راه ترقی

آخرين مطالب

آیا انرژی‌های خورشیدی و هسته‌ای برای مریخ‌نشینان آینده کافی خواهند بود؟ اقتصاد

آیا انرژی‌های خورشیدی و هسته‌ای برای مریخ‌نشینان آینده کافی خواهند بود؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ساکنان آینده‌ی مریخ برای تأمین انرژی مستعمره‌نشین‌های خود در سیاره‌ی سرخ چه گزینه‌هایی دارند؟ آیا انرژی هسته‌ای و انرژی خورشیدی برای بشر روی مریخ کافی خواهد بود؟

افرادی مانند ری برادبری، کیم استنلی رابینسون، اندی وییر نویسندگان داستان‌های علمی تخیلی و خالقان سریال The Expanse همواره درمورد ساخت سکونت‌های کارآمد در مریخ رؤیاپردازی کرده‌اند؛ اما اکنون ناسا و سازمان فضایی اروپا قصد دارند در دو دهه‌ی آینده فضانوردان خود را به سیاره‌ی سرخ بفرستند و حتی شرکت‌های خصوصی همچون اسپیس ایکس و مدیرعامل آن ایلان ماسک نیز از فرستادن انسان به مریخ سخن می‌گویند . شاید اکنون وقت آن است به طرح سؤال‌های عملی بپردازیم، سؤال‌هایی که جواب به آن‌ها می‌تواند مسیر تحقق این رویای بشری را هموار کند. یکی از بزرگ‌ترین‌ سؤال‌ها این است: چه چیزی انرژی سکونتگاه‌های آتی مریخ را تأمین خواهد کرد؟ دو دانشجوی مهندسی دانشگاه کالیفرنیا به نام‌های آنتونی ابل و آرون برلینر برای یافتن پاسخ این سؤال به‌ظاهر ساده چهار سال زمان صرف کرده‌اند. این دو محقق و همکاران آن‌ها با انتشار یافته‌های مطالعه‌ی خود در ژورنال Frontiers in Astronomy and Space Sciences این‌طور استدلال می‌کنند که هر کدام از منابع انرژ‌ی هسته‌ای و خورشیدی می‌توانند انرژی لازم برای مأموریت‌های سرنشین‌دار طولانی‌مدت در مریخ را تأمین کنند. اما فضانوردان ساکن در مریخ در مأموریت برپایی سکونت‌گاه در سیاره‌ای غیر از زمین با محدودیت‌هایی مواجه خواهند شد؛ از جمله این‌که آن‌ها تا چه اندازه خواهند توانست تجهیزات سنگین را از زمین به مریخ منتقل کنند و از سویی پنل‌های خورشیدی بعد از نصب در سطح مریخ تا چه اندازه می‌توانند انرژی الکتریکی تولید کنند و درصورت نبود نور خورشید تا چه اندازه می‌توانند انرژی ذخیره کنند. ابل درمورد نتایج مطالعه‌ی خود می‌گوید: به این بستگی دارد که در کجای مریخ باشید. به‌نظر می‌رسد در نزدیک خط استوا انرژی خورشیدی بهتر جواب می‌دهد و در نزدیکی قطب‌های مریخ انرژی هسته‌ای بازده بیشتری خواهد داشت. مهندسان محاسبات خود در مورد میزان انرژی مورد نیاز سکونت‌گاه در سطح مریخ را برمبنای یک مأموریت شش نفره انجام داده‌اند. فضانوردان برای ساخت چنین پایگاه دورافتاده‌ای ابتدا باید تقریباً تمام تجهیزات موردنیاز خود را از زمین بیاورند، تجهیزاتی مانند سلول‌های فتوولتاییک (PV)، بسته‌های باتری و رآکتورهای هسته‌ای برای تولید انرژی لازم برای زنده ‌ماندن در مریخ. درواقع می‌تواند گفت شکل مأموریت‌های سرنشین‌دار به‌مریخ به میزان توانایی موشک‌ها در حمل بار بستگی خواهد داشت، چیزی که ابل و برلینر به آن جرم ترابردی می‌گویند. ابل در این‌مورد می‌گوید: آوردن تجهیزات از زمین به مریخ کار مشکل و پرهزینه‌ای است، بنابراین باید تلاش کنید تا میزان بار را به حداقل برسانید. مهندسان در مطالعه‌ی خود به محاسبه‌ی انرژی تولیدشده توسط نیروگاه‌های هسته‌ای و خورشیدی و این که میزان انرژی تولیدشده توسط منابع مختلف مستلزم انتقال چه میزان جرم ترابردی به مریخ است، پرداختند. محققان دریافتند که در بیش از 50 درصد از سطح مریخ، به‌خصوص در نزدیکی خط استوا، جائی که اکثر سطح‌نشین‌ها و مریخ‌نوردها تاکنون در آنجا فرود آمده‌اند، انرژی خورشیدی از نوع فوتوولتاییک عملکرد بهتری نسبت به سایر انواع انرژی خورشیدی دارد و برای تولید انرژی لازم برای یک سکونت‌گاه شش نفره از این منبع انرژی تنها به انتقال 8/3 تن جرم ترابردی نیاز است. مقاله‌ی مرتبط: نگاهی دقیق به برنامه‌‌های هسته‌ای ناسا در مسیر مریخ
دستیابی به میزان تناژ پایین از جرم ترابردی به‌لطف پیشرفت‌های صورت‌گرفته در ساخت پنل‌های خورشیدی سبک‌وزن میسر شده است. از بین سه نوع انرژی خورشیدی مورد مطالعه، پنل‌های الکترولیز با قابلیت ذخیره‌ی هیدروژن فشرده نسبت به دو نوع دیگر بازده بیشتری داشته است. یک منبع انرژی خورشیدی از این نوع می‌تواند 40 کیلووات برق تولید کند که برای تأمین روشنایی و گرما، به‌حرکت درآوردن مریخ‌نوردها و تولید اکسیژن برای تنفس و کود لازم برای پرورش محصولات کشاورزی و البته سوخت متان برای مأموریت بازگشت به زمین کافی خواهد بود.

راه ترقی

گولم آنگلادا اسکوده ، اخترشناس مؤسسه‌ی علوم فضایی در بارسلونا می‌گوید تنها در طول روزهای مریخی میزان قابل‌توجهی نور خورشید به سطح سیاره می‌رسد، البته آن‌هم در شرایطی که گردوغبار و ابرهای متشکل از ذرات مسیر نور خورشید را مسدود نکنند. گفتنی است آنگلادا اسکوده عضو انجمن شبکه‌ی فراجهانی پایدار است. محققان، مهندسان و معماران در این انجمن دور هم جمع می‌شوند تا به مطالعه‌ی نحوه‌ی عملکرد پایدار سکونت‌گاه‌های فرازمینی در مریخ یا در دیگر جهان‌ها بپردازند. آنگلادا اسکوده با یافته‌های ابل و برلینر موافق است. او هم معتقد است که نگاه ما نباید تنها معطوف به استفاده از تنها یکی از منابع انرژی خورشیدی یا هسته‌ای باشد. او تصریح می‌کند: جمع‌بندی ما این است که باید هم انرژی خورشیدی و هم انرژی هسته‌ای داشته باشیم. در این‌جا سرسختی و توانایی غلبه بر شرایط دشوار مطرح است. شرایط در مریخ به‌شکل‌های بی‌شماری ممکن است به سمت بدتر شدن پیش برود. بهترین گزینه داشتن منابع متعدد تولید انرژی است. دنییل واسکز پومبو ، مهندس انرژی در دانشگاه فناوری دانمارک نیز بر اهمیت مطالعه‌ی میزان درخشش خورشید در قسمت‌های مختلف سطح مریخ و یافتن بهترین مکان برای بهره‌گیری از انرژی خورشیدی تأکید می‌کند. او می‌گوید که ذرات گردوغبار و یخ می‌تواند بر میزان رسیدن نور خورشید به سطح مریخ اثر بگذارد. واسکز پومبو سال پیش مقاله‌ای درمورد بهره‌گیری از سیستم‌های توان از نوع هیبریدی برای انرژی‌بخشی به سکونت‌های مریخی دائمی منتشر کرد. بنا به پیشنهاد پومبو در این سیستم‌ها از ترکیب آرایه‌های فوتوولتاییک و ذخیره‌سازی الکتریسیته برای دستیابی به جریان پایدار انرژی استفاده می‌شود. یکی از دلایل دیگر برای استفاده‌ی هم‌زمان از چند منبع انرژی، دشواری‌های نگه‌داری از سیستم‌های انرژی و خطرهایی است که فضانوردان هنگام تعمیر سیستم‌ها ممکن است با آن‌ها روبه‌رو شوند. پومبو می‌گوید: آیا واقعاً می‌شود تنها به یک فناوری اعتماد کرد؟ اگر یک اشتباه سیستماتیک یا اشکال طراحی داشته باشد چه‌ کار می‌توان کرد؟ تنوع‌بخشی یک ایده‌ی هوشمندانه است، نباید تمام تخم‌مرغ‌ها را در یک سبد گذاشت. محاسبه‌ی میزان انرژی موردنیاز مأمورت‌‌های سکونت‌ در مریخ و روش‌های مختلف تأمین آن به تعداد فضانوردان و مدت‌زمان اقامت آن‌ها در سیاره‌ی سرخ بستگی دارد، فضانوردان ممکن است چند ماه مهمان مریخ باشند یا حتی یک‌ سال در آنجا بمانند. همچنین نباید احتمال ساخت اقامتگاه‌های دائمی برای بازدیدکنندگان درازمدت را از ذهن دور نگه داشت. آنگلادا اسکوده می‌گوید: فناوری پنل‌های خورشیدی تقریباً ساده است و با در نظر گرفتن اقامت طولانی‌مدت گزینه‌ی انرژی خورشیدی جذاب‌تر به‌نظر می‌رسد. شاید به آینه‌های بیشتری نیاز باشد؛ اما این کار عملی است. پیدا کردن اورانیوم با کیفیت مناسب رآکتور هسته‌ای در مریخ کار راحتی نیست. نور خورشید دردسترس است، ایمن است و می‌دانیم که از آن چطور استفاده کنیم. درنهایت باید گفت زندگی در شرایط ناهنجار مریخ از زندگی در تمام نقاط زمین دشوارتر خواهد بود. مشکلات علمی و فناوری تنها نیمی از داستان هستند. ابل می‌گوید ساکنان آتی مریخ باید با معضلات پیچیده‌ی مالی و اجتماعی نیز دست‌وپنجه نرم کنند. بااین‌حال حداقل زمانی که پیشگامان سکونت فرازمینی به مریخ می‌رسند خواهند دانست که چطور چراغ‌ها را روشن نگه دارند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/352040/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون سلامت و توانمندسازی اجتماعی  بنیاد شهید و امور ایثارگران با جمعی از جانباران قطع نخاعی دیدار کرد

یک بی‌احتیاطی و رویاهایی که بر باد رفت

پوچتینو: به شکست 5-0 نیاز داشتیم!

جای آزمون را یک ایرانی پُر می‌کند

تودور: با سری بالا از کوپا ایتالیا حذف شدیم

ناگفته‌های مربی سابق استقلال از دربی حذفی‌

مکان بازی مرگ و زندگی سپاهان مشخص شد

حیدری: تیم نکونام شخصیت قهرمانی دارد

ناگفته‌های خسرو حیدری از دربی جام حذفی

نمک سیاوش یزدانی بر زخم هواداران الهلال!

گل تماشایی سینا اسدبیگی در تمرین پرسپولیس

مشکلات ساپینتو و فتح‌الله‌زاده بر سر دفتر کمپ حجازی

روزگار بحرانی یاران صیادمنش؛ 9 بازی 3 امتیاز

سرنوشت تراکتور سرانجام تعیین شد

حریف سپاهان از هند نیروی کمکی گرفت!

دبیر جدید فدراسیون کبدی معرفى شد

خلاصه بازی آرسنال 5 - چلسی 0

گل اول یوونتوس توسط میلیک در دقیقه 82

خسرو: در زمان ساپینتو، چهار پنج مدیرعامل عوض کردیم

خلاصه بازی لاتزیو 2 - یوونتوس 1

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

گل دوم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 52

گل سوم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 57

گل چهارم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 65

حیدری: در اولین بازی خوشه طلایی، فقط یازده بازیکن داشتم

خلاصه بازی الهلال 2 - العین 1

گل پنجم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 70

اولین کاپیتانی ترابی در پرسپولیس

ابتلای ستاره اتلتیکو به یک بیماری خطرناک

مربی تراکتور از تیم ملی می‌آید

کامبک الهلال ناقص ماند؛ صعود العین به فینال لیگ قهرمانان آسیا

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

گل اول آرسنال به چلسی توسط تروسار

حمایت ونگر از ژاوی؛ دوست دارم در بارسا بمانی

گل اول لاتزیو توسط کاستیانوس در دقیقه 12

خطای شدید جکسون روی پای تومیاسو که داور از نشان دادن کارت قرمز صرف نظر کرد

گل سالم الدوساری به العین

ستارگان تیم رویایی رئال مادرید اکنون کجا هستند؟

به اتهام تجاوز؛ دو فوتبالیست لیگ برتری دستگیر شدند

فقط این مربی می‌تواند یونایتد را قهرمان لیگ برتر کند

دلایل خسرو حیدری برای ترک خوشه طلایی!

شکایت از سید حسین حسینی توسط پلیس اراک

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

خاطرات فراموش‌نشدنی پایان جنگ از زبان «مسعود ده‌نمکی»

نماهنگ زیبای بهاری با تصاویر گلهای زیبا و طبیعت

حسین انصاریان‌: نمازهای جماعت الان در کشور ما ورشکسته است