرب در مسائل منطقه مي شود و اين به ضرر ايران است.
فروپاشي شوراي همکاري خليج فارس مي تواند به سود ايران تمام شود
دکتر حسن هاني زاده ،تحليلگر مسائل خاورميانه، در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در خصوص سرانجام بحران قطر و چگونگي مواجهه ايران با بحران قطر گفت: تقابل بحرين، امارات، مصر و عربستان با قطر بحراني است که عامل خارجي در آن نقش داشته و با  توجه به اينکه سفر ترامپ به رياض منجر به امضاي توافقنامه تسليحاتي 500 ميليارد دلاري  با عربستان شد و از آنجايي که آمريکا نگاه ابزاري به کشورهاي عرب حوزه خليج فارس دارد تلاش مي کند کشورهاي عربي را به سمت کارخانه هاي اسلحه سازي آمريکا گسيل کند و اين امر بخشي از برنامه هاي کاري ترامپ است که در جريان تبليغات انتخاباتي اعلام کرد از اين پس آمريکا هزينه دفاع از کشورهاي عربي را نخواهد پرداخت و کشورها بايد هزينه دفاع آمريکا از امنيت اين کشورها را خود پرداخت کنند لذا عربستان بلافاصله يک رشوه 500 ميليارد دلاري به آمريکا داد تا بتواند به طور کامل زير چتر امنيتي-سياسي واشنگتن قرار گيرد. با توجه به اينکه آمريکا به مصر، امارات، بحرين و عربستان پيشنهاد کرد قطر را براي امضاي توافقنامه امنيتي با آمريکا تحت فشار قرار دهند؛ عربستان که در گذشته در جريان بحران سوريه همسو با قطر به گروهک هاي تروريستي کمک مي کرد اکنون مدعي شده قطر از گروهک هاي تروريستي حمايت مي کند. لذا اين مسئله موجب بروز شکاف شده هر چند اين شکاف مي تواند مرحله اي و مقطعي باشد و اگر قطر به سرعت با آمريکا يک توافقنامه تسليحاتي 200 ميليارد دلاري امضا کند، اين بحران پايان مي يافت اما ظاهرا آمريکا اهداف ديگري دارد؛ يکي اينکه  شوراي همکاري خليج فارس در آستانه فروپاشي است و اگر قطر از  اين شورا خارج شود، قطعا پادشاهي عمان هم از اين شورا خارج مي شود و يک صف بندي در اين شورا که در سال 1981 که براي تقابل با ايران ايجاد شد دچار فروپاشي مي شود. جمهوي اسلامي مايل نيست ميان قطر و عربستان يک درگيري نظامي شکل گيرد چون منطقه تحمل يک جنگ ديگر را ندارد از اين رو ايران خيلي نفعي از بحران قطر نمي برد مگر آنکه يک رابطه اقتصادي گسترده در حد تبادل اقتصادي 5 ميليارد دلاري با قطر براي صادرات مواد غذايي امضا کند و اين در استراتژي جمهوري اسلامي ايران قرار ندارد. اما فروپاشي شوراي همکاري خليج فارس مي تواند به سود ايران تمام شود.

بحران قطر براي ايران فرصت استثنايي نيست
پيرمحمدملازهي،تحليلگر مسائل خاورميانه،در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در خصوص سرانجام بحران قطر و چگونگي مواجهه ايران با بحران قطر گفت: بحران قطر براي ايران بيش از اين فرصت استثنايي ايجاد نمي کند. قطر و عربستان داراي اختلاف دارند اما نبايد فراموش کنيم تمام اعراب يکي هستند و اينگونه نيست که تصور کنيم فضايي در قطر شکل مي گيرد که اين کشور را از اعراب کاملا جدا کند و قطر به سمت ايران متمايل شود.دو کشور اختلافات سياسي و ارضي دارند و اختلافات هم ميان دو خانواده سلطنتي قطر و عربستان وجود دارد.در نهايت بحران قطر از طريق ميانجيگري حل وفصل مي شود و آنگونه که برخي در ايران گمان مي کنند فضايي براي ايران باز خواهد شد،نيست.

قطر سياست مستقل تري در برابر عربستان پيش مي گيرد
دکتر عباس اسدي،استاد روابط بين الملل، در خصوص سرانجام بحران قطر و چگونگي مواجهه ايران با بحران قطر گفت:عربستان به دنبال قدرت نمايي است و در پي آن است که در نقش برادر بزرگتر اعمال قدرت نمايد و سياست هاي خود را بر کشورهاي حوزه خليج فارس تحميل کند.عربستان و برخي کشورهاي حاشيه خليج فارس در برخي مسائل با قطر اختلاف نظر دارند. با توجه به اينکه قطر در سال هاي اخير توانسته است با فروش صادرات نفت و گاز درآمد هنگفتي کسب کند اکنون از تبعيت از عربستان اکراه دارد و تلاش مي کند کمي از عربستان فاصله بگيرد و از طرفي نمي تواند منافع خود را به خطر اندازد چون به لحاظ جغرافيايي و ژئوپوليتيک عربستان مي تواند راه هاي خود را با قطر مسدود کرده و اين کشور را دچار مشکل نمايد. قطر به دنبال آن است که سياست مستقل تري در برابر عربستان پيش بگيرد. اگرچه قطر تا امروز تلاش کرده با مماشات و مسامحه اختلافات خود را حل کند اما عربستان در نظر دارد اين کشور را مانند امارات و  بحرين و ديگر کشورها به طور کامل تحت سيطره خود قرار دهد.اين در حالي است که  شروط عربستان براي قطر قابل پذيرش نيست. اگر قطر اين شروط را بپذيرد و روابط خود را با ايران و ترکيه قطع کند ممکن است عربستان نيز مناسبات خود را با قطر قطع کند که در اين صورت قطر بسيار منزوي مي شود لذا پاسخ اين کشور به درخواست هاي عربستان منفي است. قطر در برخي جاها تحرکاتي داشته  و نقش عربستان را در حملات 11 سپتامبر افشا نمود.همچنين سفير قطر در اسپانيا اعلام کرد که خواسته هاي عربستان از قطر نامشروع است و صرفا به دنبال تامين منافع خود مي باشد. اختلافات استراتژيک و ژئوپوليتيک اين دو کشور در صحنه سوريه ديده مي شود و شاهد هستيم هردو از گروه هاي تروريستي در سوريه حمايت مي کنند.عربستان وقطر برخي از تحرکات خود را در سوريه به صحنه نبرد مي کشانند و در آنجا با يکديگر مبارزه خواهند کرد.عربستان نيز مي تواند بخشي ضربات اقتصادي فراوان به قطر وارد کند. آمريکا خود محرک بحران قطر بوده و مي خواهد در ايران بحران از قطر و عربستان بهره برداري کند.
واقعيت هايي که بحران قطر نشان داد
جعفر قنادباشي، تحليلگر مسائل خاورميانه، در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در خصوص سرانجام بحران قطر و چگونگي مواجهه ايران با بحران قطر گفت: در ارتباط  با بحران قطر برخي اشتباها تصور مي کنند تحريم قطر منافع اقتصادي کلاني را عايد ايران مي کند اين در حالي است که منافع اقتصادي ايران از صادرات به قطر به خاطر کم جمعيتي و کوچک بودن اين کشور بسيار ناچيز است. ايران از بحران قطر مي تواند چندين بهره سياسي و تبليغاتي ببرد که راهبردي هستند. به لحاظ سياسي قطر به ائتلافي که با حمايت اسرائيل، آمريکا و کشورهاي حاشيه خليج فارس که عليه ايران شکل مي گرفت، ضربه جدي وارد نمود که اين براي ايران بسيار مهم است. در شرايط کنوني که آمريکا و اسرائيل با اعمال فشار به دنبال منزوي کردن ايران هستند، بحران قطر يک شکافي در ائتلاف عبري-عربي ايجاد کرد بدون اينکه ايران هزينه اي کند که اين شکاف در سرنوشت محور مقاومت موثر است. قطر با تحت فشار قرار گرفتن از سوي امارات، مصر و بحرين به سمت ايران آمد که به اين معناست که برخلاف آنچه که رسانه هاي غربي تبليغ مي کردند اختلافات ايران با کشورهاي حاشيه خليج فارس، اختلاف عربي-ايراني نيست اين مسئله بسيار مهمي است. بحران قطر موجب شد بيشتر روشن شود که ايران در روابط با کشورهاي عربي، ايراني-عربي فکر نمي کند. در گذشته تلاش مي شد که محور مقاومت را قدرت طلبي ايران جلوه دهند و خصومت برخي کشورهاي عربي و عربستان با ايران مبتني بر مخالفت با شيوه هاي قدرت مداري ما تفسير شود. بحران قطر نشان داد سعودي ها با هر کشوري که ماهيت عربستان را نپذيرد، مخالفند. همچنين بحران قطر نشان داد که مخالفت با ايران به دليل شيوه هاي ايران در منطقه نيست بلکه با قطر و گروه هاي فلسطيني هم مخالفند. با منعکس کردن واقعيت در منطقه و ديپلماسي عمومي مي توان براي مردم منطقه توضيح داد که عربستان براي قوميت عرب احترامي قائل نيست. سعودي ها همزمان با قطر، حماس را که با قطر پيوند دارد، محکوم کردند و از آنها به عنوان تروريست ياد مي کنند  که حاکي از آن است که سعودي ها در مبارزه براي آزادي سرزمين هاي فلسطين دروغگو هستند. کشورهاي کويت، عمان با نقش آفريني به عنوان ميانجيگري اثبات کردند که عربستان را نمي پذيرند و ايران بايد تلاش کند با کشورهاي بي طرف در اين قضيه روابط حسنه برقرار کند. بايد در معادلات جديد منطقه پوياتر عمل کنيم و بر اساس سياست هاي 4 سال گذشته حرکت نکنيم.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/10582/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

نکته‌نگران کننده استقلال؛ وزن‌تعویض‌ها بالا نیست

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

دارندگان کارت سوخت بخوانند

انیمیشن فان عمر مومنی از پنالتی برناردو سیلوا مقابل رئال مادرید

کنایه باشگاه پاری سن ژرمن به برد مقابل بارسلونا؛ قاب عکس بازی در کنار تابلوی منا لیزا!

برتری 5-2 آژاکس مقابل بایرن مونیخ و صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا

4 گل برتر دور برگشت مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا فصل 2023/24

ریو فردیناند و چالش انتخاب های دوگزینه ای از بین بازیکنان آرسنال و بایرن مونیخ

نصیرزاده: تیم ملی خواهان خمس بود اما باشگاه مخالفت کرد

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

حسینی در مسیر قهرمانی سپاهان و تراکتور!

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

مرادمند: خداراشکر که در این بازی چَک خوردیم!