راه ترقی

آخرين مطالب

سامانه دفاع سیارکی چین چگونه از رویداد برخوردی ویرانگر جلوگیری خواهد کرد؟ اقتصاد

سامانه دفاع سیارکی چین چگونه از رویداد برخوردی ویرانگر جلوگیری خواهد کرد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - چین به‌تازگی اعلام کرد که تا سال 2025 یک سامانه دفاع سیارکی جدید را آزمایش خواهد کرد. اما این برنامه چگونه می‌تواند از زمین محافظت کند؟

دایناسورها فقط به این دلیل منقرض شده‌اند که آژانس فضایی نساخته بودند! این درواقع یک گفته‌ی طنزآمیز معروف میان برخی اهل فن و علاقمندان به علم است. در پس این جمله یک مفهوم عمیق‌تر وجود دارد؛ چیزی که شاید ما انسان‌ها را با دایناسورها در مسیر بقا متمایز کند. شاید ما انسان‌ها برخلاف اجداد خزنده‌مان و با در نظر گرفتن تجربه‌ی 65 سال پروازهای فضایی‌ گوناگون، بتوانیم خود را از حمله‌ی قریب‌الوقوع یک سیارک به زمین نجات دهیم. ولی واقعیت این است که با وجود رسیدن بشر به تجربه‌ها و یافته‌های بسیار شگفت‌انگیز از زمان آغاز عصر فضا توسط مأموریت اسپوتنیک در سال 1957، تاکنون تلاش بسیار کمی برای توسعه‌ی فناوری انحراف سیارک انجام شده است. از همین روی، متأسفانه در این عرصه بی‌تجربه هستیم و جدا از درام‌سازی‌های هالیوودی‌ بشر پیرامون حمله‌ی فضایی‌ها یا انواع تهدیدات احتمالی از سمت فضا برای سیاره‌مان، هرگز در مقام عمل و در دنیای واقعی توانایی‌های خودمان را آنطور که باید آزمایش نکرده‌ایم. ولی به نظر می‌رسد این روال سنتی اکنون در حال تغییر باشد. وو یانهوا ، معاون اداره‌ی ملی فضایی چین (CNSA) حدود دو هفته پیش از قصدشان برای انجام یک آزمایش انحراف سیارک تا اوایل سال 2025 خبر داد. در آن هنگام اعلام شد که برنامه‌ی فوق بخشی از یک سیستم نظارت و دفاع سیارکی بزرگتری که CNSA در حال توسعه‌ی آن است و هم اکنون در مراحل اولیه‌ی خود قرار دارد. سیستم مانیتورینگ چینی‌ها متشکل از هر دو گروه ابزارهای زمینی و فضایی بوده و برای تهیه‌ی فهرستی از اجرام نزدیک به زمین با امکان تهدید سیاره‌ی ما، به کار خواهد رفت. اهمیت ویژه‌ی سیستم‌های مانیتورینگ از آن جهت است که ورود یک سیارک هرقدر زودتر شناسایی و ردیابی شود، انحراف آن هم طبعاً آسان‌تر خواهد بود. درواقع یک سیارک دور از زمین ممکن است برای تغییر مسیرش به‌ آن اندازه‌ای که دیگر به زمین آسیبی نرساند، فقط به یک ضربه کوچک نیاز داشته باشد. از طرفی هرچه نزدیک شدن سیارک به زمین را دیرتر بفهمیم، تغییر مسیر آن هم دشوارتر خواهد بود. مقاله‌های مرتبط: چگونه می‌توان از برخورد سیارکی ویرانگر به زمین جلوگیری کرد؟ راهنمای بقا؛ چگونه می‌توان از برخورد سیارکی قاتل جان سالم به‌در برد؟
شاید خواندن این جملات اندکی نگرانتان کرده باشد. اما باید توجه کنیم که آژانس‌های فضایی در سرتاسر جهان پیش از این سیستم‌های پایش سیارکی توانمندی ساخته‌اند و هزاران جرم فضایی موجود در منظومه‌ی شمسی را فهرست‌بندی کرده‌اند؛ بنابراین چندان جای نگرانی نیست. واقعیت این است که هیچ یک از آن اجرام آسمانی تهدیدی واقع‌بینانه در طول زندگی ما ایجاد نخواهند کرد. درحال‌حاضر، بالاترین خطر از جانب جرمی است که به نام 2010 RF12 شناخته می‌شود و 4٫8 درصد احتمال دارد تا در سال 2095 میلادی (1479 خورشیدی) به زمین برخورد کند. بیایید چنین فرض کنیم که برخورد احتمالی فوق رخ دهد. این سیارک 7 متری درصورت برخورد به زمین، باعث ایجاد گلوله‌ی آتشینی شبیه به شهاب چلیابینسک در سال 2013 می‌شود. بااین‌حال، ممکن است اجرام بیشتری در فضا وجود داشته باشد که هنوز ندیده‌ایم. پروژه‌ی نظارتی جدید CNSA در همین راستا و برای بهبود توانایی‌های بشر به سایر سیستم‌های نظارتی موجود خواهد پیوست. وقتی صحبت از شکار سیارک به میان می‌آید، دیدن اجرام کوچک‌تر طبعاً سخت‌تر است؛ اما اجرام کوچک‌تر اغلب همان شهاب‌سنگ‌هایی هستند که در طول شب‌های مختلف سال بی‌سروصدا و بدون رساندن آسیب خاصی در آسمان رؤیت شده و محو می‌شوند. در طرف دیگر طیف، بزرگ‌ترین سیارک‌های موجود در منظومه‌ی شمسی قادر به ایجاد رویدادهایی در قواره‌ی انقراض‌های بزرگ هستند؛ نیمه‌ی پر لیوان این است که سیارک‌های بزرگ‌تر به‌راحتی قابل تشخیص و ردگیری‌اند. روی‌هم‌رفته می‌توان چنین نتیجه گرفت که سیارک‌های با اندازه‌ی متوسط ​​خطرناک‌ترین بخش از سیارک‌های طیف را تشکیل می‌دهند؛ به اندازه‌ای بزرگ که آسیب‌های محلی به سطح زمین وارد کنند و درعین حال به اندازه‌ای کوچک که شاید نتوانیم به‌موقع ردگیری‌شان کنیم. رصد سیارک‌ها از فاصله‌ی نزدیک به ما کمک می‌کند تا به چگونگی منحرف کردن آن‌ها به بهترین نحو ممکن اشراف بهتری پیدا کنیم. مأموریت اسیریس رکس ناسا چندی پیش با بازدید از سیارک نزدیک به زمین بنو ، این سنگ فضایی را به‌عنوان یک جرم شنی حفره‌دار ارزیابی کرد. طبیعی است که منحرف کردن چنین هدفی به تکنیکی متفاوت در قیاس با انحراف یک سنگ آسمانی همگن و جامد با همان ابعاد تقریبی نیاز دارد. با دراختیار داشتن زمان کافی و دریافت هشدارهای به‌موقع، گزینه‌های بالقوه برای مقابله با سیارک‌ها شامل مواردی از قبیل تراکتور یا کشنده‌ی گرانشی (کشیدن آرام سیارک با جرم فضاپیما در مدار آن) یا رنگ‌آمیزی بخش بیرونی سیارک به رنگ سفید می‌شود (تغییر چگونگی گرمایش و سرمایش سیارک توسط خورشید، ازطریق اثر یارکوفسکی به آرامی بر مدار آن تأثیر می گذارد)

راه ترقی

این اولین آزمایش در نوع خودش به‌شمار می‌رود و احتمالاً تغییر مسیر حاصل‌شده بسیار ناچیز خواهد بود. درواقع به‌همین‌دلیل، عمده است که در مأموریت DART یک قمر را به‌جای خود سیارک هدف قرار می‌دهند؛ چون اندازه‌گیری تغییرات کوچک در مدار دیمورفوس با وجود سیارک دیدیموس در نزدیکی آن به‌عنوان یک چارچوب مرجع راحت‌تر خواهد بود. مأموریت دارت در سپتامبر سال جاری بر دیمورفوس تأثیر خواهد گذاشت. دنباله‌ی این مأموریت در سال 2027 با مأموریتی به‌نام HERA پی گرفته خواهد شد. هرا مأموریت متعلق به آژانس فضایی اروپا خواهد بود که قرار است نتایج برخوردهای حاصله از دارت با قمر سیارک هدف را مورد مشاهده و ارزیابی قرار دهد. تهدید وجودگرایانه‌ پیرامون برخورد یک سیارک با زمین در آینده‌ی نزدیک، اندک اما در بلندمدت (زمان‌های بسیار دور در آینده) تقریباً قطعی است. بدین‌ترتیب، سیستم‌های نظارت بر سیارک‌ها و آزمایش‌های انحراف سیارکی همچون دارت و پروژه‌ی جدید CNSA به‌منزله‌ی اولین گام‌های مهم برای ایمن نگه‌داشتن زمین هستند تا به‌عنوان نوع بشر اطمینان حاصل کنیم که قرار نیست به سرنوشتی مشابه سرنوشت دایناسورها دچار شویم؛ البته اگر بتوانیم از پس تغییرات اقلیمی و چالش‌های نزدیک‌تر پیرامون آن برآییم!

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/351877/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنگ خطر رکود غیرتورمی

انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز ‌مشمول مالیات بر عایدی سرمایه شد

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی کنندگان در مصرف برق خانگی

رقابت در سنگر تیم ملی شدت گرفت

آرتتا: پوچتینو جای پدرم است، از او درس زندگی می‌گیرم

نکات مهم اوسمار درباره جدایی مهاجم گلزن

دوپینگ 6 ورزشکار پاورلیفتینگ ایران در سال 2023

بیرانوند از صعود به فینال مسابقات تراپ قطر باز ماند

پایان داستان ستاره هلندی در بارسلونا؟

جوکوویچ: امیدوارم یک بار دیگر با نادال بازی کنم

پرتاب چاقو به سمت بازیکن در لیگ کلمبیا

مرور کارهای تاکتیکی در هوای بارانی اراک

فریدون عباسی: امروز ایران به قدرت نوظهور جهانی تبدیل شده است

نطق طوفانی علیرضابیگی: در مقابل گردنکشان و بدخواهان ملت ایران خواهم ایستاد

گناه فرشته؛ چرخه‌ای بی‌پایان از انتقام و تباهی

آنونس رسمی «مست عشق» در آستانه اکران

چرا ده‌نمکی پیشنهاد وزارت ارشاد در دولت احمدی نژاد را رد کرد؟

لباس خنده‌دار حامد آهنگی و خانم بازیگر در برنامه «شب آهنگى»

نماهنگ دل انگیز «سلام» با صدای فریدون آسرایی

آغاز ثبت‌ سفارش کتاب‌های درسی از فردا

تلاش محمد دلاوری برای شکافتن هسته در سازمان انرژی اتمی

داستان‌هایی از کریستین اندرسون با لهجه فارسی

نگرانی صهیونیستی از گسترش همکاری‌های نظامی ایران و روسیه

پولیتیکو: 3 دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند

پول موسسه «مصاف» رائفی پور از کجا می‌آید؟

ابهام مالیاتی در بورس

جزئیات افزایش دو برابری سقف تراکنش غیرحضوری در شبکه بانکی

کلوپ: همه چیز از باخت به یونایتد شروع شد

رضاییان: به رحمتی پیش قرارداد داده بودیم

رانگنیک به نیمکت بایرن مونیخ نزدیک شد

دو تمدید فوری که رئال مادرید می‌خواهد

امری در ویلا ماندنی شد

زشته جلوی دوربین؛ بحث جالب یزدانی و میرزازاد برای شروع مجدد بازی

کوثری: بزرگترین مشکل آمریکا در ایران، حضور یک ابرحریف به نام آیت‌الله خامنه‌ای است

دبیر شورای‌ عالی امنیت ملی: به دو اجلاس مقامات عالی‌رتبه امنیتی کشورها و بریکس نگاه ویژه‌ای داریم

خزعلی: دوره موشک تمام نشده است، وقتی زبان «وتو» می‌شود

ابراز عشق سلمان رو شیشه مینی بوس!

ماجرای «ساجده، مهلا» در صداگذاری‌های جواد خواجوی

اجرای قطعه «پائیز در برگها گم بود» ساخته استاد فریبرز لاچینی

دستگیری اولین سارقی که با پابند الکترونیکی قصد سرقت داشت!

آخرین وضعیت بازگشایی راه‌های سیل‌زده

ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!

سخنگوی دولت: دهک‌های پایین را صاحب مسکن می‌کنیم

تراز تجاری مثبت منطقه آزاد ارس در سال 1402/ جهش سرمایه‌گذاری در منطقه را شاهدیم

دو انتصاب جدید در شرکت توسعه بنادر و فرودگاه قشم

حضور بانوان هوادار در تبریز ممنوع شد

انریکه: رکورد را خراب کردی، کسی از امباپه نپرسیده بود

خداحافظ نایکی؛ لیورپول با آدیداس بست

ترکیبی که بهترین تیم آسیا را از مرگ نجات می‌دهد

ستاره 21 ساله یوونتوس در رادار الاتحاد